Rodziny ptaków

Prawdziwe wróble

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Passer montanus
Oderwanie:Wróblowaty
Rodzina:Passerines
Dodatkowo:Europejski opis gatunków

Wygląd i zachowanie... Mały ptak o gęstej budowie. Długość ciała 14–17 cm, waga 15–30 g. Integralny element awifauny niemal każdej miejscowości. W przeciwieństwie do wróbla domowego nie jest tak silnie przywiązany do osad ludzkich, potrafi gniazdować w niezakłóconym naturalnym krajobrazie.

Opis... Samce i samice, w przeciwieństwie do wróbli brownie i czarnych torsów, są ubarwione tak samo, sezonowe zmiany koloru są nieznaczne. Wierzchołek głowy jest jasny kasztan. Policzek i osłonki ucha białawe, na policzku wyrazista czarna plama o półkolistym kształcie. Wyraźny i szeroki biały kołnierzyk rozciąga się od dolnej krawędzi policzka aż do szyi, który jest tylko nieznacznie przerywany przez kasztanowe upierzenie szyi, a częściej nie jest przerywany. Na gardle znajduje się mała czarna plamka, która nie wykracza poza klatkę piersiową. Tył jest brązowo-czerwony, z podłużnymi czarnymi paskami. Górny ogon jest brązowawo-kożuszek. Spód tułowia jest białawy z odcieniem ochry, który jest bardziej rozwinięty po bokach. Lotki i ich osłony są ciemnobrązowe z kontrastującymi brązowawymi i ochrowymi brzegami. Końce środkowych osłon drugorzędnych piór lotek z szerokimi białymi końcówkami łączą się w zauważalny biały pasek na zagięciu skrzydła. Pióra ogonowe są brązowo-brązowe z kożuszkowymi krawędziami. Oczy są ciemnobrązowe, dziób czarny, łapy koloru cielistego.

Młode ptaki są ubarwione znacznie słabiej, cały czarny kolor w upierzeniu zastępuje szaro-brązowy. Dziób jest brązowawy, z żółtymi krawędziami i żółtymi kącikami pyska. Wróbel polny różni się od wróbla domowego kasztanowym wierzchołkiem głowy, obecnością półkolistej czarnej plamki na policzku i brakiem dymorfizmu płciowego. Różni się również od wróbla czarnoskórego brakiem dymorfizmu płciowego, jaśniejszym ubarwieniem grzbietu, brakiem czarnych smug po bokach tułowia i na górnej części ogona. Różni się od obu gatunków mniejszym rozmiarem, zwartą budową i lekko skróconym ogonem.

Głosować... Bardzo podobny do głosu wróbla, ale generalnie ostrzejszy i wyższy. Najbardziej charakterystyczne okrzyki to „żeton», «tet», «tsuyt"I"tsivip", Używany zarówno pojedynczo, jak iw krótkich seriach. Zamiast piosenki używa powtarzających się serii połączeń.

Dystrybucja, status... Na większości terytorium Rosji żyje wszędzie, aż do obszaru subarktycznego, a gniazda w Arktyce są nieregularne. Zasiedla wszystkie główne typy krajobrazów - od lasów górskich i tajgi po suche stepy i półpustynie, ale nigdzie nie osiąga takiej liczby, jak w krajobrazie antropogenicznym. Niezwykle elastyczny pod względem preferencji biotopowych. W krajobrazach naturalnych jest znacznie szerszy niż brownie, ale w większości przypadków rozprzestrzenianie się gatunku jest związane z krajobrazami antropogenicznymi. W osadach skłania się bardziej w kierunku przedmieść, unika gęstej, wielokondygnacyjnej zabudowy. Jest to jeden z najliczniejszych ptaków w osadach i różnorodnych antropogenicznych krajobrazach.

Styl życia... Na większości swojego zasięgu prowadzi osiadły tryb życia, ale najbardziej wysunięte na północ populacje migrują zimą. W przeciwieństwie do wróbla domowego często żyje w izolowanych parach, choć dość powszechne są również osady lęgowe i małe kolonie. Gnieździ się w niszach i pustkach ludzkich struktur, w dziuplach, budkach lęgowych, norach, w ścianach gniazd bocianów, ptaków drapieżnych i krukowatych. Struktura gniazda to luźna kula trawy, włókien roślinnych, piór, puchu i wełny. W strefie stepowej na południu regionu możliwe jest otwarte gniazdowanie w koronach drzew i krzewów.

