Rodziny ptaków

Słodka sowa Opis Cykl życia i styl życia

Pin
Send
Share
Send
Send


Czy kiedykolwiek widziałeś uroczą sowę? słodka sowa Podobnie jak jastrzębie i orły, sowy nazywane są ptakami drapieżnymi lub drapieżnymi, co oznacza, że ​​używają ostrych szponów i zakrzywionych płatków do polowania, zabijania i zjadania różnych zwierząt.

Słodka sowa Opis Cykl życia i styl życia

Jednak urocza sowa całkowicie różni się od jastrzębi i orłów pod wieloma względami.

Większość sów ma duże głowy, krępe ciało, delikatne pióra, szybkie ogony i odwracalny palec u nogi, który może być równy zarówno do przodu, jak i do tyłu.

słodkie oczy Sowy skierowane są przed siebie, tak jak ludzie. Większość gatunków sów jest żywa wieczorem, a nie w ciągu dnia.

Na planecie występuje około 250 gatunków sów. Mieszkają na każdym kontynencie oprócz lodowatej Antarktydy.

Sowy należą do stada ptaków zwanych Strigiformes. Ta grupa jest podzielona na dwa mniejsze zespoły, często nazywane gospodarstwami domowymi.

Gospodarstwo zwane Tytonidae zawiera płomykówki, które mają twarze w kształcie serca.

Drugie gospodarstwo domowe, Strigidae, zawiera wszystkie różne sowy, z których większość ma kuliste twarze.
Wiele sów wokalizuje z wyraźnie niską częstotliwością, co pozwala ich śpiewom pokonywać duże odległości bez wchłaniania przez roślinność.

Zmiana na rozmowę w tych piosenkach i różne wokalizacje pokażą ci, jak odkrywać i zakładać urocze sowy.

Słodka sowa na polowaniu

Wiele gatunków uroczych sów prowadzi nocny tryb życia, co oznacza, że ​​żyją wieczorem.

Istnieje kilka uroczych gatunków sów, które są dzienne, co oznacza, że ​​są żywe przez cały dzień, a relaks wieczorem.

Gatunki o zmierzchu są żywe przez całą noc i świt.
Sowy spędzają dużo czasu na jawie, szukając posiłków. Wiele gatunków słodkich sów to drapieżniki lub zjadacze mięsa.

Małe, podobne do gryzoni ssaki, porównywalne z nornikami i myszami, są pierwszą ofiarą wielu gatunków sów.

Schemat jedzenia słodkiej sowy może obejmować żaby, jaszczurki, węże, ryby, myszy, króliki, ptaki, wiewiórki i różne stworzenia.

Czasami grzeczne rogate sowy mogły nawet odkryć skunksy wystarczająco smaczne do jedzenia. Niektóre sowy, podobnie jak urocza Flammulated Owl, zjadają praktycznie całkowicie robaki.

Zwierzęta, które jedzą robaki, nazywane są owadożercami.
Sowy polują na wiele sposobów. Jedno podejście do poszukiwań znane jest jako okoń i skakanie.

W tej technice sowy siadają wygodnie, dopóki nie zobaczą swojej ofiary, po czym ześlizgują się po niej; słodkie Northern Hawk Owls używają tej metody.

Inną metodą poszukiwania, zwaną lotem kwaterującym, jest szukanie ofiary podczas lotu, jak to wykorzystuje urocza płomykówka.
Ogólnie słodkie sowy - najczęściej te, które polują w otwartym kraju, tak jak sowa uszatka - unoszą się jak helikopter nad ofiarą, dopóki nie będą w stanie jej powiększyć.

Zawisanie wymaga dużo witalności. Słodkie sowy norki przeważnie biegają po dnie po zdobyczy.

We wszystkich strategiach sowy zwykle polują blisko dna, aby dodatkowo po prostu usłyszeć i zobaczyć swoją zdobycz.
Słodkie sowy zazwyczaj pokrywają swoje posiłki. Chwytają zdobycz i używają faktury, aby rygorystycznie upychać posiłki w kryjówce.

