Rodziny ptaków

Czteroskrzydły z proporzecem

Pin
Send
Share
Send
Send


AgroBioFarm „Velegozh” zaprasza w rejon Moskwy!
Zorganizowane grupy uczniów i rodziców z dziećmi (od 12 do 24 osób) przyjmowane są w ramach programu edukacyjno-poznawczego „Wprowadzenie do zarządzania przyrodą” Więcej >>>

Zimowe liczenie ptaków w Rosji!
Zapraszamy środowiska biologiczne, profesjonalnych ornitologów i po prostu miłośników ptaków do udziału w programach zimowych liczeń ptaków „Parus” i „Euroazjatyckie liczy się Boże Narodzenie” w sezonie zimowym 2020-2021. Więcej szczegółów >>>

Konkurs botaniki terenowej „WIOSENNA FLORA” odbędzie się w maju-czerwcu 2020 w formacie online (identyfikacja roślin na podstawie zdjęć). Do udziału w konkursie zapraszamy dzieci w wieku szkolnym i dorosłych miłośników przyrody mieszkających w środkowej strefie europejskiej części Rosji. Więcej szczegółów >>>

Darmowe wycieczki do Muzeum Pijawki!
Międzynarodowe Centrum Pijawek Lekarskich zaprasza do odwiedzenia muzeum i zapoznania się z korzyściami i niebezpieczeństwami związanymi z pijawkami, ich uprawą, hirudoterapią, kosmetykami medycznymi i nie tylko. Więcej szczegółów >>>

Może być jest wolny opublikowano Twoja reklama o ogólnorosyjskich zawodach, Rajdzie, Igrzyskach Olimpijskich, innych ważnych wydarzeniach związanych z edukacją ekologiczną dzieci czy ochroną i nauką przyrody. Więcej szczegółów >>>

my publikować na naszej stronie autorskie programy edukacyjne, artykuły dotyczące edukacji ekologicznej dzieci w przyrodzie, prace (projekty) badawcze dzieci w oparciu o terenowe badania przyrodnicze. Więcej szczegółów >>>

: ml około:

Materiały dydaktyczne naszego autora dotyczące ornitologii i ptaków Rosji:
W naszym sklepie internetowym po cenach niekomercyjnych (kosztem produkcji)
mogą nabyć następujące materiały dydaktyczne o ornitologii i ptakach Rosji:

komputerowy cyfrowy (dla PC-Windows) Klucze do ptaków Rosji, zawierające opisy i obrazy 206 gatunków ptaków środkowego pasa (rysunki ptaków, sylwetki, gniazda, jaja i głosy), a także program komputerowy do identyfikacji ptaków napotkane w przyrodzie.
aplikacja na smartfony i tablety Android Field guide po rosyjskich ptakach (do kupienia w sklepie Google Play),
Aplikacje na iPhone'a i iPada: Birds of Russia, Birds of Europe, Russian Birds Voices, Birdses: Birds of Europe, Bird Calls: Birds of North America: Decoys, Field Automatic Bird Voice Recognition (wszystkie można pobrać z AppStore) ,
kieszonkowe przewodniki polowe Ptaki środkowego pasa (160 gatunków), Ptaki Rosji (278 gatunków),
kolorowe tablice identyfikacyjne ptaki wędrowne, ptaki zimujące,
książeczki identyfikacyjne z serii „Encyklopedia przyrody Rosji”: Ptaki, Zwierzęta,
Płyty MP3 z głosami ptaków (śpiew, okrzyki, okrzyki): głosy ptaków środkowej Rosji (343 gatunki) i głosy ptaków Rosji, część 1: część europejska, Ural, Syberia (biblioteka muzyczna BN Veprintsev, 450 gatunków) ).

Drużyna Kozy - Caprimulgiformes, Rodzina Lelków - Caprimulgidae, Rodzaj Lelków - Caprimulgus

Lelek pospolitylub nocna sowa (przestarzały) - Caprimulgus europaeus

Wygląd. Ogon ma dwie duże plamki, białą u samców i czerwoną u samic. Dolne skrzydło ma jaskrawoczerwone paski.

