Rodziny ptaków

Małogłowy grubodziób / Eophona migratoria

Pin
Send
Share
Send
Send


Grubodziób małogłowy - Eophona migratoria

U samców końce skrzydeł są białe, wierzchołek dzioba, głowa i policzki są czarne, u samic skrzydła i głowa są szare.

Boki są czerwonawe; w locie widoczny jest jasny górny ogon i wąski biały pasek wzdłuż tylnej krawędzi skrzydła.

Powszechne na południu Dalekiego Wschodu. Rasy na obrzeżach lasów łęgowych, w nielicznych lasach dębowych, krajobrazy kulturowe. Gniazda budowane są głównie na drzewach liściastych (miska na wiązach). W lęgu znajduje się do 6 niebieskawo-zielonych jaj z ciemnymi plamkami. Widok migracyjny. Latem głównym pokarmem są owady. Żerując na nasionach drzew, często wisi na gałęzi plecami do dołu. Piosenka to gwizd, krzyk to głośna technika.

Geografia zamieszkania

Dubonos żyje na terytorium Eurazji od wysp Wielkiej Brytanii po Alaskę, ale są miejsca, w których trudno je spotkać, ponieważ ptaki te są prawie niemożliwe do zobaczenia w krajach skandynawskich i na niektórych wyspach Morza Śródziemnego. Główna populacja grubodziób europejskich żyje w Hiszpanii, Bułgarii, na Krymie i na Kaukazie. W Azji wybrali dla siebie północną część Iranu, Afganistan, terytorium Korei, Japonii i wschodnich Chin.

Dubnos to ptaki częściowo wędrowne - z północnych rejonów przemieszczają się na południe, docierając czasem do Algierii i Maroka, a populacja żyjąca w klimacie umiarkowanym prowadzi siedzący tryb życia.

Ze względu na swoje siedlisko ptaki wybierają lasy liściaste, mieszane i nieliczne lasy iglaste, mogą również osiedlać się w miejskich parach i skwerach, ogrodach, winnicach, ale unikają ciągłych gęstych lasów. Ulubionym siedliskiem są sady jabłoniowe i skraj lasów dębowych. Trudno je zauważyć na drzewie, bo cały czas starają się pozostać w koronach drzew.

Wygląd

Dubnos to ptaki średniej wielkości, długość ptaka około 17-19 cm, rozpiętość skrzydeł do 33 cm, masa ciała od 45 do 70 gramów. Mają zwartą sylwetkę, dużą głowę, lekko spiczaste skrzydła średniej długości i krótki ogon. Warto przyjrzeć się zdjęciu ptaka i od razu staje się jasne, dlaczego nazywają się grubodzióbami - ich dziób jest najbardziej niezwykłą cechą wyglądu, jest duży i dość masywny, ma stożkowaty kształt, kolor dzioba zmienia się w zależności od w sezonie - wiosną jasnoniebieski, przez resztę różowo -żółty.

Oczy grubodzioba są okrągłe i mają bardzo wyrazisty brąz. Nogi gubona są raczej krótkie, koloru różowego.

Kolor piór samca jest brązowo-brązowy z czerwonym odcieniem, na gardle jest mała plamka, skrzydła i ogon są pomalowane na czarno. Upierzenie skrzydeł ma piękny ciemnoniebieski kolor z jednym szerokim białym paskiem. Pióra na ogonie są brudno brązowe, pierś kasztanowa. Upierzenie samic jest nieco jaśniejsze, na głowie i bokach występuje poprzeczny wzór, samica również ma inny rozmiar - jest nieco mniejsza.

Kolor niedojrzałych ptaków nie jest tak jasny jak u dorosłych - na skrzydłach nie ma niebieskiego koloru, a dziób jest pomalowany na jasnożółte odcienie.

