Rodziny ptaków

Zdjęcie wydrzyka mewy i gdzie mieszka ptak?

Pin
Send
Share
Send
Send


Wydrzyki na biegunie południowym należą do rodzaju wydrzyków wielkich. Ten ptak morski jest dość rozpowszechniony na bezkresach Antarktydy i przyległych wysp.

Ptaki dokonują zimowych wędrówek międzysekwencyjnych, docierając do wybrzeży Alaski i Grenlandii. Wydrzyk na biegunie południowym jest jedynym znanym ptakiem, który latał w głąb Antarktydy, docierając do bieguna południowego. Podczas północnego lata topią się wydrzyki południowo-polarne. Z reguły linienie nie pokrywa się z okresem lęgowym.

Zagnieżdżanie

Wydrzyki bieguna południowego rozmnażają się na Antarktydzie i na sąsiednich wyspach. Na miejsca lęgowe trafiają najpierw samce, a dopiero potem samice. Pary wydrzyków tworzą się raz na całe życie. Ptaki gniazdują w małych koloniach, z których każda składa się z kilkudziesięciu ptaków. Poza sezonem lęgowym ptak stale przebywa na otwartym morzu.

Z reguły ptaki korzystają z tych samych terytoriów lęgowych przez kilka lat, przy czym samo położenie gniazda może się zmieniać. Gniazdo wydrzyka bieguna południowego to pospolita jamka na terenach skalistych, najczęściej bez ściółki.

Wydrzyk ptak. Styl życia i siedlisko wydrzyków

Pierwsze pisklęta pojawiają się w drugiej dekadzie stycznia. Są to małe, puszyste grudki, których waga sięga zaledwie 70 gramów. Młodsze pokolenie dorasta i dojrzewa przez dwa miesiące. Po tym okresie pisklęta stają na skrzydle i rozpoczynają samodzielne życie.

Dojrzałość płciową wydrzyków następuje w wieku 6, czasem 7 lat. Żywotność tego ptaka wynosi 40 lat.

Family Skuas / Stercoraridae

Wydrzyki to prymitywne mewy. Są podobne do prawdziwych mew, ale różnią się od nich ciemniejszym kolorem upierzenia, słabymi nogami, mocniejszym dziobem i spiczastym ogonem. Mewy mają zaokrąglony ogon, podczas gdy wydrzyki mają wydłużoną środkową parę ogonów. U niektórych gatunków wydrzyków niektóre osobniki są ubarwione na jasne, inne na ciemne (morfizm). Co więcej, jedną parą lęgową mogą być osobniki o różnym umaszczeniu. Wydrzyki gniazdują na wybrzeżach na najwyższych szerokościach geograficznych obu półkul, ale w okresie po zagnieżdżeniu można je spotkać w morzach aż do równika i we wnętrzu kontynentów. Wydrzyki są bardziej drapieżnikami niż inne mewy. W arktycznej tundrze żywią się głównie lemingami. Gniazda są często budowane w pobliżu kolonii ptaków morskich, w których kradzione są ich jaja i pisklęta. Ale jeszcze bardziej charakteryzuje je kleptopasożytnictwo - odbieranie ofiary w powietrzu innym ptakom morskim, które aktywnie atakują. Dlatego na naszej północy nazywani są „żołnierzami”. W sumie jest 5 wydrzyków, które tworzą 2 GRUPY - wyduków głównych i drugorzędnych.

Duży wydrzyk

Ten ptak gniazduje w koloniach, rzadziej w oddzielnych parach. Gniazdo ma zwykle postać niewielkiego zagłębienia w glebie wśród suchej trawy. U ptaków z północnego Atlantyku jaja składane są na przełomie maja i czerwca. W sprzęgle są 2, rzadziej 1 jajko o różnym kolorze. Obaj członkowie pary inkubują przez 28-30 dni, najwyraźniej zaczynając po złożeniu pierwszego jaja. Pisklęta przebywają w gnieździe około 6-7 dni. Kiedy pierwszy mur jest zrujnowany, pojawia się kolejny. Wydrzyk większy to przede wszystkim ptak mięsożerny. Podobnie jak inne gatunki wydrzyków, charakteryzuje się pasożytniczym sposobem żywienia: odbierania zdobyczy innym ptakom morskim. Wraz z tym zdobywa pożywienie i własne środki. Znaczące miejsce w diecie opisywanego gatunku zajmują ryby, głównie zabrane z mew, rybitw i głuptaków. Bezkręgowce są zjadane w pewnych ilościach. Żywi się również jajami, pisklętami i dorosłymi ptakami morskimi, małymi ssakami i różnymi śmieciami, w szczególności z połowów wielorybów.

