Rodziny ptaków

Rodzaje zdjęć i imion kaczek nurkujących

Pin
Send
Share
Send
Send


Kaczka krzyżówka to najliczniejsze dzikie kaczki i najpopularniejszy gatunek zwierzyny łownej wśród myśliwych. Obecnie na świecie występuje 12 gatunków kaczek krzyżówek, z których najsłynniejsza jest ta pospolita. Wszystkie są blisko spokrewnione z takim ptactwem wodnym jak cyraneczka, rufogon, orka, wiggles, szerokonogie ptaki.

Samiec krzyżówki (Anas platyrhynchos).

Wygląd kaczki krzyżówki jest rodzajem standardu tego, jak powinna wyglądać kaczka. W porównaniu z innymi gatunkami blaszkowatych kaczek krzyżówki mają krótszą szyję. Dziób tych ptaków jest spłaszczony, a po bokach nabijany małymi zębami, za pomocą których odfiltrowują z wody małe zwierzęta. Skrzydła tych ptaków są mocne, średniej długości, co świadczy o dobrej zdolności latania. Ogon jest krótki, gładko zwężający się po bokach i tępo ucięty na końcu. Łapy są krótkie, błoniaste, mocno cofnięte. Podobnie jak inne kaczki, kaczki krzyżówki mają rozwinięty gruczoł kości ogonowej: ptaki używają jego tłuszczu do smarowania upierzenia i zwiększania jego właściwości hydrofobowych.

Szare kaczki krzyżówki (Anas superciliosa).

Długość ciała wszystkich gatunków krzyżówek waha się w granicach 45-60 cm, waga około 1 kg, a kaczory tylko nieznacznie przewyższają rozmiarami kaczek. Ale dymorfizm płciowy (różnica w kolorze między mężczyznami i kobietami) jest wyraźnie wyrażony. Samice wszystkich gatunków krzyżówek są bardzo skromnie ubarwione, w ich upierzeniu dominują odcienie czerwono-brązowe. Z reguły każde pióro ma lekką obwódkę, która razem tworzy smugowy wzór na ciele kaczki. Dziób samic jest koloru czarnego, często z żółtą obwódką lub plamą, u samców jednolicie żółty lub zawiera małe czarne plamki. U kaczątek smugi są nieobecne lub zajmują małe obszary, reszta ciała jest jednolicie ubarwiona w kolorze brązowym, szarym, czarnym. U kaczątek głowę i górną część szyi pokrywają ciemnozielone pióra, które w słońcu mienią się na niebiesko i fioletowo. Ponadto wszystkie kaczki krzyżówki (samce i samice) mają na skrzydłach tzw. „Lustro” - obszar upierzenia, również pomalowany na opalizujący kolor zielony (rzadziej niebieski i fioletowy). Udka kaczki krzyżówki są zawsze jasnopomarańczowe.

W locie kaczory czarnej krzyżówki (Anas poecilorhyncha) wykazują charakterystyczne dla tych kaczek „lustra”.

Siedlisko krzyżówki jest najbardziej rozległe spośród wszystkich blaszkowatych. Obejmuje całą Eurazję i Amerykę Północną, na północy dociera do regionów okołobiegunowych, na południu dociera do Meksyku, Afryki Północnej, Azji Środkowej i Himalajów. Krzyżówki pospolite aklimatyzują się w Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej. Ponadto rodzime gatunki krzyżówek żyją w Ameryce Północnej, Afryce, Azji Południowo-Wschodniej, na Madagaskarze i na archipelagu hawajskim. Niektóre z nich (na przykład kaczki krzyżówki laysan i hawajskie) to wąskie gatunki endemiczne, ich zasięg obejmuje tylko kilka małych wysepek. Wszystkie gatunki krzyżówek wolą żyć na brzegach płynących zbiorników słodkowodnych porośniętych gęstymi trzcinami, trzcinami i krzewami. Te kaczki łatwo przyzwyczajają się do obecności człowieka i często osiedlają się w miejskich stawach i kanałach.

Kaczka krzyżówka Laysan (Anas laysanensis) znajduje się na jedynej wyspie Laysan w archipelagu hawajskim.

