Rodziny ptaków

10 niesamowitych przejawów seksualności u zwierząt

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Charadriiformes - Charadriiformes
  • Podrząd · Wodery - Charadrii [Limicolae]
  • Rodzina Charadriidae - Charadriidae
  • Podrodzina Phalaropinae
  • Rodzaj Pływacy o płaskich i okrągłych nosach - Phalaropus

Falaropa zaokrąglona - Phalaropus lobatus... małe, do 100 g wielkanocne ciasto o stosunkowo krótkich nóżkach, których stęp jest spłaszczony, a palce, w tym tylny, wyposażone są w skórzaste ostrza do pływania. Długość ciała 16-20 cm.

Pływacy żywią się różnymi organizmami planktonowymi, pływając po powierzchni zbiorników wodnych i wyrywając je lub wyciskając cienkim lub spłaszczonym dziobem od góry do dołu. Często pływają w kółko lub obracają się wokół własnej osi, tworząc z falami obszary o zwiększonej koncentracji płytkiego pokarmu. Czasami falaropy są przewracane przez „pływak” jak kaczki rzeczne. od czasu do czasu żerują na lądzie. Strój zimowy jest skromny - jasnoszary z ciemnymi polami, hodowlany jasny, w tym kasztanowoczerwony, szaro-szary, czarny. białe, żółte kolory. Samice są większe i wyraźnie jaśniejsze niż samce z powodu odwrócenia roli płciowej. Pływacy to gatunki poliandryczne; samice są bardziej aktywne w grach godowych. Falaropy gniazdują na ziemi, 3-4 jaja w lęgu: samiec wysiaduje przez około 20 dni. Po zbudowaniu gniazda z jednym samcem i złożeniu jaj powtarzają cykl lęgowy z innym samcem.

Tylko samce inkubują lęg i prowadzą lęg, tylko w przypadku falochronu płaskonosego samica czasami włącza się do opieki nad lęgiem. Falaropy są rozmieszczone kołowo, w tym w tundrze i tundrze leśnej. Gniazdują na brzegach płytkich zbiorników słodkowodnych w całej Arktyce (na obu półkulach), zimują w dużych stadach na obszarach morskich tropików i półkuli południowej, zwykle daleko od wybrzeża.

Galeria

Uwagi

  1. V. E. Sokolov i inni
    ... Życie zwierząt. Ptaki / wyd. V.D. Ilicheva, I.V. Micheeva. - wyd. - M.: Education, 1986. - T. 6. - P. 241. - 300 000 egzemplarzy.
  2. 12Ed. S.P. Naumova, A.P. Kuzyakina
    ... Życie zwierząt. W 6 tomach. - M .: Edukacja, 1970 - T. 5. - S. 292. - 612 str. - 300 tys. Egzemplarzy. (Źródło 22 grudnia 2010)

Opis wyglądu falaropów

Mniszek lekarski jest najmniejszym ze wszystkich gatunków paliczków. Ptaki tego gatunku mają czarny i cienki dziób, lekko ściśnięty z boków. Charakterystyczną cechą tych ptaków są również skórzaste brzegi na palcach. W okresie lęgowym ptaki nabierają specjalnego koloru. Upierzenie samców w tym czasie staje się jaśniejsze, szaro-czarne, obszar szyi i brody jest zwykle biały. Szyja ma małe fragmenty czerwonych piór po obu stronach. Pierś, podobnie jak boki, pokryte są szarymi piórami, brzuch biały. U samic kolor jest jaśniejszy i wyraźniejszy, zimą upierzenie staje się jasnoszare.

Hipopotamy

Aby zaimponować kobiecie, samce nie tylko podchodzą do niej, pokazując swój rozmiar i siłę, ale także dosłownie tańczą brudne tańce. Samica w tym czasie stoi nieruchomo, a gdy samce znajdują się w bliskiej odległości od niej, obsypują ją prysznicem z własnych odchodów, aby w ten sposób mogła określić najzdrowszego z nich.