Wydrzyk długoogonowy

półkule zachodnie. W niektórych miejscach wchodzi do leśnej tundry. Emigrant. Zimy na Morzu Śródziemnym, w rejonie Japonii, Chile, Peru i Argentyny, głównie w otwartych częściach oceanu. Wydrzyki przybywają z zimowisk na miejsca lęgowe wiosną - pod koniec maja lub czerwca. Wkrótce można zaobserwować ich charakterystyczne zabawy w powietrzu, którym towarzyszą porywiste rzuty czy błyskawiczny lot, a także przeróżne okrzyki, najczęściej przypominające szczekanie psa. Po chwili ptaki zaczynają gniazdować. Gniazdują w osobnych parach, w znacznej odległości od siebie i tylko miejscami - w koloniach. Gniazda wykonuje się na glebie suchej w formie dołka bez podszewki. Podczas wysiadywania w gnieździe pojawia się wyściółka porostów. W zależności od położenia geograficznego obszaru jaja składane są w różnych terminach w czerwcu i pierwszej połowie lipca. W lęgu znajdują się 2, czasem 1 lub 3 jaja koloru oliwkowego lub zielonkawo-brązowego z rzadkimi ciemnobrązowymi smugami, głównie na tępym końcu. Wielkość jaj: 50-60 X x 37-42 mm. Inkubacja rozpoczyna się po złożeniu pierwszego jaja, więc pisklęta w wylęgu są w różnym wieku. Oboje rodzice inkubują przez 23 dni. Wolny od wylęgania ptak strzeże gniazda, siedząc gdzieś w pobliżu na pagórku lub pagórku. Stare ptaki aktywnie chronią lęgi i pisklęta. Pisklęta wykluwają się w różnych terminach lipca i rosną dość szybko. W wieku trzech tygodni są w pełni rozwinięte, ale na długo przed tym, jak wydostają się z gniazda. W sierpniu na skrzydłach wznoszą się młode osobniki, a jeśli zapasy żywności w okolicy wyschną, to pod koniec sierpnia odlatują wydrzyki. Linienie, podobnie jak inne wydrzyki, występuje głównie w okresie zimowania. Pokarm wydrzyka długoogoniastego jest bardzo zróżnicowany: małe ryby, gryzonie, małe ptaki i pisklęta, owady i ich larwy, skorupiaki, mięczaki, robaki, jagody i śmieci. Wiosną najważniejszymi jagodami są bażyna, borówka brusznica, mącznica lekarska, w okresie lęgowym - gryzonie (lemingi, norniki), a nawet łasice. W latach ubogich w gryzonie wydrzyki żywią się głównie małymi ptakami - bananami lapońskimi, brodzikami, ich pisklętami i jajami. Jesienią przed wyjazdem duży udział w diecie mają jagody. Opisywany gatunek zużywa mniej pokarmu pobranego od innych ptaków niż inne wydry, dlatego więcej zależy od złowionej przez siebie ofiary. Ta zależność od gryzoni mysich, a przede wszystkim od lemingów, jest szczególnie znacząca. W latach ubogich w lemingi liczba ptaków gwałtownie spada, a gniazd w takich latach nie obserwuje się. Wręcz przeciwnie, przy obfitości lemingów liczba wydrzyków dramatycznie wzrasta i wszystkie z nich zwykle uczestniczą w rozrodzie. Zapotrzebowanie wydrzyka na pokarm można ocenić na poniższym przykładzie: jeden ptak zjada 3-4 lemingi dziennie.

Wygląd

Długość ciała ptaka wynosi 55 cm.

To o 10 cm mniej niż w przypadku Wielkiej Wydrzy, który żyje na półkuli północnej i występuje regularnie na ziemiach sąsiadujących z Arktyką.

Rozpiętość skrzydeł wydrzyka bieguna południowego sięga 135 cm Dziób mocny, o ostrych krawędziach, zakrzywiony na końcu. Kolor piór jest ciemny lub prawie czarny z brązowawym odcieniem. Są ptaki, które mają szarą klatkę piersiową i głowę oraz ciemnobrązową górną część ciała.

