Rodziny ptaków

Czarna dzioborożec

Pin
Send
Share
Send
Send


Afrykański kalao białogrzywny

Afrykański Kalao białoczuby to gatunek dzioborożca, który żyje w wilgotnych lasach Afryki Środkowej i Zachodniej. Często uważa się go za należący do rodzaju monotypicznego Tropicranus, oddzielając go w ten sposób od azjatyckiego Kalao białoczubego, który również stanowi rodzaj monotypowy. Obecnie wielu ornitologów zalicza afrykańskiego kalao białoczubego wraz z tokiem czarnym do rodzaju Horizocerus.

1. Klasyfikacja

Znane są trzy podgatunki, które różnią się głównie ilością bieli na głowie i szyi oraz obecnością lub brakiem białych końcówek na osłonach skrzydeł:

  • Tropicranus albocristatus macrourus Bonaparte, 1850 - Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana.
  • Tropicranus albocristatus Cassin, 1848 - od Gwinei po Wybrzeże Kości Słoniowej.
  • Tropicranus albocristatus cassini Finsch, 1903 - od Nigerii na wschód do Ugandy i na południe do Angoli.

2. Areal

Afrykański kalao białoczuby jest szeroko rozpowszechniony w tropikalnej Afryce. Występuje w Angoli, Beninie, Kamerunie, Republice Środkowoafrykańskiej, Republice Konga, Demokratycznej Republice Konga, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Gwinei Równikowej, Gabonie, Ghanie, Gwinei, Gwinei Bissau, Liberii, Nigerii, Senegalu, Sierra Leone, Togo i Ugandzie. Występuje dość często w niektórych częściach swojego zasięgu. Chociaż trudno oszacować wielkość jego populacji, uważa się, że gatunek ten nie jest zagrożony.

[Edytuj opis

Herb azjatyckiego kalao białogrzywego (Berenicornis comatus
)

Dzioborożce to dość liczni przedstawiciele zakonu. Ich wygląd charakteryzuje się dużym łukowatym dziobem, często z wyrostkiem na dziobie i koroną w postaci „hełmu” lub „rogu”. Głowa jest duża, szyja stosunkowo długa i niezbyt gruba, ogon długi, skrzydła szerokie.

Długość ciała waha się od 30-35 cm u małych gatunków do 100-125 cm u dużych. Waga - od 0,1 do 6 kg. Stosunkowo niewielką masę o imponujących wymiarach tłumaczy wysoka pneumatyczność szkieletu, obecność licznych podskórnych jam powietrznych. Dziób i hełm, sprawiające wrażenie obszernego i masywnego, są również lekkie: hełm z kości, pokryty warstwą rogową naskórka, cienkościenny i wydrążony od wewnątrz, wewnętrzna przestrzeń obu połówek dzioba wypełniona jest gąbczastą kością tkanki, ażurowe mosty kostne. Wyjątkiem jest kalao w hełmie (Czuwanie Rhinoplax

), który ma solidny i bardzo gęsty róg. Jego masa wraz z czaszką sięga około 320 g, co stanowi nie mniej niż 10-15% całkowitej masy ptaka. Cel wyrostków kostnych pozostaje nieznany, według niektórych założeń służą one do wabienia samic, podtrzymywania dużych dziobów lub wzmacniania głosu. Hełm jest najczęściej niskim, łukowatym, ostro zakończonym grzbietem, rozciągającym się wzdłuż grzbietu dzioba, prawie niezauważalnym grzbietem lub występem. U niektórych gatunków ma płaską górę z wydatnymi bocznymi i tylnymi krawędziami, żebrowanymi bokami lub ostrym kątem z przodu. Obszerny, wysoki i dobrze rozwinięty hełm posiada około 20 gatunków z rodziny. Dziób wysoki, wyraźnie ściśnięty na boki, czasem z żebrowanymi bokami. Czubek dzioba jest spiczasty, bez haczyka, rogowe krawędzie szczęk są lekko ząbkowane, zęby są skierowane do przodu. Nozdrza są małe, umieszczone w zagłębieniu między dziobem a hełmem, ze względu na budowę dzioba są przesunięte prawie do korony. Utrata kinetyzmu czaszki, nieruchoma szczęka górna, siłę kości wzmacnia hełm sięgający do korony i tyłu głowy.

