Rodziny ptaków

Wróbel polny

Pin
Send
Share
Send
Send


Wróbel (łac. Passer domesticus) jest najczęstszym gatunkiem z rodzaju prawdziwych wróbli (Przechodzień) z rodziny wróblowatych (Passeridae). Jest to jeden z najbardziej znanych ptaków żyjących w sąsiedztwie ludzkiego siedliska (stąd jego specyficzna nazwa „brownie”) i jest dobrze rozpoznawalny zarówno pod względem wyglądu, jak i charakterystycznego ćwierkania.

Opis wróbla domowego różnica pokarmowa w stosunku do wróbla polnego

Wróble to najczęściej spotykane ptaki w miastach i miasteczkach, wioskach i miasteczkach. Ludzie są do nich tak przyzwyczajeni, że nawet nie wiedzą o miejscach, w których pojawiają się te okruchy, które, nawiasem mówiąc, znajdują się po drugiej stronie planety. Ojczyzną wróbli domowych jest Azja, a także Morze Śródziemne i Bliski Wschód. Aby poznać inne ciekawe fakty na temat tych ptaków, musisz dowiedzieć się wszystkiego o ich wyglądzie, zachowaniu, odżywianiu i nawykach.

Meteorolog

Wróbel ma więcej niż słuszną nazwę. Nisze pod dachami domów, otwory wentylacyjne i inne odpowiednie schronienia są niezbędnym schronieniem dla tych małych ptaszków. I to nie tylko w okresie lęgowym. Jesienią i zimą wróble mogą wyposażyć gniazda na nocleg. Jest nawet znak, że jeśli zimą spotkasz wróbla z piórkiem w dziobie, to on izoluje gniazdo przed mrozem. Naukowcy jednak w to wątpią. Zwykle takie zachowanie ogranicza się do rozmrażania, kiedy rtęć w termometrze wzrasta powyżej zera. W przypadku wróbli domowych temperatura jest głównym czynnikiem decydującym o rozpoczęciu reprodukcji.

Opis ptaka

Mały ptak o brązowo-brązowym upierzeniu z szarymi, białymi, czarnymi plamami dał nazwę licznym gatunkom wróblowych. Obejmuje również małe ptaki - zięby, szczygły, śpiewające słowiki, jaskrawo ubarwione wilgi, malutki króliczek (o wadze do 10 gramów) i podgatunki, które na pozór różnią się od wróbli - czarne wrony, ćwierkające sroki, kawki polowe. Egzotyczny Lyrebird to australijski ptak, uważany za symbol i narodowy skarb kraju ze względu na piękny długi ogon samców, również należy do gatunku wróblowego. Gatunek ten obejmuje rajskie ptaki o niezwykle pięknym kolorze, tropikalnych mieszkańców wysp Indonezji, Nowej Gwinei. Istnieje tylko około 5000 podgatunków wróblowych.

Charakterystyka fizjologiczna

Niewielka waga i wielkość wróbla determinuje pewne cechy fizjologiczne i behawioralne. Ze względu na krótki ogon, rozpiętość skrzydeł, ptak może latać nawet do kwadransa. Ta cecha była używana do zwalczania wróbli w 1958 roku, za czasów Mao, Chińczyka. Doszli do wniosku, że duża populacja ptaków zjada dużo ryżu i zbóż. Rozpoczął się masowy ruch przeciwko ptakom. Przy pomocy różnego rodzaju efektów hałasu nie pozwolono im lądować przez 15 minut, a ptaki zdechły. Zbiory w pierwszym roku naprawdę wzrosły, ale w drugim zostały prawie zniszczone przez szarańczę i gąsienice, które zjadały wróble, co doprowadziło do głodu i milionów zgonów Chińczyków.

Fizjologiczne cechy wróbli:

  • waga - do 25 gramów,
  • długość ptaka - 16-18 cm,
  • średnia temperatura ciała - 44 ⁰С,
  • puls osiąga 860 uderzeń na minutę,
  • przyspieszony metabolizm (pokarm jest trawiony i wydalany w postaci odchodów średnio w ciągu 15 minut),
  • upierzenie ma aż 1300 piór,
  • oczekiwana długość życia w normalnych warunkach naturalnych wynosi średnio do dwóch lat.

