Rodziny ptaków

Kula okularowa / Plegadis chihi

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińskaPlegadis falcinellus
angielskie imieBłyszczący ibis
DrużynaBocian lub kostka
RodzinaIbis
Długość ciała, cm48-66
Rozpiętość skrzydeł, cm80-105
Masa ciała, kg0,4-1,0
funkcjeKolor upierzenia jest ciemnobrązowy, kształt dzioba zakrzywiony w dół, jak kulik
Numer60-100 tysięcy osób
Stan ochronyLeast Concern (w skrócie)
SiedliskoBochenek występuje powszechnie na terenach podmokłych, w tym na bagnach, ujściach rzek, nadbrzeżnych zatokach i zalanych polach.
dodatkowoKoziorożec żyje około 26 lat.
  • 1 Opis
    • 1.1 Liczba
    • 1.2 Struktura i wymiary
  • 2 Siedlisko
    • 2.1 Obszar
  • 3 Odżywianie
  • 4 Powielanie
  • 5 piskląt
  • 6 wrogów
  • 7 Zimowanie
  • 8 Migracja
  • 9 Bochenek w Czerwonej Księdze
  • 10 interesujących faktów

Opis

Ibis to grupa blisko 30 gatunków ptaków brodzących występujących na całym świecie. Kulturowe znaczenie tego gatunku sięga starożytnego Egiptu. Ibis został namalowany hieroglifami, które uosabiały Boga.

Ptak ibis to najbardziej rozpowszechniony gatunek ibis na świecie. Występuje na całym świecie i jest wymieniony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych jako gatunek najmniejszej troski.

Bochenek to długonogi brodzący ptak średniej wielkości, koloru ciemnobrązowego z długim zakrzywionym dziobem. Osoby dorosłe mają na twarzy dwie cienkie linie o bladoniebieskim zabarwieniu, które znajdują się nad i pod oczami. W dobrych warunkach oświetleniowych na ciele ptaka widoczne są opalizujące fioletowe, czerwone i bordowe odcienie.

Numer

Światowa populacja gatunku liczy około 60 000-100 000 przedstawicieli. W Europie według szacunków z początku lat 90-tych XX wieku gniazdowało ok. 20-22 tys. Par, a na początku XXI wieku liczba ptaków zmniejszyła się do 15-20 tys. Par.

Struktura i wymiary

Bochenki - Plegadis falcinellus - są mniejsze niż inne ibisy. Nogi, stopy i oczy są brązowe, głowa ciemna z białymi plamami i żyłkami u ptaków, które nie lęgną się. Dziób tego gatunku jest oliwkowobrązowy, pysk jest goły, koloru niebiesko-szarego. U ptaków nielęgowych skrzydła mają opalizujący niebiesko-zielony połysk, a przednia część ciała i szyja są ciemnoszare.

Opis ptaka koziorożca mówi, że rozpłodowe samce i samice mają ciemnoczerwono-brązowe szyje, piersi i dolne części ciała. Na twarzy znajduje się biała obwódka. Gatunek ma słabo wyrażony dymorfizm płciowy: samica i samiec są do siebie podobni. Tyle tylko, że chłopiec ma dłuższy dziób.

Młode osobniki są matowe, mają ciemną klatkę piersiową, brzuch i mniej zakrzywiony dziób. Głowa i szyja są biało nakrapiane.

Długość ciała tego gatunku wynosi 48–66 cm, średnio około 59,4 cm, rozpiętość skrzydeł 80–105 cm. Długość dzioba 9,7–14,4 cm, każde skrzydło ma 24,8–30,6 cm, a ogon - 9-11,2 cm, nogi - 6,8-11,3 cm Masa koziorożca waha się od 485 do 970 g.

Siedlisko

Wiele osób interesuje się, gdzie mieszka koziorożec?

Preferowanym siedliskiem ptaków są słodkowodne lub słonawe tereny podmokłe z gęstymi stanowiskami roślinności, takiej jak trzciny, papirusy, trzciny oraz niskie drzewa lub krzewy.

Bochenki można znaleźć na obszarach przybrzeżnych i na otwartych pastwiskach. Według badań naukowych większość osobników w Nowej Zelandii widziano na wilgotnych pastwiskach, na obrzeżach jezior słodkowodnych i ujściach rzek.

Powierzchnia

Bochenek jest powszechny w najcieplejszych regionach świata o klimacie umiarkowanym i tropikalnym. Obejmuje to większość południowej Europy, Azji, Afryki, Australii, a także Atlantyku, Karaibów, Ameryki Północnej i Południowej.

Jedzenie

Ptak Globe żeruje w stadach, które z reguły są małe. Osoby są wszystkożerne. Oznacza to, że jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta. Ptaki żerują na pożywieniu długim, zakrzywionym dziobem. Dieta pierzastych przedstawicieli obejmuje chrząszcze wodne, ważki, muchy, robaki, pijawki, małże, mięczaki, żaby, małe węże, ryby i nasiona.

Reprodukcja

Sezon lęgowy koziorożca rozpoczyna się w kwietniu lub maju i kończy pod koniec sierpnia. Ptaki gniazdują w koloniach, które są często dość duże i obejmują inne gatunki ptaków.