Zwierząt

Pływak z okrągłym nosem (Phalaropus lobatus) Różni się od innych paliczków w naszym kraju cienkim i ostrym dziobem, którego otwory nozdrzy znajdują się u nasady dzioba, na samym upierzeniu czoła. U dorosłej samicy w upierzeniu rozpłodowym grzbietowa strona ciała jest przeważnie łupkowo-czarna z wyraźnie widocznym nalotem popiołu i czerwonawymi paskami wzdłuż krawędzi grzbietu i łopatek. Głowa jest ciemnoszara, po bokach szyi rdzawoczerwona plama. Ten sam kolor może przejść do spodniej strony szyi. Brzuszna strona ciała jest biała. Samiec różni się od samicy brakiem popielatego koloru w górnej części ciała, czerwony kolor na szyi jest mniej rozwinięty. Zimą obie płci mają szarą górną część ciała z białawymi krawędziami. Samice są większe niż samce. Długość skrzydeł samic wynosi 9,5-13 cm, samców 10-11 cm, waga samców i samic od 26 do 47 g. Rozmieszczenie okrągłonosego paliczka jest koliste. Są to pas tundry w Eurazji, Islandii, tundry na Alasce i niektóre miejsca w tundrze na północy Kanady. Falaropy okrągłonose zimują głównie w morzu - u południowych wybrzeży Arabii i Pakistanu, u wybrzeży Nowej Gwinei iw pobliżu Azorów. Najwyraźniej zimują również u wybrzeży Peru. Czasami zimą można je również znaleźć na lądzie. Na stanowiskach lęgowych falaropy pojawiają się pod koniec maja, a częściej w pierwszej dekadzie czerwca. Samice pojawiają się najpierw wiosną, a wkrótce po przybyciu na miejsce zajmują miejsca lęgowe na bagnistych brzegach małych jezior w tundrze. Po przybyciu samców rozpoczynają się zabawy godowe, które odbywają się na wodzie. Samica odgrywa bardziej aktywną rolę w tych grach. Gniazdo zakładane jest przez samca i samicę niedaleko wody na pagórku lub w kępie traw (turzyce itp.), Dość dobrze ukryte przez szybko rosnącą roślinność zielną. W pełnym lęgu są zwykle 4 jaja, czasami 3. Leżą, jak wszystkie browate, z ostrymi końcami do wewnątrz i lekko w dół. Kolor jaj jest oliwkowy lub brązowawo-buffy z czarnobrązowymi plamkami lub sepią. Jaja mają długość 27-33 mm, szerokość 18,5-22,5 mm. Po złożeniu całego lęgu samce zaczynają wysiadywać, samice w tym czasie trzymają się blisko gniazd same lub w małych stadach. Zdarza się, że w środku dnia samiec i samica pływają razem w poszukiwaniu pożywienia. Jednak samice wkrótce zaczynają migrować, chociaż niektóre osobniki pozostają w miejscach lęgowych przez długi czas. Pisklęta wykluwają się 19-21 dnia inkubacji i natychmiast wychodzą z samcem do wody, gdzie najpierw pozostają blisko brzegu. Kurtki puchowe mogą pływać w pierwszych dniach życia. W tundrze Malozemelnaya pierwsze zaciągnięcia pojawiają się pod koniec czerwca, a 20-22 lipca większość piskląt z daleka jest już całkowicie nie do odróżnienia od dorosłych. Jesienny lot zaokrąglonych paliczków trwa dość długo. Najpierw samice wyprowadzają się z terenu lęgowego, w pierwszych dziesięciu dniach lipca można je spotkać m.in. w rezerwacie przyrody Naurzum. Samce, które z jakiegoś powodu nie rozpoczęły gniazdowania, można spotkać znacznie na południe od ich stałego terytorium lęgowego również w lipcu. Samce gniazdujące, naturalnie, odlatują później. A w sierpniu - wrześniu młode ptaki można spotkać wszędzie na wędrówkach. Na wybrzeżu Kamczatki falaropy utrzymują się czasem do października. Falaropy okrągłonose żywią się larwami owadów i innymi lądowymi, ale głównie wodnymi bezkręgowcami. Falaropy zwykle zdobywają pożywienie dziobiąc zdobycz z powierzchni wody podczas pływania. Jest bardzo mobilny na wodzie, zawsze obraca się w różnych kierunkach, często się odwraca i nieustannie kiwa głową. Niekiedy falaropy łączą się z kaczkami, muchomorami i szydełkowanymi dziobami, które podczas żerowania pobudzają wodę i dolną warstwę mułu, w wyniku czego owady denne i ich larwy unoszą się w górę. Czasami same falaropy próbują podnieść dolną warstwę mułu. Falaropy okrągłonose są bardzo łatwowiernymi ptakami. W okresie innym niż lęgowy trzymają się w stadach. Głos okrągłonosych paliczków to szybki, delikatny drink-drink-drink-drink. Podczas startu słychać rodzaj jęku, przypominający nieco jęk bekasa.