Wysokie tętno ptaka (14 razy większe niż u człowieka) zrodziło powiedzenie „drży jak wróbel”.

Taksonomia

Oryginalna nazwa gatunku, Fringilla domestica, podane przez Linneusza, który przypisał wróbelowi domowemu rodzaj Fringilla.

Podgatunki

Pływając w piasku, wróble czyszczą pióra i pozbywają się pasożytów. Według powszechnego przekonania taka piaszczysta procedura zapowiada deszcz.

Istnieje 12 podgatunków wróbla domowego:

  • Passer domesticus bactrianus Zarudny & Kudashev, 1916
  • Passer domesticus balearoibericus von Jordans, 1923
  • Passer domesticus biblicus Hartert, 1904
  • Passer domesticus domesticus (Linnaeus, 1758)
  • Passer domesticus hufufae Ticehurst & Cheesman, 1924
  • Passer domesticus hyrcanus Zarudny & Kudashev, 1916
  • Passer domesticus indicus Jardine i Selby, 1831
  • Passer domesticus niloticus Nicoll & Bonhote, 1909
  • Passer domesticus parkini Whistler, 1920
  • Passer domesticus persicus Zarudny & Kudashev, 1916
  • Passer domesticus rufidorsalis Brehm, 1855
  • Passer domesticus tingitanus Loche, 1867

Wcześniej wróbel indyjski, szeroko rozpowszechniony w Azji Środkowej, podobny kolorem do brownie, ale wędrowny i mniej synantropijny, był uważany za gatunek niezależny (P. indicus).

Niedobitek

Życia przeciętnego wróbla nie można nazwać zdrowym. Czy to pierwszy raz, gdy pisklęta otrzymują pożywienie „bez GMO” - owady i pająki. A potem co się stanie: chleb nie jest najświeższy, a ziarna nie zawsze są zjełczałe. Być może dlatego wśród wróbli często można spotkać kaleki z jedną łapą i dziwne mutanty z powiększonym dziobem.

O dziwo, te odchylenia nie uniemożliwiają wróbli rozmnażania się. W sezonie parze udaje się wykluć pisklęta dwa lub trzy razy. Zwykle każdy lęg składa się z 4–5 piskląt. Ale nie ma wystarczającej ilości paszy dla każdego, kto stoi na skrzydle. A drapieżników czeka na obiad młode wróble aż nadto.

Charakter i styl życia wróbla

Te siedzące ptaki wolą gniazdować w jednym miejscu. Po dorastaniu ich potomstwo pozostaje z rodzicami, więc ptaki te tworzą bardzo duże stada. Para ptaków jest jednym na całe życie.

Wróble na swoje gniazda wybierają różne miejsca, w których można je umieścić. Gniazdo tego ptaka można zobaczyć na okapie balkonu, w ptaszarni, w pustych budynkach drewnianych i ceglanych, wśród rur, a nawet hałd gruzu.

Charakter tych ptaków wyróżnia się plugastwem. Zaciekle i gorliwie strzegą swojego mienia. Odważnie wkraczają do bitwy o swoje terytorium i przeżywają ptaki, które są jeszcze większe. Ponadto pokazują swoje usposobienie nie tylko w stosunku do nieznajomych. Mogą, z powodu lub bez powodu, znęcać się nad swoimi bliskimi.

Cisza i cisza absolutnie nie są charakterystyczne dla tych ptaków. Najmniejszy ruch w ich pobliżu powoduje bardzo gwałtowną reakcję, której towarzyszą hałaśliwe dźwięki.

Wiosną, gdy między ptakami tworzą się pary, robi się szczególnie głośno i „gorąco”. Samce walczą między sobą o prymat nie tylko na drzewach, dachach, ale także wysoko na niebie.

Po tym krwawe konsekwencje się nie zdarzają. Przeciwnicy rozpraszają się w różnych kierunkach, ale mija jakiś czas i ponownie wchodzą w pojedynek.

Genetyka

Kariotyp: 76-78 chromosomów (2n).

Wróbel domowy - jako najlepiej zbadany genetycznie przedstawiciel całej rodziny wróblowatych - posiada większość zdeponowanych sekwencji w rodzaju Przechodzień iw całej rodzinie.

Genome: 1,26-1,57 pg (wartość C).