W rodzinie grubodziób oprócz grubodzioba występują inne gatunki:

  • Grubodziób zielonkawo-szary,
  • Grubodziób duży czarnogłowy,
  • Mały grubodziób czarnogłowy.
Dubonos. Dubonos.

Odżywianie i zachowanie

Dieta grubodzioba w dużej mierze wynika z ich niezwykłego dzioba, którego używają do przegryzania silnych nasion wiśni, śliwki i czeremchy. Swoim dziobem sprytnie je rozłupuje i wyjmuje rdzeń. Również w menu Dubonos są:

  • Jarzębina,
  • Starszy,
  • Grab, klon, nasiona ostu,
  • Ziarna słonecznika,
  • Groch,
  • Orzechy bukowe,
  • Młode pąki i pędy drzew.

Stada grubodziób mogą wyrządzić ogromne szkody w sadach i ogrodach warzywnych człowieka. Są w stanie zniszczyć cały plon grochu, który zręcznie wyłuskują ze strąków.

Latem w ptasim menu pojawia się pokarm dla zwierząt - gąsienice, chrząszcze majowe, pająki, motyle. Dostają owady z koron drzew, na których spędzają prawie cały swój czas. Potrafią też łapać owady w locie. Glubinos to prawdziwi sanitariusze drzew, zjadający na jego koronie szkodliwe owady.

Ptaki te są bardzo flegmatyczne podczas ruchu na ziemi, ale w powietrzu latają bardzo szybko, ale nie latają na duże odległości, utrzymują się na wysokości nie większej niż 250 metrów.

Grubodzioby boją się oddalić od drzew, ponieważ drzewo jest dla niego źródłem pożywienia i niezawodnym schronieniem przed wrogami.

Portret grubodzioba. Dubonos w pobliżu krzewów rokitnika. Dubonos. Zdjęcie zrobione w Parku Izmajłowskim w Moskwie.

Reprodukcja

Grubodziób jest tak tajemniczym ptakiem, że bardzo trudno jest mu zrobić zdjęcie nawet podczas gier godowych. Te upierzone ptaki monogamiczne, tworząc parę, pozostają wierne przez całe życie. Ptaki osiągają dojrzałość płciową po dwóch latach.

Okres godowy rozpoczyna się pod koniec marca, jednak najbardziej ruchliwy okres to połowa kwietnia. Cichy przez cały rok ptak w okresie godowym ćwierka ożywczo w lasach i parkach. Po wybraniu samicy samiec rozpuszcza pióra ogona, a następnie skacze, a następnie odbija się od samicy, ale jeśli samica akceptuje jego zaloty, para delikatnie pociera dziobem.

Grubodziób pisklę z tatą. Silny wiatr zniszczył gniazdo grubodziób i karmiły pisklę na ziemi. Pisklę grubodzioba.

Ptaki rozpoczynają budowę gniazda od połowy maja i kontynuują do połowy czerwca; w budowę gniazda zaangażowany jest zarówno samiec, jak i samica. Rośliny gubnozowate układają swoje gniazda w koronie drzewa liściastego, na wysokości około jednego metra.

Aby zbudować gniazdo, ptaki używają małych gałązek, korzeni, gałązek, gniazdo w kształcie miski wyłożone jest suchą trawą, włosiem końskim i kawałkami wełny. Powstała struktura ma średnicę około 20 cm, wysokość do 10 cm i głębokość około 5 cm.

Pod koniec maja - w połowie czerwca w gnieździe pojawia się 4-5 jasnożółtych lub szaro-zielonych jaj z rzadkimi plamkami i lokami w kolorze niebieskim lub fioletowym. Inkubacja trwa około dwóch tygodni, a oboje rodzice są w to zaangażowani - jeśli samica musi gdzieś być nieobecna, samiec siada na jajach, ale rzadko się to zdarza. Po urodzeniu pisklęta będą blisko rodziców przez kolejne 10-15 dni. Grubbos karmią swoje dzieci owadami, a gdy trochę dorosną, w diecie pojawia się pokarm roślinny.

