Rodziny ptaków

Czerwonobrzuchy czerwonobrzuchy, cudowny muchołówka

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Phoenicurus erythrogaster
Oderwanie:Wróblowaty
Rodzina:Kosy

Wygląd i zachowanie... Największy i najjaśniejszy nowy początek. Waga 30–40 g, długość ciała ok. 18 cm Opiera się przeważnie na skałach i piargach, jest ruchliwa, często szarpie ogonem.

Opis... Oprócz jasnego kontrastującego ubarwienia, charakterystyczną cechą samca jest duża biała plama na skrzydle, brzuch, górna część ogona i ogon są ciemnoczerwone. Twarz, klatka piersiowa i plecy czarne, czubek głowy biały, u jednorocznych samców - z ciemnym nalotem. Samica jest brązowoszara, różni się od samicy pleszka zwyczajna i czarnuszki dużym rozmiarem i intensywnym czerwonym kolorem ogona i podogona, środek brzucha białawy, po bokach czerwona blaszka, nie ma białej plamki na skrzydle. Młode ptaki w piórach lęgowych są podobne do samic, ale mają poniżej kożuszek leukocytarny lub czerwonawe smugi i takie same krawędzie na lotkach. Samce już w upierzeniu gniazdującym mają białe lustro na skrzydle, podczas gdy samice nie. Jesienią wszystkie elementy ubarwienia rozpłodowego są przytłumione przez szarawe brzegi piór konturowych. Ogon we wszystkich stylizacjach jest jaskrawoczerwony, z przyciemnioną środkową parą.

Głosować... Piosenka jest jasna i piękna, składa się głównie z gwizdów, trylów, z włączeniem ochrypłych fraz. Okrzyki zaniepokojenia są podobne do tych, które wywołują inne osoby na nowo, ale są głośniejsze.

Dystrybucja, status... Fragmenty obszaru lęgowego znajdują się w wysokich pasmach górskich Kaukazu, Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej i południowej Syberii. W europejskiej Rosji rozmnaża się na Północnym Kaukazie. W obszarze lęgowym hibernuje, dokonując jedynie migracji pionowych (od 900 do 3000 m npm).

Styl życia... Siedliska lęgowe to skaliste wychodnie i piargi, głównie w pobliżu cieków wodnych lub wilgotnych zagłębień reliefowych. Gniazda znajdują się w szczelinach skalnych, w niszach i pustkach między kamieniami. Znane jest gniazdowanie w kamiennych budynkach. Materiał lęgowy - mech, trawa, na tacy jest dużo wełny i pierza. W lęgu znajduje się 3–6, zwykle 5 jaj, ich kolor jest biały lub niebieskawy, z czerwonawymi lub brązowawymi rzadkimi plamkami. Tylko samica wysiaduje lęg przez 12–16 dni, oba dorosłe ptaki karmią pisklęta. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku 12–15 (do 21) dni. Dwa udane lęgi nie są rzadkością w sezonie. Żywi się i karmi pisklęta owadami i innymi drobnymi bezkręgowcami, zjada jagody.

Na Północnym Uralu zarejestrowano lot syberyjskilub daurian, ponowne rozpoczęciePhoenicurus auroreus, rozmiar i preferencje są podobne do pospolitego starca (czerwonobrzucha), a rodzaj umaszczenia jest z czerwonobrzuchy, ale samiec jest mniej jasny, z szarawą czapką i niezbyt obszernym lustrem skrzydłowym (lustro rozwija się również u samicy). Rasy we wschodniej i południowej Syberii, na Dalekim Wschodzie.

Czerwonobrzuchy Redstart (Phoenicurus erythrogaster)

Zewnętrzne oznaki czerwonobrzucha na nowo

Upierzenie czerwonobrzuchy jest bardzo jasne. Ten gatunek ptaków jest zauważalnie większy niż inni przedstawiciele tego rodzaju. Długość ciała sięga 18-20 cm, rozpiętość skrzydeł 30-35 centymetrów, waga około 50 g.

Nogi ptaka są dość długie. Pióra samca na plecach, głowie, gardle, karkach i klatce piersiowej powyżej są czarne z aksamitnym odcieniem. Na skrzydłach widoczne są szerokie białe paski, biała również czubek głowy.

Kolor odcinka lędźwiowego i ogona jest czerwony, kasztanowy lub czerwonawo-kasztanowy, co obserwuje się u różnych podgatunków rudzika. Młode pleszki i samice pokryte są szaro-brązowym upierzeniem z jasnym spodem. Ogon jest czerwony z rdzawym odcieniem. U młodych ptaków widoczne są jasne smugi na ciemnym tle upierzenia. Nogi są dość długie. Czerwonobrzuchy czerwonobrzuchy różnią się od białokopytnych paskami na skrzydłach.

Czerwonobrzuchy czerwonobrzuchy (Phoenicurus erythrogastrus).

Dystrybucja czerwonobrzucha na nowo

Rudawka czerwonobrzucha występuje w alpejskim regionie Wielkiego Kaukazu, w Ałtaju, w tym mongolskim Ałtaju, Gobi Ałtaj, Tien Szan, Zachodnim Pamirze, Wschodnim Pamirze, a także Hindukuszu, Karakorum, Kunlun, Himalajach. Gatunek ten występuje powszechnie w Tybecie. Granica dystrybucji rozciąga się od północy Nanshan po góry chińsko-tybetańskie na wschodzie. W Himalajach ptaki żyją na wysokości 5600 metrów.