Nazywa się to buforowaniem (wymawiane CASH -ING). słodka sowa prawdopodobnie schowała zdobycz w dziurach w drewnie, w rozwidleniach gałęzi drzew, za skałami lub w kępach trawy.

Cute Owl robi to, gdy poszukiwania są słodkie z zamiarem uzupełnienia i normalnie może wrócić po zdobycz w ciągu dnia lub dwóch.

Roosting

Pod koniec dnia lub wieczoru poszukiwań sowy wracają do miejsca odpoczynku zwanego grzędą.

Większość sów przez cały sezon lęgowy siedzi samotnie lub blisko gniazda. Niemniej jednak istnieje kilka gatunków, które gnieżdżą się wspólnie lub dzielą miejsce do odpoczynku z różnymi ludźmi tego samego gatunku.
Choć słabo poznane, sowy mogą skorzystać na wielu metodach, dzieląc tę ​​samą grzędę. Urocze sowy potrafią patrzeć w przyszłość na mobbingujące się ptaki i drapieżniki.

Mogli dodatkowo gromadzić się razem, aby utrzymać nawzajem ciepło. Wspólne grzędy najprawdopodobniej ułatwiają uroczym sowom szukanie towarzyszy w okresie godowym.

słodkie sowy mogą nawet krzyżować się ze szczegółami dotyczącymi dobrych miejsc do poszukiwań.

Grzęda znajduje się zwykle obok dobrych terenów poszukiwawczych, więc urocze sowy mogą szukać zdobyczy tak szybko, jak odlatują lub wracają do gniazda.

Gody

Późna zima to czas godów dla wielu uroczych sów. Samce zaczynają szukać partnerów, dzwoniąc w popołudniowym i nocnym powietrzu.
Zwykle pohukiwanie dużej sowy i toot małej sowy. Ogromna puszczyk puszczy huczy głośnym, cichym imieniem, które przypomina zapytanie: „Kto dla ciebie gotuje? Kto dla was wszystkich gotuje? ”

Mała sowa z północy śpiewa szybkim, przesadnym tonem, który niektórzy ludzie uważają, że wydaje się, jakby ktoś drapał pilnikiem w zębie zauważonego.

Będziesz mógł usłyszeć osobę, która wzywa sowę na naszych stronach z identyfikatorami sów.
Kobieca słodka sowa usłyszy imię, które ją ściga. Będzie odpowiadać wyłącznie na wezwania samców tego samego gatunku.

Gdy tylko samiec słodkiej sowy pozytywnie wpłynie na ciekawość kobiety, zaczyna występować lub wystawiać.

Prawdopodobnie pokazałby swoje pióra, wypluwając je. Prawdopodobnie dawałby kobiece elementy posiłków. Niektórzy mężczyźni nawet „tańczą w niebie”. Samiec szybkouchy

Sowa będzie krążyć nadmiernie nad kobietą, z którą się dogaduje i klaszcząc skrzydłami poniżej brzucha wiele razy podczas nurkowania.

Potem znów wzleci w górę i zawiśnie na wietrze. Mógłby powtarzać ten taniec wiele razy, wszystko po to, aby zaimponować kobiecości.

Pod koniec pokazu samiec nurkuje przed kobietą w trawę. Jeśli kobieta podąży za nim, dwie urocze sowy mogą przekształcić się w parę godową.

Sowy godowe spędzają wspólnie znaczną ilość czasu. Mogli pocierać swoje płatności po głowach i dyskach twarzy drugiej osoby.

Ten gest jest znany jako preening. Naukowcy zakładają, że ogranicza zapobieganie i różne agresywne zachowania. Dodatkowo pomaga sowom trzymać pióra w dobrych sytuacjach.

Wiele uroczych par sów wyciąga szyje w kierunku swoich partnerów i grucha, jak w przypadku, gdy skorzystają z sesji czyszczenia.

Zagnieżdżanie

Sowy są wytrawnymi łowcami, jednak budowniczymi gniazd nie wydają się być.

Wiele sów czerpie korzyści z uciążliwej pracy różnych zwierząt, jako alternatywy dla budowania gniazd od podstaw.
Niektóre urocze sowy, takie jak ładne rogate sowy, wykorzystują wolne gniazda w drewnie lub na klifach, które zostały zbudowane przez jastrzębie, wrony, sroki lub inne ptaki.