Kaczki krzyżówki z regionów tropikalnych są osiadłe, żyjące na północy - wędrowne. Kaczki latają do ciepłych regionów we wrześniu i listopadzie, a wracają w lutym i maju. Pospolite kaczki krzyżówki żyjące w Ameryce Północnej zimują w Meksyku i Kalifornii, ptaki ze Skandynawii latają na zimę w Europie Zachodniej, kaczki z Europy Wschodniej często zatrzymują się na zimę w północnej Afryce i Azji Mniejszej, a kaczki krzyżówki z Syberii latają do Chin. Podczas zimowania i lotów kaczki te mogą tworzyć stada liczące setki i tysiące osobników, jednak po powrocie na swoje miejsca lęgowe rozpadają się na małe grupy liczące po 10–15 ptaków. Każde takie stado zajmuje niewielki zbiornik, w okresie godowym rozkłada się na pary, aw okresie lęgowym kaczory i kaczki żyją osobno.

Kaczka krzyżówka żółtonosa (Anas undulata) jest jedynym gatunkiem, który żyje w stadach przez cały rok.

Kaczki większość życia spędzają na powierzchni wody, gdzie żerują, czyszczą, a nawet łączą się w pary. I tylko na sen ptaki wychodzą na ląd i spędzają noc w zacisznych zaroślach. Kaczki krzyżówki startują bez przyspieszania, ich lot jest szybki z energicznymi trzepotami skrzydeł, równie szybkie jest lądowanie na wodzie. Na wodzie kaczki krzyżówki zachowują pewność siebie, pływają wysoko, a aby zdobyć pożywienie, często zanurzają przednią część ciała w wodzie i kopią w mule. Ale te kaczki nie lubią nurkować, robią to tylko w razie niebezpieczeństwa i potrafią jednorazowo przepłynąć do dziesięciu metrów pod wodą, co nie jest tak duże w porównaniu z innymi gatunkami. Na lądzie kaczki krzyżówki poruszają się niezgrabnie, kaczkami, ale taki chód jest zwodniczy, w razie potrzeby kaczka może szybko biegać, wykonując szybkie skręty. Kaczki krzyżówki wymieniają między sobą charakterystyczne kwakanie, a głosy samców i samic różnią się od urodzenia.

Samice kaczki krzyżówki poszukują pożywienia w charakterystycznej pozycji „przewróconej”.

Podstawą ich diety jest pokarm roślinny: rzęsa wodna, liście i nasiona rogówki, pęcherzyca, rdestnica i barwnik wodny. Kaczki często połykają również małe zwierzęta wodne: ślimaki stawowe, owady i ich larwy, skorupiaki, narybek i kijanki (w rzadkich przypadkach nawet dorosłe żaby). Ponadto kaczki krzyżówki chętnie pasą się na polach, jedząc ziarna pszenicy, ryżu, żyta, owsa, prosa.

Kaczory krzyżówki tropikalnej zaczynają się targać w październiku, a kaczory gatunków wędrownych - w lutym-marcu. Przed rozpoczęciem krycia ptaki obserwują częściowe linienie, w wyniku którego samce ubierają się w strój godowy. Różni się od zwykłego upierzenia tylko bardziej nasyconymi odcieniami i parą zwiniętych piór na końcach skrzydeł. Podczas krycia samce pływają, gwałtownie szarpiąc głową, czasem samica wykonuje też rodzaj tańca godowego. Kaczka buduje gniazdo na brzegu trzciny i przybrzeżnej trawy, wyściełając je puchem, wyrwanym z własnego brzucha. Często ukrywa gniazdo w dziupli, krzakach, między wiatrowskazem. W lęgu kaczki krzyżówki znajduje się od 8 do 12 jaj, rzadziej - do 18, kaczki innych gatunków zwykle składają od 4 do 8 jaj. Jaja krzyżówki są białe z zielonkawo-oliwkowym odcieniem, który znika pod koniec inkubacji.

Kopertówka krzyżówka ukryta w wgłębieniu.