Niektórzy przedstawiciele tego gatunku mają żółto-brązowy brzuch. Pisklęta z reguły są niebieskawo-szare, rzadko mają słaby żółtawy odcień na grzbiecie. Latem odbywa się linienie.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Gniazduje wydrzyki bezpośrednio na lodowatym kontynencie lub na pobliskich wyspach. Jego ulubione miejsca: Szetlandy Południowe, Orkady Południowe, uwielbia też wybrzeże Morza Rossa, gdzie na powierzchnię wypływają skały macierzyste.

Ptak lubi również wybrzeże Ziemi Królowej Maud - zwłaszcza wybrzeże księżniczki Ragnhill. Nie odmawia też linii brzegowej Księżniczki Marty.

Samce najpierw gromadzą się w miejscach lęgowych, a dopiero potem samice są wyłapywane. Wydrzyk monogamiczny. Pary powstają raz na zawsze. Dlatego tylko młodzi ludzie angażują się w gry godowe. Zbiera się z dala od miejsc lęgowych i dzieli się na pary.

Miejsca lęgowe to kolonie kilkudziesięciu ptaków. Pary są oddalone od siebie w odległości 20-30 metrów. Wiele robi się bezpośrednio w ziemi, gdzie oczyszcza się małą dziurę.

Samica zaczyna składać jaja pod koniec listopada.

Trwa to przez cały grudzień. Zawsze są dwa jajka, rodzą się w odstępie dwóch dni. Okres inkubacji trwa miesiąc. Z kolei samica i samiec wykluwają się z jaj.

Zachowanie i odżywianie

Po zagnieżdżeniu wydrzyk rozpoczyna okres zimowania. Zaczyna migrować z kolonii w marcu. Trwa to przez cały kwiecień. Ptak leci na północ. Przecina równik i znajduje się w strefie letniej.

Tutaj szuka chłodniejszych miejsc i dlatego spędza długie sześć miesięcy w północnych częściach Oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku. Wydrzyk odwiedza Nową Fundlandię, Kurylów i inne obszary na tych szerokościach geograficznych.

Niektóre ptaki hibernują bliżej ich drogiej Antarktydy. Lecą tylko na południe Afryki, a raczej do tropików Koziorożca. W tych miejscach czekają na nadejście wiosny na dalekim południu. Wydrzyk żywi się rybami, ale sam nie może go złapać, ponieważ nie może nurkować. Dlatego bierze ryby od innych ptaków lub łapie tego, który pływa w pobliżu powierzchni morza.

Wydrzyki są zbliżone do mew, ale łatwo je odróżnić po ciemnym upierzeniu.

Niektóre gatunki mają dwie odmiany kolorystyczne - ciemną, w której cały ptak jest ciemnobrązowy, i jasną - przy tej wariacji brzuch i klatka piersiowa ptaka są białe z odcieniem ochry. Inną uderzającą cechą większości wydrzyków są bardzo wydłużone pióra na centralnym ogonie.

Wydrzyk długoogoniasty

Wydrzyk długoogoniasty najmniejsza z wydrzyków i najbardziej rozpowszechniona.

W Rosji rozmnaża się na całym wybrzeżu Arktyki i przyległej tundrze od Półwyspu Kolskiego po Czukotkę, Kamczatkę i zachodnie wybrzeże Morza Ochockiego. Na niektórych wyspach Arktyki nie ma tych ptaków.

Wydrzyk długoogonowy jest wielkości mniej więcej mewy pospolitej i waży 274,5-297,3 g. Samica jest nieco cięższa od samca. Dorosłego ptaka można łatwo odróżnić od innych wydrzyków po jego mniejszym rozmiarze i bardzo długich środkowych piórach ogona, osiągających 31 cm i wystających daleko poza pozostałe pióra ogonowe.

Ten wydrzyk nie ma ciemnej odmiany koloru.

Wydrzyk krótkoogonowy

Wydrzyk krótkoogonowy wielkości mewy niebieskoszarej. Jego długość wynosi około 45 cm, rozpiętość skrzydeł około 105 cm, waga samców to 429, samice 462 g. Gatunek ten jest dymorficzny, niektóre ptaki są całkowicie ciemne, a niektóre mają jasnobrzuchy. Jednocześnie różne odmiany kolorów często tworzą pary gniazdujące.

