Rodziny ptaków

Curlew smukły

Pin
Send
Share
Send
Send



Mały kulik. Curlew smukły

Te wodery najwyraźniej mają pecha. Bardzo rzadkie kulik niemowlęcy... Obok niego, na kartach Czerwonej Księgi, znika smukły kulikwreszcie inny gatunek - kulik dalekowschodni - twierdzi, że znalazł się na tej smutnej liście.

Najpierw o nazwach ptaków. „Kulik” w tłumaczeniu z języka niemieckiego oznacza „kulik-arc”. Rzeczywiście, ich dziób jest pochylony.

Kulik mały, mały, z słonki. Do niedawna nic nie było wiadomo o jego biologii. Mały kulik żyje na północy terytorium Krasnojarska oraz w Jakucji. Jego biotop lęgowy położony jest na zboczach wzgórz z martwymi drzewostanami modrzewiowymi oraz zaroślami olszy i wierzby niskiej, poprzecinanymi niewielkimi polanami. Kulik chętnie zasiedla zarośnięte pożary i obszary tundry górskiej. W najkorzystniejszych miejscach na 3 km 2 przypada do 10 par. Ten gatunek reliktowy gniazduje tylko w naszym kraju, ale na zimę leci daleko na południe - do Chin, Australii, Tasmanii, Nowej Zelandii. Na początku wieku w Australii istniały ogromne, tysiącletnie stada kulików, do tej pory ich liczba znacznie się zmniejszyła.

Całkiem niedawno BN Veprintsev, badacz ptasich głosów, odkrył, że kulik niemowlęcy może „śpiewać” ogonem jak bekas. W spokojnych godzinach porannych i wieczornych samce wznoszą się na wysokość 200-300 mi powoli planując opisują kręgi, wydając melodyjny, przeciągły dźwięk podobny do krzyku innych gatunków kulika. Następnie ptak, składając skrzydła, pędzi na ziemię z dużą prędkością. W tym czasie słychać wibrujący dźwięk, który jest wytwarzany przez pióra ogona i skrzydła wibrujące pod ciśnieniem nadlatującego powietrza. Na samej powierzchni ptak szybuje w górę i wszystko zaczyna się od nowa.

Gniazdo młodego kulika znajduje się w pobliżu polan i na starych wypalonych terenach, pod okapem gałęzi rzadkich krzewów. W lęgu na początku czerwca znajdują się 4 jasnozielone jaja z brązowymi smugami. Samice bardzo mocno inkubują sprzęgło i dosłownie wylatują spod stóp. Spokojne ptaki, wrzeszcząc, latają wokół gniazda, czasem przysiadając na szczytach suchych modrzewi.

Kulik niemowlęcy jest gatunkiem bardzo zbliżonym do kulika eskimoskiego, który żył w Ameryce Północnej. Do połowy ubiegłego wieku gatunek ten obficie rozmnażał się w tundrze i na mokradłach północnych terytoriów Stanów Zjednoczonych i Kanady. Kulik eskimos był powszechnym trofeum amerykańskich myśliwych, którzy strzelali do niego podczas jesiennych i wiosennych migracji. Nieuregulowane polowania są jedną z przyczyn szybkiego wymierania tego gatunku. Ponadto w Argentynie w tym samym czasie rozpoczęto intensywną orkę dziewiczych gruntów - w miejscach tradycyjnego zimowania kulika eskimoskiego. Taki podwójny wpływ człowieka na ten gatunek doprowadził do katastrofy - całkowicie zniknął z powierzchni naszej planety.


Mały kulik. Curlew smukły

Zimowiska chyba najrzadszego i najsłabiej zbadanego kulika cienkodzioba są w przybliżeniu w tej samej, niezwykle trudnej sytuacji. Ten ptak hibernuje w Maroku i Tunezji. Obecnie ma tam miejsce intensywny rozwój terenu, a liczebność gatunku maleje. W 1964 r. Policzono 800 osób, w 1975 r. - 123.