Podczas budowy gniazda i składania jaj kaczor pilnuje miejsca i towarzyszy kaczce, ale wraz z początkiem inkubacji opuszcza samicę (niezwykle rzadko - chroni ją do wyklucia się piskląt). Wyjaśnia to fakt, że jasny kolor samca może przyciągać drapieżniki do gniazda. Ponadto po kryciu kaczory rozpoczynają pełne letnie linienie, podczas którego na pewien czas tracą zdolność latania. W tym okresie samce zachowują się bardzo ostrożnie, często z terenów lęgowych usuwa się stopione nagromadzenia kaczek. U samic takie linienie następuje po wykluciu potomstwa. Okres inkubacji trwa 22-29 dni, a jaja złożone przez pierwsze przechodzą długi cykl rozwojowy, a zarodki w jajach złożonych przez ostatnie rozwijają się szybciej. W rezultacie wszystkie pisklęta wykluwają się w ciągu 24 godzin. Do wyschnięcia potrzebują kilku godzin, po czym nieustannie podążają za matką, która od razu próbuje zabrać je do zbiornika. Kaczuszki rosną bardzo szybko i po dwóch miesiącach usamodzielniają się i uzyskują umiejętność latania. Kaczki krzyżówki osiągają dojrzałość płciową do jednego roku, w przyrodzie mogą dożyć do 12 lat, aw niewoli - do 18 lat.

Krzyżówka pospolita z kaczątkami.

Pomimo tak długiej oczekiwanej długości życia w warunkach naturalnych większość krzyżówek umiera w młodym wieku. Ich gniazda są często niszczone przez lądowe drapieżniki: lisy, norki, szopy, dziki i węże. Dorosłe ptaki atakowane są przez lisy, dzikie koty, krokodyle, kuny, skunksy, a także liczne ptaki drapieżne: błotniaki, orły, latawce, jastrzębie, orły, sokoły, sowy, kruki, czaple. Zdarzają się przypadki, gdy kaczątka zabijały nawet duże szczupaki i sumy.

Ludzie od dawna polują również na kaczki krzyżówki, a teraz te kaczki stanowią 50% upierzonej zdobyczy myśliwych. Do wydobywania krzyżówek stosuje się różne metody: polowanie z podejścia lub z psami, wabienie dzikich ptaków wabikami, wypchanymi zwierzętami i domowymi kaczkami-wabikami. Nawiasem mówiąc, same kaczki krzyżówki są doskonale udomowione i są przodkami wszystkich ras kaczek domowych (z wyjątkiem kaczek piżmowych lub kaczek indyjskich). Ze względu na rozległy zasięg i dużą liczebność polowanie nie wpływa jeszcze na populację krzyżówki, ale gatunkom endemicznym grozi wyginięcie. W XX wieku w wyniku rekultywacji gruntów i osuszania bagien zmniejszyła się liczba dzikich kaczek, a krzyżowanie ich z krzyżówką zagroziło puli genowej tych gatunków. Tak więc populacje kaczek krzyżówek Laysan, Hawajów, a zwłaszcza Madagaskaru są w krytycznej sytuacji.

Krzyżówka madagaskarska lub cyraneczka Mellera (Anas melleri) w gąszczu papirusów.

Zakres i opis ogólny

Nurkujące ptactwo wodne zyskało potoczną nazwę ze względu na specjalną metodę pozyskiwania pokarmu, głównie pochodzenia zwierzęcego, od dna poprzez nurkowanie. Jako pokarm służą larwy owadów, małe skorupiaki, mięczaki. Siedlisko to półkula północna. Szczególnie duża i zróżnicowana populacja kaczek nurkujących jest powszechna w Ameryce Północnej.


Siedlisko nurkujących kaczek

Plemię kaczek nurkujących obejmuje kaczkę - Aythya i nurkującą - Netta. Wspólne cechy to średniej wielkości krępe ptaki z dużymi głowami. Wszystkie, z wyjątkiem cyraneczek, wyróżniają się kolorowym upierzeniem. Tylne palce krótkich, ciemnoszarych nóg przesuniętych do tyłu są wyposażone w skórzaste płaty. Aby wystartować z powierzchni wody, kaczki nurkujące potrzebują startu z biegu.

Uważane są za wartościową dziczyznę handlową, chociaż mięso o zapachu ryby, ze względu na specyficzne odżywianie kaczek, nie jest tak smaczne jak kaczki krzyżówki i wymaga specjalnej obróbki. Kaczkę gotuje się dwukrotnie, całkowicie spuszczając wodę. Dopiero wtedy mięso jest gotowe do dalszej obróbki. Można go smażyć, kotlety, duszone, wędzone.

