Rodziny ptaków

Motley selenidera

Pin
Send
Share
Send
Send


    Ivan Garshin 4 years ago Views:

1 Tukan plamisty Tukan plamisty Selenidera plamista (łac. Selenidera maculirostris), przedstawiciel rodziny tukanów, nie może się pochwalić ani dużymi rozmiarami, ani masywnym „charakterystycznym” dziobem tukanów na tle swoich krewnych. Postanowiła w inny sposób zwrócić na siebie uwagę, demonstrując otaczającym ją niecodzienny wzór na dziobie w postaci czarnych pionowych pasków i wielokolorowych plam. #zwierzęta #ptaki #zwierzęta #ptaki

2 W rodzimych lasach południowo-wschodniej Brazylii, Argentyny i Paragwaju selenidery szypułkowe występują najczęściej w parach osadzonych na gałęziach drzew tropikalnych ze średniego i wyższego poziomu. Nie ma potrzeby, aby schodziły, ponieważ całe niezbędne jedzenie znajduje się tutaj, w odległości wydłużonego dzioba. Selenidery pstrokate są wielkimi koneserami owoców tropikalnych: lista owoców, na których ucztują tukany, obejmuje ponad sto pozycji. Uzupełniają zapasy białka małymi gryzoniami, jajami i jaszczurkami.

3 Selenidery punktowane mają poczucie humoru, kiedy spotykają swojego przyszłego partnera, rzucają w siebie dojrzałymi owocami. Dźwięki wydawane przez te tukany bardziej przypominają rechot żab niż śpiew ptaków.

4 Z braku mocnych dziobów przystosowanych do żłobienia litego drewna selenidery są zadowolone z opuszczonych gniazd innych ptaków. Maksymalne, do jakiego są w stanie, to zwiększyć wejście do zagłębienia i wyłożyć dno kilkoma źdźbłami trawy.

5 Para wysiaduje po kolei jaja, ale nie są w stanie usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż godzinę, więc przyszłe potomstwo najczęściej jest same. Oboje rodzice karmią wyklute pisklęta owocami przez pierwsze dwa miesiące życia. Źródło Thread-Tailed Pipra

6 Manakin druciasty Wielkość tych ptaków jest więcej niż skromna, nie więcej niż 10 cm długości, licząc od czubka dzioba do czubka ogona. Nawiasem mówiąc, ten ostatni jest bardzo nietypowy, a nawet wyjątkowy dla całego rzędu wróblowych, jest to pasmo tylko 6 długich nitkowatych piór, które są tylko lekko skręcone w dół. Wspaniały ogon, jak można się domyślić, jest powodem nazwy tego typu dudziarza. #animals #birds #Animals #birds Samce mają jaskrawe, kontrastowe upierzenie, które pomaga im określić położenie płci pięknej. Jak to zwykle bywa w przypadku ptaków egzotycznych, samce są ubarwione znacznie jaśniej i bardziej zauważalnie, w tym przypadku ich upierzenie jest reprezentowane przez kontrastujące kolory czarny, czerwony i jasnożółty. Z drugiej strony samice są zmuszone zadowolić się kolorem ciemnoszarych i bladoliwkowych kwiatów, które zwykle są ledwie

7 można odróżnić od siebie. Z drugiej strony kobiety wyglądają zupełnie niepozornie. Występowanie Obszar filamentowego dudziarza znajduje się w równikowej części Ameryki Południowej, wzdłuż północno-zachodniej części dorzecza Amazonki: północnej Brazylii, Peru, Ekwadorze, Kolumbii i południowej Wenezueli. Tutaj wybrali gęste lasy tropikalne z dużą ilością opadów, niektóre populacje osiedlają się u podnóża Andów.

