Rodziny ptaków

Zielone kpiny, opis, siedlisko, ciekawe fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Zielona kpina (Hippolais icterina). Zamów Passeriformes, rodzinna Warbler. Siedlisko - Azja, Afryka, Europa. Długość 15 cm Waga 15 g

Mały ruchomy ptak zauważalnie mniejszy od wróbla (masa ciała 11,5-18,2 g). Górna część ciała jest zielonkawo-szara, skrzydła i ogon czarno-brązowe z lekkim obrzeżem piór, strona brzuszna słomkowożółta, brwi są jasnożółte.

Pieśń zielonej kpiny jest urozmaicona, dźwięczna, połączona z włączeniem sylab zapożyczonych od innych ptaków. Piosenka często powtarza zwrotki „ti-ti-hii-ti-ti-hii” charakterystyczne dla kpiny, okrzyki: popęd - „vet-vet” i „chrr. alarmy - „tce ... tce” i „di-di-chrr”.

Mockery swoją nazwę zawdzięcza umiejętnemu kopiowaniu śpiewów innych ptaków. Co więcej, w jednej piosence z powodzeniem łączy tryle kilku gatunków ptaków jednocześnie. Prześmiewcy mieszkają w Azji i Europie, na zimę lecę do Ameryki Południowej.

Szyderstwo zielone to pospolity gatunek wędrowny w rejonie Moskwy, zasiedlający lasy różnego typu i wieku, głównie brzozowe i mieszane z poszyciem, obrzeża lasów, zagajniki, parki, parki leśne przy drogach, żyje na plantacjach leśnych, rzadziej spotykany w lasach iglastych . Gęstość zaludnienia szyderców wynosi od 1 do 10 osobników na 1 mkw. km, na niektórych obszarach zagęszczenie może być większe - do 30 osobników na 1 m2. km.

Przybycie kpiny do regionu moskiewskiego następuje w pierwszej połowie maja, a migracja osobników z regionów północnych trwa do końca miesiąca. 5-10 dni po przybyciu samce zaczynają śpiewać, dołączają do nich samice i tworzą się pary. Pod koniec maja samice rozpoczynają budowę gniazd, które kończą się w ciągu 6-7 dni. Gniazda znajdują się na zaroślach: malinach, czarnych bzu, wierzbie i podszycie drzew liściastych. Rzadziej szyderczy śmiech buduje gniazda na drzewach iglastych. Wysokość gniazd nad ziemią wynosi od 1 do 20 m, zwykle 2-6 m. Gniazdo jest zwartą, zwykle stożkową konstrukcją z górną częścią do dołu, górna krawędź jest lekko zagięta do wewnątrz, gniazdo jest przymocowane do gałęzi zarówno przy podstawie, jak i przy górnych krawędziach. Materiał budowlany: ściany tkane są z suchych łodyg i liści zbóż, które są bardzo mocno połączone ze sobą włóknami roślinnymi, pajęczynami, splotami z kokonów pająków i owadów. Zewnętrzna strona gniazda zbudowana jest z większych łodyg i liści traw i wyłożona jest zwisającymi z gniazda cienkimi paskami kory brzozowej. Taca wykonana jest z cieńszego materiału i podszyta pierzem i wełną. W osadach podmiejskich i na przedmieściach w gniazdach znajduje się wata i nici. Wymiary nasadki (cm): D 6,0-10,0, H 5,0-9,0, d 4,0-6,0, g 3,5-5,0.

Składanie żartów w regionie moskiewskim następuje pod koniec maja - w połowie czerwca. W pełnym lęgu znajduje się 4-5 jasnoróżowych jaj z rzadkimi czarno-brązowymi plamkami. Średnia wielkość jaj to 18,5 x 13,7 mm. Samica wysiaduje lęg przez 13 dni. Pisklęta wykluwają się w drugiej połowie czerwca. Oboje rodzice karmią młode przez 13-14 dni. Młode pojawiają się w pierwszej połowie lipca, po odejściu piskląt rodzice karmią je przez kolejne 10-15 dni. Następnie lęgi się rozpadają, a od końca lipca ptaki te zaczynają migrować przez lasy, obrzeża lasów, rozlewiska rzeczne z roślinnością krzewiasto-drzewiastą. W tym czasie kpiny pojawiają się na plantacjach drzew letnich domków w regionie moskiewskim i na przedmieściach Moskwy.

Od początku sierpnia następuje subtelny odlot i ucieczka na południe. Do połowy sierpnia kpiny opuszczają region moskiewski, pojedyncze ptaki pozostają tu do początku września.

Prześmiewcy żywią się głównie owadami. W pożywieniu przeważają małe muchy, komary o długich nogach, motyle, gąsienice, ichneumony itp. Jesienią zjadają małe leśne jagody.

