Rodziny ptaków

Tkacz żółtodzioby / Ploceus flavipes

Pin
Send
Share
Send
Send


Dziadkowie lub rivermani to rodzina ważek o różnych skrzydłach, w tym 900 gatunków. Średniej wielkości owady są powszechne na całym świecie z wyjątkiem zimnych biegunów. Ważki osiedlają się wzdłuż brzegów dużych i małych rzek, w których rozwija się ich potomstwo. Rivermen to drapieżniki powietrzne, chwytające zdobycz w locie. Wśród najliczniejszych gatunków są dziadek żółtodzioby, dziadek europejski, dziadek pospolity.

Opis morfologiczny gatunku

Dziadek żółtogłowy (Gomphus flavipes) lub rzeka żółtostopia należy do rzędu ważek, rodziny i rodzaju dziadka. Średnia długość ciała - 50-55 mm. Wydłużony brzuch osiąga 37-40 mm. Duża głowa jest szersza niż klatka piersiowa. Ruchome połączenie obu części korpusu umożliwia obrót o 180 °. Główną część głowy zajmują półkuliste, fasetowane oczy. Narządy wzroku są w stanie rozpoznać kształt i kolor przedmiotów. Między głównymi oczami znajdują się trzy proste oczy. Gryząc narządy jamy ustnej. Anteny są krótkie i składają się z 4-7 segmentów.

Interesujący fakt. Charakterystyczną cechą Dedoks są niebieskie oczy u samców i zielone u samic.

Skrzynia składa się z trzech segmentów, każdy z parą nóg. Na piersi zauważalny żółty pasek. U owadów wieloskrzydłych tylna para przezroczystych skrzydeł jest szersza u podstawy niż przednia. W spokojnym stanie znajdują się prostopadle do ciała. Długość tylnego skrzydła 30-34 mm. Brzuch smukły, poszerzony u nasady. W kolorze czarnym z podłużnym żółtym paskiem wzdłuż siedmiu segmentów. Trzy pary kończyn są przeważnie żółte, z czarnymi plamami i paskami.

Obszar dystrybucji

Rzeka żółtogłowa jest najpospolitszym gatunkiem rodziny wśród mieszkańców Europy. Obszar dystrybucji zaczyna się we Francji, a kończy na Syberii. Południowa część osad biegnie przez Grecję. W Rosji gatunek występuje na południu części europejskiej, w zachodniej Syberii, w regionie Bajkału.

Styl życia i siedliska

Dziadkowie wolą muliste, piaszczyste i gliniaste rzeki o słabym nurcie. Można je obserwować w pobliżu dużych zbiorników wodnych przez całe lato, od czerwca do końca sierpnia. Mieszkańcy rzek to jedne z najszybszych ważek. To pozwala im łatwo dogonić zdobycz w powietrzu. Komary, muchy, ćmy nie mają szans na ucieczkę przed łowcą. Potok rzeczny o żółtej stopie łapie duże owady łapami, a małe pyskiem. Zachowanie terytorialne jest charakterystyczne dla męskich Dedoksów. Zazdrośnie strzegą własnych terenów łowieckich. Opierając się na wzroku, ważki mogą gonić latające pióro.

Informacja. Przedstawiciele klanu Dedki często latają w znacznej odległości od wybrzeża, kierując się na skraj lasu i polany.

Rozmnażanie i rozwój larw

Podczas zalotów samiec trzyma się szyi samicy specjalnymi haczykami. partner zgina brzuch i podnosi spermatofor z ujścia narządów płciowych partnera. Sezon lęgowy to najlepsza okazja, aby zobaczyć wielu dziadków w jednym miejscu. Samce przez cały dzień latają za samicami, a po kopulacji kopulują na roślinności przy powierzchni wody. W przypadku braku owipositora samice przystosowały się do upuszczania jaj bezpośrednio do wody, uderzając brzuchem w powierzchnię. Czas rozwoju zarodków zależy od temperatury, w chłodnej wodzie ulega zahamowaniu.

Larwy są szerokie z płaskim, owłosionym odwłokiem. Przebywają na dnie, preferują głębokość 1-7 m. Potomstwo rozwija się powoli, w sprzyjających warunkach w ciągu dwóch lat, średnio 3-4. w tym czasie zmienia się 10 lat. Larwy to te same drapieżniki, co dorosłe osobniki. Polują na bezkręgowce. Ofiarę łapie się za pomocą specjalnego urządzenia - maski. U larw Dedoków pąki skrzydeł są równoległe do ciała, odwłok jest owłosiony, nogi szeroko rozstawione. Oddychanie odbywa się przez skrzela znajdujące się w jelicie grubym. Woda jest pompowana przez odbyt. Okres aktywności to noc. W celu wyhodowania larwy czołgają się na lądzie. Ostatnia skóra spada na kamień lub gałąź.

Interesujący fakt. W niesprzyjających warunkach, gdy zbiornik wysycha, larwy są w stanie zassać mokry muł do odbytu i zakopać się w ziemi. W tym stanie przeczekują długą suszę.

Stan ochrony

Rozmieszczenie gatunku jest nierównomierne, w niektórych regionach Rosji liczba ważek spada. W regionie Tiumeń dziadek o żółtych nogach stał się rzadkim gatunkiem i jest wymieniony w regionalnej Czerwonej Księdze w 3 kategoriach. W regionie Rostowa pracownicy rzeczni otrzymali również status chronionego owada. W regionie zamieszkują brzegi wolno płynących rzek i jezior. Negatywny wpływ na liczbę ważek mają naruszenia naturalnego stanu rzek. Rekultywacja terenu, zanieczyszczenie, struktury hydrauliczne - wszystko to utrudnia rozwój owadów.

Pin
Send
Share
Send
Send