Doświadczeni myśliwi wiedzą, że nie wszystkie typy kaczek nurkujących są dopuszczone do odstrzału, dlatego muszą dokładnie zidentyfikować w stadzie określony gatunek chroniony, aby nie wpaść w nie. Wolą budować gniazda w pobliżu wody w wysokiej trawie, która chroni je przed drapieżnikami.

Niezwykły film dokumentalny o kaczkach

Taksonomia

Pozycja filogenetyczna gatunków z tego rodzaju uważana jest za jedną z najbardziej kontrowersyjnych wśród wszystkich współczesnych grup ptaków. Jedną z przeszkód uniemożliwiających ornitologom sporządzenie pełnego obrazu ewolucyjnego rozwoju kaczek rzecznych jest fakt, że dywergencja dwóch głównych grup tego rodzaju - kaczki krzyżówki i cyraneczki - wystąpiła stosunkowo niedawno (mniej więcej w drugiej połowie plejstocenu) i to w bardzo krótkim czasie. Ponadto jest prawdopodobne, że częste krzyżowanie się tych ptaków, zwłaszcza w obrębie podgatunku, odegrało ważną rolę w ewolucji kaczek rzecznych. Badania molekularne na podstawie analizy sekwencji mtDNA powodują dodatkowe zamieszanie, pokazując wątpliwe wyniki dotyczące relacji między gatunkami.

Istnieje jednak kilka głównych skarbów, które można zidentyfikować. Na przykład jest to klasyczny podrodzaj jednoczący kaczkę krzyżówkę Anas

jest grupą monofiletyczną (w szerokim sensie, a nie holofiletyczną), która nie budzi wątpliwości wśród współczesnych taksonomistów. Z drugiej strony filogenetyka cyraneczek wygląda bardzo zagmatwana.

W chwili obecnej staje się mniej lub bardziej oczywiste, że wiggles mają bardziej odległy pokrewieństwo od innych prawdziwych kaczek niż kaczki krzyżówki i powinny zostać przeniesione do osobnego rodzaju. To samo dotyczy kloktunów, turkusowych krakersów, grupy „czarnoskórych” Punanetta

oraz shirokoskam i inne ptaki o niebieskich skrzydłach. W stosunku do innych gatunków sviyazi mają wspólne cechy morfologiczne i behawioralne, jednak różnica w ich mtDNA dwóch genów kodujących białka mitochondrialne - cytochromów b (cyt
b
), a druga podjednostka dehydrogenazy nikotynamidowej (ND2) również sugeruje, że ich status należy zwiększyć do osobnego rodzaju
Mareca
(łącznie z szarą kaczką i orką).

Proponowana lista jest sugerowana na podstawie cech morfologicznych, molekularnych i behawioralnych.