Wróbel domowy 11 tys. Lat temu zaczął rozprzestrzeniać się w Europie i Azji z Bliskiego Wschodu, w tym samym czasie wyodrębniły się podgatunki Passer domesticus bactrianus... Wróble domowe mają odmianę AMY2A, która wytwarza bardziej wydajną wersję enzymu trzustkowego, który rozkłada długie cząsteczki skrobi na krótsze.

Gatunki wróbli

Wspomniano już, że w przyrodzie występuje około 30 gatunków wróbli. Każdy z nich ma określoną charakterystykę i siedlisko. Niektóre z nich są warte rozważenia.

Wróbel występuje najczęściej. Długość ciała nie przekracza 16 cm, a cały grzbiet zdobi rdzawe upierzenie z czarnymi plamami. Na brzuchu widoczne są szare kolory, policzki ptaka są pomalowane na biało.

Wróbel

Skrzydła z piórami są żółte z białymi paskami, na szyi widoczne czarne pióra. Odwaga, przebiegłość i natarczywość są nieodłączne od tych ptaków. Można ich spotkać w bezmiarze od Syberii po Portugalię.

Od dawna przebywają w Australii, na kontynencie amerykańskim. Wróble domowe mogą szkodzić rolnictwu, drzewom owocowym i winnicom. Ale mają też wielkie korzyści w postaci niszczenia szkodliwych owadów.

Wróbel polny

Wróbel polny jest mniejszy niż ciastko. Ma czerwono-szary kark i strefę ciemieniową, czarne policzki i kilka pasków na skrzydłach. Wolą mieszkać nie w osadach, ale na polu. Zimą mogą zbliżyć się do ludzkich siedzib. Wróble polne są siedliskiem Europy i Azji Środkowej.

Wróbel kamienny preferuje skaliste tereny południowej Europy. Są koloru szaro-brązowego z żółtym paskiem w pobliżu oczu i żółtą plamką wokół gardła.

Wróbel kamienny

Biorą duży udział w niszczeniu szkodników owadzich. W pobliżu nas najczęściej spotyka się kamienne wróble. To oni ostrzegają nas przed nadejściem wiosny.

Wróbel śnieżny mieszka w południowo-wschodniej części Ałtaju i Kaukazu. Jest to bardzo piękny ptak o czarno-białych skrzydłach i ogonie otoczonym biało-czarną plamą na gardle. Wróbel śnieżny wydaje dźwięki, których nie można porównać z niczym.

Wróbel śnieżny

Ptak „wróbel wielbłąd” w rzeczywistości wcale nie jest to wróbel. Nazwę tę nadano strusiowi, który poza imieniem zgodnym z wróblem nie ma ze sobą nic wspólnego.

Zachowanie i odżywianie

Ten gatunek stale żyje obok ludzi. Ma 12 podgatunków różniących się nieznacznie kolorem i wielkością upierzenia. Na przykład wróble żyjące w Hiszpanii i we Włoszech mają czubek głowy w kolorze kasztanowym. Istnieją również inne drobne różnice. Ptak doskonale toleruje różnorodne warunki klimatyczne, ale woli raczej suchy niż wilgotny klimat tropikalny. Może żyć bez wody, uzyskując wilgoć z jagód.

Te ptaszki są niezwykle towarzyskie. Podczas karmienia zawsze łączą się w duże stada. Poza sezonem lęgowym nocują na drzewach lub w krzakach. Dieta składa się głównie z pokarmów roślinnych. Owady stanowią znikomy procent. Karmią głównie pisklęta. Wróbelek uwielbia ziarna zbóż, ale zawsze zjada to, co jest dostępne. Obejmuje to odpady z pojemników na śmieci, jagód, pąków i nasion różnych ziół.

Ptaki te, podobnie jak wiele innych ptaków, potrzebują piasku do prawidłowego trawienia pożywienia. Grube ziarna i małe kamyczki mogą służyć jako substytut piasku. Podczas lotu ptak jest w stanie osiągnąć prędkość 45 km / h. Nie chodzi po ziemi, ale skacze. Potrafi pływać i nurkować. Większość z tych ptaków nie przemieszcza się dalej niż kilka kilometrów od swojego głównego siedliska w ciągu całego swojego życia. Migrują tylko 2 podgatunki. Przed lotem zwiększają swoją wagę. Światowy Dzień Wróbla obchodzony jest na całym świecie 20 marca. Został wprowadzony w 2010 roku.