Falaropa

5. Płaskonogi - Phalaropus fulicarius L.

W. Od szpaka. OP. Górna część ciała jest różnobarwna, czerwono-czarna, spód rdzawoczerwony, policzki białe, czapka i gardło czarne. Podstawa dzioba jest żółta. Samiec jest bledszy, z białym brzuchem i bez czarnej czapki. Dziób jest krótszy niż w przypadku zaokrąglonego paliczka i jest lekko spłaszczony. SOL. Szybkie tik-tik-tik, kończące się okrzykiem „krri… crriy”. Od. Różni się od okrągłonosego paliczka krótkim spłaszczonym dziobem, żółtymi nogami i jaskrawym czerwono-brązowym kolorem. B. Bagienna tundra i jeziora w locie - zbiorniki różnych krajobrazów. HP. Emigrant. Pan. Gniazdo w krzaku turzycowym. Sprzęgło zawiera 4 oliwkowo-buffy jaja z brązowymi plamkami.

  • Wiązanie. Sieweczka morska. Mała siewka. Sieweczka mongolska. Sieweczka kaspijska. Sieweczka grubodzioba. Sieweczka wschodnia. Sieweczka ussuriysky, tab. XL
  • Blackie. Fifi. Gwardzista. Przewoźnik, tab. XLI
  • Morodunka. Garshnen. Bojownik morski. Łopatka Kulnk, tab. XLII
  • Dunlin. Dunl rdzawoszyi. Islandzki brodziec. Falaropa okrągłonosego. Falaropa, tab. XLIII
  • Kamienie skalne. Dutysh. Ostrogoniasty brodziec. Duży brodziec, tab. XLIV
  • Verdov Sandpiper. Białogoniasty brodziec. Brodziec czerwonobrzuchy. Sandpiper z palcami płetwiastymi. Piaskowiec o długich palcach, jęz. XLV
  • Myszoskoczek. Zheltozobik. Wróbel bojownik. Gryazovik, tab. XLVI
  • Tirkushka stepowa. Tirkushka łąkowa. Petrel burzowy. Siwogłowy petrel. Świetny bekas. Bekas. Bekas azjatycki tab. XLVII
  • Żołna złocista. Żołnierz zielony. Gajówka grubodzioba. Gajówka kosa. Lelek. Lelek Bucky, tab. XLVIII
  • Skowronek dwugarbny. Skowronek białoskrzydły. Skowronek stepowy. Skowronek czarny. Skowronek mongolski. Czerpak. Czerpak brązowy, języczek. XLIX
  • Szara dzierzba. Dzierzba klinowata. Dzierzba długoogoniasta. Dzierzba czarnoczelna. Dzierzba rudowłosa. Dzierzba japońska. Punochka, tab. L
  • Zhulan. Środkowoazjatycki pomarszczony. Maina. Szpak różowy, tab. LI
  • Jak używać kwalifikatora

Opis

Falarop ma około 21 cm długości, z klapowanymi palcami i prostym dziobem, który jest nieco grubszy niż u falaropa okrągłonosego (Phalaropus lobatus

). Waga samca 42-51 g, samica - 57-60 g. Długość skrzydeł 12-14 cm]. Samice w okresie lęgowym są czarne na górnej części ciała i czerwone na dole, z białą plamą na policzku. Dziób jest żółty, z czarną końcówką. Młode osobniki są w górnej części jasnoszare lub brązowe, dolna część ciała ma kolor skóry bawolej, na oczach widoczne są ciemne plamy. Zimą upierzenie jest szaro-białe
.
Samice są większe niż samce. Ścigają samce, rywalizują o lęgowiska, aktywnie bronią swoich gniazd. Gniazdo znajduje się w pobliżu wody. Samica składa od trzech do sześciu oliwkowo-czarnych jaj i migruje na południe, po czym samiec zaczyna wysiadywać jaja. Pisklęta z reguły są w stanie wyżywić się i mogą latać przez 18 dni życia.

Podczas karmienia paliczki płaskonose często pływają w małym, szybkim kole, tworząc słaby wir. Czasami latają w powietrzu, łapiąc owady. Na otwartym oceanie żerują w pobliżu populacji wielorybów. Poza okresem lęgowym często podróżują w stadach

Falaropy zwisające często są oswojone i łatwo przyzwyczajają się do ludzi.

