Rodziny ptaków

Ptaki drapieżne wymienione w Czerwonej Księdze

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Buteo lagopus
Oderwanie:Falconiformes
Rodzina:Jastrząb

Wygląd i zachowanie... Dość duży drapieżnik, zauważalnie większy od myszołowa, ale średnio mniejszy od myszołowa. W przeciwieństwie do obu tych gatunków, stęp myszołowa jest upierzony aż po palce, jak u orłów. Budowa podobna do myszołowa, ale nieco bardziej długonogi i długonogi. Samica jest nieco większa od samca. Długość ciała 49–61 cm, rozpiętość skrzydeł 120–150 cm, waga 600–1700 g. Dla myszołowa lądowanie jest typowe.

Opis... Ubarwienie jest raczej zmienne, generalnie jest bardziej kontrastowe w porównaniu z ubarwieniem myszołowa i myszołowa długonogiego. Góra od jasnobrązowej do bardzo ciemnej, z rozmytymi jasnymi i ciemnymi plamami. Głowa, szyja, szyja i klatka piersiowa mogą być jasne, prawie białe lub ciemne, nakrapiane, ale w tym przypadku oddzielone od ciemnego brzucha jasną półksiężycową opaską. Czasami na brzuchu nie ma ciemnej plamki, ale zachowany jest ciemny kolor głowy (typ umaszczenia bardziej charakterystyczny dla samców). Po bokach i „spodniach” na jasnym tle rozwijają się ciemne poprzeczne smugi, które gęstnieją na brzuchu i tworzą ciemne pole. Wyjątkiem są osoby z całkowicie jasną spodem ciała. Z reguły spód skrzydła jest lekki, z wyjątkiem fałdu nadgarstka i wierzchołków lotek.

Młody osobnik jest na ogół jaśniejszy niż dorosły, ale ma jeszcze bardziej kontrastowy ciemny brzuch. Odcienie koloru ochry i płowe w upierzeniu są bardziej rozwinięte niż u dorosłego myszołowa, smugi na bokach i „nogach” są raczej podłużne niż poprzeczne. Oczy są jaśniejsze - do bladożółtego. Ciemne krawędzie wzdłuż krawędzi ogona i tylnej krawędzi skrzydeł nie są ostro wyrażone. Jasne „okienko” wyróżnia się w górnej części skrzydła w obszarze lotek pierwotnych, u osoby dorosłej skrzydło wygląda jednakowo od góry. Bardzo charakterystyczny jest prawie czarny brzuch z jasnym półksiężycowym paskiem nad nim, duże ciemne plamy na fałdach skrzydeł, biały ogon na górze i na dole z kontrastowym czarnym paskiem wierzchołkowym, samiec ma kilka cieńszych pasków wierzchołkowych.

Niektóre ptaki z daleka wydają się czarno-białe, srokate. Różni się również od myszołowa dłuższym ogonem i skrzydłami oraz ogólnie jaśniejszym upierzeniem bez zauważalnych czerwonawo-kasztanowych odcieni. Dolne skrzydła są bardziej kontrastowe. Wręcz przeciwnie, różni się od myszołowy, oprócz koloru tułowia i ogona, nieco krótszymi skrzydłami i ogonem.

Głosować... Jest podobny do głosu myszołowa, czasem przeciągłe krzyki brzmią bardziej chrapliwie lub drżąco. Kiedy się martwi, wysyła sygnały "keuu", Krótsze i niższe niż u myszołowa.

Dystrybucja, status... Ma obszar lęgowy okołobiegunowy w tundrze i leśnej tundrze Eurazji i Ameryki Północnej; nie występuje na Grenlandii, Islandii i większości innych wysp arktycznych. Zimą migruje do strefy stepów i stepów leśnych Eurazji i Ameryki Północnej, często pojawia się w krajobrazach rolniczych (o jej nazwie zadecydowało pojawienie się tam zimą ptaków). Gatunki stanowiące tło drapieżników tundry, występowanie na danym obszarze i liczebność różnią się znacznie z roku na rok, w zależności od liczebności gryzoni. Ogólnie rzecz biorąc, jest to powszechne podczas migracji w środkowej strefie europejskiej Rosji, zimuje w południowej połowie regionu.