Wróć do artykułu: РЎРЅРµР¶РЅС ‹Ра Р ± уревестник

Hodowla wróbli

Gatunki domowe tych ptaków zawsze osiedlają się w pobliżu ludzkich siedzib. Mogą zagnieżdżać się w oddzielnych parach, a czasem łączyć w grupy. Wróble gniazdują na drzewach, w szczelinach starych budynków, pod dachami domów, a także w zaroślach zarośli. Obaj przedstawiciele pary są zawsze zaangażowani w budowę mieszkań. Aby to zrobić, używają suchej trawy, słomy, małych gałęzi. W środku gniazda zawsze buduje się wnękę, aby jaja lub pisklęta nie wypadały stamtąd.

Najczęściej samica zaczyna leżeć w kwietniu. Gniazdo może wtedy zawierać do 10 jaj. Są białe z brązowymi plamami. Okres inkubacji trwa około 2 tygodni. Kiedy pisklęta się wykluwają, samica i samiec zaczynają karmić je razem owadami. Niemowlęta nabywają zdolność latania dwa tygodnie po urodzeniu. Ich oczekiwana długość życia może wynosić do 10 lat. Jednak nawet do 4 lat przeżywa tylko niewielka część ptaków.

W kulturze i technologii

Nie sposób wymienić wszystkich przykładów występowania wróbla w kulturze, tylko kilka z nich podano poniżej:

  • W swoim wierszu „Hymn do Afrodyty” starożytna grecka poetka Safona opisuje rydwan bogini miłości ciągnięty przez wróble.
  • Najpopularniejsze wiersze poświęcone wróblom i przywołujące wiele naśladownictwa (Owidiusz, John Skelton, Delvig, A. Vostokov itp.), A także obrazy (liczne obrazy „Lesbia z wróblem”) zostały napisane przez starożytnego rzymskiego poetę Katullusa. , który śpiewał drób swojej ukochanej Lesbijki. Ciekawe, że mały rodzaj otrzymał swoją nazwę na cześć wróbla Lesbia Lesbia w rodzinie kolibrów.
  • W Nowym Testamencie Jezus mówi, że nawet wróbel nie może spaść z nieba bez woli Bożej (Łk 12: 6, Mateusz 10:29).
  • Książka Luo Guanzhonga „Three Kingdoms” opowiada o tym, jak cesarzowa widziała we śnie jaspisowego wróbla i urodziła Shuna, a także opowiada o odkryciu posągu wróbla z brązu.
  • W opowieściach kronik o tym, jak księżniczka Olga pomściła śmierć męża, wróble (wraz z gołębiami) działają jako jedno z narzędzi - władczyni poprosiła wrogów o hołd: po kilka ptaków z każdego domu, a następnie przywiązał płonący hol do każdego z nich. ich i wypuścił na wolność. Ptaki wróciły do ​​swoich domów iw ten sposób doszczętnie spaliły miasto.
  • W opowiadaniu Kuprina „Wróbel” ten ptak leci do świeżego grobu i jest symbolem młodego życia, wywołując w bohaterze sprzeczne uczucia.
  • Mamin-Sibiryak napisał „Opowieść o wróblu Worobyczu, Ruffie Erszowiczu i wesołym kominiarzu Jasie”.
  • Wróbel tęsknoty pojawia się w wierszu Ibsena „Life's Complications”.
  • Wróbel jest postacią z bajki Siergieja Michałkowa „Niepijący wróbel”.
  • Konstantin Paustovsky napisał bajkę „Rozczochrany Wróbel”.
  • „Wróbel” to magazyn dla dzieci wydawany przez Marshaka, ma też wiersz „Wróbel w zoo”
  • Istnieje popularne określenie „zastrzelony wróbel”, oznaczające osobę doświadczoną i doświadczoną.
  • Postacie filmowe pirat Kapitan Jack Sparrow (Jack Sparrow) pożycza swój przydomek od ptaka, Charles Bukowski w Waste Paper ma postać o imieniu Red Sparrow, postać o pseudonimie Sparrow jest w Republice Szkida, A.N. Tołstoj w Miraż, Siergiej Kaledin w The Humble Cmentarz nazywa również jedną ze swoich postaci Shinken Hopp (Magiczna kreda), Eleanor Ratkevich (Rękojeść miecza). Również Sparrow to przydomek Sparrow w filmie „Dziewiąta Kompania”.
  • Pseudonim-nazwisko wielkiej Edith Piaf oznacza w paryskim arbie „wróbel”.
  • AIM-7 Sparrow to amerykański pocisk powietrze-powietrze.