Głosować. (Załaduj ponownie stronę - F5, aby ponownie posłuchać głosu). Pieśń godowa samca to monotonne brzęczenie, podobne do trzasku silnika elektrycznego: „errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. ”. Pod koniec tego trylu samiec często emituje charakterystyczne „furr-furr-furr-furrruyu. ”. Często słyszy się zachęcający krzyk: „weekend-weekend-weekend-weekend. ”, Bardzo przypominający głos sowy. Samica leleczka krzyczy w ten sam sposób. Czasami w locie samiec trzepocze głośno skrzydłami.

Siedlisko. Zamieszkuje lasy mieszane i liściaste oraz krzewy.

Jedzenie. Żywi się owadami.

Miejsca lęgowe. Ulubionymi miejscami lęgowymi lelków są lekkie, nieliczne bory sosnowe, lasy mieszane i lasy liściaste. Preferuje przebywanie blisko polan, polan i obrzeży lasu.

Lokalizacja gniazda. Gnieździ się na ziemi.

Kształt i wielkość gniazda. Nie tworzy specjalnego gniazda. Jaja składane są bezpośrednio na ziemi, częściej na igłach, zeszłorocznych liściach, pyle zgniłego drzewa. W miejscu, w którym leżą jaja, podczas wysiadywania tworzy się małe zagłębienie.

Cechy muru. Sprzęg 2 jajek. Jaja są eliptyczne z równie owalnymi stożkami. Skorupa jest gładka i lśniąca. Głównym tłem jest porcelana biała lub szaro-biała. Na tle rozrzucone plamy: głęboka jasnoszara z rozmytymi krawędziami i powierzchowna, ostro zarysowana szarość z brązowawym odcieniem. Wielkość jaj: (28-36) x (20-24) mm.

Daty hodowli. Przylot pod koniec kwietnia - początek maja. Pierwsze lęgi pojawiają się około połowy maja, a pierwsze pisklęta na początku czerwca. Pierwsze latające pisklęta można zobaczyć pod koniec czerwca. Młode ptaki całkowicie usamodzielniają się pod koniec lipca. Lot odbywa się od sierpnia do początku października.

Rozpiętość. Ukazuje się na wschód do Transbaikalia. W ostatnich latach miejsca lęgowe obserwowano w drzewostanach wierzbowych wzdłuż brzegów górskich rzek w okolicach Tyndy oraz na „pustyniach jesionowych” Kamczatki.

Zimowanie. Zimowiska - Afryka Południowa i Południowo-Wschodnia.

Wartość ekonomiczna. Lelek jest przydatny, ponieważ tępi wiele ćmy, których gąsienice są szkodliwe dla lasów i ogrodów.

Opis Buturlin. Czasami w środku lub na początku lata, gdy wędrujesz po nielicznych starych lasach, zaśmieconych zwalonymi drzewami - śladami wiatrów, z ciemniejącymi tu i ówdzie starymi pniakami porośniętymi mchem lub przechodząc przez wycinkę bielonymi stosami drewna opałowego, dzieje się to nieoczekiwanie dziwne ptak. Przytulona do kory, jakby wtopiona w powierzchnię pnia, siedzi całkowicie nieruchomo, a jej cętkowany, cętkowany kolor zaskakująco pasuje do koloru kory. Oczy ptaka, które wcześniej były prawie zamknięte i zwężone tak mocno, błyszczały: prawdopodobnie cię zauważyła - w końcu zbliżyłeś się do niej, sześć kroków dalej. Piękne, ciemne oko patrzy uważnie, ptak jest wyraźnie czujny, chociaż żaden, nawet nieznaczny ruch nie wykrył podniecenia. Krok bliżej - i ptak szybko, bezszelestnie wzleciał w górę. Jego długie, ostre skrzydła trzepotały delikatnie i szeroko. Jakoś tańcząc, drgając w powietrzu, rzuciła się naprzód, a potem, rozkładając skrzydła, planując, usiadła właśnie tam, na twoich oczach, na najbliższym pniu drewna opałowego, usiadła i nagle zniknęła z pola widzenia: jej ochronny kolor połączył się z ton starej kory i porostów.

