Rodziny ptaków

Kk wygląda jak latawiec: zdjęcie, opis, gatunki pospolite i rzadkie

Pin
Send
Share
Send
Send


Niedawno otrzymałem wiele miłych słów i gratulacji, a także całą kolekcję ptaków, za które wszyscy jeszcze raz wyrażają głęboką wdzięczność! Przyjaciele, byłam bardzo zadowolona!

Aby więc zachować mój wizerunek ornitologa, przedstawiam wam małą kolekcję lankijskich ptaków, na które natknąłem się podróżując po wyspie.

Awifauna Sri Lanki liczy 433 gatunki, z których około połowa to ptaki wędrowne, a ponad dwieście gatunków żyje na wyspie na stałe. Wśród nich jest 26 gatunków endemicznych, prawie wszystkie żyją w górzystej części wyspy.

W ciągu dziesięciu dni udało mi się odstrzelić 78 gatunków, 35 z nich było dla mnie nowych, w tym 6 gatunków endemicznych.

To było trudniejsze niż robienie zdjęć, było wybranie zdjęć do albumu z 640 zdjęć, ale chcę wierzyć, że mi się udało. )))

Opis ptaka

Latawce są dużymi drapieżnikami, osiągają wysokość około pół metra, a waga dorosłych sięga 1 kg. Skrzydła są wąskie i długie, ich rozpiętość wynosi 1,5 m.

Dziób latawca jest haczykowaty, słaby, nogi są krótkie. Kolor upierzenia latawców jest bardzo zróżnicowany, przeważają w nim przeważnie odcienie ciemne i brązowe, rzadziej białe lub czerwone.

Jak wygląda kania czarna

W rzeczywistości upierzenie ptaka nie jest całkowicie czarne, jest raczej ciemnobrązowe. Długość ciała kani czarnej wynosi 48-58 centymetrów, przy masie od 800 do 1000 gramów.

Skrzydła mają 40-50 cm długości, a rozpiętość 145-155 cm. Główną ozdobą tych drapieżników jest ich wspaniały ogon.

Samce i samice mają upierzenie tego samego koloru, ale samce są nieco gorsze od samic. Ciało jest koloru ciemnobrązowego, a górna część głowy jest jasna. Klatka piersiowa i brzuch są jaśniejsze niż plecy. Ogon jest ciemnobrązowy, dziób jest żółty, a jego koniec jest czarny. Nogi są żółte.


Kania czarna jest bojownikiem szkodliwych owadów i gryzoni.

Co je

Głównym pokarmem latawca jest padlina - zwłoki małych i dużych ssaków, węży, a także różnorodne odchody zwierzęce. Również ptaki chętnie zjadają owady, rzadziej żaby i jaszczurki lub inne ptaki stają się przedmiotem ich polowań. Ponadto w diecie latawców znajdują się żywe ryby, skorupiaki, mięczaki i robaki.

Dieta latawców jest przydatna, ponieważ te ptaki drapieżne pełnią funkcję sanitariuszy lasów i zbiorników, niszcząc chore zwierzęta, ryby i ich zwłoki. Takie odżywianie jest wielokrotnie większe niż ewentualne szkody wynikające z tego, że latawce jedzą zwierzęta łąkowe, pisklęta lub małe ptaki.

Latawce mogą również szkodzić ludziom, gdy porywane są kaczątka, kurczaki lub pisklęta gęsie. Aby zapobiec takim atakom, rolnicy często używają specjalnych repelentów dla ptaków.

Latawce to leniwe ptaki, dobrze polują, ale rzadko to robią. Znacznie częściej latawce podążają za zachowaniem innych zwierząt i ptaków, które szukają zdobyczy, a nawet ludzie, np. Obserwując rybaków, latawce znajdują dla siebie miejsca bogate w ryby.

