Rodziny ptaków

Czapla czerwona, ona jest imperialną, ona jest czaplą purpurową

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla czerwona jest najjaśniejszym przedstawicielem rodziny czapli. Chociaż upierzenie czapli rudej jest jasne, doskonale łączy się z trzcinami i krzewami, w których żyje.

Czapla zawdzięcza swoją nazwę czerwono-brązowym podłużnym piórom na piersi i brzuchu oraz jasnoczerwonym prążkom na szyi i wole. Ale angielska nazwa „purpurowa czapla” i łacińska nazwa „Ardea purpurea” tłumaczy się jako „purpurowa czapla”.

Opis czapli czerwonej

Czaple rude są dość duże - około 78-90 centymetrów i osiągają 94 centymetry wysokości. Rozpiętość skrzydeł wynosi 120-152 centymetry.

Ale te ptaki są smukłe, o dość dużych rozmiarach, mają niewielką wagę - 0,5-1,4 kilograma. Są nieco mniejsze niż czaple siwe.

Jak już wspomniano, upierzenie na plecach, bokach i ogonie jest szaro-niebieskie i jasnoczerwone na klatce piersiowej i brzuchu. Podczas zachodu słońca te czaple naprawdę wyglądają na czerwone. Młode osobniki są prawie całkowicie czerwonawo-brązowe.

Czapla czerwona (Ardea purpurea).

Rodzaje czapli rudych

• Ardea purpurea magadascariensis żyje na Madagaskarze,
• Ardea purpurea purpurea buduje gniazda w Europie do Holandii, w Afryce i Azji do Kazachstanu,
• Ardea purpurea manilensis żyje od Azji do Filipin,
• Ardea purpurea bournei, podgatunek ten jest czasami izolowany jako oddzielny gatunek Ardea bournei.

Styl życia czapli rudych

Te ptaki brodzą. Mieszkają w Europie, Afryce i Azji. Czaple czerwone migrują do Afryki na zimę, a osobniki żyjące w Azji zimą migrują do jej bardziej południowych regionów.

Upierzenie czapli rudej jest kasztanowo-brązowe, grzbiet jest szary.

Czaple żyją w koloniach. Osiedlają się wśród zarośli i trzcin w pobliżu bagien i jezior. Preferują miejsca trudno dostępne i rzadko wychodzą z zarośli, wśród nich czaple czują się bezpiecznie dzięki ochronnemu ubarwieniu.

Jeśli ptak lub pisklę są przestraszone, przyjmują charakterystyczną pozę, unosząc dziób do nieba. Te nieśmiałe ptaki na otwartej wodzie nie pozwalają nikomu się do nich zbliżyć, zauważając osobę nawet z dużej odległości, natychmiast odlatują.

Lot czapli rudych jest piękny, podczas lotu u dorosłych szyja ma wygięcie w kształcie litery S. Lądują na drzewach znacznie rzadziej niż inne czaple.

Czapla czerwona żyje w szuwarach w pobliżu wody.

Dieta czapli rudych

Czaple żerują w płytkich wodach. Polują na małe ryby, węże, żaby i owady. Ich ofiarami mogą stać się również szczury, myszy i inne małe ssaki.

Czaple rude nie ścigają zdobyczy, ale wchodzą dostatecznie głęboko do wody, zamrażają w jednym miejscu i czekają godzinami, aż pojawi się ofiara, nie zmieniając wcale swojej pozycji. Czaple polują o zmroku, a zdobycz trwa do wczesnego rana. Po kolei szukają zdobyczy.

Dzięki długiej szyi i dziobowi czaple rude szybko łapią zdobycz.

Potrafią nawet poradzić sobie z dużym wężem. Na dużych łapach ze szponiastymi palcami dobrze poruszają się w wodzie, przechodząc przez rośliny wodne.

Rozmnażanie czapli rudych

W okresie godowym kolor czapli rudych staje się znacznie jaśniejszy, dodatkowo ich pióra na piersiach stają się jeszcze dłuższe. Podczas zalotów czaple biją pióra wokół szyi pięknymi gestami.

Czaple budują w swoich gniazdach duże gniazda. Aby to zrobić, używają dużych łodyg i liści. Gniazdują na stertach trzcin, w namorzynach, na gęstych krzewach paproci, a czasem na małych, ciernistych krzewach, w rzadkich przypadkach budują gniazda na drzewach. Gniazdo czapli ma kształt stożka, ale gdy pojawiają się pisklęta, z czasem staje się płaskie.

Czapla czerwona układa gniazda w trzcinowych zaroślach, w krzakach, w trzcinach.

W lęgu czapli czerwonej znajduje się 3-5 jaj, ale czasami ich liczba sięga 8 sztuk. Kolor jajek jest zielonkawoniebieski. Oboje rodzice biorą udział w budowie gniazda, w inkubacji i karmieniu piskląt. Karmią niemowlęta zwracanym pokarmem, odbijając go nie w dzioby piskląt, ale bezpośrednio do gniazda.

Młode pisklęta odlatują z gniazda w wieku 6 tygodni. Podczas lotu młode czaple nie załamują szyi w kształcie litery „S”, jak dorosłe osobniki, lecz wyciągają ją do przodu.

Czaple rude nie oddalają się od gniazda, chronią żerowisko przed innymi parami, przyjmując groźne pozy, marszcząc upierzenie i wydając sapiące dźwięki. Pisklęta krzyczą krótko i często, a dorośli głośno „rechoczą”, ich dźwięki przypominają „crack-crack”.

Czaple rude karmią swoje pisklęta, zwracając pożywienie do gniazda.

Liczba czapli rudych

W części europejskiej i azjatyckiej, w bezdrzewnym pasie, czaple brzegowe są zwykle gatunkiem lęgowym, ale w lasach ich liczebność jest znacznie mniejsza. Występują dość często na Morzu Czarnym, Aralskim i Kaspijskim. Ale na nizinie Leningradu można je zobaczyć znacznie rzadziej. Generalnie czaple rude są dość liczne w naszym kraju.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send