Nogi są mocne, drugi i trzeci palec rosną razem na połowie długości głównych paliczków, trzeci i czwarty - na dwóch lub trzech paliczkach. Struktura wewnętrzna charakteryzuje się połączeniem dwóch pierwszych kręgów szyjnych - atlasu i epistropheusa, widelca z przedłużeniem na końcu. Brak ślepych jelit. Zachowana jest tylko lewa tętnica szyjna (obie rogate kruki). Krtań jest tchawiczo-oskrzelowa, z 1-2 parami mięśni głosowych.

Głos nosorożców to niskie pohukiwanie, gdakanie, trąbka, rechot i rechotanie, czasami słyszane z odległości jednego kilometra i dalej. Jako rezonatory ptaki używają nadmuchanych worków gardłowych, a także rozszerzalnego przełyku.

Lot jest dość ciężki, z hałaśliwym trzepotaniem.

Upierzenie dość gęste, pióra konturowe pozbawione tułowia bocznego, puchu nie ma, gruczoł kości ogonowej jest upierzony. U większości gatunków na głowie i szyi znajdują się obszary nagiej, jasnej skóry, w wielu długich, wyprostowanych lub opadających grzebieniach rosną, w całym upierzeniu z tyłu głowy jest wydłużone. Kalao z hełmem (Ceratogymna

) mają pod dziobem długie wiszące niebieskie kolczyki. Na obu powiekach (sporadycznie tylko na górnej) dzioborożce mają długie, twarde rzęsy, które chronią ich duże oczy. Kolor zazwyczaj łączy w sobie czarne, białe i żółtawe odcienie, charakterystyczne są kontrastujące pasy na skrzydłach i ogonie. U niektórych gatunków przeważają odcienie szarości, brązu i kasztanów; w małych formach rozwijają się małe smugi i łuszczący się wzór. Naga skóra wokół oczu, gardła i szyi jest koloru czerwonego, karmazynowego, niebieskiego, żółtego lub czarnego. Nogi są zwykle matowe, tęczówka ciemna, biała, żółta lub czerwona. Umaszczenie samicy może różnić się od koloru samca. Dzioby i hełmy są jaskrawo zabarwione na czerwono, biało i żółto, mają kontrastowy wzór, który służy do rozpoznawania osobników własnego gatunku wśród koron drzew. Ponadto reprezentują również drugorzędne cechy płciowe: samice mają zazwyczaj krótsze dzioby, a hełm jest mniej wyraźny, a czasami ma inny kolor.

[edytuj] Zachowanie

Jasny kolor kalao Sulawesian (Rhyticeros cassidix
)

Dzioborożce to nadrzewne ptaki, które żerują w koronach i rzadko opadają. Dobrze wspinają się po gałęziach, ale poruszają się niezgrabnie po ziemi.

Przeważnie trzymają się w parach, rodzinach lub w małych stadach, pojedynczo są rzadkie. Potrafi tworzyć duże skupiska na drzewach owocowych, często skupiające się w kilku gatunkach. Nierzadko zdarza się, że dzioborożce podróżują po rozległych obszarach w poszukiwaniu drzew owocowych, wraz ze stadami małp, turako i innych zwierząt owocożernych.

Dzioborożce są wszystkożerne. Dieta różnych gatunków waha się od całkowicie mięsożernych do prawie całkowicie owocowych. Pokarm oparty jest na owadach, małych kręgowcach, w tym jaszczurkach, mięczakach, różnych jagodach, owocach, korzeniach i ziarnach. Radykalna przebudowa morfologiczna aparatu szczękowego wymagała od przodków współczesnych dzioborożców zmiany strategii żywieniowej i przejścia od zjadania owadów do bycia fruktozą. Dzięki długiemu, sztywno osadzonemu dziobowi i stosunkowo długiej szyi ptak siedzący na grubej gałęzi sięga po owoce rosnące na cienkich gałęziach. Postrzępione krawędzie dzioba pozwalają łodygom klinować się i odrywać owoce. W przeciwieństwie do tukanów, które pełnią podobne funkcje ekologiczne, rogate nie używają do tych celów języka, który mają raczej krótki i prosty układ. Zerwany owoc jest rzucany i łapany przez dzioborożce tak, aby znajdował się bliżej podstawy, w zasięgu języka i wpadał bezpośrednio do gardła. Połknięte owoce trafiają do bardzo rozciągliwego przełyku; u wielu gatunków worek gardłowy jest dobrze zdefiniowany.

Jedzenie

Te ptaki są wszystkożerne. Małe zwierzęta i owady są używane jako pokarm dla zwierząt. Owoce drzew tropikalnych są głównym składnikiem pokarmu roślinnego. Wykorzystywane są również kwiaty drzew i jagód. Jedząc dużo owoców, ptaki nieświadomie roznoszą nasiona po lesie. Oznacza to, że przyczyniają się do uprawy drzew i krzewów.