Kulik cienkodzioby gniazduje w bardzo trudno dostępnych miejscach. O ile gatunek ten jest słabo zbadany, może służyć fakt, że do 1951 roku znane było tylko jedno z jego gniazd. Zawierał 4 jajka o jasnoliwkowym kolorze z brązowymi i szaro-fioletowymi smugami. Gniazdo, zbudowane z suchej trawy, umieszczono wśród zarośli turzycowych na torfowisku. Tak rozległe obszary bagienne, na przemian z rzędami suchszych obszarów porośniętych wierzbą wierzbową i brzozą niską, są typowym siedliskiem kulika w całym swoim zasięgu lęgowym w południowym pasie strefy tajgi od Uralu do doliny Ob. W Kazachstanie stwierdzono niedawno 14 gniazd tego gatunku ptaków. Znajdowały się w małej kolonii, oddalonej od siebie o 2-3 m.

Te brodźce żerują głównie na owadach, bezkręgowcach i mięczakach, podczas lotów wykorzystują również pokarm roślinny.

Zadaniem naukowców jest teraz zidentyfikowanie wszystkich znanych siedlisk tych niezwykle małych, zagrożonych ptaków, określenie czasu i tras migracji oraz zrobienie wszystkiego, co możliwe, aby zapobiec katastrofie z kulikiem i kulikiem cienkodziobym, który spotkał kulika. czas ich amerykańskiego krewnego.

Ptak czerwonostopy - opis

Kobczik należy do rodzaju sokoła i zaskakuje niewielkimi rozmiarami. Jest mniejszy od gołębia, długość ciała 25-32 cm, długość skrzydeł nie więcej niż 35 cm, rozpiętość skrzydeł 64-77 cm, taki ptak waży około 150-200 gram. Z wyglądu samiec płowy jest bardzo podobny do pustułki.

Samiec wyraźnie różni się kolorem od samicy. U „chłopców” grzbiet pokryty jest ciemnoszarymi, prawie czarnymi piórami. Dno brzucha, podogon i „spodnie” na nogach są pomalowane na ceglastoczerwony. Ciało "dziewcząt", a także skrzydła i ogon pomalowane są w odcieniach ochry, tył ozdobiony ciemnym poprzecznym paskiem, brzuch - podłużnymi smugami. Rachunek wszystkich kotów jest krótki i słaby. Łapy, pierścienie wokół oczu i wosk tych ptaków są czerwone lub pomarańczowe. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Pazury na łapach są mocne, biało-brązowe.

Młode samce wyglądają jak dorośli, tylko mniejsze, a młode samice pokryte są brązowymi piórami, mają białawy brzuch w podłużnych smugach. Ptak czerwonostopy (zdjęcie) w pierwszym roku życia ma nogi, wosk i pierścień wokół oczu, pomalowane na żółto.

Opis


jajko Falco vespertinus
Mały sokół, podobny pod względem proporcji i zachowania do pustułki, ale mniej szerokoskrzydły. Długość ptaka 28-33 cm, długość skrzydeł 23-35 cm, rozpiętość skrzydeł 65-77 cm, waga 130-197 g. Dziób krótki, stosunkowo słaby. Samiec jest ciemnoszary (prawie czarny) z ceglastoczerwonym spodem na brzuchu, pod ogonem i „spodniami”. Samica jest buffy z szarym grzbietem z poprzecznym paskiem, skrzydłami i ogonem, podłużnymi pręgami na brzuchu, czarnymi wąsami. Młode ptaki są brązowawe z białawym spodem w podłużnych smugach. Łapy, wosk i kolczyk w oku są czerwone lub pomarańczowe u ptaków, żółte u młodych. Pazury są białawo-brązowe. Oczy są ciemnobrązowe.

Żywi się prawie wyłącznie dużymi owadami - ważkami, chrząszczami, konikami polnymi itp. Sporadycznie łapie małe gryzonie i jaszczurki. Z ptaków poluje głównie na wróble, ale może prowadzić większego ptaka, jak gołąb. Polują w dzień, w przeciwieństwie do łacińskiej nazwy gatunku „vespertinus” - „wieczór”. Gniazdują w opuszczonych gniazdach krukowatych, czasem w dziuplach, niszach lub norach. Kolonie do 100 par. Przybywają z zimowania w maju, wczesny wyjazd (w sierpniu). Rozmnażają się późno, ze względu na sezon lęgowy szarańczy i innych dużych owadów. W przeciwieństwie do większości sokołów migrują w stadach.