W lipcu pisklęta odbywają pierwsze loty, aw sierpniu stają się całkowicie samodzielne. Na początku września ptaki opuszczają tereny lęgowe. W okresie godowym samica wykonuje tylko jeden lęg. W naturze ptaki żyją około 5 lat, w niewoli do 15 lat.

Młody grubodziób przy wodopoju.

Zawartość domu

W niewoli grubodziób występuje rzadko. Aby złapać gubnozę, konieczne jest stosowanie pułapek i pułapek, w które ptaki bardzo łatwo wpadają, jeśli zobaczą smaczną przynętę.

Mimo to nie jest trudno je oswoić, przez pierwsze kilka dni ptak próbuje ukryć się w klatce, ale po kilku dniach przyzwyczaja się do tego. Klatka karczownika powinna być wykonana z metalowych prętów, ponieważ potężnym dziobem może on łatwo wgryźć się w drewniane żerdzie. Klatka powinna być duża - co najmniej 50 cm długości i 40 cm szerokości. Karmienie karczownika w domu nie jest trudne, oprócz zwykłego pożywienia, dieta może obejmować owoce, na przykład jabłka i gruszki, warzywa, liście i kwiaty mniszka lekarskiego, porośnięte ziarna pszenicy, kapustę i liście sałaty. Konieczne jest, aby ptak miał dostęp do świeżej i czystej wody.

Przed podjęciem decyzji o włożeniu do klatki zwykłego grubodzioba warto się dobrze przemyśleć, bo oprócz ciekawego wyglądu ptaki te nie budzą szczególnego zainteresowania - ich śpiew jest wyjątkowo mało melodyjny, przypomina skrzypienie metalowych przedmiotów i ptaka śpiewa niezwykle rzadko - tylko w okresie godowym ...

Ciekawy! Czasami, gryząc kość, miazgę wyrzuca się i zabiera na następną, gdyż porywa je sam proces łamania twardego owocu.

Ptaki Krymu

  • Tagi
  • Ptaki zaczynające się na literę D.
Nazwa łacińska:Coccothraustes
Angielskie imie:Grubodziób
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Wróblowaty
Rodzina:Zięby
Rodzaj:Dubonosy
Wzrost:18 cm
Długość skrzydeł:10-11 cm
Rozpiętość skrzydeł:33 cm
Waga:30 g
  • 1 Opis ptaka
  • 2 Zachowanie i dieta
  • 3 Rozmieszczenie i siedliska
  • 4 Wędrówki lub zimowanie
  • 5 rodzajów
    • 5.1 Grubodziób zielonkawo-szary
    • 5.2 Grubodziób duży
    • 5.3 Grubodziób mniejszy
  • 6 Kobieta i mężczyzna
  • 7 Hodowla w domu
    • 7.1 Wymagania dotyczące klatki
    • 7.2 Karmienie Glubinos
  • 8 Rozmnażanie grubodziób
  • 9 Ciekawostki
  • 10 Śpiew

Opis ptaka

Ptak należy do rzędu wróblowych, rodziny zięb.
Dubonos jest właścicielem 18 cm ciała. Rozpiętość skrzydeł wynosi 33 cm, waga 30 gramów.
Charakterystyczną cechą grubodzioba jest jego masywny dziób, pomalowany na szaro-biały kolor. Za pomocą takiego narzędzia, jak dziób, grubodziób doskonale otwiera nasiona jagód.

Ubarwienie: brązowe, brązowe, musztardowe - u samców, u samic - o spokojniejszym i bardziej pastelowym kolorze. Skrzydła i ogon są czarne. Samice mają poprzeczny pasek wzdłuż skrzydeł. Na korpusie grubodzioba tworzy się warunkowy czarny trójkąt, który zakrywa oczy i obszar pod dziobem - wygląda bardzo pięknie.