Zalecana literatura: Fregata. Opis, cechy, gatunek, styl życia i siedlisko fregat. Artykuł szczegółowo opowie o ptaku fregaty, jego cechach i środowisku

Ptaki preferujące pokarm dla zwierząt są przywiązane do określonego terytorium i chronią je przed innymi. Gatunki, które wybrały dietę wegetariańską, nieustannie wędrują w poszukiwaniu dojrzałych owoców, czasem na znaczne odległości.

[edytuj] Powielanie

Kaffir Rogaty Kruk (Bucorvus leadbeateri
) z produkcją szarego prądu cejlońskiego (
Ocyceros gingalensis
) - endemiczne dla Sri Lanki

Dzioborożce przylegają do monogamii, pary u wielu gatunków pozostają do śmierci jednego z partnerów.

Gniazdują w osobnych parach w naturalnych zagłębieniach, często na dużych wysokościach, jedno zagłębienie może służyć przez kilka lat. W obszarze pary znajduje się zwykle kilka odpowiednich wgłębień, które są używane naprzemiennie. Lęg małych gatunków składa się z 3–7 jaj, podczas gdy duże gatunki składają 1–3 jaj. Jaja są białe, bardzo małe w stosunku do wielkości dorosłych ptaków. Przed złożeniem jaj samiec i samica przykrywają wejście do zagłębienia mieszaniną gliny, pyłu drzewnego, odchodów i miąższu owoców sklejonych śliną. Wysiadująca samica całkowicie zamurowała się, pozostawiając jedynie niewielki pionowy otwór, przez który samiec dostarcza jej pożywienie. Zamknięcie wejścia do gniazda służy ochronie przed drapieżnikami, przede wszystkim przed dużymi wężami.

Podczas inkubacji samica linie, zrzucając jednocześnie lotki, samiec po okresie lęgowym, zwykle w porze mokrej. Inkubacja trwa 1-1,5 miesiąca. U niektórych gatunków pisklęta wykluwają się z długimi przerwami, ponieważ inkubacja rozpoczyna się od pierwszego jaja. Noworodki są nagie, z czerwonawą skórą. Po wykluciu samica pozostaje w gnieździe, natomiast samiec w tym czasie karmi całą rodzinę, niekiedy nawet umiera z wycieńczenia. U niektórych gatunków opisane zachowanie utrzymuje się do ostatecznego upierzenia i wyłonienia się piskląt z gniazda. U innych samica po całkowitym stopieniu po chwili rozrywa gliniane ściany, wysiada i dołącza do samca. W tym przypadku wejście do zagłębienia ptaków jest ponownie zamurowane, aż do odejścia piskląt. Jeśli pisklęta w różnym wieku uczą się latać z dużą przerwą, procedurę niszczenia i przywracania ścian powtarza się kilka razy.

Rogate wrony (Bucorvus

) zakładają gniazda w dużych wydrążonych drzewach (głównie baobabach) lub w szczelinach skalnych. Nie zasłaniają wejścia do zagłębienia.

U niektórych gatunków praktykowana jest pomoc w zakładaniu gniazd.

Pisklęta rosną powoli, zaczynając opuszczać gniazdo w wieku od jednego do trzech do czterech miesięcy. Młode osobniki pozostają z rodzicami do następnego sezonu lęgowego, czasem znacznie dłużej. W ciągu roku mogą występować dwa sprzęgła. Sukces hodowlany jest bardzo niski, wiele piskląt umiera z głodu, ataku mrówek lub z innych powodów.

Wiek dojrzałości płciowej dzioborożców pozostaje nieznany, ze względu na to, że przy braku odpowiednich dziupli dorosłe ptaki nie mogą gniazdować przez wiele lat. Przypuszczalnie stają się dorosłymi w wieku 3-4 lat.

Długość życia dużych gatunków sięga 40 lat lub więcej, małe przeżywają co najmniej 18-22 lata.

[edytuj] Stan ochrony

Dzioborożce to wrażliwa grupa zwierząt cierpiących z powodu wylesiania, co prowadzi do spadku liczby dużych dziupli i drzew owocowych. Ptaki te są również wrażliwe na czynniki zakłócające w gniazdach.