  • Możliwy rodzaj N.N.
    Kloktun (
    Anas formosa
    )
  • Możliwy rodzaj Querquedula
    Teal Cracker (
    Anas querquedula
    )
  • Możliwy rodzaj Punanetta
    Wielokolorowy turkusowy (
    Anas versicolor
    )
  • Teal pune (Anas puna
    )
  • Cyraneczka plamista (Anas hottentota
    )
  • Możliwy rodzaj Szpachelka
    Cyraneczka niebieskoskrzydła (
    Anas discors
    )
  • Cyraneczka brązowa (Anas cyanoptera
    )
    Anas cyanoptera borreroi
    - prawdopodobnie wymarły pod koniec XX wieku
  • Broadtail z Ameryki Południowej (Anas platalea
    )
  • Przylądek Shirokosnoska (Anas smithii
    )
  • Australijski bóbr (Anas rhynchotis
    )
  • Szeroki nos (Anas clypeata
    )
    • Możliwy rodzaj Mareca
      Sviyaz (
      Anas Penelope
      )
    • † Amsterdam Flightless Witch (Anas marecula
      )
    • Peruka amerykańska (Anas americana
      )
    • Sumptuous Wiggle (Anas sibilatrix
      )
    • Podrodzaj Chaulelasmus
      Szara kaczka (
      Anas strepera
      )
      Anas strepera couesi
      - wymarły w drugiej połowie XIX wieku
    • Podrodzaj Eunetta
      Orka (
      Anas falcata
      )
    • Podrodzaj Dafila
      Pintail (
      Anas acuta
      )
    • Kerguelen pintail (Anas eatoni
      )
      Anas eatoni eatoni
    • Anas eatoni drygalskii
  • Pintail żółtodzioby (Anas georgica
    )
      Anas georgica georgica
  • Anas georgica niceforoi
    - wymarły w latach pięćdziesiątych XX wieku
  • Barnacle pintail (Anas bahamensis
    ) (dawniej
    Poecilonetta
    )
  • Ryczałt karłowaty (Anas erythrorhyncha
    ) (dawniej
    Poecilonetta
    )
  • Cyraneczka peleryna (Anas capensis
    ) (dawniej
    Nettion
    )
    • Podrodzaj Nettion
      Skarb Oceanu Indyjskiego Madagaskar cyraneczka (
      Anas bernieri
      )
    • † Kaczka Mauritiusa (Anas theodori
      )
    • Turkusowy szary (Anas gibberifrons
      )
      Anas gibberifrons remissa
      - wymarły (około 1959)
  • Anas gracilis
    (wcześniej jako część
    Anas gibberifrons
    )
  • Kasztanowy Cyraneczka (Anas castanea
    )
  • Zielony, skrzydlaty skarb
      Turkusowy Gwizdek (Anas crecca
      )
  • Cyraneczka zielonoskrzydła (Anas carolinensis
    ) (wcześniej zawarte w
    Anas crecca
    )
  • Turkusowy żółtodzioby (Anas flavirostris
    ) Cyraneczka andyjska (
    Anas (flavirostris) andinum
    )
  • Skarb Nowej Zelandii
      Cyraneczka Auckland (Anas aucklandica
      )
  • Cyraneczka brązowa (Anas chlorotis
    ) (wcześniej zawarte w
    Anas aucklandica
    )
  • McCurry Islands Teal (Anas
    por.
    chlorotis
    ) - gatunki kopalne
  • Campbell Teal (Anas nesiotis
    ) (wcześniej zawarte w
    Anas aucklandica
    )
    • Podrodzaj Melanany
      Afrykańska czarna kaczka (
      Anas sparsa
      )
    • Podrodzaj Anas
      Gatunki afrykańskie („
      Afranas
      ») Madagaskar Mallard (
      Anas melleri
      )
    • Kaczka krzyżówka żółtonosa (Anas undulata
      )
  • Amerykański skarb
      Kaczka krzyżówka perłowa (Anas fulvigula
      ) (czasami jako część
      Anas platyrhynchos
      )
      Anas fulvigula fulvigula
      (czasami jako część
      Anas platyrhynchos
      )
  • American Black Duck (Anas rubripes
    ) (czasami jako część
    Anas platyrhynchos
    )
  • Meksykańska krzyżówka (Anas diazi
    ) (czasami jako część
    Anas platyrhynchos
    )
  • Skarb Pacyfiku
      † Mariana Mallard (Anas (platyrhynchos) oustaleti
      ) (czasami postrzegane jako podgatunek
      Anas superciliosa
      )
  • Krzyżówka hawajska (Anas wyvilliana
    ) (czasami jako część
    Anas platyrhynchos
    )
  • Kaczka krzyżówka filipińska (Anas luzonica
    )
  • Kaczka krzyżówka Laysan (Anas laysanensis
    ) (czasami jako część
    Anas platyrhynchos
    ) † Kaczka krzyżówka Lisyanskaya (
    Anas
    por.
    laysanensis
    ) - hipoteza, wymarła od 1845 roku.
  • Kaczka krzyżówka szara (Anas superciliosa
    )
  • Niejasny status
      Krzyżówka (Anas platyrhynchos
      )
  • Kaczka krzyżówka plamista (Anas poecilorhyncha
    )
  • Anas (poecilorhyncha) zonorhyncha
    - czasami postrzegane jako podgatunek
    Anas superciliosa
    • Wcześniej uważany za część rodzaju Anas
      Kaczka z brązowymi skrzydłami (
      Speculanas specularis
      )
    • Kaczka czubata (Lophonetta specularioides
      )
    • Kaczka w paski (Salvadorina waigiuensis
      )

    Kaczka czerwononosa

    To jeden z przedstawicieli rodzaju Diving z plemienia Diving kaczek. Kaczka czerwononosa ma długość ciała do 55 cm i wagę do 1,5 kg. Wiosną samce wyróżniają się brązowawo-czerwonym upierzeniem na głowie, które wydaje się duże ze względu na gęsty grzebień podłużnych piór znajdujących się na nim.