Etymologia nazwy

Rosyjska nazwa - latawiec, korshak, ukraiński - shulika, bułgarski - korkun, słowacki krsak, krso - kania, estoński harksaba - latawiec, najprawdopodobniej sięgający do awestyjskiego - kahrkasa "latawiec" i podobnie jak nazwy innych drapieżników, zawierający root * lub (ar, er).

Możliwe, że słowo latawiec jest wynikiem wokalizacji podobnej nazwy dla ptaka drapieżnego, krachun, cytowanego przez VI Dal (1882) (bez wyjaśnienia źródła zapożyczenia i etymologii) jako „zamorski ptak drapieżny Circaёtus (zjadacz węży), blisko orłów, żywi się gadami ”. Należy zauważyć, że latawiec i wąż-orzeł są dość podobne w wyglądzie, mają podobne skrzydła pod względem wielkości i kształtu, a także podobny zakres pokarmu.

Podobne słowa są w językach tureckich, bo np. W kazachskim podobnie brzmi słowo „karchaga” - w znaczeniu jastrzębia, w języku krymskich Tatarów karcheya - w znaczeniu małego orła, w tatarskim karsyga, w Teleut - karsiga, Chagat, Sagai - karciga, karsigai, - hawk.

Gdzie mieszka

Obszar dystrybucji latawców obejmuje kraje Starego Świata, szczególnie duże populacje tych ptaków żyją na wschodzie i południu Europy. Na całe życie ptaki preferują zalesiony obszar położony w pobliżu zbiorników wodnych.

Latawce są ptakami wędrownymi, tylko niektóre grupy prowadzą osiadły tryb życia. Ptaki migrują w dużych stadach, liczących nawet do stu osobników, co jest rzadkością w przypadku ptaków drapieżnych. Zimowiska latawców znajdują się w ciepłych krajach Azji i Afryki, w klimacie tropikalnym.

Zachowania społeczne i gniazdowanie

Latawce często gniazdują w grupach, tworząc małe kolonie lęgowe. Gniazdo znajduje się na drzewach, sporadycznie na skałach. Jaja składane są pod koniec kwietnia - początek maja. Zwykle kanie czarne zajmują gniazda wron lub innych dużych ptaków, które nieznacznie naprawiają. Ściółka gniazda składa się z wełny, piór, suchej trawy i kawałków papieru, zawsze są tam szmaty i resztki rozkładającego się jedzenia, które wydzielają nieprzyjemny zapach. Brakuje odpowiednich miejsc pod budowę gniazda i polowań. Ptaki „bezrolne” są zmuszane do szukania pożywienia na poletkach innych ludzi. Aby uniknąć ataków ze strony słabszych krewnych, czarne kanie często ozdabiają swoje gniazda różnymi przedmiotami, preferując skrawki białych plastikowych toreb jako najbardziej przyciągające wzrok. Im jaśniejsze jest udekorowane gniazdo, tym gwałtowniej atakują ich sąsiedzi. Im silniejsze ptaki, tym jaśniejsze jest ich gniazdo; słabe ptaki w ogóle nie ozdabiają swoich gniazd.

Brahmin Kite

Bramin latawiec to średniej wielkości ptak drapieżny z rodziny jastrzębi, do której należy również wiele innych dziennych ptaków drapieżnych, takich jak orły, myszołowy, sępy amerykańskie i błotniaki. Kania bramińska występuje na subkontynencie indyjskim, Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Ptaki te żyją głównie w pobliżu wybrzeża lub na bagnach, gdzie żywią się rybami i innymi ofiarami. Upierzenie dorosłych jest czerwono-brązowe, tylko głowa i klatka piersiowa są białe. Dzięki temu łatwo jest rozpoznać latawiec bramiński nawet z dużej odległości.