Trzy gatunki dzioborożców są krytycznie chore (Krytycznie zagrożony

): dzioborożec hełm (
Czuwanie Rhinoplax
) (zamieszkuje Sumatrę, Borneo i Półwysep Malajski, populacja dramatycznie spada), dzioborożec suluański (
Anthracoceros montani
) (endemiczny dla Filipin, niezawodnie zachowany tylko na wyspie Tavi-Tavi, łączna liczba około 40 osobników) i dzioborożec rdzawy (
Rhabdotorrhinus waldeni
) (zasięg obejmuje filipińskie wyspy Negros, Panay i Guimaras, liczebność populacji wynosi 1500–4000 osobników). W kategorii „zagrożone” (
Zagrożony
) obejmuje 3 rodzaje, od „wrażliwych” (
Wrażliwy
) Przypisano 11 gatunków.

), 2 - dzioborożec suluański (
Anthracoceros montani
), 3 - dzioborożec rudowłosy (
Rhabdotorrhinus waldeni
)

Dzioborożce dobrze przystosowują się do życia w niewoli, ale trudno jest uzyskać od nich potomstwo.

Siedlisko i zasięg

Dzioborożce są powszechne w tropikalnych lasach deszczowych Afryki, na południowym zachodzie Półwyspu Arabskiego, w Azji Południowo-Wschodniej, na wyspach Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego. Gniazdują w naturalnych dziuplach. Żyją zawsze w gęstych, wysokich lasach i większość czasu spędzają na drzewach, z wyjątkiem rogatych kruków, które zamieszkują otwarte przestrzenie z nielicznymi krzewami. Różne gatunki zwykle zajmują różne nisze ekologiczne, co pozwala dzioborożcom żyć na tych samych terytoriach.

Dzioborożce to ptaki osiadłe.

[edytuj] Taksonomia

Według BirdLife International od grudnia 2016 r. Rodzina dzioborożców obejmuje 62 gatunki, zrzeszone w rodzajach:

  • Rodzaj Brown Kalao (Anorrhinus
    ): miły brązowy kalao (
    Anorrhinus tickelli
    ).
  • Rodzaj Hornbill (Anthracoceros
    ):
      widok Anthracoceros albirostris
      ,
  • gatunki dzioborożca indyjskiego (Anthracoceros coronatus
    ),
  • gatunek dzioborożec czarny (Anthracoceros malayanus
    ),
  • Gatunki dzioborożców palawańskich (Anthracoceros marchei
    ),
  • gatunki dzioborożca Suluan (Anthracoceros montani
    ).
  • Rodzaj Kalao białoczuby (Berenicornis
    ):
      widok kalao białogrzywego (Berenicornis comatus
      ).
  • Rodzaj Gomrai (Buceros
    ):
      zobacz dwurożny kalao (Buceros bicornis
      ),
  • zobacz ognistą homray (Buceros hydrocorax
    ),
  • widok Buceros mindanensis
    ,
  • widok na malajski kalao (Nosorożec Buceros
    ).
  • Rodzaj wrony rogate (Bucorvus
    ):
      gatunek Abisyński rogaty kruk (Bucorvus abyssinicus
      ),
  • Kaffir rogaty kruk (Bucorvus leadbeateri
    ).
  • Rodzaj African Kalao (Bycanistes
    ):
      widok Bycanistes albotibialis
      ,
  • zobacz kalao o srebrnych skrzydłach (Bycanistes brevis
    ),
  • rodzaj kalao-trębacza (Bycanistes bucinator
    ),
  • widok kalao o brązowej twarzy (Bycanistes cylindricus
    ),
  • rodzaj głośnego kalao (Bycanistes fistulator
    ),
  • widok Bycanistes sharpii
    ,
  • widok kalao o szarych policzkach (Bycanistes subcylindricus
    ).
  • Rodzaj kalao z hełmem (Ceratogymna
    ):
      miły czarny kask kalao (Ceratogymna atrata
      ),
  • rodzaj kalao w złotym hełmie (Ceratogymna elata
    ).
  • Rodzaj Horizonocerus
    :
      gatunek afrykański kalao białoczuby (Horizocerus albocristatus
      ),
  • widok Horizonocerus cassini
    ,
  • widok Horizonocerus granti
    ,
  • zobacz czarny niski prąd (Horizocerus hartlaubi
    ).
  • Rodzaj Lophoceros
    :
      typ prąd koronowany (Lophoceros alboterminatus
      ),
  • skalisty bieżący widok (Lophoceros bradfieldi
    ),
  • typ niskiego prądu (Lophoceros camurus
    ),
  • gatunek pstrokaty prąd (Lophoceros fasciatus
    ),
  • Bieżący widok Hemprikh (Lophoceros hemprichii
    ),
  • gatunek Afrykański prąd szary (Lophoceros nasutus
    ),
  • gatunek prąd bladodzioby (Lophoceros pallidirostris
    ),
  • widok Lophoceros semifasciatus
    .
  • Rodzaj prądów azjatyckich (Ocyceros
    ):
      widok szarego prądu indyjskiego (Ocyceros birostris
      ),
  • zobacz szary prąd Ceylon (Ocyceros gingalensis
    ),
  • zobacz prąd Malabar (Ocyceros griseus
    ).
  • Rodzaj filipiński dzioborożec (Penelopides
    ):
      widok Penelopides affinis
      ,
  • widok Penelopides manillae
    ,
  • widok Penelopides mindorensis
    ,
  • gatunek kalao-penelopides czerwonogoniasty (Penelopides panini
    ).
  • Rodzaj Rhabdotorrhinus
    :
      widok Rhabdotorrhinus corrugatus
      ,
  • widok Kalao-Penelopides Temminck (Rhabdotorrhinus exarhatus
    ),
  • zobacz pomarszczony kalao (Rhabdotorrhinus leucocephalus
    ),
  • gatunki dzioborożca rdzawego (Rhabdotorrhinus waldeni
    ).
  • Rodzaj calao rozliczane za kaskiem (Rhinoplax
    ):
      Gatunki kalao z hełmem (Czuwanie Rhinoplax
      ).
  • Rodzaj Rhyticeros
    :
      widok na Sulawesian kalao (Rhyticeros cassidix
      ),
  • widok na Sumbian Kalao (Rhyticeros everetti
    ),
  • gatunki dzioborożca Narkondam (Rhyticeros narcondami
    ),
  • widok na papuaskie kalao (Rhyticeros plicatus
    ),
  • rodzaj czerwonawego kalao (Rhyticeros subruficollis
    ),
  • zobacz faliste kalao (Rhyticeros undulatus
    ).
  • Rodzaj prądów (Tockus
    ):
      widok Tockus damarensis
      ,
  • rodzaj czarnodziobego toko (Tockus deckeni
    ),
  • gatunki toko czerwonodziobego (Tockus erythrorhynchus
    ),
  • gatunek żółtodzioby toko (Tockus flavirostris
    ),
  • widok Tockus jacksoni
    ,
  • widok Tockus leucomelas
    ,
  • widok na Toko Monteira (Tockus monteiri
    ).