Wiele sów po prostu gniazduje w dziurach zwanych jamami lub dziuplami w drewnie. Te zagłębienia drzew powstają naturalnie, jednak czasami są tworzone przez dzięcioły.

Urocze sowy elfów gniazdują w kaktusach saguaro, miejscu, w którym dzięcioły stworzyły gotowe dziury.
Płomykówki zwykle gniazdują w krokwiach stodół, w pustych budynkach lub silosach lub w zagłębieniach wzdłuż klifów.

Sowy norowe żyją tak samo, jak ich tożsamość, gniazdując w podziemnych tunelach wykopanych przez wiewiórki podłogowe, kły preriowe, borsuki lub inne kopiące zwierzęta.

Niektóre Burrowing Owls używają swoich palców u nóg i płatności do samodzielnego kopania nor.

Sowy śnieżne i uszatki „budują” łatwe gniazda, skrobiąc płytką miskę na dnie.
Naukowcy zakładają, że samce sów odkrywają i promują terytorium, jednak żeńskie sowy wybierają dokładne strony internetowe z gniazdami.

Wspólnie para sów broni swojego gniazda. Miejsce na gniazdo będzie miejscem zamieszkania sowy przez kilka miesięcy.

Wychowywanie rodziny

Jeśli rodzime posiłki są niskie w danym roku, sowy mogą się tam nie rozmnażać. Ale kiedy można uzyskać wystarczającą ilość posiłków, aby wykarmić rosnące gospodarstwo domowe, żeńskie sowy składają od jednego do 14 okrągłych białych jaj.

Samice z zupełnie innych gatunków sów składają zupełnie inną liczbę jaj. Ilość dodatkowo zależy od tego, jak dużo posiłku można uzyskać.

Na przykład, jeśli rodzime populacje nornika są nadmierne, żeńska sowa uszatka mogłaby złożyć nawet dziesięć jaj.

Jeśli liczba mieszkańców nornicy jest niska, prawdopodobnie złożyłaby po prostu trzy lub 4 jaja lub żadne.
Jaja zwykle odkłada się od 1 do 4 dni. Żeńska sowa siedzi na jajach, aby utrzymać je w cieple. Nazywa się to inkubacją.

Tylko żeńskie sowy wysiadują jaja. Przez cały okres inkubacji samica traci pióra na brzuchu z zamiarem przeniesienia dodatkowego ciepła ciała na jajka.

W przeciwieństwie do jaj naciska ładne i przytulne nagie pory i skórę lub łatę wylęgu. Leży na gnieździe w miejscu inkubacji, z opuszczoną głową i opuszczonym brzuchem, regularnie chroniąc jaja przed przegrzaniem.
Młode sowy, nazywane sówkami lub pisklętami, wylęgają się od trzech do pięciu tygodni po złożeniu jaj, w zależności od gatunku.

W wyniku składania jaj w zupełnie inne dni, samica zwykle rozpoczyna inkubację z jajkiem podstawowym, a jaja wyklują się w kolejności, w jakiej zostały złożone.

Nazywa się to wylęganiem asynchronicznym, które prowadzi do zupełnie innego wieku piskląt w podobnym gnieździe.

Pierwotne pisklęta do wyklucia mogą być od jednego do 2 tygodni starsze niż ostatnie, które się wykluły.

Opieka rodzinna

Kiedy wykluwają się młodsze sowy, są otoczone białymi, puszystymi piórami, a ich oczy są zamknięte.

Kilka dni po wykluciu ich oczy są otwarte, a białe, puszyste pióra zmieniają się na ciemniejsze, zwykle szare lub brązowawe.

Kiedy samica siedzi na gnieździe wyklutych piskląt, nazywa się to lęgiem. Przez kilka pierwszych tygodni życia pisklęta są bezradne; nie są w stanie widzieć, latać ani termoregulować (utrzymują własną temperaturę ciała).

Ich mama wysiaduje je, chroniąc je bezpiecznie pod nią i wokół niej w gnieździe.
Samce sów polują i dostarczają posiłki do gniazda. Samice sowy zwykle rozdzierają ofiarę na mniejsze przedmioty i karmią nią pisklęta.