Wobec kolorowanie w pobliżu lelek, trzeba przyznać, że ten ptak jest bardzo oryginalny, a nawet piękny. Lelek jest stosunkowo mały: długość ciała sięga 26 centymetrów, rozpiętość ostrych i długich skrzydeł około 55 centymetrów, długość ogona do 12 centymetrów. Samo ciało jest małe i szczupłe, lelek wydaje się większy ze względu na bujne, miękkie pióro, długość skrzydeł i stosunkowo długi ogon. Grzbiet jest brązowo-kożuszek-szary, który jest gęsto pokryty małymi, ciemniejszymi i częściowo jaśniejszymi plamkami i paskami. Ponadto upierzenie jest pomalowane wąskimi ciemno-beczkowatymi liniami, niektóre z nich mają rdzawe paski wzdłuż zewnętrznych krawędzi. Ten skomplikowany wzór powoduje powstanie niesparowanego ciemnego paska wzdłuż wierzchołka i dwóch podłużnych ciemnych pasów na ramionach. Górne osłony ogona są szare z wzorem ciemnych zygzakowatych linii. W okolicy wędzidełka, pod okiem i po obu stronach gardła, znajduje się biała podłużna plamka, która pięknie wyróżnia się na tle szaro-ochrowo nakrapianego głównego tła. Bladożółtawy pasek przebiega w okolicy piór łopatki i jest pięknie zacieniony od wewnątrz czarnym odcieniem; poprzeczny blady pasek jest widoczny na skrzydle w obszarze pokryw. Dolna część ciała jest szaro-ochra, z wzorem małych, ciemniejszych poprzecznych pasków. Dwa środkowe pióra ogona są szarawe, z czarniawymi poprzecznymi paskami i małymi ciemnoszarymi plamkami. Reszta piór ogona jest kożuszkowo-czerwonawa, z czarnymi poprzecznymi paskami i białymi końcówkami. Samiec ma trzy pierwsze duże pierwotne pióra z dużymi czysto białymi plamami na końcach wewnętrznej sieci. Za pomocą tego znaku można natychmiast odróżnić samca od samicy w locie: samice i młode ptaki nie mają białych plam, zamiast tych plam są tylko brudne ślady ochry.

Seksualnie podniecony dziób u lelka jest bardzo mały, wąski i krótki, ale jama ustna jest niezwykle szeroka. Jeśli otworzysz pysk złowionego lelka, szerokość jego „paszczy” jest uderzająca. Rzędy długiego, stosunkowo sztywnego czarnego włosia znajdują się wzdłuż krawędzi pyska po obu stronach. Nogi bardzo krótkie: ze względu na swoją małą długość lelek siedzący na ziemi lub na gałęzi drzewa wydaje się przykucnąć do ziemi. Środkowy palec każdej łapy jest dłuższy niż reszta i jest połączony z obiema sąsiednimi błonami aż do pierwszego stawu; mały, skierowany do wewnątrz tylny palec jest wolny.

Lelek ma bardzo szeroki zasięg geograficzny Rozpiętość... Gniazduje od skrajnego zachodu Europy i północno-zachodniej Afryki (Maroka) na wschód do jeziora Bajkał i środkowej części wschodniej Mongolii i Gobi. Na północy obszar lęgowy rozciąga się na 64 ° szerokości geograficznej północnej w Skandynawii i południowej części Karelii. Na Uralu miejsca lęgowe lelków znaleziono do 60 ° szerokości geograficznej północnej, a następnie rozprzestrzenił się na Tiumeń, Tomsk, Jenisejsk i Irkuck. Jest szeroko rozpowszechniony na południu, aż do Afryki Północnej (Algieria, Tunezja), Azji Mniejszej, Zakaukazia, Iranu, Turkmenistanu i północno-zachodnich Indii.

W europejskiej części Rosji lelek szczególnie upodobał sobie lekkie, rzadkie lasy, zarówno iglaste (sosnowe), jak i mieszane (liściaste).

Lelków przybyć do nas w różnym czasie, w zależności od szerokości geograficznej obszaru. W Turkmenistanie pokazywane są pod koniec marca i na początku kwietnia. Pod koniec kwietnia ptaki te pojawiają się w południowej strefie czarnoziemu (w pobliżu Charkowa - Woroneża). W okolicach Moskwy w pierwszej połowie maja można zobaczyć lelków wędrownych.