8 Styl życia i rozmnażanie się dudziarzy nitkowatych żyją głównie w niższych warstwach lasu, wznosząc się tylko dwa razy w ciągu sezonu w korony drzew: gdy owoce dojrzewają i wraz z nadejściem okresu godowego. Podstawą diety są owoce, jagody i drobne owady, których ptaki szukają w runie leśnej. Prowadzą codzienny tryb życia, budzą się o świcie, czasem zaznaczając to ostrym ćwierkaniem.

9 Początek okresu godowego można łatwo rozpoznać po bardzo ostrych wysokich dźwiękach, które dosłownie wypełniają las. Są publikowane przez mężczyzn w ramach teatralnego i uwodzicielskiego programu. Wspinając się po gałęziach z dobrym widokiem, zaczynają wykonywać bez najmniejszej przesady oszałamiające tańce, skacząc w tę iz powrotem tak szybko, z boku na bok, że wydaje się, że robią to bez udziału łap. Każdemu skokowi koniecznie towarzyszy zmiana położenia skrzydeł: są one albo wyciągane do góry, potem szeroko rozstawione, potem wygięte i jest ich setki. szyje z ich niesamowitymi ogonami, jeśli samica nie odleci, zaczyna się krycie. Źródło

10 Gołąb grzywiasty Gołąb grzywiasty Gołąb grzywiasty (łac. Caloenas nicobarica) jest jednym z najpiękniejszych przedstawicieli rodziny gołębi i ostatnim żyjącym gołębiem grzywiastym tego samego rodzaju. #animals #birds #animals #birds Jego wizytówka to lśniący szmaragdowo-lazurowy naszyjnik z długich piór, które tworzą coś w rodzaju wielokolorowej szaty wokół szyi. W najkorzystniejszym świetle jego upierzenie wygląda pod promieniami jasnego słońca, mieniąc się wszystkimi kolorami tęczy. W cieniu kolory stają się bardziej powściągliwe, nadając ptakowi bardziej szary, bardziej swobodny wygląd.

11 Ojczyzną gołębi grzywiastych są małe wyspy na wschód od Indii: od Nikobaru i Andamanów po wyspy Salomona i Nową Gwineę. Żyją w małych stadach lub parach w dżungli, preferując bezludne wyspy Malezji, Kambodży, Tajlandii, Indonezji i Filipin.

12 Zaciszny sposób życia na odległych wyspach, gdzie praktycznie nie ma naturalnych wrogów, odcisnął swoje piętno na wyglądzie grzybiarza. Ten ciężki ptak o wadze do sześciuset gramów, dorastający prawie czterdzieści centymetrów długości, nie lubi latać.

13 Chociaż często można zobaczyć stada gołębi grzywiastych krążących między wyspami w poszukiwaniu pożywienia, większość czasu spędzają one na ziemi. Natura obdarzyła te ptaki potężnymi, solidnymi nogami, dając im doświadczonych spacerowiczów. Tylko zbliżające się niebezpieczeństwo może zmusić gołębia grzywiastego do opuszczenia swojej zwykłej ziemi i szukania schronienia w gałęziach drzew.

14 W ciągu dnia, zjednoczone w kilkudziesięcioosobowe stada, gołębie grzywiaste latają z jednej wyspy na drugą, nie opuszczając kontynentu Azji Południowo-Wschodniej w poszukiwaniu nasion, jagód, owoców, orzechów i owadów.

15 Specjalna budowa żołądka pozwala im trawić orzechy ze skorupkami tak twardymi, że można je rozbić tylko młotkiem. W przeciwieństwie do innych gatunków, gołębie Nicobar latają w kolumnach, a białe ogony pomagają im nawigować w stadzie, służąc jako rodzaj latarni dla latających od tyłu.

16 Wraz z początkiem okresu godowego gołębie grzywiaste odlatują na jedną z odległych, niezamieszkałych wysp pokrytych gęstą tropikalną roślinnością. Jak większość gołębi są monogamiczne i wybierają jednego partnera na całe życie.

Pin
Send
Share
Send
Send