    Rodzina tych ptaków jest różnorodna i liczna. Obejmuje 14 rodzajów, w tym 57 gatunków. Klasyfikacja dzioborożców ulegała częstym zmianom ze względu na złożoność ich badań, a ostatnio w związku z nowymi danymi uzyskanymi z badań genetycznych. Azję Południowo-Wschodnią, w tym Indie, południowe Chiny, Indonezję, Archipelag Malajski i Melanezję zamieszkują:

    1. Aceros to azjatycki kalao.

    Calao to po hiszpańsku nosorożec. Inne imię: indyjski ptak nosorożec... Ten rodzaj obejmuje 5 gatunków imponujących ptaków. Zamieszkują subkontynent indyjski i Azję Południowo-Wschodnią. Dziób, głowa i część szyi mają jaskrawe kolory. W przeciwnym razie przeważają ciemne kolory. Ogon jest biały.

    Zalecamy przeczytanie: Zasady korzystania z przecinarki płaskiej Fokin

    1. Anorrhinus to kalao z krótkim biustem.

    Rodzaj obejmuje 3 gatunki. To są ptaki średniej wielkości. Maksymalna waga zbliża się do kilograma. Na głowie i dziobie założono ciemny hełm. Ich zasięg znajduje się na północnej granicy wspólnego siedliska wszystkich dzioborożców.Rozciąga się od północno-wschodnich Indii do zachodniej Tajlandii i północno-zachodniego Wietnamu.

    1. Anthracoceros - Rhinoceros lub Black Rhinoceros.

    Ten rodzaj obejmuje 7 gatunków. Ich osobliwością jest to, że rozmiar hełmu nie jest dużo gorszy od dzioba i ma do niego podobny kształt. Zasięg tego rodzaju rozciągał się od Indii po Filipiny. Gatunek zamieszkujący Wyspy Malajskie (ptak Suluan) jest gatunkiem endemicznym.