1. Stan siedliska i ochrony

Latawiec bramiński często można zobaczyć na niebie Sri Lanki, Indii, Pakistanu, Bangladeszu, a także w Azji Południowo-Wschodniej i Australii aż do Nowej Południowej Walii włącznie. Pomimo szerokiego rozpowszechnienia latawiec bramiński jest głównie ptakiem osiadłym. Jedynie w niektórych częściach swojego zasięgu podejmuje wędrówki sezonowe uwarunkowane opadami deszczu.

Zasadniczo ten ptak żyje na równinach, ale w Himalajach można go znaleźć na wysokości do 1500 metrów.

Na listach IUCN latawiec bramiński jest wymieniony jako gatunek najmniej niepokojący. Jednak na niektórych obszarach Jawy liczebność tego gatunku spada.

2. Zachowanie

W Azji Południowej rozmnaża się od grudnia do kwietnia. W Australii od sierpnia do października na terenach suchych oraz od kwietnia do czerwca w wilgotnej północnej części kontynentu. Gniazdo zbudowane jest z małych gałązek i gałązek; wgłębienie gniazda wyłożone jest liśćmi. Gniazduje na różnych drzewach, ale woli namorzyny. Rasy w tym samym miejscu z roku na rok. Bardzo rzadko buduje gniazdo na ziemi pod drzewem. W lęgu znajdują się 2 białawe lub niebieskawo-białe jaja. Oboje rodzice budują gniazdo i karmią pisklęta, ale wysiaduje prawdopodobnie tylko samica. Inkubacja trwa od 26 do 27 dni.

Ze względu na rodzaj pożywienia jest głównie padlinożercą, zjada głównie martwe ryby i kraby, zwłaszcza na bagnach. Od czasu do czasu poluje na zające lub nietoperze. Kradnie także zdobycz innym ptakom drapieżnym. Bardzo rzadko zjada miód, rujnując ule pszczoły karłowatej.

Młode ptaki uwielbiają bawić się, rzucając liśćmi drzew i łapiąc je w powietrzu. Rybacy latają nad wodą, choć czasami potrafią bez problemu wylądować na wodzie, wystartować z wody, a nawet popływać.

Śpią w dużych grupach do 600 osobników, osiadając na dużych, wolnostojących drzewach.

Mogą atakować większe drapieżniki, np. Orły stepowe, ale robią to tylko z całym stadem.

Cierpi na wszy z rodzaju Kurodaia, Colpocephalum i Degeeriella.

3. Rola w kulturze

W Indonezji znany jest jako „Elang Bondol” i uważany jest za talizman Dżakarty. W Indiach jest postrzegany jako ucieleśnienie ptaka Garuda, świętego ptaka Wisznu. W Malezji jedna z wysp nosi nazwę na cześć latawca bramińskiego - wyspa „Langkawi” „kawi” to minerał podobny do ochry używany do malowania ceramiki, przypominający upierzenie latawiec bramiński.

Historia nagrana na wyspie Bougainville opowiada, jak matka zostawiła swoje dziecko pod bananowcem i poszła do pracy w ogrodzie, a dziecko wystartowało i zamieniło się w latawiec bramiński. Koraliki na szyi dziecka zamieniły się w białe upierzenie na piersi ptaka.

Whistler Kite (Haliastur sphenurus)

Jest to średniej wielkości ptak o małej głowie i długim ogonie. Długość ciała od 50 do 60 cm, rozpiętość skrzydeł sięga 146 cm, waga od 380 do 1050 g. Samice są większe od samców, ale nie różnią się umaszczeniem. U dorosłych głowa, pierś i ogon są koloru ciemnożółtego, skrzydła brązowe, z czarnymi lotkami. Młode ptaki są różnorodne, z czerwono-brązowymi paskami i jasnymi plamkami na skrzydłach. Łapy nie są opierzone, lekkie, krótkie.

Gatunek ten występuje powszechnie w Australii, Nowej Kaledonii, Nowej Gwinei, gdzie zasiedla lasy położone w pobliżu zbiorników wodnych. Mieszkaniec ptaka.