Wkrótce po przybyciu zaczyna się oryginał śpiewanie ten osobliwy ptak. Ci, którzy kiedyś słyszeli jej niesamowity głos, nigdy nie pomylą pieśni lelka z głosami innych ptaków. Śpiewający lelek szczególnie chętnie przysiada na gałęzi martwego drzewa, zwykle „półdrzewa” lub na gałęziach niższych i rozpoczyna swój niekończący się tryl. Trudno to oddać onomatopei: brzmi to jak niezwykle przeciągłe „tr-werr-werr-werr-werr, tr-tr-werr, werr-werr. „Ten grzechotający tryl trwa od dwudziestu sekund do kilku minut i słychać go daleko w półmroku wiosennego lub letniego wieczoru. Kiedy lelek jest skłonny zakończyć tryl, emituje charakterystyczne „furr-furr-furr-furrruyuyu”. ”, Można odnieść wrażenie, że piosenkarzowi brakowało oddechu. Skończywszy piosenkę, samiec niezmiennie startuje, trzepocze szeroko skrzydłami i po prostu podskakuje i wzdryga się w powietrzu. Jednocześnie słychać ostre trzaski. Występują, gdy skrzydła uderzają o siebie - nad grzbietem i pod brzuchem. Słychać je przez cały ćwierć kilometra. Trzeba się zastanawiać, jak miękkie, jak u sowy, skrzydła lelka mogą wydawać tak głośne dźwięki przy uderzeniu. W tej chwili lelek kuszący krzyczy: „weekend-weekend-weekend-weekend. ”, Bardzo przypominający głos sowy. Samica leleczka krzyczy w ten sam sposób. Często leci w górę, by spotkać się z piosenkarką, a oba ptaki wrzeszczą w powietrzu. Tam, gdzie jest dużo lelków, trzeba obserwować walkę samców, coś w rodzaju prawdziwego prądu.

Jak powiedziano, leleczki śpiewają o zmroku, aż w wiosenną lub letnią noc zapadnie ciemność. W środku nurtu, wiosną, nawet w blasku słońca słychać czasem początek trylu tej nocnej sowy, ale śpiewający samiec natychmiast milknie. Lelków śpiewają bardzo długo, ich piosenki rozpoczynają się wiosną tuż po przyjeździe, śpiewy hazardowe, trzepot skrzydeł i prąd można zaobserwować w miejscach, gdzie jest dużo lelków, aż do końca lipca, a nawet do początku Sierpień.

Lelków gniazdo bezpośrednio na ziemi. Jednocześnie składają jaja po prostu na suchych liściach i igłach. Czasami (w stosunkowo rzadkich przypadkach) pod złożonymi jajami znajdują się łodygi suchej trawy lub pyłu drzewnego. Jeśli zbliżysz się do „gniazda” i odstraszysz samicę, wtedy ptak zacznie latać bardzo blisko, często siadając na ziemi. W takiej chwili podekscytowania nie słychać jej trzaskającego krzyku, a jedynie nagły, nieco nudny „weekend-weekend-weekend. ”.

Lelek muchy szybko i cicho. O zmierzchu na tle świtu obserwowanie jego dziwacznych powietrznych ewolucji to prawdziwa przyjemność. Potem leci w górę, a potem salta w powietrzu

pochyla się i sprytnie planuje, prawie bez poruszania skrzydłami. Tutaj pędzi przez krzaki wzdłuż zakurzonej drogi. Ptak na chwilę siada na ziemi, jakby przytulił się do niego na krótkich nogach. Tutaj znowu ostre skrzydła zatrzepotały w powietrzu, a lelek szybko rzucił się do przodu, krążąc i jakby tańczył. Ptak wykonuje wszystkie te złożone ewolucje w pogoni za owadami i w poszukiwaniu owadów.

Dzięki szeroko otwieranemu pyskowi, otoczonemu brzegiem elastycznego włosia, lelek potrafi szybko złapać nocne owady - chrząszcze, motyle, muszki, komary i inne.

Zasadniczo jest to absurdalne Nazwa Ptak otrzymał „lelków” na podstawie starego popularnego niemieckiego przekonania: lelek uznano za szkodliwy i przypisywano mu zdolność dojenia kóz. Od dawna wiadomo, że kilka lelków krąży wokół pasącego się bydła, siadając u samych stóp krów, kóz lub owiec. W tym czasie ptaki są zajęte polowaniem na owady, które zebrały się wokół zwierząt i w pobliżu ich odchodów. Ta tendencja lelków do pozostawania ze stadami podczas ich wieczornego odpoczynku jest podstawą śmiesznej legendy.

wyjazd Lelki z rejonu moskiewskiego pojawiają się pod koniec sierpnia lub na początku września, leleczki ukrywają się we wrześniu w południowym pasie czarnoziemu, te ostatnie znikają nawet na początku października.