    Górna część tułowia jest pomalowana na kolor ciemnobrązowy, harmonizujący z czarnym błyszczącym brzuchem i tym samym odcieniem pleców. Boki i lustra kaczora są białe. Kolorowego obrazu dopełniają jaskrawoczerwone nogi i dziób.

    Samica nie może się pochwalić herbem. Jest pomalowana na szaro-brązowy ton, ma jasnoszary brzuch i ten sam odcień policzka. Popielate lustra nie wyróżniają się zbytnio. Nogi i dziób są brązowe.Letni samiec praktycznie nie różni się od kaczki, zachowując tylko najbardziej wyrazistą cechę - herb i białe lustra.

    Pisklę pojawia się z żółtym brzuchem i zielonkawoszarą górną częścią ciała.

    Ci przedstawiciele kaczek nurkujących nie nurkują w poszukiwaniu pożywienia, ale odwracają się do góry nogami, nurkując tylko przednią częścią. Wystarczająco mocno odrywają się od powierzchni wody, odpychając stopami. Często wychodzą z wody na brzeg.

    Przedstawiciele rodzaju

    Nurkowanie ptaków reprezentowane przez 4 grupy:

    • nurkowania,
    • oczerniać,
    • marmurkowy turkus,
    • kaczka różowogłowa.

    Wszystkie mają bardzo atrakcyjny wygląd. Kaczki nurkujące są często trzymane w ogrodach zoologicznych.

    Nurkowanie

    Nurkowania mają średnią wielkość i wagę od 800 g do 1,5 kg. Kaczka jest nieco mniejsza od pospolitej krzyżówki, co pozwala zaklasyfikować ją jako miniaturową.

    Smoki są nieco większe niż samice i mają bardziej eleganckie upierzenie. Kolor samic jest zwykle bardzo skromny i niepozorny. Istnieją 3 rodzaje nurkowań.

    Czerwonooki

    Nazwa ptaka związana jest z kolorem tęczówki oka.... Ptak żyje w Ameryce Południowej oraz jako ptak wprowadzony i zadomowiony w Afryce Środkowej poniżej Sahary.

    Nurkowie czerwonooki zakładają gniazda w gęstych zaroślach. Jaja wykluwają się przez 26 dni.

    Kolor upierzenia ptaka przedstawia się następująco:

    • głowa - czarne upierzenie z zielonkawym odcieniem,
    • klatka piersiowa - kolor fioletowy,
    • reszta ciała jest brązowa z oliwkowym odcieniem.

    Młode kaczory, podobnie jak samice, mają szare upierzenie. Kolor upierzenia u samców zmienia kolor w okresie dojrzewania.

    Kaczka białooka


    Nurkowania z białymi oczami

    Białookie nurkowanie należące do rodzaju Cerneti jest również nazywane czarnookim lub białookim. Te kaczki nurkujące, o długości ciała do 40 cm i wadze około 0,5 kg, lądują dość wysoko na powierzchni wody, trzymając lekko uniesiony ogon. Są wykwalifikowanymi nurkami, ale z trudem mogą wznieść się, aby latać.

    Samiec na wiosnę ma inny kolor: brzuch czarno-czerwonawy, głowa brązowo-czerwonawa, wole i szyja, ogon czarny z grzbietem, wziernik biały, ogon dolny i środkowa część piersi. Ten wspaniały strój blaknie latem. Kaczuszki charakteryzują pomalowane na czarno boki, grzbiet i brzuch. Mają żółtawy odcień po bokach głowy i wyróżnia się białawe gardło.

    Przybywając do miejsc lęgowych, białooki nurkowie osiedlają się na terenach zalewowych rzek, a także preferują głębokie jeziora, w których występuje duża ilość roślinności wodnej.

    Te niesamowite kaczki potrafią zbudować gniazdo na kępach, w trzcinowiskach, na pływających kłodach. Samica składa od 7 do 12 zielonkawych jaj.

