Rodziny ptaków

Pipra złotogłowa to gatunek wróblowego ptaka z rodziny manekin, pospolity w Ameryce Środkowej i Południowej zarówno w lasach tropikalnych, jak iw sous

Pin
Send
Share
Send
Send


Pipra złotogłowa

Pipra złotogłowa to gatunek ptaka wróblowego z rodziny manekin, pospolity w Ameryce Środkowej i Południowej, zarówno w lasach tropikalnych, jak iw suchych lasach i krzewach. Jest to mały manekin o długości około 9 - 9,5 cm Samce są całkowicie czarne, poza złotą głową, żółtym dziobem, biało-czerwonymi nogami i różowymi. Samice i pisklęta są oliwkowozielone z różowymi łapami. Podczas rozrodu samce uczestniczą w zabawach godowych - wspólnych kojarzeniach w celu uwodzenia samic, podczas których skaczą, tańczą, skaczą z gałęzi na gałąź. Jest to dość pospolity gatunek o szerokim zasięgu i został oceniony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody jako „najmniejszej troski”.

1. Opis

Podobnie jak inne manakinidy, pipra złotogłowa jest miniaturowym, jaskrawo ubarwionym ptakiem leśnym, zwykle o długości 9,4 cm i wadze około 12,5 g. Dorosły samiec jest koloru czarnego, z wyjątkiem złotej czapki, biało-czerwonych nóg, różowych nóg i żółtawy dziób. Samice i młode samce są koloru oliwkowozielonego i przypominają brodate manakiny, ale są mniejsze, z krótkimi ogonami i mają raczej różowe niż jaskrawopomarańczowe nogi. Dźwięki, które wydają, są dość zróżnicowane. Oprócz dynamicznie rozwijającej się piosenki demo, złotogłowa pipra ma szeroką gamę dźwięków, w tym brzęczący dźwięk „pir prrrt”.

2. Dystrybucja i siedlisko

Występuje w Panamie, Kolumbii i Trynidadzie, na południu i wschodzie w Gujanie i Brazylii, a także w północnym Peru. Na południe od Amazonii i Ukajali gatunek ten nie był już spotykany. To pospolity ptak lasów i krzewów. Występuje na wysokości do 1100 m npm, ale czasami spotykają je w górach na wysokości do 1500 m npm. Pipra złotogłowa żeruje na owocach i owadach.

3. Ekologia

Samce pipry złotogłowej wykazują szczególne zachowania godowe podczas tokowania i zalotów samic. Każdy samiec zajmuje poziomą gałąź na wysokości 6 - 12 mi szybko skacze, ślizga się i skacze na różne wysokości. Tańcu godowemu towarzyszy brzęcząca wibracja skrzydeł i głośne dzwonienie „cit-cit!” W tańcu godowym może uczestniczyć jednocześnie do 12 ptaków.

Samica buduje płytkie gniazdo w kształcie miski nisko na drzewie, w którym składa dwa brązowawo-różnobarwne żółtawe jaja. Okres pełnej inkubacji jaj wysiadywanych tylko przez samicę wynosi 16 - 17 dni.

Ten ptak ma duży zasięg i dlatego jest uważany przez IUCN za gatunek najmniejszej troski.

Pin
Send
Share
Send
Send