Co jedzą wróble?

Ich dieta opiera się głównie na roślinach. Wróble domowe uwielbiają różnorodność nasion, ziaren zbóż i ziół. Jednak najczęściej muszą być zadowoleni z tego, co jest dostępne w danej miejscowości. Dlatego wróble zjadają ludzkie odpady, owady, jagody, a nawet pąki na drzewach.

Nie wszyscy wiedzą, co wróbel je zimą. Rzeczywiście, w tym czasie główna część diety tych ptaków, na którą składa się roślinność, znika z dostępu. Na szczęście ptaki są często karmione przez ludzi. Wszelkiego rodzaju karmniki z nasionami i bułką tartą mogą uratować życie setkom ptaków, które nie są w stanie wytrzymać głodnej zimy i umierają z zimna. Podobnie jak wiele innych ptaków, wróble potrzebują piasku, aby dobrze trawić swój pokarm. Czasami zamiast tego ptaki jedzą małe kamyki i suszone twarde ziarna.

Wartość wróbli domowych dla ludzi

Wróble są w stanie przynieść ludziom niezaprzeczalne korzyści i straszne szkody. Wróble są potencjalnymi nosicielami patogenów różnych groźnych chorób. Często przenoszą też na swoich piórach szkodniki jedzące ziarno. Szkodzą wróblom i drobiu, przenosząc choroby, takie jak błonica i ospa.

Wróbel jest odważny, przebiegły, irytujący i kradnący.

Jednak korzyści płynące z istnienia tego ptaka to znacznie więcej niż wyrządzona szkoda. Wskazuje na to przypadek eksterminacji wróbli w Chinach pod koniec lat pięćdziesiątych. W 1958 roku w Chinach w ramach zwalczania szkodników tych ptaków eksterminowano prawie 2 miliardy osobników. Doprowadziło to do bezprecedensowego wylęgu szkodników owadzich wiosną i latem następnego 1959 roku.Szkody spowodowane przez owady były tak duże, że rząd chiński został zmuszony do zawieszenia kampanii eksterminacji wróbli w tym samym roku.

Jest jedna ciekawa teoria, według której stan populacji wróbli jest swego rodzaju wskaźnikiem stanu środowiska w miejscach życia człowieka. W XXI wieku liczba przedstawicieli gatunku wróbla domowego w wielu krajach Europy zaczęła spadać. W niektórych stanach gatunek ten jest już na skraju wyginięcia. Przyczyną tego spadku jest redukcja terenów zielonych w miastach, ogromna ilość pestycydów w zbożach, a także spadek liczebności wielu gatunków owadów zjadanych przez wróble.

Wróble polne

Nie są tak przywiązani do ludzkich siedlisk. Dlatego często osiedlają się na obszarach stepowych i polnych. Od tej cechy pochodzi również nazwa gatunku ptaków. Wróbel żyje w miastach i na obszarach mieszkalnych. Ale pola można znaleźć na obrzeżach wiosek, dlatego często nazywa się je wioskami. Ptaki te nie mają zewnętrznych różnic pod względem płci. Samice i samce mają ten sam kolor i rozmiar piór.

Wróble polne preferują ciepły, suchy klimat. Nigdy nie mieszkają z gatunkami ptaków domowych. Jeśli muszą przejść, zawsze towarzyszą im walki i rywalizacja o terytorium. Każdy z gatunków jest bardzo aktywny społecznie. Te ptaszki nie boją się ani ludzi, ani zwierząt domowych. Dlatego bardzo często można zobaczyć, jak wróbel bezczelnie zjada jedzenie z miski ulicznego psa, który śpi spokojnie, nie zauważając, że je mały ptak.