Sowy rozwijają się szybko iw ciągu kilku tygodni zaczynają całkowicie zjadać jakąś zdobycz, wypluwać granulki i termoregulować.
Pisklęta konkurują ze sobą o posiłki. W wyniku tego, że starsze pisklęta są większe i silniejsze od wyklutych kilka dni później, mogły dostać dużo mięsa. Jeśli brakuje posiłków, młode sówki mogą nawet umrzeć z głodu.

Kiedy pisklęta są w stanie utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, samica może opuścić gniazdo, aby pomóc w polowaniu.

Pisklęta wołają do matki i ojca o posiłki; nazywane są one wezwaniami do posiłków.

Rozmyślać

Po osiągnięciu przez pisklęta termoregulacji, zwykle jednak wcześniej niż odlecą, opuszczają gniazdo i chowają się w otaczającej roślinności.

Pisklęta wychowane w gniazdach drzew, jak puszczyk zwyczajny, wspinają się na blisko gałęzi, aż będą w stanie latać.

Ci, którzy gniazdują na dnie, jak sowy uszatki, odkrywają osłonę w pobliżu trawy lub krzewów, aż zaczną latać.

Ta era eksploracji jest znana jako rozgałęzianie się lub rozpraszanie gniazd. Kiedy pisklęta po raz pierwszy uzyskują moc latania, nazywa się je pisklętami.
Uszatka uszata rozwija się szybciej niż inne gatunki północnoamerykańskie.

Rozpoczynają działalność poza gniazdem, gdy mają zaledwie dwa tygodnie wcześniej, a pierwsze loty rozpoczynają po 4-5 tygodniach.

Płomykówki i grzeczne sowy rogate są jednymi z najwolniej rozwijających się, przebywających w gnieździe lub w jego pobliżu przez sześć tygodni lub dłużej, a pierwsze loty rozpoczynają się od 7 do 8 tygodni wcześniej.
Jesienią większość matek i ojców kończy podnosić swoje gospodarstwa domowe.

Pisklęta mają już dorosłe pióra i są teraz pełnowymiarowymi sowami. Młodsi dorośli są przygotowani na każdą okazję samodzielnie.

Chociaż stwierdzono, że sowy żyją nawet przez 25 lat, ich zwykła długość życia wielu gatunków może się znacznie zmniejszyć. Zazwyczaj większe gatunki sów przebywają dłużej niż mniejsze gatunki.

Ochrona

Urocza sowa ma trzy podstawowe potrzeby: posiłki, miejsce chronione na grzędę i miejsce do gniazdowania. Sowy mieszkają w miejscu, w którym zaspokajane są ich podstawowe potrzeby.

Miejsce, w którym zwierzę w naturalny sposób żyje i rośnie, jest znane jako jego siedlisko. Lasy, łąki, pustynia, tundra i zalesione siedliska wąwozów mają roślinność, ukształtowanie terenu i zwierzęta, które mogą być niezbędne do przetrwania każdego uroczego gatunku sowy, który tam żyje.
Na przykład uszatki potrzebują do przeżycia ogromnych połaci ciągłych siedlisk na otwartym terenie, takich jak łąki.

Siedliska te prezentują osłonę pokrywającą gniazda i gniazda sów, jednak, co szczególnie ważne, stanowią one siedlisko dla małych gryzoni, które zjadają sowy uszatki.

Południowe siedlisko pustynne ma kaktusy saguaro, w których gniazdują sowy elfy, a także robaki, pająki, skorpiony i małe gady, które jedzą. Ładne sowy rogate gniazdują i polują w praktycznie każdym czystym środowisku.
Po odfiltrowaniu rodzimej roślinności i zniszczeniu siedliska zmusza to sowy do manewru, co oznacza, że ​​dodatkowe sowy powinny tłoczyć się na znacznie mniejszym obszarze.

W zatłoczonych obszarach mogą nie być dostępne posiłki dla wszystkich sów mieszkających na tym obszarze. Niektóre sowy mogą nawet umrzeć z głodu.

Obejrzyj wideo: Toksyny wokół nas (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send