Centralne pióra ogonowe są nieco dłuższe niż pozostałe pióra ogonowe.

Wydrzyk Pomarine

Wydrzyk Pomarine jeszcze większy, zauważalnie większy niż mewa szara, ale znacznie mniejszy niż mewa srebrzysta.

Długość ok. 53 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 135 cm, masa 631-687 g. Posiada również 2 odmiany barwne - ciemną i jasnobrzuszną. Środkowa para piór ogonowych jest znacznie wydłużona, natomiast na końcu pióra są osobliwie odwrócone, tak że u lecącego ptaka wydają się być silnie rozszerzone.

Wielki wydrzyk

Wielki wydrzyk wielkości mewy srebrzystej, koloru ciemnobrązowego, z białym lustrem na skrzydle.

Centralne pióra ogona tylko nieznacznie wystają poza nacięcie zaokrąglonego ogona. Uważa się go za gatunek bezpański, chociaż kiedy odwiedzałem Novaya Zemlya latem 1999 roku, kilkakrotnie spotkałem Wielkiego Wydrzyka. Możliwe, że gniazduje tu niewielka liczba tych ptaków.

Karmienie wydrzyków

Dieta wydrzyków, podobnie jak prawie wszystkich ptaków mew, jest dość zróżnicowana. Jedzą ryby, różne bezkręgowce.

Żywią się odchodami ryb i polowań na zwierzęta oraz zwłokami zwierząt wyrzuconych przez morze. Składowiska nie są odwiedzane. W diecie tych ptaków ważną rolę odgrywają drobne gryzonie, zwłaszcza lemingi. Czasami udana hodowla wydrzyków wiąże się z liczebnością tych gryzoni.

Wydrzyk zwyczajny połyka całe lemingi. Organizuje również zapasy żywności w pobliżu gniazda (znaleziono w nich nawet kilkanaście martwych zwierząt). Wszystkie wydrzyki charakteryzują się kleptopasożytnictwem. Atakują w powietrzu alki, rybitwy i mewy, zmuszając je do porzucenia zdobyczy lub zwracania połkniętego już pokarmu. Jednak większe gatunki wydrzyków są bardziej skłonne do piractwa.

Wydrzyk arktyczny postanawia zabrać zdobycz nawet od mewy srebrzystej, która jest znacznie większa i raczej agresywna. Wydrzyk wielki atakuje również głuptaki, atakuje ptaki, jeśli są słabe lub chore.

Wśród jego ofiar były łyski, kuliki średnie, różne mewy, w tym mewy srebrzyste.

Wszystkie wydrzyki niszczą gniazda ptaków, np. Krótkodzioby mogą niszczyć gniazda zarówno edredonów, jak i mew. Skorupy jaj wyjętych z gniazda, według moich obserwacji, nie dziobią, jak robią to wrony, sroki, a nawet wiele mew, ale rozpadają się na kawałki. Jednak czy wszystkie wydrzyki i czy zawsze to robią, nie umiem powiedzieć. W końcu nieczęsto w pobliżu skorup jaj zabitych przez drapieżnika można znaleźć odciski łap złodzieja.

Ponieważ wydrzyki żyją głównie w tundrze, nie ma ich śladu na mchu i kępach. Łatwiej je znaleźć na piaszczystych ławicach rzek tundrowych lub na wilgotnych terenach bez darni, rzadziej na piaszczystym brzegu spotyka się odciski łap.

Ślady wydrzyków

Odciski łap wydrzyka polarnego siedzącego na ławicy

Wydry wszystkich gatunków są podobnej wielkości, ale różnią się wielkością.

Kim jest wydrzyk: cechy i siedlisko

Tylny palec nie jest odciśnięty na ścieżkach. Membrana jest szeroka i nie ma wklęsłości na torach, jak u mew. Pazury wystają wyraźnie poza krawędź membrany, zwłaszcza na środkowym palcu, co sprawia, że ​​odcisk wydaje się nieco ostry. Generalnie tropy wydrzyków można odróżnić od tropów kaczek o podobnej wielkości oraz od tropów mew.

Odcisk łapy wydrzyka długoogoniastego ma wymiary 4 × 4 cm, nieco mniej niż u mewy zwyczajnej i cyraneczki.

