Rodziny ptaków

Ptaki kontynentów, rzek, jezior, mórz i wybrzeży

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Co do czerni i bieli burza zwierzaka, muchomory, rybitwy i hulajnogi, po czym natychmiast z hałasem wystartowały, gdy tylko pojawił się w oddali.

Synonimy słowa „burzowy petrel”

  • terno
  • syfonofor
  • łyska
  • pliszka
  • archeopteryx
  • (więcej synonimów.)

Mapa słów i wyrażeń języka rosyjskiego

Tezaurus online z możliwością wyszukiwania skojarzeń, synonimów, linków kontekstowych i przykładów zdań na słowa i wyrażenia języka rosyjskiego.

Informacje referencyjne dotyczące deklinacji rzeczowników i przymiotników, koniugacji czasowników, a także budowy morfemicznej wyrazów.

Witryna wyposażona jest w potężną wyszukiwarkę obsługującą rosyjską morfologię.

Natura:

Szary żuraw. Ptak roku 2020 w Rosji

Reklama:

Rodzina Stormace (Hydrobatidae)

Do rodziny burzaków należą najmniejsi przedstawiciele zakonu. Wielkość burzaków nie przekracza rozmiarów kosa, niektóre gatunki są wielkości jaskółki. Ich nozdrza są połączone w jedną i oddzielone wewnątrz podłużną przegrodą. Te małe ptaki, w miejscach, gdzie jest dużo pożywienia, od razu spotyka się w dużych stadach. Skrzydła petreli burzowych są wydłużone, spiczaste na wierzchołkach, ale ze zwykłą liczbą drugorzędnych piór lotu dla wszystkich ptaków - do 13. Ptaki mają wydłużone, błoniaste nogi, zaokrąglony lub rozwidlony ogon i haczykowaty dziób zakrzywiony w dół. Ubarwienie jest często monochromatyczne - szare lub czarne, niektóre mają biały ogon lub górny ogon.

Burzowce lecą nisko nad wodą, ale nie szybują, tylko trzepoczą, trzepocząc w locie. Często żywią się w locie, poruszając łapami w wodzie i wyrywając z niej jedzenie. Czasami siedzą na wodzie i żerują na wodzie. Żywią się zooplanktonem, małymi rybami. W miejscach połowów konsumują jego odpady.

Burzowce są szeroko rozpowszechnione, od Arktyki po Antarktydę. Gniazdują na małych wyspach. W rodzinie jest 20 gatunków, z czego 3 gatunki gnieżdżą się w Rosji, a 2 gatunki wlatują do naszych wód.

Petrel burzowy (Oceanodroma leucorrhoa) zasiedla oceany północnego Pacyfiku i Atlantyku. Podczas migracji można go również znaleźć w tropikach. W Rosji gniazduje na Wyspach Kurylskich i na Wyspie Śródziemnej. Długość skrzydeł 140-160 mm, masa około 40 g. Kolor upierzenia przeważnie ciemnobrązowy, podstawa ogona biała, ogon rozwidlony.

Na Wyspach Kurylskich gniazduje około 350 tysięcy petreli burzowych, a ich ogólną populację szacuje się na 10 milionów osobników.

W norach do 1 m długości gnieżdżą się w norach burzowych, które grzebią samce. Czasami gniazduje w skałach. Pojedyncze jajo jest inkubowane przez oboje rodziców, wymieniając się nawzajem po 3-4 dniach. Czas inkubacji wynosi 42-50 dni. Pierwsze 3-4 dni życia pisklęcia rozgrzewa jeden z rodziców. Pisklę jest bardzo bezradne i zwykle leży z wyciągniętymi nogami i dziobem na ziemi. Jeśli pisklę przeszkadza, może wstać, ale nadal nie może chodzić. Młody ptak potrzebuje około 70 dni, aby dorosnąć i zacząć latać.

Głos petrela burzowego przypomina krótkie ćwierkanie jaskółek. W okresie lęgowym jest ptakiem nocnym, przez resztę czasu jest aktywny w dzień iw nocy.

Petrel szary (O. furcata) różni się od innych burzyków występujących w Rosji jasnoszarym kolorem i nieco większym rozmiarem. Gniazduje na wyspach Kuryl, Commander i Aleucach, na niektórych wyspach na Morzu Ochockim i wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej do stanu Waszyngton. Z natury gniazduje na ogół podobnie do burzaka północnego, ale podczas migracji przylega do bardziej otwartych i głębszych części oceanu.

Nad morzem petrele burzowe zwykle pozostają samotnikami, ale nocą gromadzą się w dużych ilościach w świetle statków.

Liczne na północnym Atlantyku latem Burzowiec Wilsona (Oceanites oceanicus), zwykle podążając za statkami. Zimą migruje na południe, gdzie gniazduje w wodach Antarktyki.

Jedyny gatunek z rodzaju Pelagodroma - burzak białogłowy (P. marina) - ma białą głowę i biały brzuch. Lęguje się na wyspach w pobliżu Australii, Tasmanii, Nowej Zelandii i Subantarktyki. Wędruje po Oceanie Indyjskim.

Burzak białobrzuchy (Fregetta tropica), podobnie jak białogłowy, ma biały brzuch, ale jego głowa jest ciemna. Rasy na kilku wyspach na Południowym Pacyfiku i Atlantyku.

Pin
Send
Share
Send
Send