Styl życia... Rozmnaża się w tundrze, tundrze leśnej i na północy strefy tajgi, preferując tu lasy, obrzeża bagien, wypalenia, łąki. Żywi się prawie wyłącznie lemingami i nornikami, czasami łapie ptaki podczas zimowania i migracji, żywi się padliną. Wędruje szeroko, w latach spadku liczby gryzoni może w ogóle nie gniazdować lub wędrować, aby gniazdować na innych obszarach. W miejscach lęgowych pojawia się na początku topnienia śniegu; rozmnażanie poprzedzone jest kryciem powietrznym z przelotami okrężnymi, zjeżdżalniami i nurkowaniem.

Stosunkowo małe gniazda, które czasami stanowią tylko dziurę z wyściółką, układane są parami na klifach, skałach, krawędziach wąwozów, wierzchołkach wzgórz, rzadziej na równym terenie lub na drzewach. Samica składa od 1 do 7 (w wieku karmienia) jaj, białych z lekko niebieskawym odcieniem i matowo brązowymi plamkami. Ptaki przy gnieździe są bardzo ostrożne i niespokojne w zbliżaniu się do wrogów, lecą z wyprzedzeniem z niepokojącymi okrzykami, czasem atakują. Czworonożne drapieżniki są agresywnie przepędzane, przez co w pobliżu gniazd myszołowa włochatych pojawiają się osady innych ptaków. Inkubacja trwa w zależności od wielkości lęgu do 6 tygodni (28–31 dni na jedno jajko), karmienie piskląt w gnieździe - do 45 dni.

Puchate stroje piskląt są białe z szarawym odcieniem na plecach. W latach małej liczebności gryzoni lęg często nie dożywa skrzydeł. Młode ptaki osiągają dojrzałość płciową pod koniec pierwszego roku życia. Migracje jesienne rozpoczynają się od opadów śniegu; podczas migracji i zimowania gatunek preferuje krajobrazy otwarte i półotwarte, do 1 pustyń.

Myszołów włochaty lub myszołów wyżynny (Buteo lagopus)

Najlepsze zdjęcia

  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Czerwona Księga IUCN
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Ptaki drapieżne w ciągu dnia

Świat

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2020 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundusz Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych „ZOOGALAKTIKA ®” OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Wiele ptaków drapieżnych jest wymienionych w Czerwonej Księdze, z których niektóre są na skraju wyginięcia.

Prawie wszystkie orły, jastrzębie, orły, sępy i sokoły są chronione.

Z tego ostatniego honorowe miejsce w książce zajmuje gyrfalcon - jeden z najsłynniejszych drapieżników żyjących nad Oceanem Arktycznym. W rodzinach królewskich gyrfalkony były dumne i cenione na wagę złota.

Wiele ptaków drapieżnych stało się rzadkich ze względu na zmniejszenie zapasów pożywienia, co przede wszystkim jest bezpośrednio związane z padlinożercami, takimi jak sępy czy kuguary.

Obecnie maleje liczba dużych zwierząt, które zawsze były podstawą ich pożywienia. Na przykład sęp śnieżny o wadze 12 kg żeruje wyłącznie na padlinach kopytnych górskich, które padły w wyniku lawin. Tak, a zwłoki zwierząt gospodarskich, osoba woli pochować lub spalić. Wszystko to prowadzi do tego, że padlinożercy cierpią na brak pożywienia.

Ale ucierpiały nie tylko duże ptaki, ale także małe drapieżniki, takie jak europejski tyvik, który stał się wielką rzadkością. Ten szybki jastrząb jest doskonałym łowcą polującym na jaszczurki, owady i małe ptaki.

Rybołów, który wcześniej żył na całym świecie, gdzie znajdowały się zbiorniki z rybami, stał się bardzo rzadki. Te drapieżne ptaki Czerwonej Księgi zawsze wybierały do ​​gniazdowania wysokie drzewa (często z połamanymi wierzchołkami), dlatego wylesianie pozbawia ptaki ich zwykłych siedlisk, a turyści i rybacy powodują niepotrzebny niepokój. Teraz, specjalnie dla tych drapieżników, budują wysokie podpory dla gniazda i zabraniają polowania i łowienia ryb w pobliżu miejsc ich zasiedlenia.

To smutne, że wśród wszystkich ptaków wymienionych w Czerwonej Księdze liczebnie wiodą ptaki drapieżne.

Niedawno setki z nich zostało eksterminowanych, a myśliwi otrzymali nagrody za trofea. Na szczęście ludzkość z czasem opamiętała się i wzięła pod swoją ochronę rzadkie ptaki drapieżne.