Wydrzyk krótkoogonowy pozostawia odcisk 4,4 × 4,4 cm. Długość kroku 8-12 cm, szerokość śladu około 6,8 cm. Szerokość pary odcisków siedzącego ptaka wynosi nieco ponad 10 cm. Odcisk łapy wydrzyka pospolitego ma wymiary ok. 6 × 6 cm, niestety nie znalazłem wydrzyka wielkiego. Najwyraźniej niewiele różnią się charakterem od śladów innych wydrzyków, ale wielkością powinny być znacznie większe od nich, mniej więcej jak ślady mewy srebrzystej.

Dolna powierzchnia łap wydrzyków: długoogoniastych (a), krótkoogoniastych (b) i środkowych (c)

Jedząc różnorodne pokarmy, wydrzyki zmuszone są do zrzucania granulek, ale badacz rzadko się z nimi spotyka.

Znalezione peletki bardzo często zawierają nasiona shiksha, a czasami składają się tylko z nich. Najwyraźniej ta jagoda w określonych porach roku odgrywa ważną rolę w odżywianiu różnych gatunków wydrzyków.

(Nawiasem mówiąc, owoce shiksha są chętnie zjadane nie tylko przez ptaki, ale także przez wiele północnych zwierząt - norki, kuny, lisy polarne, woląc je od jagód i innych jagód.) Wielkość wydrzyka krótkogoniastego wynosi 1,7 × 1,1 cm, średnia to około 3 × 2, 5 cm.

Odchody wydrzyków są gęstsze niż odchody mew. W środku białej plamki widoczne są półpłynne ciemne „kiełbaski”. W wydrzyku arktycznym „porcja” odchodów rozciąga się na powierzchni 4 × 4 cm.

Te ptaki gniazdują w tundrze. Jajka układa się w dziurze wśród mchu lub porostów.

W lęgu najczęściej znajdują się 2 jaja ciemnooliwkowo-brązowe z jeszcze ciemniejszymi plamkami. W wydrzyku długoogoniastym wielkość jaja wynosi około 5,6 × 4 cm, w wydrążonym krótkoogoniastym - 5,8 × 4,1, w środkowym - 6,4 × 4,5 cm.

Jak widać różnice w wielkości są niewielkie, więc jeśli w pobliżu gniazda nie ma właścicieli, to raczej trudno jest ustalić, do jakiego gatunku wydrzyków należy gniazdo.

Wydrzyki

Wydry w słowniku kolegialnym:
Wydrzyki to rodzina ptaków z rzędu Siewkowe.

Długość 45-60 cm.4 gatunki: wydrzyk wielki jest dwubiegunowy, inne w Arktyce i Subarktyce. Zwykle gniazdują wzdłuż brzegów mórz.

Znaczenie słowa Skuas według słownika Brockhausa i Efrona:

Wydrzyki (Stercorarius) to rodzaj ptaków, które pod względem ogólnego kształtu ciała przypominają mewy i są przypisywane do tego samego rzędu długoskrzydłych (patrz Ptaki pływające), co mewy. P., czyli mewy drapieżne, różnią się od prawdziwych mew budową dzioba i nóg oraz sposobem życia.

Dziób jest krótszy niż głowa, wierzchołek dzioba jest wygięty w postaci mocnego haczyka od góry do dołu, a główna połowa dzioba jest jakby pokryta zrogowaciałym dziobem. Krótkie palce niskich stóp są połączone pełną membraną do pływania i są uzbrojone w mocno zakrzywione ostre pazury. Dwa środkowe pióra ogona dwunastostopniowego ogona są zawsze mniej lub bardziej odstające od reszty.

Dominującym kolorem upierzenia jest ciemnobrązowy, ciemniejszy u starszych ptaków. Głos P. jest nieprzyjemnym rechotem. P. żyją głównie w północnej strefie chłodnej, na otwartym morzu, odwiedzając wybrzeże tylko w okresie lęgowym. W tym czasie P. zbiera się w małe stadka i razem wyprowadza dzieci. W przypadku gniazda wykopuje się prostą dziurę w piasku lub ziemi, w której umieszcza się 2-3 zwykle oliwki z ciemnymi plamami, wylęgane na przemian przez samca i samicę.