Lęg zawiera 2–7 białawych jaj ze wzorem szarych lub brązowych plamek o różnej gęstości. Samice i samce inkubują na zmianę. Inkubacja trwa 10–14 dni, oboje rodzice karmią pisklęta przez 12–20 dni. Latem para może wychować dwa, a nawet trzy lęgi. Preferencje żywieniowe są podobne do wróbla domowego; żywi się głównie zbożami, nasionami, jagodami, owocami, owadami, a także każdym pokarmem, który ptak może znaleźć w miastach i miasteczkach.

Wróbel

House Sparrow Male
Klasyfikacja naukowa
Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierząt
Subkingdom:Eumetazoi
Brak rangi:Dwustronnie symetryczny
Brak rangi:Wtórny
Podtyp:Kręgowce
Infratip:Ząbkowany
Nadklasa:Czworonożny
Klasa:Ptaki
Podklasa:Prawdziwe ptaki
Infraclass:Nowo przybyli
Oderwanie:Wróblowaty
Podrząd:Ptak śpiewający
Infraorder:Passerida
Nadrodzina:Passeroidea
Rodzina:Passerines
Widok:Wróbel
Międzynarodowa nazwa naukowa
  • Fringilla domestica Linnaeus, 1758

Wróbel (łac. Passer domesticus) jest najczęstszym gatunkiem z rodzaju prawdziwych wróbli (Przechodzień) z rodziny wróblowatych (Passeridae). Jeden z najbardziej znanych ptaków żyjących w sąsiedztwie ludzkiego siedliska (stąd jego specyficzna nazwa „brownie”) i dobrze rozpoznawalny zarówno z wyglądu, jak i charakterystycznego ćwierkania.

Wprowadzenie

Prawdziwe wróble (łac. Przechodzień ) - rodzaj ptaków z rodziny wróblowych ( Passeridae ), którego typowym przedstawicielem jest wróbel domowy ( Passer domesticus ). Z reguły są to małe ptaki z krótkim ogonem i krótkim, potężnym dziobem.

1. Wygląd

Wyróżnia je mocny, krótki, gruby, stożkowaty, lekko zakrzywiony dziób, krótkie nogi uzbrojone w słabe pazury, zaokrąglone krótkie skrzydła i krótki ścięty lub lekko ząbkowany ogon.

Wróble charakteryzują się dymorfizmem płciowym, co oznacza, że ​​samce i samice z reguły mają odmienne umaszczenie, samce czarne gardło.

2. Rozpowszechnianie

Żyją w Starym Świecie, ale niektóre gatunki zostały wprowadzone do innych regionów świata (Ameryka, Australia i Nowa Zelandia).

3. Styl życia

Są to ptaki osiadłe lub wędrowne, a niektóre gatunki są wędrowne. Wiele gatunków jest synantropijnych, są blisko spokrewnione z ludźmi i osiedlają się w pobliżu swoich siedlisk i osad.

Niektóre gatunki (wróbel hiszpański) gnieżdżą się w ogromnych koloniach na drzewach, inne (mieszkańcy pustyń - saksaule i wróble pustynne, a także wróbel czerwony występujący na Sachalinie i Południowych Wyspach Kurylskich) nie są związane z człowiekiem.

4. Odżywianie

Żywią się nasionami roślin, głównie ptaków ziarnożernych. Jedzą też małe owady.

5. Powielanie

Gniazda są ułożone w dziuplach, dziurach, budynkach lub gniazdach kulistych budowanych na drzewach. Są to pisklęta, pisklęta najpierw karmione są owadami, a następnie nasionami.

6. Ludzie i prawdziwe wróble

Niektóre gatunki (hiszpańskie, indyjskie podgatunki wróbla domowego) są złośliwymi szkodnikami zbóż i zwalczane są z nimi trujące przynęty.

7. Klasyfikacja

Wcześniej rodzaj prawdziwych wróbli przypisywano rodzinie tkaczy.

