Rodziny ptaków

Wymarła papuga Caroline

Pin
Send
Share
Send
Send


  • ryba (35)
  • wilk (32)
  • ptaki (30)
  • niedźwiedź (27)
  • pies (26)
  • akwarium (22)
  • ryba (22)
  • ryba (22)
  • kot (20)
  • małpa (16)
  • łoś (15)
  • wielbłąd (13)
  • słoń (13)
  • lis (12)
  • jeleń (11)
  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Czerwona Księga IUCN
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Papugi

Świat

  • Zwierzęta kontynentów
  • Ssaki
  • Ptaki
  • Historie zwierząt
  • Gady (gady)
  • Dla dzieci
  • Płazy (Płazy)
  • Ryba
  • Bezkręgowce
  • Złote zdjęcia
  • Filmy o zwierzętach
  • Dźwięki zwierząt

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundusz Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych „ZOOGALAKTIKA ®” OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Informacje ogólne

Papuga karolińska miała następujące parametry: długość ciała - 32 cm, z czego ogon stanowił prawie 10 cm, rozpiętość skrzydeł - ponad 50 cm, waga wahała się od 100 do 140 g. Kolor ciała był przeważnie zielony. Upierzenie na głowie - pomarańczowe lub czerwone, aw okolicy gardła - żółte, wyróżniało się kolorowymi plamami. Czubki piór ogona były szaro-żółte, dziób bladoróżowy. Średnia długość życia wynosiła według przybliżonych szacunków 35 lat. Nie ma dokładnych danych na temat tego wyniku.

Dymorfizm płciowy był praktycznie nieobecny. Samca od samicy można było odróżnić jedynie sadząc papugi obok siebie: upierzenie samicy charakteryzuje się bardziej wyblakłymi odcieniami niż upierzenie samca. Ponadto rozmiar samicy jest nieco gorszy od rozmiaru samca. Niewiele informacji pochodziło ze szczegółów procesu hodowlanego. Wiadomo, że okres godowy rozpoczął się wiosną. Samice złożyły od 2 do 5 białych, błyszczących jaj. Okres inkubacji trwał około 23 dni.

Pożywienie ptaków składało się z owoców, nasion ostropestu, a także niektórych roślin uprawianych na polach uprawnych.

Informacje o ptakach są znane z ewidencji sporządzonych w okresie ich istnienia. Do dyspozycji muzeów zoologicznych są skóry (około 720 sztuk) oraz 16 kompletnych szkieletów przedstawicieli tych ptaków. Dzięki temu stało się możliwe zaprojektowanie wypchanej papugi Caroline.

Siedlisko

W ciągu swojego życia papugi Caroline były szeroko rozpowszechnione w całych Stanach Zjednoczonych: od Dakoty po Mississippi i Florydę. Kiedyś uważano je za jedyne egzotyczne ptaki żyjące w Ameryce Północnej (na wolności). W przeciwieństwie do swoich ciepłolubnych krewnych, Caroline z łatwością tolerowała zimny klimat charakterystyczny dla szerokości geograficznej, na której żyli (42 stopnie szerokości geograficznej północnej).

Ptaki te osiadały na terenach leśnych (preferując jawory lub cyprysy), w pobliżu rzek i innych zbiorników wodnych, gdzie gasiły pragnienie. Gniazda budowano w dziuplach drzew.

Przyczyny zniknięcia przedstawicieli tego gatunku ptaków

Jedną z przyczyn zaginięcia jest celowe schwytanie i eksterminacja przez siły ludzkie. Powodem było zniszczenie terenów uprawnych przez te ptaki: papugi spowodowały poważne szkody w rolnictwie, co było podstawą istnienia kolonizatorów.

Ponadto długie, piękne pióra były używane w przemyśle modowym jako dekoracja czapek i innych elementów garderoby. Okoliczność ta wpłynęła również w pewnym stopniu na skalę chwytania i niszczenia osobników gatunku.

Przedstawiciele papug Caroline zostali również złapani na sprzedaż zamożnym Europejczykom jako zwierzęta domowe. Jasne i piękne upierzenie wyglądało bardzo atrakcyjnie, więc ptaki były drogie.

Oprócz chwytania w pułapki i strzelania, kolonialiści stopniowo niszczyli naturalne środowisko mieszkańców Karoliny - lasy, zastępując je polami na potrzeby rolnictwa.

Historia wymierania

Eksterminacja papug Caroline zbiegła się w czasie z kolonizacją kontynentu przez Europejczyków. Osadnicy czynnie zajmowali się rolnictwem, od którego w całości zależał ich dobrobyt. Ptaki jednak nie mniej aktywnie osiedlały się w pobliżu pól uprawnych i niszczyły znaczną część upraw. Z tego powodu ptaki zostały zastrzelone. Ponadto kolonialiści jednocześnie zniszczyli naturalne środowisko mieszkańców Karoliny: wycinali lasy, zastępując je plantacjami.

Za ostateczną datę wyginięcia gatunku uznaje się rok 1918. W tym roku zimą w zoo w Cincinnati zmarł ostatni przedstawiciel, samiec o imieniu Inkowie. Jego dziewczyna, Lady Jane, zmarła kilka miesięcy wcześniej - latem 1917 roku.

Do 1938 r. Otrzymywano niezweryfikowane informacje o przedstawicielach papug Caroline widzianych na wolności. Ale takie fakty nie zostały niczym potwierdzone.

Ciekawostki na temat papugi Caroline

Karolintsev został po raz pierwszy opisany naukowo przez Karla Linneusza (twórcę nomenklatury binarnej) w 1758 roku. Od zniknięcia gatunku minęło 160 lat.

Rdzenni Amerykanie złapali i sprzedali te ptaki Europejczykom jako piękne egzotyczne zwierzę domowe. Ponadto Indianie używali piór i pierzastych kości w swoich różnych rytuałach.

Pierwsze wzmianki o papugach Caroline pochodzą z XVIII wieku, a ostatnie osobniki zmarły oficjalnie w 1918 roku. Od tego czasu nie ma udokumentowanych spotkań z żywymi przedstawicielami tego gatunku papug, dlatego gatunek ten uznawany jest za wymarły. Jego zniszczeniu ułatwiły polowania i działalność gospodarcza europejskich osadników Ameryki Północnej, na terytorium których żyły ptaki tego gatunku.

Pin
Send
Share
Send
Send