Chociaż P. dobrze trzyma się ziemi i może biegać dość szybko, większość życia spędzają na wodzie lub w powietrzu. P. żywią się głównie rybami, choć rzadko je same łapią, ponieważ nurkują słabo: zwykle zabierają je mewom, rybitwom i innym ptakom, które nieustannie obserwują. P. atakuje także słabsze ptaki i małe ssaki, jak prawdziwe ptaki drapieżne.

Wreszcie żywią się również różnymi bezkręgowcami. Najczęstsze typy P. P.. krótkoogonkowy (St. crepidatus) i P. długoogoniasty (St. parasiticus), znany na północy. pod nazwami „policjant”, „bliżej”, „złodziej” lub „łom”.

Oba gatunki to okrągłe ptaki polarne. P. długoogoniasta różni się od krótkoogoniastych piórami dłuższego środkowego ogona, szarą z czarnymi plamami, a nie monochromatyczną czarną, jak u P. krótkogoniastych, w nogach, białe pnie tylko w dwóch pierwszych ( i nie wszystkie) lotki i duża odległość nozdrzy od czubków dzioba.

Zwykły kolor dorosłego P. krótkowłosego jest monotonnie kasztanowobrązowy, ale P. krótkogoniasty z białą klatką piersiową i szyją oraz prawie szarym grzbietem, które w swoim kolorze są bardzo podobne do P. długoogoniastego. Oba gatunki wyróżnia szybki, zręczny lot oraz odwaga.

P. długoogoniasta jest ptakiem bardziej drapieżnym niż krótkoogoniasta. Yu. Wagner.

Definicja słowa „wydrzyki” przez TSB:
Wydrzyki (Stercorariidae) to rodzina ptaków z rzędu sierściowatych, spokrewniona z mewami.

Długość ciała 45-60 cm Osłona rogowa dzioba składa się z oddzielnych łusek. Pióra środkowego ogona są wydłużone. P. tego samego typu może być monochromatyczny brązowy lub z jasnym brzuchem. 2 rodzaje: Stercorarius (3 gatunki - średni, krótkoogonowy i długoogonowy P.), rozmieszczony cyklicznie w Arktyce i Subarktyce (zimą - w wodach tropikalnych) i Catharacta (1 gatunek - duży P.), szeroko rozpowszechniony dwubiegunowy - na Islandii, na Wyspach Owczych, na północy Szkocji i od 40 ° S. sh. na Antarktydę.

P. żyją w tundrze, częściej na wybrzeżach morskich. W lęgu są 2 jaja; wysiadują przez 28-30 dni, pisklęta zaczynają latać 30-40 dnia. Żywią się rybami (często zabierając je mewom, nurzykom i innym ptakom), a także bezkręgowcami, gryzoniami i jagodami oraz niszczą gniazda innych ptaków. Wydrzyk długoogonowy: 1 dorosły, 2 młode.

Wydrzyk krótkoogonowy

Ameryka, u południowo-wschodniego wybrzeża Australii, u wybrzeży Nowej Zelandii, w Zatoce Perskiej i u wybrzeży Pakistanu. Sporadycznie spotykany na kontynentach. Pod względem stylu życia i nawyków ma wiele podobieństw do innych wydrzyków.

Wydrzyk środkowy / Stercorarius pomarinus

Wydrzyk średni

Emigrant. Podczas migracji przemieszcza się głównie wzdłuż wybrzeży oceanicznych, schodząc na południe do Japonii i Kalifornii nad Oceanem Spokojnym, do Ameryki Środkowej i Afryki na Atlantyku. Wydrzyki gołębi gniazdują w tundrze, w pobliżu wód morskich lub śródlądowych. Gniazdo jest zwykle umieszczane na pagórku i jest niewielkim zagłębieniem w glebie wyłożonym porostami, suchą trawą i liśćmi wierzby. Czasami jaja są składane po prostu na ziemi. W lęgu zwykle znajdują się 2 brązowawe jaja z ciemnymi plamami i smugami, złożone w różnych terminach czerwca. Jajka są składane w odstępie 48 godzin. Samiec i samica wysiadują krócej niż miesiąc, począwszy od złożenia pierwszego jaja. Zbliżając się do gniazda wroga, bardzo gorliwie go atakują i odpędzają. Puchate pisklęta obserwowano w lipcu, latające - w sierpniu. Młodzi ludzie bardzo szybko zaczynają prowadzić samodzielne życie. Istnieją obserwacje, że ptak ten nie gnieździ się w latach o małej liczebności lemingów. Wyjazd odbywa się we wrześniu - październiku. Linienie rozpoczyna się w sierpniu wraz ze zmianą małego upierzenia, a kończy w lutym - marcu na zimowiskach. Wylinka przedmałżeńska występuje tam również w lutym - kwietniu. Wydrzyk Pomarine żywi się szeroką gamą zwierząt - rybami, bezkręgowcami, lemingami, małymi ptakami i ich jajami oraz różnymi śmieciami. Połyka lemmigowa w całości, a gniazda mają zapasy schwytanych zwierząt (do 10 lub więcej osobników). Duże miejsce w diecie tego gatunku zajmuje pokarm pobierany od mew, rybitw i innych ptaków. Wydrążony wydrzyk ściśle podąża za przelatującymi ptakami i jeśli widzi ofiarę w dziobie, ściga go, dopóki nie wypuści go z dzioba. Często udaje mu się złapać wyrzuconą przez mewę rybę, zanim wpadnie do wody. Pokarm roślinny ma również niewielkie znaczenie w diecie wydrzyków.