Obszar dystrybucji

Ptak czerwonooki występuje na bezkresach Eurazji i Europy Wschodniej na Bałkanach. Ich siedlisko rozciąga się na zachód do dorzecza Vilyui - najdłuższego dopływu Leny, na wschodzie - do górnego biegu Leny i brzegów jeziora Bajkał. Na tym rozległym terytorium ptaki opisane w artykule gniazdują i wykluwają pisklęta, a następnie odlatują na zimę w południowej Afryce i Azji Południowej. Oznacza to, że ptak czerwonostopy jest ptakiem wędrownym. Migrują w dużych stadach. Wyjeżdżają w sierpniu i wracają do swoich ojczyzn w maju.

Co je kocur?

Żywią się głównie owadami, ale polują również na drobne kręgowce, w tym płazy, gady i ssaki. Ptaki unoszą się w powietrzu, szukając skupisk owadów. Większość polowań lotniczych odbywa się w środku dnia, rano i późnym popołudniem, ptaki siedzą na drzewach lub liniach energetycznych, gdzie odpoczywają i nabierają sił. W zimowym paśmie w południowej Afryce polują w stadach, a małe pustułki dołączają do kotów czerwononogich. Pasza dla ptaków:

  • termity,
  • roje szarańczy,
  • inne źródła żywności.

Styl życia

Ptak czerwonostopy preferuje otwartą przestrzeń - stepy, leśno-stepowe, rzadziej - skraj lasu lub moczowód nisko położonych dolin rzecznych. Sokół ten można spotkać na rozległych polanach, na terenach podmokłych lub w wypalonych obszarach lasu. Spotyka się również w krajobrazach kulturowych - parkach, ogrodach, gajach. W dużych lasach ptak czerwonostopy, którego zdjęcie przedstawiono w tym artykule, nie osiada.

Małe sokoły żyją w koloniach liczących 80-100 par, niezwykle trudno je spotkać w pojedynkę. Ptaki są bardzo ruchliwe, chociaż ich prędkość lotu jest gorsza od innych członków rodziny. Głos - donośne „kli-kli-kli” - jest często podawany.

Średnia długość życia to 10-12 lat.

Wygląd

Młody jelonek waży nie więcej niż 200 g, osiąga maksymalną długość 34 cm i rozpiętość skrzydeł zaledwie 75 cm, a samce tego gatunku sokołów są mniejsze od samic. Dziób sokoła jest charakterystyczny dla drapieżnego ptaka - haczykowaty, ale krótki i nie tak silny jak jego bracia w rodzinie. Palce również nie różnią się siłą i mocą, pazury są małe.

Jest specjalna rozmowa o upierzeniu. Po pierwsze, u samca sokoła nie jest tak twardy jak na przykład u krogalca czy sokoła wędrownego i ma luźniejszą „strukturę”. Po drugie, kolor tego ptaka zależy nie tylko od płci, ale także od wieku. Tak więc młode kocury mają żółte łapy. Zmieniają kolor na pomarańczowy (u samic) i czerwony (u samców) dopiero, gdy ptak osiągnie dorosłość. Dziób również ciemnieje z wiekiem, zmieniając kolor z szaro-niebieskiego na czarny.

Samce płowe są „ubrane” jaśniej niż samice. Są przeważnie szarobrązowe, z czarnymi piórami na ogonie i jasnopomarańczowym brzuchem i „spodniami”. Kobiety pozbawione są jasnych „spodni”. Ich upierzenie jest jednolicie brązowe z różnobarwnymi plamami na grzbiecie, skrzydłach i ogonie. Natura bawiła się jedynie małymi czarnymi „czułkami” w pobliżu dzioba.

Ważny! Podgatunek płowego samca - Amur - wyróżnia się jaśniejszym umaszczeniem i ładnymi białymi „policzkami”.