Na wschód od jeziora Bajkał, w dorzeczu Amuru z jego lewymi dopływami, na terytorium Ussuriysk i Primorye, mamy brązowawego lelka wielkiego. Jest nieco większy niż zwykle, ale oprócz osobliwości koloru niewiele się od niego różni. Gatunek ten obficie występuje na łąkach i słabo zarośniętych wypalonych obszarach lasów typu mandżurskiego.

W Azji Środkowej mamy szarawo-piaskowy kolor, podobny rozmiarem do zwykłego egipskiego lelku. Na Zakaukaziu odnotowano przypadek lotu lelka szarego.

Opisy gatunków zaczerpnięte z Klucze do ptaków i gniazd ptaków w centralnej Rosji (Bogolyubov A.S., Zhdanova O.V., Kravchenko M.V. Moskwa, „Ekosystem”, 2006).

Materiały dydaktyczne naszego autora dotyczące ornitologii i ptaków Rosji:
W naszym sklepie internetowym po cenach niekomercyjnych (kosztem produkcji)
mogą nabyć następujące materiały dydaktyczne o ornitologii i ptakach Rosji:

komputerowy cyfrowy (dla PC-Windows) Klucze do ptaków Rosji, zawierające opisy i obrazy 206 gatunków ptaków środkowego pasa (rysunki ptaków, sylwetki, gniazda, jaja i głosy), a także program komputerowy do identyfikacji ptaków napotkane w przyrodzie.
aplikacja na smartfony i tablety Android Field guide po rosyjskich ptakach (do kupienia w sklepie Google Play),
Aplikacje na iPhone'a i iPada: Birds of Russia, Birds of Europe, Russian Birds Voices, Birdses: Birds of Europe, Bird Calls: Birds of North America: Decoys, Field Automatic Bird Voice Recognition (wszystkie można pobrać z AppStore) ,
kieszonkowe przewodniki polowe Ptaki środkowego pasa (160 gatunków), Ptaki Rosji (278 gatunków),
kolorowe tablice identyfikacyjne ptaki wędrowne, ptaki zimujące,
książeczki identyfikacyjne z serii „Encyklopedia przyrody Rosji”: Ptaki, Zwierzęta,
Płyty MP3 z głosami ptaków (śpiew, okrzyki, okrzyki): głosy ptaków środkowej Rosji (343 gatunki) i głosy ptaków Rosji, część 1: część europejska, Ural, Syberia (biblioteka muzyczna BN Veprintsev, 450 gatunków) ).

W sekcji Natura na zdjęciach gościł także tysiące fotografie naukowe grzyby, porosty, rośliny i zwierzęta Rosji i krajów byłego ZSRR oraz na odcinku Naturalne krajobrazy świata - fotografie przyrody w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, Afryce, Australii i Nowej Zelandii oraz Antarktydzie.

W sekcji Materiały metodyczne Można również zapoznać się z opisami drukowanych identyfikatorów roślin pasa środkowego, kieszonkowymi identyfikatorami obiektów przyrodniczych pasa środkowego, tablicami identyfikacyjnymi „Grzyby, rośliny i zwierzęta Rosji”, komputerowymi (elektronicznymi) identyfikatorami obiektów przyrodniczych, identyfikatory terenowe dla smartfonów i tabletów, opracowane przez ośrodek ekologiczny „Ekosystem”, podręczniki metodyczne organizacji działań projektowych uczniów i terenowych badań środowiskowych (w tym książka dla nauczycieli „Jak zorganizować terenowe warsztaty środowiskowe”), a także filmy edukacyjne w sprawie organizacji projektów badawczych działań uczniów w przyrodzie. Zakup wszystkie te materiały są dostępne w naszym niekomercyjnym sklepie internetowym. Możesz tam również kupić płyty mp3 Głosy ptaków środkowej Rosji i głosy ptaków Rosji, część 1: część europejska, Ural, Syberia.

Pin
Send
Share
Send
Send