Rybołów to niesamowity ptak, którego oglądanie jest przyjemnością. Pełen wdzięku w locie, dumny i jasny z upierzeniem, od dawna przyciąga uwagę ludzi. Osprey to nazwa ptaków drapieżnych i ludzi o surowym usposobieniu (książęta Fiodor Skopin i Skopin-Shuisky). Na terenie naszego kraju znajduje się również miasto Skopin. Mimo niewielkich rozmiarów miasto w starożytności było bardzo dobrze chronione fortyfikacjami i wieżami strażniczymi, a jego uzbrojenie znajdowało się na poziomie dużych miast. Flaga i herb Skopina nadal zdobi wizerunek latającego rybołowa.

Nie boi się nurkować, choć grozi jej to śmiercią. Potrafi strząsnąć upierzenie z wody, jak pies, skręcając ruchy ciała i skrzydeł w locie. Nie je nic oprócz ryb. Jej wizerunek znajduje się na fladze i herbie miasta. Jest bardzo troskliwym rodzicem, który nie opuszcza swoich piskląt przez dwa miesiące.

Zwycięzca węża

Wąż-orzeł, wąż-orzeł lub krab to drapieżny ptak z rodziny jastrzębi, z rzędu sokoła.

Jest to bardzo rzadki zagrożony gatunek ptaków wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji.

Wąż jest dobrze ugruntowanym obrazem, oznaczającym z reguły drapieżnika.

A koncepcja ofiary węża jest niezwykła. Są jednak tacy, którzy lubią jeść węże (nawet jadowite!) W naturze. A wśród pierzastych drapieżników prawdziwymi profesjonalistami w łapaniu niebezpiecznej zdobyczy są węże.

Szybki orzeł

Bielik to duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębi, którego długość ciała może dochodzić do metra, a waga - od trzech do siedmiu kilogramów.

Większość masywnego ciała orła bielika jest koloru brązowego, a tylko ogon jest biały - ta cecha stała się podstawą nazwy gatunku. Orzeł zasiedla prawie całe terytorium kontynentu euroazjatyckiego. W Europie Środkowej tego ptaka można spotkać bardzo rzadko, a człowiek odegrał w tym znaczącą rolę. Niektóre osobniki, zwłaszcza młode zwierzęta, spędzają zimę w Pakistanie, Chinach i Afryce Północnej. Orzeł bielik częściej zasiedla zbiorniki wodne. Gniazdo budowane jest wyżej od ziemi, głównie na drzewach, czasem na skałach. Ponieważ bielik woli mieszkać w pobliżu zbiorników wodnych, jego menu jest głównie rybne. Poluje latając nad powierzchnią zbiornika, a gdy tylko zauważy rybę, szybko opada i może nawet na krótki czas zanurzyć się w wodzie, aby wbić się w ofiarę mocnymi pazurami.

Nie ma też nic przeciwko ucztowaniu na innych ptakach. Taktyka jego polowania jest następująca: drapieżnik leci nad ptactwem wodnym, w wyniku czego nurkuje pod wodą, próbując uniknąć wytrwałych pazurów. Ale kiedy dopływ powietrza dobiega końca, pojawia się ofiara, a tutaj drapieżnik nie przegapi.

Najbardziej energiczny z orłów

Orzeł przedni to duży ptak o długich i stosunkowo wąskich skrzydłach, lekko zaokrąglonym ogonie, pióra z tyłu głowy są wąskie i spiczaste, łapy bardzo mocne, z mocnymi pazurami i stępem opierzonym aż po palce. Wymiary orła przedniego to: długość całkowita 80-95 cm, długość skrzydła 60-72,5 cm, waga 3-6,5 kg. Samica orła przedniego jest zauważalnie większa niż samce. Obie podłogi są pomalowane w ten sam sposób. Dorosłe orły przednie (w wieku czterech lat i starsze) są koloru ciemnobrązowego, po stronie brzusznej, w upierzeniu podudzia i podogoniastym - z większą lub mniejszą domieszką czerwono-złotego koloru, na karku i karku są czerwonawe, lotki pierwotne są czarno-brązowe z szarawymi nasadami, pióra ogonowe - ciemnoszare z ciemnobrązowymi znaczeniami i czarnym paskiem przed wierzchołkiem. Tęczówka jest orzechowo-brązowa, dziób jest niebieskawo-brązowy, pazury są czarne, wosk i nogi są jasnożółte. W pierwszym rocznym upierzeniu młode orły przednie są ciemnobrązowe z białymi nasadami i białawym upierzeniem stępu; orły ogonowe są białe z szerokim czarnym pasem wierzchołkowym.

