Rodziny ptaków

Pierwsza obserwacja wędrownej mewy Delaware Larus delawarensis w regionie Omsk

Pin
Send
Share
Send
Send


Wygląda jak mewa szara, ale jest nieco większa, ma potężną budowę i grubszy dziób. U dorosłego ptaka wierzch jest jasnoszary, białe brzegi wierzchołkowe lotek trzeciorzędowych, osłony ramienne i wewnętrzne lotki są niejasne (u Mewy Gołębi kontrastują i ostro wyróżniają się na tle ciemnoszarego wierzchołka). Końce skrzydeł są czarne z mniejszymi białymi plamami na pierwszym i drugim locie podstawowym niż u Mewy Gołębia. Dziób z solidnym czarnym paskiem. Oczy są jasnożółte (mewa szara ma ciemne oczy). Pierścień okołogałkowy ma kolor od czerwonego do pomarańczowoczerwonego. W upierzeniu zimowym na głowie występują brązowe plamy, zwykle ciemniejsze i grubsze niż u mewy, najbardziej widoczne na szyi i wokół oczu. Pierścień okołogałkowy jest ciemnawy. Nieopierzone części są z reguły żółte, jaśniejsze niż u mewy (szczególnie latem). Długość 41-49, rozpiętość skrzydeł 115-135 cm.

Rozpiętość

Żyje w Ameryce Północnej, ale ptaki wędrowne są regularnie odnotowywane w Europie Zachodniej, rzadziej w Europie Środkowej i Północnej. Na wschodnim wybrzeżu Morza Kaspijskiego w Aktau w dniach 7 stycznia i 5 listopada 2015 roku obserwowano pojedyncze osobniki, ten sam osobnik przebywał na nabrzeżu miasta od grudnia 2016 roku do stycznia 2017 roku (Yasko A., birds.kz).

Źródła informacji

Olsen, K. M. & Larsson, H. Gulls z Ameryki Północnej, Europy i Azji. 1. wydanie, Princeton University Press, 2004.103-111

Tekst pracy naukowej „Pierwsza obserwacja wędrownej mewy Delaware Larus delawarensis w regionie Omsk”

Russian Ornithological Journal 2017, tom 26, wydanie ekspresowe 1418: 1060-1061

Pierwsza obserwacja włóczęgi Delaware frajer Larus delawarensis w regionie Omsk

Alexander Alekseevich Nefedov. Oddział w Omsku Rosyjskiego Towarzystwa Geograficznego. E-mail: [email protected]

Otrzymano 1 lutego 2017 r

10 kwietnia 2016 roku w parku przyrody „Ptasi Gawan” w mieście Omsk zobaczyłem mewę o nieznanym kolorze. Na lodzie Middle Reach, obok mewy Baraba L. (heuglini) barabensis, znajdowała się mewa o jaśniejszym kolorze upierzenia. Najważniejszą rzeczą, jaką zauważyłem, był czarny „pierścień” na dziobie. Larus canus różni się od mewy szarej przede wszystkim wielkością tułowia i dziobem - podobnie jak mewy baraba płaszcz jest jaśniejszy, oczy ciemniejsze, nogi ciemniejsze. Tylko raz udało mi się zrobić zdjęcie, ptaki odleciały dalej, jakość zdjęcia jest kiepska (patrz zdjęcie), sam nie mogłem od razu zidentyfikować tej mewy, postanowiłem to rozgryźć. A ja zapomniałem o fotografii. Po 8 miesiącach na stronie „Ptaki Kazachstanu” zobaczyłem fotografię L. delawarensis znad Morza Kaspijskiego, wykonaną przez Annę Olegovna Yasko. Później ukazał się w rosyjskim czasopiśmie ornitologicznym (Yasko 2017, s.386). Wróciłem do swojego zdjęcia i zidentyfikowałem tę mewę jako L. delawarensis. Dla regionu Omska i zachodniej Syberii jest to pierwsza rejestracja tego gatunku.

Barabinskaya Larus. (heuglini) barabensis i mewa Delaware Larus delawarensis. Omsk. „Ptasi Przystań”. 10 kwietnia 2016 r. Zdjęcie autora.

Yasko A.O. 2017. Obserwacje ornitologiczne w mieście Aktau // Rus. ornithol. zhurn. 26 (1399): 382–394.

Russian Ornithological Journal 2017, tom 26, wydanie ekspresowe 1418: 1061-1062

Wykorzystanie sroki Pica pica liany dziewiczego szczepu Parthenocissus quinquefolia w poszukiwaniu pożywienia w ścianach wieżowców

Nikolai Nikolaevich Berezovikov. Zakład Ornitologii i Herpetologii, Instytut Zoologii, Ministerstwo Edukacji i Nauki, 93 Al-Farabi Avenue, Almaty, 050060, Kazachstan. E-mail: [email protected]

Otrzymano 26 lutego 2017 r

Ostatnio odnotowano więcej przypadków obserwacji czterdziestu Pica pica szukających pożywienia na murach budynków miejskich (Nankinov 2013, Berezovikov 2014, Rezanov 2017). Po opublikowaniu komunikatu „Sroki - wspinacze po ścianie” w latach 2014-2016 w mieście Ałmaty co najmniej 15 razy miałem okazję obserwować poszukiwania pożywienia przez sroki na ścianach trzypiętrowego budynku Instytutu Zoologii. Jeśli wcześniej takie objawy odnotowano od września do grudnia, to teraz czterdzieści karmień w ten sposób odnotowano również w styczniu i lutym. Jak poprzednio, ptaki najczęściej badały puste przestrzenie, przylegając do ocynkowanych parapetów oraz do pęknięć i szczelin za otulonymi płytami z muszli, które są wyłożone ścianami instytutu. Podobne zachowanie zaobserwował entomolog I.I. Temreshev (osob. Kom.) W listopadzie 2015 r. W dzielnicy Koktem, gdzie w szczelinie między balkonem a panelem domu na piętrze domu żerowała sroka. Po zbadaniu okazało się, że jest to stare gniazdo wróblowe, na którym stłoczono wiele liści, fragmentów pokrytych kurzem gałązek. Okazało się, że w tych śmieciach zgromadziło się bardzo dużo stawonogów, głównie pająków pajęczaków różnych rodzin, sianokosów, krocionogów itp. Wśród nich odnotowano obecność ponad dwudziestu rodzin owadów: świerszcze grylkowate, skorupiaki Forficulidae, Homo-ptera homoptera , owady roślinne Lygaeteidae, a także prawdziwe muchówki z rodziny Muscidae i Calliphoridae, osy Vespidae, Neuroptera retinoptera, Lepidoptera lepidoptera, w tym ćmy jastrzębie i czerpaki. Taka różnorodność bezkręgowców wyjaśnia wyjątkowe zainteresowanie troficzne sroki różnymi szczelinami i pustkami.

Pin
Send
Share
Send
Send