W okresie wiosenno-letnim wróble polne zjadają owady, a po dojrzewaniu żniw przestawiają się na pokarm z pól, ogrodów i winnic. W tym okresie wystarczy im jedzenie roślinne. Wraz z nadejściem chłodów ptaki muszą zadowolić się ziarnem i nasionami chwastów. Czasami wlatują na dziedzińce budynków mieszkalnych, aby znaleźć tam jedzenie dla siebie.

20.10.2020

Wróbel polny (łac. Passer montanus) należy do rodziny Passeridae z rzędu Passeriformes. W 1958 roku ten ptak został zmasakrowany w Chinach. Mao Zedong, prezydent Chińskiej Republiki Ludowej, powiedział, że zjada około 4500 gramów zboża rocznie, więc musi zostać zniszczone.

Ludność kraju, na jego osobiste polecenie, została zmobilizowana do walki z ptakami.

Chłopi mieli je łapać przez cały dzień machając wielkimi żerdziami, nie dając ptakom możliwości siedzenia na drzewach. Wyczerpane wróble upadły na ziemię i padły z wycieńczenia. W okolicach Pekinu barbarzyńska egzekucja trwała trzy dni.

„Genialny pomysł” Wielkiego Sternika pociągnął za sobą katastrofalne skutki, powodując gwałtowny wzrost populacji szarańczy (Acrididae). Od 1959 do 1961 roku większość zbiorów zboża zjadały owady. W rezultacie ponad 30 milionów ludzi zmarło z głodu, a komunistyczny rząd został zmuszony do zakupu wróbli polnych od ZSRR, aby zakończyć katastrofę ekologiczną i humanitarną.

Gatunek został po raz pierwszy opisany jako Fringilla montana w 1758 roku przez szwedzkiego zoologa Carla Linnaeusa.

Rozpiętość

Pierwotne siedlisko znajdowało się w strefie umiarkowanej Europy i Azji od wybrzeży Atlantyku po wybrzeże Pacyfiku. Wraz z rozwojem nawigacji wróble polne zostały sprowadzone do Ameryki Północnej, Australii, Afryki Południowej i krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie z powodzeniem się zaaklimatyzowały.

W Europie nie ma ich w Islandii, większości Szkocji, Irlandii, Skandynawii i Grecji. W Azji Mniejszej występują małe izolowane populacje. Praktycznie nie ma przedstawicieli tego gatunku w Afganistanie, Pakistanie i Indiach, z wyjątkiem stanów północnych. Czasami wróble polne wkraczają do Afryki Północnej, ale nie potrafią przystosować się do lokalnego klimatu.

Północna granica zasięgu w Eurazji przebiega w przybliżeniu wzdłuż 68 ° N.

Ptaki zamieszkują głównie lasy, obrzeża lasów i lasostep. W przeciwieństwie do wróbla domowego (Passer domesticus), występują one znacznie rzadziej w osadach, chociaż w ostatnich dziesięcioleciach istnieje tendencja do przenoszenia się do miast i wsi ze względu na niszczenie ich naturalnego środowiska.

Istnieje 15 podgatunków. Podgatunek nominatywny występuje prawie na całym kontynencie europejskim i Azji Środkowej, aż po wschodnią Syberię i północno-wschodnie regiony Mongolii.

Wróble polne mają tendencję do osiedlania się na nizinach. W Birmie i Nepalu obserwuje się je na wysokości do 3000-4200 m npm.

Łączna powierzchnia zajmowanego obszaru to ponad 99 milionów kilometrów kwadratowych. Populacja szacowana jest na 190-310 milionów osobników.

Jedzenie

Dieta dorosłych ptaków składa się głównie z nasion różnych roślin. Pożywienia szukają w małych grupach, głównie na ziemi i znacznie rzadziej na krzakach i drzewach.

W okresie lęgowym karmią pisklęta różnymi zwierzętami bezkręgowymi, w tym owadami, wszy, krocionogi, pająki i siano.

Podczas karmienia wróble polne są bardzo ostrożne i żerują na przemian. Niektórzy z nich czujnie badają otoczenie, aby uniknąć ataku drapieżników. Przy najmniejszym niebezpieczeństwie całe stado odrywa się i odlatuje na bezpieczną odległość.

Młode z reguły szukają pożywienia, a starsze dołączają do nich po znalezieniu.

Pin
Send
Share
Send
Send