Rodziny ptaków

Parrot Stories

Pin
Send
Share
Send
Send


Szukaj

Rodzaj papug błękitnopłetwych (rudobrzuchy) (Psittinus cyanurus). Ma jeden gatunek, należy do rzadkich.
Gatunek obejmuje 3 podgatunki:
Psittinus cyanurus abbotti Richmond
Psittinus cyanurus cyanurus
Psittinus cyanurus pontius Oberholser.

Para - po lewej samica, po prawej - samiec


Długość ciała 18 cm, waga 85g. Tył jest pomalowany na czarno, zad i górny ogon w kolorze ultramaryny. Głowa jest szaro-niebieska w górnej części i po bokach. Spód ciała jest zielonkawożółty z brązowym odcieniem, brzuch z niebieskawym odcieniem, ogon czerwony. Na łopatkach w czerwono-brązowym miejscu. Pokrywy skrzydeł są zielone, z żółtą obwódką. Ogon jest żółty. Górny dziób jest czerwony, dolny brązowo-czarny, łapy ciemnego koloru.
Wyraża się demorfizm seksualny: samica ma brązową głowę, górna część jest zielona, ​​a dolna część pleców ma niebieski odcień. Samce mają niebieską głowę. Na ramionach lub podstawie skrzydła widoczne są małe czerwone plamki. Podczas gdy dolna część pleców jest niebieska. Samce mają pomarańczowo-czerwony dziób.

Mieszka w południowo-wschodniej Tajlandii, w Birmie, Malezji, Singapurze, na wyspach Sumatra i Borneo, w Indiach, na Półwyspie Indochińskim po wyspę Kalimantan
Siedliska: lasy do 700 m n.p.m., obrzeża lasów i otwarte przestrzenie, a także plantacje palm kokosowych i olejnych, a także ogrody, namorzyny i gaje kokosowe. Tworzy grupy do 20 osób.
W swoim naturalnym środowisku żywi się nasionami, owocami, kwiatami i pędami.
Gniazdo jest umieszczone wysoko nad ziemią w dziuplach drzew. Samica składa 3 jaja w gnieździe,
Okres lęgowy: luty-maj, Malezja: czerwiec-wrzesień.

Pochodzenie:

Występuje w Indiach, na Półwyspie Indochińskim na wyspę Kalimantan (3 podgatunki). Zamieszkuje skraj lasów i otwarte przestrzenie, a także plantacje kokosów i palm olejowych.

Opis:

Wierzchołek głowy i jej boki są szaro-niebieskie. Tył jest czarny. Lędźwie i górna część ogona są ultramarynowo niebieskie. Spód ciała jest zielonkawożółty z brązowym odcieniem, brzuch z niebieskawym odcieniem, ogon czerwony. Pokrywy skrzydeł są zielone z żółtymi krawędziami. Na ramieniu znajduje się czerwono-brązowa plama. Ogon jest żółty. Górna żuchwa jest czerwona, żuchwa brązowo-czarna. Samica ma brązową głowę, górna część jest zielona, ​​na lędźwiach z niebieskim odcieniem.

Reprodukcja:

Gniazdo, w którym samica składa 3 jaja, układa się wysoko nad ziemią w zagłębieniach drzew. Ten gatunek jest uważany za rzadki.

Pin
Send
Share
Send
Send