Siedliska czerwonobrzucha na nowo

Młodzik czerwonobrzuchy przylega do siedlisk położonych w górnym pasie gór, pozbawionych drzewostanów, na samej granicy topniejącego śniegu. Zimą czerwonobrzuchy osiadają w zaroślach rosnących wzdłuż brzegów górskich rzek. Ten gatunek ptaków jest dość liczne. Czerwonobrzuchy żyją na wyżynach tundry pośród kamieni.

Czerwonobrzuchy noworodek żywi się owocami i różnymi bezkręgowcami.

Reprodukcja czerwonobrzucha na nowo

Czerwonobrzuchy gnieżdżą się w trudnych warunkach wyżynnych, gdzie przez długi czas temperatura utrzymuje się poniżej zera. Do tych warunków dochodzi także suchość klimatu i brak pożywienia. Na wyżynach jest zbyt mało owadów, które stanowią główne pożywienie dla czerwonobrzucha. Czynniki te wpływają na termin rozrodu, który jest opóźniony o jeden miesiąc w porównaniu z gatunkami żyjącymi na równinach.

VN Shnitnikov tak opisał warunki lęgowe ptaka: „Pustynny górzysty krajobraz jakiegoś wąwozu lub nawet płaskowyżu na szczycie grzbietu z alpejską roślinnością przysadzistych, rzadkich krzewów” pomiędzy kamieniami i gruzem pokrywającym ziemię, piargi , stosy kamieni lub pojedyncze głazy, skaliste zbocza lub strome kamienne ściany, plamy śniegu na ziemi, temperatura, co jakiś czas - przy najmniejszym zachmurzeniu - zbliżająca się do zera, burze śnieżne, grad lub ziarna w szczycie lata i na wysokości 3000-4000 m n.p.m. - takie są warunki, w których wielki plotkarz buduje swoje gniazdo i wychowuje dzieci. ”

Już w marcu, kiedy na zboczach gór jest jeszcze śnieg, na ich gniazdach pojawiają się ptaki.

Gniazdo umieszcza się w skalistych szczelinach lub szczelinach między kamieniami, w opuszczonych budynkach. Samica wyściełała go wełną owiec, świstaków. Składa jaja w czerwcu - lipcu. Codziennie w lęgu pojawia się jedno jajko. Po złożeniu 3-5 jaj pokrytych białą skorupką z czerwonawymi smugami samica zaczyna wysiadywać. Pisklęta wykluwają się po 2 tygodniach. Samiec stale trzyma się blisko gniazda, ale nie wysiaduje jaj. Oba ptaki karmią potomstwo.

Czerwonobrzuchy gniazdują na surowych wyżynach.

Cechy zachowania czerwonobrzucha na nowo

Czerwonobrzuchy są ptakami osiadłymi i wędrownymi. Na początku października wędrują po dolinach rzek, schodząc w dół wąwozów.

Ptak trzyma pojedynczo lub w parach. Dość często czerwonobrzuchy czerwonokrzewy siedzą na wierzchołkach krzewów lub głazów, lekko drgając ogonem. Głos jest czysty. Piosenka składa się z zestawu cichych, ćwierkających dźwięków, które wyraźnie naśladują głosy innych ptaków. Lot czerwonobrzucha czerwonobrzucha jest płynny. W locie ptaki widzą czarne i szerokie skrzydła z widocznym białym paskiem w poprzek.

W gniazdach tego gatunku kukułka pasożytuje, składając jaja. Kolor skorupy odpowiada kolorowi skorupy jaja czerwonobrzucha. Istnieje populacja kukułek, które przystosowały się do pasożytowania w gniazdach czerwonobrzucha, szukając ich na wysokości 3-4 km.

Obserwowanie zachowania ptaków w skrajnie trudnych warunkach, nawet latem, jest zbyt trudne.

Odżywianie czerwonobrzucha na nowo

Czerwonobrzuchy latem żywi się owadami i zjada jagody, w szczególności rokitnika zwyczajnego zimą.

Przyczyny małej liczebności czerwonobrzucha

Głównymi przyczynami małej liczebności czerwonobrzucha są ograniczone miejsca lęgowe z wysokimi górami pokrytymi nietopliwymi lodowcami i polami śnieżnymi oraz słaba przeżywalność piskląt w niskich temperaturach. Szczególnie wiele piskląt ginie w okresie poplęgowym z powodu trudnych warunków klimatycznych i braku owadów jako głównego pokarmu.

Czerwonobrzuchy jest największym przedstawicielem rodzaju.

Środki ochronne dla czerwonobrzucha na nowo

Czerwonobrzuchy czerwonobrzuchy są chronione na południu terytorium Krasnojarska. Na regionalnej liście Czerwonej Księgi jest wymieniany jako niezwykle rzadki i nierównomiernie rozmieszczony gatunek ptaków. W miejscach lęgowych zlokalizowanych w trudno dostępnych miejscach, czerwonobrzuchy zalicza się do gatunków mało wrażliwych. Nie opracowano żadnych specjalnych środków bezpieczeństwa.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie "Dzięcioł czerwonobrzuchy" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej rozdzielczości do 1855x2319.

  • Kraj: Stany Zjednoczone
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Plac
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne w Dostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send