Rabuś morski

Naukowcy zauważyli ważne zachowanie charakterystyczne dla tych ptaków z Antarktyki. Wydrzyki nie bez powodu nazywano ptakami pirackimi.

Są przebiegłe, sprytne, bystre, mają doskonałą pamięć. Te cechy pomagają w walce o przetrwanie.

Wydrzyki nie tylko bezczelnie okradają sąsiadów, zabierając im pożywienie, ale często wkraczają na ludzką zdobycz.

Wydrzyki to wszystkożerne drapieżniki. Chętnie jedzą jajka, małe gryzonie, pisklęta ptaków żyjących w okolicy. Szczególnie cierpią na nie mewy, maskonury i pingwiny, które wydrzyki bezlitośnie terroryzują, niszcząc gniazda i porywając młode zwierzęta. Naukowcy udokumentowali kilka przypadków kanibalizmu.

Te ptaki bardzo lubią ryby, ale ich rybacy są po prostu bezużyteczni - nie mogą nurkować. Ale mogą po prostu obrabować sąsiada, który odniósł większe sukcesy na wybrzeżu, odbierając mu połów. Często atak najeźdźcy odbywa się w powietrzu: widząc ptaka z ofiarą w dziobie, atakuje go wydrzyk i natychmiast łapie odpartą rybę. Siła, determinacja i masywna budowa - co jeszcze jest potrzebne do tego typu haraczy?

Wydry bardzo przyciągają porty morskie, fabryki ryb, farmy futerkowe i statki rybackie. Ptaki te nie są zbyt płochliwe i są przyzwyczajone do tego, że ludzie ich nie obrażają. Szczególnie przyciągają ich hałdy odpadów przemysłowych i rolniczych.

Ogólnie rzecz biorąc, obserwatorzy ptaków od dawna zauważyli, że te bystre ptaki zawsze wybierają najłatwiejszy sposób zdobycia pożywienia. Jeśli w pobliżu żyją latające ryby, wydrzyki skupiają się na nich, szykownie polując na wyskakujących z wody. W latach sprzyjających gryzoniom, kiedy ich populacja rośnie, wydrzyki mogą generalnie pozostawić swoich sąsiadów i mieszkańców oceanów w spokoju, całkowicie przestawiając się na małe zwierzęta. A jeśli w pobliżu są firmy spożywcze, z których można czerpać zyski, wydrzyki przestają polować i zadowalają się odpadami.

08.12.2014

Wydrzyk wielki (łac. Catharacta wydrzyk) to ptak morski należący do rodziny wydrzyków (Stercorariidae) z rzędu Charadriiformes.

Jest największym przedstawicielem tego typu.

Ten ptak jest bardzo silny i zręczny, uwielbia atakować inne ptaki i zabierać im zdobycz. Nawet dorosłe pingwiny cesarskie i rybacy gapi się nie są odporni na jej ataki.

Siedlisko Wydrzyka Wielkiego obejmuje całą Antarktydę, wyspy i obszary przybrzeżne Wielkiej Brytanii i Islandii, a także część terytorium krajów skandynawskich.

Populacja europejska liczy około 35 tysięcy osobników, z czego około 20 tysięcy woli gniazdować u wybrzeży mglistego Albionu.

Pin
Send
Share
Send
Send