W Europie, Azji i Afryce występuje 27 (według innych klasyfikacji - od 16 do 35) gatunków wróbli:

  • Wróbel Saxaul ( Przechodzień ammodendri Gould, 1872)
  • Wróbel somalijski ( Castanopterus Passer Blyth, 1855)

  • Passer cordofanicus Heuglin, 1871
  • Wróbel szary południowy ( Passer diffusus (A. Smith, 1836))
  • Wróbel ( Passer domesticus (Linneusz, 1758))
  • Wróbel Kasztanowy ( Passer Eminibey (Hartlaub, 1880)) - Wróbel Emin
  • Wróbel arabski złoty ( Passer euchlorus (Bonaparte, 1850))
  • Wróbel żółtobrzuchy ( Flaveolus przechodniów Blyth, 1845)
  • Wróbel papugodzioby ( Passer gongonensis (Oustalet, 1890))
  • Wróbel szarogłowy ( Przechodzień Griseus (Vieillot, 1817))
  • Wróbel hiszpański ( Passer hispaniolensis (Temminck, 1820)) - Wróbel czarnoskóry
  • Passer iagoensis (Gould, 1838)
  • Passer insularis Sclater et Hartlaub, 1881
  • Passer italiae (Vieillot, 1817)
  • Wróbel żółty ( Passer luteus Lichtenstein, 1823) - Złoty Wróbel
  • Wróbel południowoafrykański ( Passer melanurus Statius Muller, 1776) - Cape Sparrow
  • Wróbel mezopotamski ( Passer moabiticus (Tristram, 1864))
  • Wróbel polny ( Passer montanus Linneusza, 1758)
  • Wróbel duży ( Passer motitensis A. Smith, 1848)
  • Wróbel Tugai ( Przechodzień pyrrhonotus Blyth, 1845)
  • Passer rufocinctus Fischer et Reichenow, 1884
  • Wróbel czerwony ( Rutilany przechodniów (Temminck, 1836))
  • Passer shelleyi Sharpe, 1891
  • Pustynny Wróbel ( Passer simplex (Lichtenstein, 1823))
  • Wróbel suahilski ( Passer suahelicus Reichenow, 1904)
  • Wróbel Svensonov ( Passer swainsonii ( Rüppell, 1840))
  • Passer zarudnyi Pleske, 1896

W widoku z przeszłości Passer italiae sklasyfikowane jako podgatunek brownie (Passer d. italiae (Vieillot, 1817)) lub hiszpańskiego (Passer h. italiae (Temminck, 1820)), oraz Passer cordofanicus - jako podgatunek dużego (Przechodzień m. cordofanicus).

Na terytorium byłego ZSRR odnotowano wcześniej siedem gatunków: brownie (Passer domesticus), Indyjski (Passer indicus), pole (Passer montanus), Hiszpański (Passer hispaniolensis), Saxaul (Przechodzień ammodendri), pustynia (Passer simplex) i czerwony (Rutilany przechodniów). Obecnie wróbel indyjski jest uważany za podgatunek wróbla domowego (Przechodzący d. indicus).

8. Genetyka

Genetyka molekularna

  • Zdeponowane sekwencje nukleotydowe w Entrez Nucleotide Database, GenBank, NCBI, USA: 220 (stan na 28 marca 2007).
  • Sekwencje białek zdeponowane w bazie danych EntrezProtein, GenBank, NCBI, USA: 119 (stan na 28 marca 2007).

Notatki (edytuj)

  1. Rysunek z książki: Naumann J.F. Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas. - 1905 r. (Historia naturalna ptaków Europy Środkowej.)
  2. Dane z Wielkiej Encyklopedii Radzieckiej.

Literatura

  • Ptaki Związku Radzieckiego / wyd. G. P. Dementieva i N. A. Gladkova. - M .: Nauka radziecka, 1954 - T. 5.
Ściągnij
Niniejsze streszczenie jest oparte na artykule z rosyjskiej Wikipedii. Synchronizacja zakończona 17.07.11 01:22:57
Podobne streszczenia: Wróble, Wróble kamienne, Wróble Budo, Wróble Tkacze, Nowe Wróble, Stare Wróble, Wróble Henslow, Wróble z Parku Ptaków, Wróble (obwód smoleński).

Ⓘ Prawdziwe wróble

Prawdziwe wróble to rodzaj ptaków z rodziny wróblowatych, których typowym przedstawicielem jest wróbel domowy. Z reguły są to małe ptaki z krótkim ogonem i krótkim, potężnym dziobem.

2. Styl życia

Są to ptaki osiadłe lub wędrowne, a niektóre gatunki są wędrowne. Wiele gatunków jest synantropijnych, są blisko spokrewnione z ludźmi i osiedlają się w pobliżu swoich siedlisk i osad.