Styl życia.

Zamieszkuje różnego rodzaju lasy, ogrody i parki, preferuje lekkie plantacje. Zwykły ptak. Preferuje przechowywanie na drzewach i krzewach w gęstym listowiu. Układa gniazdo na drzewie.

Lęg 4-6 różowawych jaj z brązowymi i czarnawymi plamkami w czerwcu - lipcu. Krzyk to dość głośny „weterynarz” lub „tze-tze-dedevin” lub „chrek-chrek”.

Piosenka jest imitacją głosów innych ptaków i własnych dźwięków nosa. Różni się od innych szyderstw zielonkawymi i żółtawymi tonami.

Cechy widoku

  1. Pod względem cech zewnętrznych ptaki te są czymś pomiędzy gajówką a gajówką. Są nieco większe niż drugich przedstawicieli. Słyną z krótkich nóg, wydłużonych skrzydeł, które wychodzą za ogon i są spiczaste na krawędziach.
  2. Ogon jest przycięty w linii prostej, ale w niektórych piórach może być wydłużony. U podstawy przyzwoicie się rozszerza. Głowa jest duża, część przednia jest wysoka, pióra na części ciemieniowej są uniesione.
  3. Ptaki siedzą pionowo jak muchołówki. Jeśli chodzi o styl życia, osoby te wolą mieszkać w wysokich i gęstych krzewach, a także w koronach drzew liściastych. Żyją obok czarnego bzu, wiciokrzewu itp.
  4. Osobniki omawianej rasy słyną ze swojej mobilności. Skaczą z miejsca na miejsce, wędrując po gałęziach. Bardzo często gwizdają podczas lotu.
  5. Kiedy zbierają jedzenie, mogą szybko latać i złapać przyszły posiłek w locie. Jeśli w miejscu zamieszkania nie ma pożywienia, ptaki stopniowo przenoszą się w inne miejsca.

Opis

  • Osobniki tej grupy ras są dość małe. Ich masa to tylko 15-18 gramów. o rozpiętości skrzydeł 25 cm i długości ciała 15 cm Ubarwienie składa się głównie z żółtych, zielonych i brązowych odcieni.
  • Górna część beżowa z zielenią. Pod spodem widoczny wyraźny żółtawy pigment, szczególnie dobrze widoczny na klatce piersiowej. Na fałdach skrzydeł zaznaczono jasnożółty kolor. Skrzydła z ogonem są pigmentowane na zielono.
  • Kiedy skrzydła są złożone, pokazują jasne obszary. Pióra są oprawione w obwódkę i wyglądają wyraziście. Brwi są cienkie i ledwo widoczne. Wokół oczodołów znajduje się żółte obramowanie. Nad dziobem znajduje się plama o tym samym tonie.
  • Irysy są brązowawe lub ciemne. Obszar nad dziobem jest ciemny. Nogi są lekkie, w odcieniach od brązu do szarości. Młode samce mają bardziej rozluźnione upierzenie. Praktycznie nie ma kolorów żółtego i zielonego.
  • Rozpiętość

    1. Rozkład osób, o których mowa, jest naprawdę niesamowity. Często próbują osiedlić się w lasach mieszanych i liściastych. Ptaki można również znaleźć w południowej tajdze, która znajduje się w Europie Środkowej i rozciąga się do Skandynawii i południowo-wschodniej części zachodniej Syberii.
    2. Wraz z nadejściem chłodów omawiane ptaki udają się na zimę do południowej części Afryki, bliżej równika. Jeśli chodzi o europejską część Rosji, ptaki żyją tu w normalnych lub niewielkich ilościach. Na środkowym pasie ptaki pojawiają się około maja. Na zimę wybierają się wczesną jesienią.

    Sezon godowy

    1. Przedstawione osobniki są monogamiczne, dlatego tylko raz wybierają sobie towarzysza. Takie ptaki osiągają dojrzałość płciową po około 1 roku. Dlatego po urodzeniu na następny sezon są w stanie wyprodukować potomstwo.
    2. W okresie godowym samce przepełnione są pięknymi trylami. Samce próbują to robić na wierzchołkach drzew. Nie wylatuje z korony, ale przemieszcza się z gałęzi na gałąź. Samiec może nadal śpiewać nawet w ruchu.

    Zielone kpiny w okresie godowym mogą być zbyt agresywne. Wypędzają nawet inne ptaki śpiewające z ich gniazd. Osoby, o których mowa, często toczą starcia z konkurentami. Gdy przedrzeźniacze znajdą partnera, uspokajają się. Dorosłe osobniki zaczynają razem budować gniazdo.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send