Ptak otrzymał swoją nazwę z powodu głośnych, gwizdów, które wydaje podczas lotu.

Latawiec bramiński (Haliastur indus)


Średniej wielkości ptak drapieżny żyjący na subkontynencie indyjskim, w południowo-wschodniej Azji, w Australii. Gatunek ten można spotkać zarówno na równinach, jak iw Himalajach na wysokości do 1500 metrów nad poziomem morza. Na całe życie bramiński latawiec wybiera wybrzeże lub bagna, gdzie znajduje pożywienie - ryby.

Kolor upierzenia u dorosłych jest czerwono-brązowy, głowa i pierś są białe. Dzięki tym znakom latawiec bramiński można łatwo odróżnić z daleka. Gatunek jest osiadły, może wędrować tylko w porze deszczowej.

Społeczny latawiec zjadający ślimaki (Rostrhamus sociabilis)

Długość ciała ptaka wynosi od 35 do 42 cm, waga dochodzi do 400 g. U tego gatunku występuje dymorfizm płciowy. U samców upierzenie jest czarne jak węgiel, ogon szary z szerokim czarnym paskiem. Oczy i nogi są czerwone. Samice są brązowe z brązowymi smugami. Gatunek wyróżnia się cienkim dziobem z wydłużonym, zakrzywionym dziobem, który jest niezbędny, aby ptak mógł czerpać pożywienie z muszli słodkowodnych ślimaków z rodzaju Pomacea.

Siedlisko gatunku obejmuje Półwysep Floryda, Kubę, Amerykę Środkową i Południową.

Kania ruda (Milvus milvus)


Gatunek nie jest dymorficzny płciowo. Upierzenie tułowia, ogon od góry i osłony skrzydeł są koloru czerwono-brązowego, z ciemnymi pręgami na piersi. Łapy są jasnożółte. U nieletnich piersi i brzuch są lekkie. Tęcza jest bursztynowa. Dziób u nasady żółty, na końcu ciemnoszary lub czarny, ostry, zagięty w dół. Skrzydła i ogon są długie. Na ogonie znajduje się wycięcie w kształcie widelca, które jest mniej widoczne u młodych ptaków.

Zewnętrznie latawiec rudy jest bardzo podobny do czarnego, ale ma głębsze wycięcie na ogonie, generalnie jest większy i lżejszy niż jego krewny.

Gatunek ten występuje powszechnie w Skandynawii, w środkowej i południowej Europie, na Kaukazie, w Azji Mniejszej, w Iranie, Afryce, na Wyspach Kanaryjskich i Zielonym Przylądku. Ptaki gniazdujące na północy i wschodzie zasięgu (w Szwecji, Polsce, Niemczech, Rosji, Ukrainie, Białorusi) są wędrownymi, zimą migrują na południe i zachód, do rejonów Morza Śródziemnego. Osobniki z południowo-zachodniego zasięgu są osiadłe.

Kania ruda żyje w lasach liściastych i mieszanych, w pobliżu otwartych przestrzeni.

W XX wieku populacja kani rudej gwałtownie spadła. Głównym powodem był pogoń za ptakami przez ludzi (polowanie na nie, zbieranie jaj, używanie zatrutych przynęt), a także ekonomiczne wykorzystanie terenów, na których latawce są przyzwyczajone do gniazdowania. Obecnie europejskie populacje kani rudej zaczynają się odbudowywać.

Kania czarna (Milvus migrans)

Długość ciała ptaka od 50 do 60 cm, waga ok. 1 kg, długość skrzydeł od 41 do 51 cm, rozpiętość skrzydeł od 140 do 155 cm Samice są większe od samców.

U dorosłych ptaków grzbiet jest ciemnobrązowy, korona biała z czarną, skrzydła ciemnobrązowe, brzuch brązowy z czerwonawym odcieniem. Dziób i nogi są żółte. Oczy są jasnobrązowe lub żółto-brązowe.

