Rodziny ptaków

Harpia filipińska

Pin
Send
Share
Send
Send


Jeden z najbardziej (jeśli nie najbardziej) rzadkich gatunków jastrzębi. Mieszka, jak nietrudno zrozumieć z nazwy, na Filipinach. Orzeł filipiński ma cztery imiona, jedno z nich filipińska harpia .

Pisklęta pojawiają się tylko raz na kilka lat i pozostają w gnieździe przez około osiem miesięcy, a dopiero potem czasami zaczynają opuszczać gniazdo. Przebywają z rodzicami do około półtora roku i dopiero potem zaczynają szukać partnera.

Żywić się Filipińscy zjadacze małp głównie lemury i szczury oraz małe ssaki. Polują w parach - jedna odwraca uwagę, a druga atakuje ofiarę od tyłu.

W tej chwili pozostało mniej niż 500 orłów filipińskich, chociaż nie tak dawno było ich mniej niż czterysta.

Główną przyczyną wymierania, jak zawsze, jest czynnik ludzki. Wylesianie i rozwój ich siedlisk znacznie zmniejszyły populację tego gatunku ptaków. Oczywiście na żadnego z nich nie polowano i nie złapano w celu odsprzedaży.

Orły filipińskie są wymienione w Czerwonej Księdze, a na wyspie zorganizowano specjalny fundusz w celu ochrony tego gatunku ptaków. Zajmują się nie tylko kontrolą i próbami zwiększania populacji, ale także regularnie patrolują lasy w celu ochrony gatunku.

Pin
Send
Share
Send
Send