Interesujące jest to, że ptaki gubnoze są jednocześnie ptakami śpiewającymi i nie śpiewającymi. Faktem jest, że ich głosu nie można nazwać melodyjnym, wygląda raczej jak dziwne ćwierkanie, krótkotrwałe.

Zachowanie i dieta

Wśród ludzi krążą legendy o manierach gubnosa - uważany jest za leniwego i flegmatycznego stworzenia. Owszem, grubodziób nie błyszczy towarzyskością - w jego przypadku woli trzymać się z daleka - wysoko na drzewach, z dala od ludzkiego wzroku. Gdyby nie potrzeba jedzenia, grubodziób bardzo długo siedziałby na gałęziach, ale pragnienie i głód zmuszają go do przerwania długich medytacji. Gubonosy latają tylko na bliskie odległości - niezbadane ścieżki nie są dla nich.

Ptaki te preferują takie przysmaki, jak nasiona owoców. Dzięki masywnemu dziobowi grubodziób bardzo łatwo rozłupuje nawet najtwardsze kości. Z obfitości owoców wybiera się wiśnię, śliwkę, wiśnię, a także czeremchę. Jako dodatek do diety opartej na owocach, sękate chrząszcze obejmują owady zbierane z kory drzew.

Istota Gubnos jest nieśmiała. Przy najmniejszym hałasie ptak odleci. Lot odbywa się samodzielnie lub w małych stadach. Zwykła wysokość to 250 metrów. Cóż, jeśli grubodziób wyleciał w locie, to nie marnuje czasu na próżno - z pewnością będzie szukał owadów w powietrzu. Nie za darmo latać!

Dystrybucja i siedliska

Pierniki wybrały Europę, jednak obawiają się krajów skandynawskich i północnych. Można go znaleźć w Rosji, na Krymie, Ukrainie, Białorusi, na Kaukazie, a nawet na wschodzie Japonii.

Gubony są wygodne do gniazdowania lasów, parków, gajów, a zwłaszcza sadów owocowych. Łatwo to wytłumaczyć - kości to główny przysmak tych ptaków.
Ptaki unikają lasów iglastych.

Wędrowne lub zimujące

Głuptaki to ptaki wędrowne - jesienią (początek września do połowy października) odlatują na południe. Ptaki te widziano w Algierii, Turcji i Maroku. Powrót do domu przypada na połowę lub koniec marca.
Jeśli mówimy o ptakach pospolitych na Kaukazie, to nie potrzebują one zimowego lotu, ponieważ klimat pozwala im na miejscu korzystnie zimować.

W społeczności naukowej zwyczajowo wyróżnia się trzy podgatunki pospolitego bluesa. Zapraszamy więc do zapoznania się z:

Grubodziób zielonkawo-szary

Ten podgatunek ma rozróżnienie kolorystyczne, które objawia się w postaci zieleni na skrzydłach, nad oczami i trochę na brzuchu. Dziób jest szaro-zielony. Ten ptak jest nosicielem dużego, masywnego ciała, którego długość sięga 20 cm, waga 50-60 gramów.

Grubodziób duży czarnogłowy

Rzadko spotykany. Ma duży korpus i masywną głowę, na której znajduje się duży czarny dziób. Waga 60 gramów, długość 20 cm Mieszka na południu Rosji.

Grubodziób mniejszy

Ukazuje się na terytorium Primorsky. Zabarwienie na jego głowie tworzy kobiecy nakrycie głowy - czepek.
Długość ciała 20 cm, waga 50 gramów.

Kobieta i mężczyzna

Dubnos to monogamiczne ptaki, które łączą się w pary na całe życie. Dojrzewanie i zdolność do reprodukcji jest możliwe po 2 roku życia. Dymorfizm płciowy jest mało wyraźny i polega jedynie na bardziej stonowanym ubarwieniu samic głuptaków.

