Rodziny ptaków

Senegalska Libia (Lybius dubius)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptak z rodziny afrykańskich brodaczy żyjący w Afryce na północ od równika. Waga wynosi około 100 g. Kobiety i mężczyźni mają podobną masę ciała. Nie ma dymorfizmu płciowego. U nasady dzioba czarne, szczeciniaste pióra skierowane do przodu.

Libia senegalska rozciąga się od południa Senegalu do południa Mali. W kierunku południowym obszar dystrybucji rozciąga się na Gwineę, Ghanę, siedliska znajdują się na wysokości nie większej niż 1500 m nad poziomem morza.

Libia senegalska zamieszkuje stosunkowo suche regiony z wysokimi drzewami, w pobliżu których rosną zarośla. Ponadto zamieszkuje obrzeża krajobrazu kulturowego, opuszczone gospodarstwa i plantacje, sady, pojedyncze zagajniki i lasy wtórne.

Ptaki żyją w małych grupach do 5 dorosłych ptaków. Dieta składa się głównie z owoców. Uzupełnieniem diety są owady. Biologia reprodukcji jest słabo poznana.

Pin
Send
Share
Send
Send