Rodziny ptaków

Afrykańska kuropatwa

Pin
Send
Share
Send
Send


Plan
Wprowadzenie
1 Opis
2 Dystrybucja
3 Styl życia
3.1 Powielanie

Lista referencji

Afrykańska kuropatwa (łac. Ptilopachus petrosus ) Jest ptakiem z rodziny bażantów. Jedyny przedstawiciel rodzaju Ptilopachus, który żyje wyłącznie w Afryce. Gatunek różni się od innych przedstawicieli afrykańskich kurczaków lekko wyraźnym dymorfizmem płciowym, czerwonymi, nieagresywnymi łapami i podobnymi do ogona kurzego, składającego się z 14 piór.

Afrykańska kuropatwa osiąga długość od 23 do 28 cm i waży średnio 190 g. Czoło i czubek głowy są prawie białawe. Gardło i boki głowy mają jasnoniebieskie i ciemnoniebieskie plamy. Szyja jest bladobrązowa z białymi krawędziami piór, niektóre pióra mają na środku czarne i kasztanowe paski. Płaszcz i osłony są brązowe z długimi białawymi i kasztanowymi paskami. Środek klatki piersiowej i brzucha jest żółto-brązowy. Reszta upierzenia jest brązowa z żółtobrązowymi i białawymi plamami. Po bokach kasztanowe paski. Ogon jest ciemnobrązowy. Kobiety są bardzo podobne do samców. Tylko spód klatki piersiowej jest prawie białawy.

Afrykańska kuropatwa żyje w Afryce Środkowej między 7 a 17 stopniem północnym. Obszar dystrybucji rozciąga się od wybrzeży Gambii i Senegalu przez Gwineę Bissau, Gwineę i Sierra Leone, południowe Mali, Burkina Faso, południowo-zachodni Niger, południowy Czad, północne Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghanę, Togo, Benin, Nigerię i północny Kamerun , a także Republika Środkowoafrykańska i północno-wschodni Zair do Sudanu, północnej Ugandy i zachodniej Kenii. Istnieją odizolowane populacje w Etiopii i północnej Erytrei.

Przestrzeń życiowa to suche, skaliste krajobrazy na wysokości od 600 do 1500 m nad poziomem morza. Bardzo często afrykańskie kuropatwy można spotkać w gęstych zaroślach u podstawy stromych zboczy skał oraz na zboczach pokrytych dużymi kamieniami.

Afrykańska kuropatwa jest bardzo płochliwym i niepozornym ptakiem. Afrykańskie kuropatwy to ptaki towarzyskie. Występują w parach lub grupach od 3 do 4 ptaków, rzadziej od 15 do 20 ptaków. Pokarm składa się z nasion i małych jagód, których ptaki szukają wczesnym rankiem i późnym wieczorem. W najgorętszej porze dnia afrykańskie kuropatwy odpoczywają w cieniu skał lub roślin. Można je czasem zobaczyć z daleka przy wodopoju.

Gniazdo to dziura w ziemi u podstawy skały lub drzewa. Sprzęgło zawiera od 4 do 6 jaj. Okres lęgowy różni się w zależności od obszaru występowania. Prawdopodobnie początek pory deszczowej to początek krycia.

1. Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 64. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Strona główna> Abstrakt> Historia

Afrykańska kuropatwa (łac.Ptilopachus petrosus) to ptak z rodziny bażantów. Jedyny przedstawiciel rodzaju Ptilopachus, który żyje wyłącznie w Afryce. Gatunek różni się od innych przedstawicieli afrykańskich kurczaków lekko wyraźnym dymorfizmem płciowym, czerwonymi, nieagresywnymi łapami i podobnymi do ogona kurzego, składającego się z 14 piór.

Afrykańska kuropatwa osiąga długość od 23 do 28 cm i waży średnio 190 g. Czoło i czubek głowy są prawie białawe. Gardło i boki głowy mają jasnoniebieskie i ciemnoniebieskie plamy. Szyja jest bladobrązowa z białymi krawędziami piór, niektóre pióra mają na środku czarne i kasztanowe paski. Płaszcz i osłony są brązowe z długimi białawymi i kasztanowymi paskami. Środek klatki piersiowej i brzucha jest żółto-brązowy. Reszta upierzenia jest brązowa z żółtobrązowymi i białawymi plamami. Kasztanowe paski po bokach. Ogon jest ciemnobrązowy. Kobiety są bardzo podobne do mężczyzn. Tylko spód klatki piersiowej jest prawie białawy.

Afrykańska kuropatwa żyje w Afryce Środkowej między 7 a 17 stopniem północnym. Obszar dystrybucji rozciąga się od wybrzeża Gambii i Senegalu przez Gwineę Bissau, Gwineę i Sierra Leone, południowe Mali, Burkina Faso, południowo-zachodni Niger, południowy Czad, północne Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghanę, Togo, Benin, Nigerię i północny Kamerun , a także Republika Środkowoafrykańska i północno-wschodni Zair do Sudanu, północnej Ugandy i zachodniej Kenii. Istnieją odizolowane populacje w Etiopii i północnej Erytrei.

Przestrzeń życiowa to suche, skaliste krajobrazy na wysokości od 600 do 1500 m nad poziomem morza. Bardzo często afrykańskie kuropatwy można spotkać w gęstych zaroślach u podstawy stromych zboczy skał oraz na zboczach pokrytych dużymi kamieniami.

Afrykańska kuropatwa jest bardzo płochliwym i niepozornym ptakiem. Afrykańskie kuropatwy to ptaki towarzyskie. Występują w parach lub grupach od 3 do 4 ptaków, rzadziej od 15 do 20 ptaków. Pokarm składa się z nasion i małych jagód, których ptaki szukają wczesnym rankiem i późnym wieczorem. W najgorętszej porze dnia afrykańskie kuropatwy odpoczywają w cieniu skał lub roślin. Można je czasem zobaczyć z daleka przy wodopoju.

Gniazdo to dziura w ziemi u podstawy skały lub drzewa. Sprzęgło zawiera od 4 do 6 jaj. Okres lęgowy różni się w zależności od obszaru występowania. Prawdopodobnie początek pory deszczowej to początek krycia.

Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 64. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Pin
Send
Share
Send
Send