Samce Gubonos mają bardzo skromne zaloty - rozpościerają ogon, aby pokazać pióra, zbliżają się i odbijają od samicy. Kiedy samiec odczuwa wzajemne współczucie, dochodzi do kontaktu dzioba i tarcia między parą. Powstała w ten sposób para buduje rodzinne gniazdo w kwietniu. W pracach remontowych - oboje członkowie rodziny biorą aktywny udział. Najczęściej gniazdo znajduje się 1 metr nad ziemią. Dubonos ukrywają swoje gniazdo w krzakach, więc trudno je zauważyć. Zbudowane mieszkanie jest bardzo solidne, w kształcie tacy.

Hodowla w domu

Pomimo swojej nieśmiałości, grubbos szybko przyzwyczajają się do ludzi i oswajają się z nimi w klatce. Ale wśród miłośników drobiu zawierają bardzo mało żarcia. Faktem jest, że nie może śpiewać, a fani ptasich tryli nie mogą przegapić tego punktu.

Wymóg klatki

Jeśli zdecydujesz się na karczownika, ponieważ nie jest ci obojętne jego niezwykłe upierzenie, musisz wiedzieć: w żadnym wypadku nie wkładaj ptaka do drewnianej klatki - z czasem uwolni się od niego za pomocą jego dziób. Lepiej wybrać klatkę wykonaną z metalu, duże rozmiary - 60 x 40 x 60. Zadbaj o wypoczynek ptaka: włóż do klatki kostium kąpielowy.

Grubodziób będzie początkowo zachowywał się nerwowo - ze względu na zmianę środowiska, ale w ciągu tygodnia to minie i ptak przyzwyczai się do nowych warunków. Co więcej, Gubnose, przy dobrej opiece, żyje bardzo długo.

Karmienie karczownika

Ptaki można karmić owadami lub karmą zakupioną w sklepie zoologicznym, a także kośćmi z owoców.

Interesujące fakty

  1. Dubnos to bardzo powolne ptaki - dwa razy się zastanowią przed oderwaniem się od gałązki.
  2. Ptaki te są nadal nazywane leniwymi, ponieważ nie można zauważyć żadnej aktywności w ich zachowaniu.
  3. Tylko z głodu Gubnose opuszczają wygodne pozycje - spokój jest przede wszystkim!
  4. Dubnos to ptaki bardzo praktyczne - podczas lotu łapią owady, którymi żywią się w ciągu dnia.
  5. Charakterystyczną cechą tych ptaków jest gruby dziób, dzięki któremu można je łatwo rozpoznać z masy innych ptaków.

Śpiewanie

Głos grubodzioba jest mało melodyjny. Zwykle ptak wydaje tylko jeden dźwięk ze swojego masywnego dzioba: „chik-chik”. Ptaki śpiewają rzadko, unikając śpiewu nawet w okresie godowym.

Krzyżodziób sosnowy (Loxia pytyopsittacus)

Wygląd: Dziób jest gruby, spuchnięty u nasady. Kolorystyka jak krzyżodziób-świerk.
Rozmiar: Długość ciała = 18-20cm, waga = 50-60g. Większy niż wróbel.

Funkcje: Dziób jest mocniejszy niż dziób świerkowy. A sam krzyżodziób jest większy. W naturze trudno je rozróżnić.

Zwyczaje: Piszczele na gałęziach przybierają różne pozy, czasami zwisają do góry nogami. Podczas wspinaczki trzymają się również dzioba. Lot jest szybki, falujący. Prawie zawsze utrzymuje się na drzewach. Trzymają się w stadach. W momencie zagnieżdżania dzielą się na pary.
Rodzaj pobytu: Wędrujący ptak.

Jedzenie: Głównie nasiona sosny, rzadziej nasiona innych drzew iglastych.
Obszar lęgowy: Przeważnie suche, wysokopienne bory sosnowe, ale występuje również w lasach świerkowo-sosnowych i bórach sosnowych na bagnach.
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na sosnach i jodłach. Całkiem masywny budynek z cienkich gałązek drzew iglastych, mchu, porostów.
Kolor i wielkość jaj: Zielonkawo-niebieskawe z brązowymi plamkami, 2,5 x 1,5 cm.