    Cechy kaczek nurkujących

    W przeciwieństwie do kaczek rzecznych, kaczki nurkujące - są to kaczki, gogole, kaczki o długich ogonach i czerpaki oraz inne gatunki ptaków - charakteryzują się szeregiem własnych cech, które są bezpośrednio związane z życiem tych ptaków w wodach otwartych i głębokich. Tak więc ptaki te muszą zdobywać pożywienie głównie nurkując, dlatego nie jest zaskakujące, że mają zwarte i muskularne ciało, a także gęste upierzenie. Szyja takich kaczek jest gruba i krótka, głowa kanciasta i duża. Ich nogi są cofnięte i mają dobrze rozwinięte membrany pływackie, tak potrzebne tym ptakom. Warto zauważyć, że mają nawet małe skórzaste ostrze na tylnych palcach, które pomaga początkującemu myśliwemu odróżnić kaczkę nurkującą od zwykłej. Skrzydła takiej kaczki nurkującej są krótkie, ogon wydaje się odcięty i ma słabo rozwinięte sieci. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę pojawienie się takich kaczek nurkujących, jak osełki, miarki i kaczka białogłowa, to ich ogon ma kształt klina, a wydłużone środkowe pióra sprawiają, że jest nieporęczny. Ale u kaczek długoogoniastych, zwłaszcza w piórze wiosennym, środkowa para piór ogonowych jest o 10 centymetrów dłuższa niż reszta upierzenia.

    Gdzie mieszkają kaczki nurkujące?

    Tak wygląda morze czarne

    Woda jest rodzimym pierwiastkiem kaczek nurkujących. Są wyszkolonymi nurkami, doskonałymi pływakami i pod względem tych cech pod wieloma względami przewyższają swoich innych rzecznych braci. Nic więc dziwnego, że doświadczony myśliwy nawet z daleka będzie w stanie odróżnić sylwetkę nurkującej kaczki od zwykłej rzecznej kaczki. Wskazówką dla niego będą takie znaki, jak ciało kaczki głęboko zanurzone w wodzie i ogon, który dotyka powierzchni takiej wody. Jedynym wyjątkiem są kaczki - ich ogon steruje się, a kaczka długoogonowa ma wydłużone pióra ogonowe, które unoszą się nad wodą.

    Kaczki nurkujące bardzo źle poruszają się na lądzie, dlatego robią to niezwykle rzadko. Dopiero gdy zaczyna się okres lęgowy, są gotowe do odbycia krótkiej podróży z wody do gniazda iz powrotem. Warto zauważyć, że

    jeśli wykonasz nurkowanie, nigdy nie wyjdzie na brzeg, ale wręcz przeciwnie, spróbuje zejść na otwartą wodę, gdzie będzie próbował uciec, nieustannie wchodząc pod wodę.

    Nie lubią nurkować i latać w powietrzu. Po prostu nie są do tego przystosowane. Mimo to masywne i ciężkie ciało, krótkie skrzydła - to wszystko nie jest stworzone do latania, dlatego muszą rozproszyć się w wodzie, często wiosłując łapami, aby choć trochę unieść się w powietrze. Kaczka nurkująca, gdy wystartuje, leci szybko, często trzepocze skrzydłami, ale nie radzi sobie dobrze z zadaniem manewrowości. Po obraniu określonego kierunku i wybraniu kursu dla siebie, nurkowanie z trudem może go wyłączyć, a jednocześnie zawsze nieuchronnie traci prędkość.

    Karmienie kaczek nurkujących

    Żywienie kaczek nurkujących jest ściśle związane z głęboką wodą. Tak więc nawet głębokość 5 metrów nie jest dla nich przeszkodą. Większość z tych ptaków woli jeść pokarm dla zwierząt - mięczaki, larwy chruścików, ważki i inne owady. Uwielbiają też ucztować na ochotkach, małych skorupiakach, a nawet rybach. Często nurkowania uzupełniają dietę w pokarm roślinny - glony, ale jego udział w diecie zależy od rodzaju samych kaczek nurkujących oraz od charakteru akwenu, w którym żyją.

    Podobne posty

    Magnum - opis popularnych pluszaków kaczych tego typu

    Wszystko o gniazdach dzikich kaczek

    Rodzaje kaczek piżmowych i sposób ich rozmnażania

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send