Gniazdo ibis znajduje się w krzakach lub na niskich drzewach nad wodą, na lądzie lub bezpośrednio na ziemi. Gniazdo to obszerna platforma z patyków i roślin bagiennych z płytkim zagłębieniem pośrodku. Budują go obaj przedstawiciele pary.

Samica składa 3-4 jaja, czasem 1-5, jasnoniebieskie lub zielone. Oboje rodzice wysiadują jaja, ale dziewczynce zajmuje to więcej czasu: całą noc i część dnia. Okres inkubacji trwa około 21 dni. Oboje rodzice karmią swoje potomstwo, odbijając pokarm z ust.

Pisklęta

W wieku 2-3 tygodni młode już chodzą w pobliżu gniazda. Pisklęta pozostają w gnieździe lub w jego pobliżu przez cztery do pięciu tygodni i są karmione przez oboje rodziców. Pierwsza próba startu następuje po osiągnięciu przez młode 4-5 tygodni. Później w ciągu dnia karmią się z rodzicami, a nocami spędzają z nimi późno w nocy, zasiedlając drzewa z innymi gatunkami ibisów, warzęchowatych i czapli.

Wrogowie

Naturalnymi wrogami globu są ptaki drapieżne, aligatory i sowy. Polują na jaja i młode tego gatunku.

Zimowanie

Większość populacji euroazjatyckiej leci zimą przez Grecję do Afryki Wschodniej. Najmniejsza część przelatuje przez Włochy i Francję, próbując dostać się na terytorium Afryki Północnej i Zachodniej.

Mieszkańcy Azerbejdżanu latają również do Afryki Wschodniej.

Gatunek rzadko przebywa na zimę w subtropikalnych regionach południowej Europy, a także w Azerbejdżanie.

Migracja

Gatunek określany jest jako „imigranci pogodowi”. Oznacza to, że okres powrotu opierzonego przedstawiciela z zimowisk zależy od warunków pogodowych panujących na stanowiskach lęgowych. Na przykład w Eurazji w różnych latach gatunek powracał od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Również przylot poszczególnych stad ptaków nie następuje w tym samym czasie.

Przedstawiciel upierzony woli migrować we wczesnych godzinach porannych.

Bochenek w Czerwonej Księdze

Bochenek jest wymieniony w Czerwonych Księgach Federacji Rosyjskiej, Ukrainy i Kazachstanu.

Ptak występuje na całym świecie. W Ameryce Północnej populacja rosła o około 4,30% rocznie między 1966 a 2015 rokiem, co wskazuje na prawie ośmiokrotny wzrost liczby w tym okresie.

Głównym powodem spadku liczebności gatunku jest niszczenie miejsc lęgowych. Wzrost łowisk, a także zasiew ryżu doprowadził do spadku liczebności gniazdujących biotów i porzucania gniazd przez ptaki. Szczególny efekt ma podpalenie trzcin, w których upierzeni przedstawiciele często składają jaja.

Inne przyczyny śmierci koziorożca to wahania poziomu wody, drapieżnictwo, kolizje z liniami energetycznymi.

Interesujące fakty

  • Bochenki często gniazdują w koloniach wśród innych gatunków ibisów, czapli czy warzęchów. Osady kolonialne mają tę zaletę, że mają dodatkowe zestawy oczu, które zwracają uwagę na drapieżniki.
  • Najstarszy odnotowany przedstawiciel gatunku miał co najmniej 21 lat i mieszkał w Wirginii w latach 1971-1992.
  • Dźwięki wydawane przez ten raczej cichy typ ptaka obejmują świszczący oddech i chrząknięcie, w tym krzyk „grrr” podczas kopulacji.
  • Uważa się, że amerykańscy przedstawiciele koziorożca przybyli z Afryki w XIX wieku i rozprzestrzenili się na północ na Karaiby.
  • W przeciwieństwie do czapli ptaki te latają z wydłużonymi szyjami.
  • Umowa o ochronie wędrownego ptactwa wodnego w Afryce ma zastosowanie do ibis.
  • Są zwierzętami społecznymi. Żerują, odpoczywają i gniazdują w bliskich koloniach, w których gniazda znajdują się w odległości nie większej niż 60 cm od siebie.
  • Pary bronią terytorium swojego gniazda, atakując inne ibisy i czaple, które podchodzą zbyt blisko. Ale poza tym koziorożce rzadko są agresywne.
  • W okresie godowym ptaki kłaniają się i myją, a także dotykają dziobami, gruchając. To zachowanie nazywa się alloprinting.
  • W locie sati ibis są podobne do Bałkanów, z którymi często mylone są z daleka.
  • Żerujące osobniki unikają głębokiej wody.
  • Ptak Gloaf zrzuca 2 razy w roku. Pierwszy raz pod koniec lata i na początku jesieni, kiedy zaczyna się okres poślubny i ptak wypełnia zimowy strój. Drugi raz przypada od późnej jesieni do maja, kiedy następuje częściowe wylinki przedmałżeńskie.

Bochenek

Bochenek (Plegadis falcinellus) to ptak z rzędu bocianów, z rodziny ibis. Znajduje się w Czerwonej Księdze jako populacja w stanie bliskiego wyginięcia.

Pin
Send
Share
Send
Send