Orzeł przedni jest najbardziej energicznym z orłów, dlatego jego ofiarą staje się stosunkowo duża zwierzyna łowna.

Rozszczepiający wiatr

Nie na próżno szybki pociąg został nazwany na cześć tego ptaka. Sokół wędrowny to duży sokół. Budowa tego ptaka jest gęsta i mocna, upierzenie sztywne i ciasne, szeroka klatka piersiowa, przedramiona. Wszystkie mięśnie są dobrze rozwinięte. Postawa jest majestatyczna. Długość ptaka 40-50 cm Różne kolory. U góry od ciemnego do czarnego, poniżej widać smugi światła. Na piersi smugi w kształcie łezek. Czarne wąsy i brwi. Dziób jest czarny u góry, jaśnieje do brązowego w kierunku podstawy, sierpowaty, krótki. Zewnętrzne otwory nozdrzy otwierają się w miejscu wosku. U młodych osobników wosk jest szary, u dorosłych żółty.

Spadając z góry, sokół rozwija maksymalną prędkość. Osiąga się to dzięki specjalnej budowie przegrody nosowej, która pozwala mu nie dusić się pod wpływem wiatru. W dziobie znajduje się kilka przegród, które spowalniają przepływ powietrza do płuc. Z tego powodu szybki wiatr w przód wcale nie przeszkadza w oddychaniu sokoła wędrownego w locie.

Gyrfalcon - niebiański dowódca

Gyrfalcon to największy z rosyjskich sokołów. Jego waga sięga dwóch kilogramów, a rozpiętość skrzydeł dochodzi do 135 centymetrów. Długie, ostre skrzydła pozwalają ptakowi na mocne, ostre trzepotanie w locie i pędzi do przodu, nie zatrzymując się ani na sekundę, a bystry wzrok pomaga dostrzec ofiarę z odległości kilometra. Lot gyrfalcon to ciągła dynamika, ruch, prędkość. Atakując ofiarę, ptak nurkuje gwałtownie, rozwijając niesamowitą prędkość - 100 metrów na sekundę. Silny i lekko ukośny cios przecina pióro i skórę ofiary niczym zaostrzone noże.

Gyrfalcon uwielbia otwarte przestrzenie. Podobnie jak dowódca, musi wybrać punkt, z którego wszystko i wszystkich widać dookoła, gdzie wszystko zależy od Twojej decyzji. Każda para sokołów osiada nie bliżej niż 25 kilometrów od siebie.

Gyrfalcon to starożytny ptak. Najstarsza rodzina książęca może zazdrościć swojej historii. Już w XI wieku książę kijowski Oleg zbudował na swoim dziedzińcu sokolnictwo. Żyrfalkony są wymienione w „Kampanii Lay of Igor” oraz w pierwszym zestawie rosyjskich praw „Russian Truth”. W latach jarzma tatarsko-mongolskiego do hołdu zaliczano sokoły, głównie wiryflony, jako jedną z najcenniejszych rzeczy.

Gyrfalcon, podobnie jak większość drapieżników, jest pielęgniarką w lesie i na stepie. I zapewne jest obiektem estetycznego, emocjonalnego podziwu.

Drodzy Łowcy! Pamiętaj, że nie każdy ptak jest zwierzyną łowną. Spójrz na te legendarne i dumne ptaki i opuść broń, doceń piękno ich lotu. Przecież to o nich chcę powiedzieć: „Nie strzelajcie!” Tylko od ciebie i ode mnie zależy, czy ptaki szczęścia z regionu Vladimir będą latać w naszych lasach. Tatiana Goryanina, Vladimirskie vedomosti

Wcześniej na temat Birds of Prey:

W dniach od 10 do 13 września 2014 r. W Narodowym Centrum Wystawowym w Abu Zabi odbyła się XII Międzynarodowa Wystawa Łowiectwa i Jeździectwa ADIHEX (Międzynarodowa Wystawa Łowiectwa i Jeździectwa w Abu Zabi).

Pierwszy międzynarodowy festiwal „Berkut - Wings of the Chui Steppe” odbył się w wysokogórskim regionie Kosh-Agach w Republice Ałtaju. Wzięli w nim udział najsilniejsi mistrzowie polowania z orłami przednimi (berkutchi). Program.

Pin
Send
Share
Send
Send