Niektóre gatunki wróbli hiszpańskich gniazdują w ogromnych koloniach na drzewach, inne nie są spokrewnione z ludźmi.

3. Powielanie

Gniazda są ułożone w dziuplach, dziurach, budynkach lub gniazdach kulistych budowanych na drzewach. Są to pisklęta, pisklęta najpierw karmione są owadami, a następnie nasionami.

4. Ludzie i prawdziwe wróble

Niektóre gatunki hiszpańskich, indyjskich podgatunków wróbla domowego są złośliwymi szkodnikami zbóż i zwalczane są z nimi trujące przynęty.

5. Klasyfikacja

Wcześniej rodzaj prawdziwych wróbli przypisywano rodzinie tkaczy.

W Europie, Azji i Afryce istnieje 27 innych klasyfikacji - od 16 do 35 gatunków wróbli:

  • Saxaul sparrow Passer ammodendri Gould, 1872
  • Somalijski Sparrow Passer castanopterus Blyth, 1855
  • House Sparrow Passer domesticus Linnaeus, 1758)
  • Żółtobrzuchy Sparrow Passer flaveolus Blyth, 1845
  • Arabian złoty wróbel Passer euchlorus Bonaparte, 1850)
  • Kasztanowaty Sparrow Passer eminibey Hartlaub, 1880)
  • Passer cordofanicus Heuglin, 1871
  • Wróbel południowy szarogłowy Passer diffusus A.Smith, 1836)
  • Południowoafrykański wróbel Passer melanurus Statius Muller, 1776
  • Sparrow Passer gongonensis Oustalet, 1890)
  • Siwogłowy Wróbel Przechodnia griseus Vieillot, 1817)
  • Wróbel Passer motitensis A. Smith, 1848
  • Passer italiae Vieillot, 1817
  • Passer insularis Sclater et Hartlaub, 1881
  • Desert Sparrow Passer simplex Lichtenstein, 1823)
  • Passer Shelleyi Sharpe, 1891
  • Mezopotamski Sparrow Passer moabiticus Tristram, 1864)
  • Swahill Sparrow Passer suahelicus Reichenow, 1904
  • Wróbel czarnopiersiowy hispaniolensis Temminck, 1820)
  • Wróbel polny Passer montanus Linnaeus, 1758
  • Red Sparrow Passer rutilans Temminck, 1836)
  • Passer rufocinctus Fischer et Reichenow, 1884
  • Passer zarudnyi Pleske, 1896
  • Yellow Sparrow Passer luteus Lichtenstein, 1823
  • Svenson sparrow Passer swainsonii Ruppell, 1840)
  • Tugai Sparrow Passer pyrrhonotus Blyth, 1845
  • Passer iagoensis Gould, 1838

W przeszłości gatunek Passer italiae był klasyfikowany jako podgatunek albo Brownie Passer d. italiae Vieillot, 1817) lub hiszpański Passer h. italiae Temminck, 1820) i Passer cordofanicus jako podgatunek dużego Passer m. cordofanicus.

Na terenie byłego ZSRR odnotowano wcześniej siedem gatunków: Passer domesticus, Indian Passer indicus, Field Passer montanus, Spanish Passer hispaniolensis, saxaul Passer ammodendri, pustynny Passer simplex i czerwony Passer rutilans. Obecnie wróbel indyjski uważany jest za podgatunek wróbla domowego Passer d. indicus.

6. Genetyka

Większość zdeponowanych sekwencji należy do wróbla domowego Passer domesticus, najbardziej zbadanego genetycznie przedstawiciela tego rodzaju.

Rozpiętość

Długość ciała 14-18 cm, waga 21-37 g. Ogólny kolor upierzenia jest brązowo-brązowy powyżej, rdzawy z czarnymi plamami, białawy lub szary poniżej. Policzki są białe, okolice ucha są bladoszare. Skrzydła z żółtawo-białym poprzecznym paskiem. Samiec różni się od samicy obecnością dużej czarnej plamki („krawata”) pokrywającej brodę, gardło, wole i górną część piersi, a także ciemnoszarym (nie ciemnobrązowym) czubkiem głowy. Głowa i gardło samicy są szare, a nad okiem znajduje się blady szaro-żółty pasek.

Dystrybucja [edytuj |

Pin
Send
Share
Send
Send