Krzyżodziób białoskrzydły (Loxia leucoptera)

Wygląd: Skrzydła i ogon są czarno-brązowe. Na skrzydłach znajdują się dwa szerokie białe paski.Samiec jest karmazynowy.
Rozmiar: Długość ciała = 15-18cm, waga = 30-32g. Od wróbla.

Funkcje: Różni się od innych krzyżodziób białymi paskami na skrzydłach.

Zwyczaje: Piszczele na gałęziach przybierają różne pozy, czasami zwisają do góry nogami. Podczas wspinaczki trzymają się również dzioba. Lot jest szybki, falujący. Prawie zawsze utrzymuje się na drzewach. Trzymają się w stadach. W momencie zagnieżdżania dzielą się na pary.
Rodzaj pobytu: Wędrujący ptak.

Jedzenie: Nasiona drzew iglastych, owady.
Obszar lęgowy: Głównie tajga modrzewiowa, występująca w lasach świerkowych i cedrowych.
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na drzewach.
Czas nieśności: Kwiecień czerwiec
Kolor i wielkość jaj: Niebieskawe z brązowymi kropkami, 2x1,5 cm.

Dubonos (Coccothraustes coccothraustes)

Wygląd: Brązowo-brązowy z czerwonawym odcieniem. Miejsce na gardle, skrzydła i ogon są czarne. Na skrzydłach znajduje się jeden szeroki biały pasek. Samice są jaśniejsze, młode grubodzioby z czarnymi smugami na jasnej klatce piersiowej. Ogon jest stosunkowo krótki. Bardzo krępe, kijanki. Dziób jest stożkowy, bardzo gruby.
Rozmiar: Długość ciała = 17-19cm, waga = 50-55g. Od szpaka.

Funkcje: Dubonos jest zdeterminowany przez swój charakterystyczny wygląd.

Zwyczaje: Lot karczownika jest szybki, lekki z częstymi trzepotami, falujący. Poruszają się powoli po gałęziach i generalnie są nieaktywne. Skaczą ciężko po ziemi z wyprostowanym ciałem lub podchodzą, by kaczkować. Sekretne ptaki trzymają się w koronach drzew, czasem na ziemi pod nimi. Jest trzymany w parach i stadach.
Rodzaj pobytu: Wędrowny i osiadły ptak.

Jedzenie: Nasiona, rzadziej owady.
Krótki szkic + zdjęcie
Obszar lęgowy: Lasy liściaste i mieszane. Plantacje z przewagą klonu, jesionu i innych gatunków o dużych nasionach.
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na drzewach. Półprzezroczysty, ale trwały. Kształt gniazda jest raczej płaski. Tkana z suchych luźno ułożonych gałązek i zamaskowana kawałkami porostów.
Czas nieśności: kwiecień maj
Kolor i wielkość jaj: Szaro-zielony z ciemnymi plamami i lokami, 2,5 x 1,5 cm.

Grubodziób wielkogłowy (Eophona personata)

Wygląd: Dziób jest masywny, gruby, jasnożółty, ogon dość długi. U samca i samicy jest popielato-szary, czubek głowy, skrzydła i ogon są czarne, odwłok i plamka na skrzydłach są białe. Młodzi ludzie nie mają czerni na głowach.
Rozmiar: Od szpaka.

Funkcje: Różni się od grubodzioba czarną głową, od małego grubodzioba grubodzioba - większym rozmiarem i czarnymi końcami skrzydeł.

Zwyczaje: Sekretny ptak. Trzyma w parach i stadach w koronach drzew.
Rodzaj pobytu: Emigrant.

Pin
Send
Share
Send
Send