    1. Berenicornis - kalao z białym czubem lub kalao koronowany lub kalao z białym ogonem lub kalao czubaty.

    Rodzaj monotypowy. Mieszka w regionie Azji i Pacyfiku. W subtropikalnych lasach Brunei, Myanmar, Tajlandii. Nie jest to mały ptak, jego waga sięga 1,5 kilograma.

    1. Buceros - Gomrai, czyli dwurogi kalao.

    Ten rodzaj obejmuje trzy gatunki. Rozmnażają się głównie w Indiach i Nepalu. Najbardziej imponujący z nich ptak: duży nosorożec lub wielki indyjski kalao.

    1. Ocyceros to prądy azjatyckie.

    Rodzaj łączy trzy gatunki żyjące na subkontynencie indyjskim.

    1. Penelopides to filipińska dzioborożec.

    Na Filipinach i na wyspie Sulawesi w Indonezji gnieździ się 6 gatunków z tego rodzaju. Pierzaste są małe. Żywią się owocami drzew tropikalnych. Charakterystyczną cechą jest żebrowana powierzchnia dzioba.

    1. Rhinoplax - kalao rozliczane za pomocą kasku.

    Rodzaj monotypowy. Zamieszkuje południowy kraniec Indochin, Sumatry i Borneo. Ciężki ptak. Jego waga sięga trzech kilogramów. Waga kasku dziobowego wynosi 12% całkowitej wagi. Dziób i hełm są używane jako broń w pojedynkach między samcami. Miejscowa ludność uważa, że ​​świat żywych i umarłych dzieli rzeka, której strzeże ten konkretny ptak.

    1. Rhyticeros to złożone nosorożce.

    Ten rodzaj obejmuje 5 gatunków średnich i dużych ptaków. Główną cechą jest obecność fałd na hełmie dziobowym. Rasy w lasach tropikalnych Półwyspu Indochińskiego oraz na Wyspach Salomona i innych wyspach Pacyfiku.

    Dzioborożce szybko spadają. Szczególnie dotknięta jest gałąź azjatycka tego rodzaju. Wylesianie i polowania zmniejszają ich szanse na przeżycie. Na przykład azjatyckie kalaosy są już rzadkie w Indiach i całkowicie zniknęły w Nepalu. Ich łączną liczbę szacuje się na zaledwie 10 tysięcy dorosłych.

    Zalecana literatura: Pozostałe odmiany

    Prądy azjatyckie przystosowały się do współistnienia obok ludzi: można je spotkać w miastach Indii, gdzie osiedlają się w dziuplach starych drzew. W Afryce subsaharyjskiej pięć rodzajów gniazd nosorożców pierzastych:

    1. Bucorvus to rogaty kruk.

    To nie ma nic wspólnego z wroną. Nosorożec z rzędu Rakshaiformes - tak myśleli wcześniej. Teraz naukowcy przypisują to rzędowi ptaków nosorożców.

    To ciężkie stworzenie o wadze do 6 kilogramów, długości do 110 centymetrów i rozpiętości skrzydeł do 1,2 metra. Główna cecha tych ptaków: wolą chodzić po ziemi. Ten rodzaj obejmuje dwa gatunki.

    1. Bycanistes - afrykańska calao.

    Rodzaj ma 5 gatunków. Czasami cały rodzaj nazywany jest nazwą jednego z gatunków - kalao o srebrnych skrzydłach. Są to średniej wielkości ptaki o długości do 80 centymetrów i wadze do 1,5 kilograma. Ponieważ większość kalao jest spożywanych, przeważnie owoce roślin tropikalnych.

    1. Ceratogymna to kalao noszący hełm.

    W tym rodzaju występują trzy gatunki ptaków, które żywią się owadami i owocami. Zamieszkiwane przez lasy deszczowe czarnej Afryki. Istnieje gatunek kalao z czarnym hełmem, który żywi się wyłącznie owocami palmy olejowej.

    1. Tockus - prądy (lub toko).

    Rodzaj obejmuje 14 gatunków. Typowym przedstawicielem tego rodzaju jest nosorożec tropikalny ptak mały rozmiar. Długość ciała 30-50 centymetrów, waga 100-500 gramów.

    1. Tropicranus to dzioborożec białoczuby.

    Rodzaj obejmuje trzy podgatunki, różniące się liczbą białych piór na głowie i szyi. Ptaki nosorożców, które osiedliły się w Afryce, preferują dżungle podzwrotnikowe i tropikalne, trudno policzyć. Uważa się, że nie grozi im wyginięcie.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send