Gdzie żyją zaokrąglone paliczki?

Falaropy zwykle zakładają swoje gniazda w tundrze, a także w leśnej tundrze. Zasadniczo ptaki te jako miejsce do życia wybierają brzegi jezior i mokradeł. Podczas zimowania ptaki przenoszą się na inne terytoria, ale najczęściej można je spotkać na otwartym morzu lub na wybrzeżu.

Jak żyją i zachowują się falaropy?

W okresie lęgowym ptaki te tworzą zwykle kolonie z niewielkiej liczby osobników. Gniazda znajdują się głównie w niskich roślinach, a także w mchu. Ptaki te wykorzystują różne liście i łodygi jako ściółkę. Falaropy składają jaja zwykle od początku maja do lipca. Średnio samice składają 4 jaja na lęg, jaja są oliwkowe i mają ciemne plamy. Po złożeniu jaj przez samice odlatują natychmiast na południe. Z jaj wylęgają się głównie samce, proces ten trwa do trzech tygodni. Falaropy mają tylko jeden lęg rocznie. Po wykluciu pisklęta same się żywią. Już po 20 dniach potomstwo potrafi samodzielnie latać i pływać. Samce opuszczają potomstwo, gdy tylko pisklęta zaczną samodzielnie się poruszać. Następnie lęgi z reguły rozpadają się.

Charakterystyczną cechą tego gatunku ptaków jest łatwość zachowania w locie. Ponadto pływacy bardzo lubią przebywać na wodzie. Falaropy o okrągłym nosie mają bardzo piskliwy głos, a także wyróżniają się zaufaniem. W menu tych ptaków występują głównie bezkręgowce żyjące w wodzie. Co ciekawe, te ptaki są doskonałymi pływakami, a także mogą łatwo nurkować dzięki frędzlom na palcach. Proces żerowania sprowadza się do tego, że falochron obraca się wokół własnej osi i wzbudza wokół siebie wodę. To znacznie ułatwia proces łapania bezkręgowców.

Krewni okrągłonosych paliczków

Najczęstszym krewnym zaokrąglonych paliczków jest paliczek płaski. Gatunek ten występuje głównie w skrajnym regionie arktycznym. W przeciwieństwie do okrągłonosych, ten gatunek falaropów ma duży rozmiar i masę ciała, a także inny kolor. Osobniki płaskonose na szyi i dolnej części ciała pokryte są kasztanowymi i ceglastymi piórami. Ptaki mają dziób w kształcie stożka, jest raczej krótki i zwykle ma kolor żółty. Rzadko można spotkać te ptaki we Włoszech w okresie zimowania.

Wygląd

Dziób jest dłuższy, cieńszy, szydłowaty. Góra i klatka piersiowa są czarno-szare z czerwonymi pręgami na plecach, gardło i brzuch są białe, przednia szyja jest jaskrawoczerwona. Samiec jest wyraźnie bledszy. Zimą góra jest brązowo-szara z ochrą, całe dno jest białe, na oku znajduje się czarny prążek.

Styl życia.

Mieszkaniec tundry i tundry leśnej, podczas migracji występuje w zbiornikach wodnych o różnych krajobrazach. Emigrant. Powszechne, miejscami liczne. Gnieździ się na wilgotnych terenach zielnych lub pagórkowatych wokół jezior; oboje rodzice budują gniazdo, zwykle w turzycowisku, ściółce z suchych łodyg wierzby i liści. Lęg z początku czerwca składa się z 4 jajek oliwkowo-buffy z czarnobrązowymi plamkami. Samiec wysiaduje jaja i prowadzi pisklęta, samice zwykle po zakończeniu składania jaj odlatują na południe.

Z gniazda ptak leci spod stóp człowieka, schodzi niedaleko i szybko wraca. W okresie godowym głos brzmi jak „kopnięcie-kopnięcie-trzy kopnięcie”, w przypadku alarmu - „chrri-chriy”. Jest bardzo ufny, pozwala się zamknąć. Żywi się wodą, żywi się larwami owadów, skorupiakami, mięczakami.

Różni się kolorem od paliczków płaskich, zimą (i młodych) jest niewielkich rozmiarów, z szydłowcem, stosunkowo długim dziobem i ciemnymi nogami.

Pin
Send
Share
Send
Send