Długość życia

W naturze średnia długość życia płowego samca jest ograniczona do 12-15 lat. W niewoli ich żywotność wydłuża się do 20, a nawet 25 lat. Na przykład w Afryce koty są aktywnie oswajane, stopniowo tworząc własne stado, które nie odlatuje i pomaga chronić uprawy przed małymi gryzoniami i szkodliwymi owadami. W takich przypadkach „domowe” koty bez problemu przeżywają 15 i 18 lat.

Jedzenie

Ważki, chrząszcze, koniki polne to główne pożywienie preferowane przez te ptaki drapieżne. Kobczik jest również zdolny do atakowania jaszczurek lub małych gryzoni (myszy), z ptaków poluje na wróble i gołębie. Ci przedstawiciele ptaków są aktywni tylko w ciągu dnia, wraz z nadejściem zmierzchu wracają do swoich gniazd.

Ptak czerwononogi leci nad stepami, polami i łąkami. Widząc ofiarę na ziemi, unosi się nad nią, często trzepocząc skrzydłami, po czym gwałtownie nurkuje i łapie owada lub jaszczurkę. Jeśli chrząszcz zdołał się poruszyć, to ptak dogania go „pieszo”. Jelonek rzadko łapie zdobycz w locie, zachowując się jak prawdziwe sokoły.

Ptaki te polują przez cały dzień, eksterminując dużą liczbę szkodliwych owadów i gryzoni, co jest bardzo korzystne dla gospodarki narodowej.

Reprodukcja

Kobczicy nie budują własnych gniazd, ale zajmują obcych. Przede wszystkim - gawrony, wrony, sroki. Czasami odważą się osiedlić w gnieździe latawca. Jako obudowy wybierane są również puste wgłębienia i otwory.

Ptak czerwonostopy zaczyna składać jaja natychmiast po przylocie na przełomie kwietnia i maja. W jednym lęgu znajduje się zwykle 3-5 jaj, rzadziej - 8. Jaja są małe, wielkości około 37 na 30 mm, mają kolor ochry z licznymi ciemnymi plamkami i częstymi smugami koloru rdzawobrązowego.

Jaja wysiadywane są kolejno przez samca i samicę. Kiedy drugi rodzic jest w gnieździe, pierwszy otrzymuje pożywienie. Inkubacja trwa 28 dni. Pisklęta pojawiają się na początku czerwca, po półtora miesiąca (w połowie lipca) opuszczają gniazdo. Ptaki - zarówno dorosłe, jak i młode - rozpoczynają przygotowania do wyjazdu od drugiego tygodnia sierpnia. Odlatują stadami, ostatnie kocury opuszczają ojczyznę w pierwszej połowie września.

Teraz wiesz, jak wygląda czerwonostopy, gdzie się znajduje, jak się rozmnaża i czym się odżywia.

Czym mężczyzna różni się od kobiety

Nie jest trudno odróżnić mężczyznę od kobiety, wiedząc, jak wygląda kość ogonowa na zdjęciu. Upierzenie samca jest ciemnoszare, dochodzące do czerni, prawie czarne, natomiast odwłok, podogon i „spodnie” mają terakotowo-czerwonawy kolor. Samica wyróżnia się bardziej urozmaiconym upierzeniem: główny kolor to kożuszek leukocytarny, grzbiet, ogon i skrzydła szare z poprzecznym prążkiem, na odwłoku występują również podłużne pstrokate plamy oraz „czułki” na głowie.

Młode pisklęta są brązowe, mają również podłużne smugi na białawym brzuchu.

Kulik smukły - Numenius tenuirostris

Kulik smukły - Numenius tenuirostris

Wygląda jak kulik, ale znacznie mniejszy, dziób jest krótszy i mniej zakrzywiony, na piersi czarne smugi w kształcie serca.

Ogon jest biały z poprzecznymi smugami.

Jeden z najrzadszych ptaków na świecie. W ostatnich dziesięcioleciach w Maroku zimuje kilkadziesiąt, a nawet setki ptaków, ale miejsca lęgowe są nieznane - najwyraźniej są to duże torfowiska gdzieś na stepie zachodniej Syberii czy zbiorniki z regionu Trans-Wołgi. Głos przypomina wielki kulik, ale jest nieco wyższy i krótszy.

Pin
Send
Share
Send
Send