Gatunek zamieszkuje Afrykę (z wyjątkiem Sahary), Madagaskar, Azję, Wyspy Filipińskie, wyspę Sulawesi, Nową Gwineę, w północnej Australii. W Rosji i na Ukrainie żyją duże populacje kani czarnej. Ptak zwykle osiedla się w strefie leśno-stepowej, niedaleko dużych rzek, a czasami występuje nawet w dużych miastach, na przykład w Nowosybirsku i Barnauł. W Palaearktyce gatunek wędrowny, na innych obszarach jego występowania osiadły.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E.
    Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski / poniżej sumy. wyd. acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 46. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0.
  2. Hagemeijer, W.J.M. i Blair, M.J. (1997) Atlas europejskich ptaków lęgowych EBCC: ich rozmieszczenie i liczebność, T. i A.D. Poyser, Londyn.
  3. I. G. Lebedev, V. M. Konstantinov. ZNACZENIE I ETYMOLOGIA NIEKTÓRYCH ROSYJSKICH NAZW PREDATORSKICH PTAKÓW I SÓW FAUNY ROSYJSKIEJ. III konferencja na temat ptaków drapieżnych Europy Wschodniej i Azji Północnej: Materiały z konferencji 15-18 września 1998 Stawropol: SSU, 1999. Część 2. Str. 80-96.
  4. Grishanov G.V. (1994): Ptaki lęgowe obwodu kaliningradzkiego: rozmieszczenie terytorialne i dynamika populacji w XIX-XX wieku. I. Non-Passeriformes. - Rus. orn. sol. 3 (1): 83-116.
  5. Pukinsky, Yu. B. Birds. Lenizdat 1988
  6. 12
    Dementyev GP 1951. Gyrfalcon falcon: taksonomia, rozmieszczenie, styl życia i znaczenie praktyczne. M.: Wydawnictwo MOOIP. 181 s.
  7. Stepanyan L. S. Podsumowanie fauny ornitologicznej ZSRR. Moskwa: Nauka, 1990.728 str.
  8. Cramp, S. i Simmons, K.E.L. (Wyd.) 1980. Ptaki zachodniej Palearktyki, t. 2. Oxford University Press, Londyn
  9. 12
    Evans, I.M., Pieńkowski, M.W., 1991. Światowy status kani rudej. British Birds 84, 171-187.
  10. Bauer, H.-G., Berthold, P., Die Brutvögel Mitteleuropas - Bestand und Gefährdung. 1996. Aula-Verlag, Wiesbaden.
  11. Nicolai, B. 1997. Kania ruda. W: Hagemeijer, W.J.M., Blair, M.J. (Red.), Atlas europejskich ptaków lęgowych EBCC, ich rozmieszczenie i liczebność. T & AD Poyser, Londyn, s. 134-135.
  12. Seoane, J., Viñuela, J., Díaz-Delgado, R., Bustamante, J., 2003. TheeVects of land use and Climate on the distribution of red kite on the Iberyjski Peninsula. Ochrona biologiczna 111, 401–414
  13. Arkusz informacyjny RSPB kania rudego.
  14. I. Newton, P. E. Davis, D. Moss. Filopatia i wzrost populacji kani rudej, Milvus milvus
    , w Walii. Nauki biologiczne, tom. 257, Nr. 1350 (22 września 1994), str. 317-323
  15. Cramp, S. & Simmons K.E.L. (red.) 1980. Ptaki zachodniej Palearktyki, tom 2. Oxford University Press.
  16. Pamiątkowa moneta z serii Red Kite: Red Book

Reprodukcja

Latawce często gniazdują w dużych stadach, a nawet tworzą duże kolonie.

Ptaki zakładają gniazda na wierzchołkach lub rozwidleniach drzew na dużych wysokościach, wybierając do tego drzewa takie jak sosna, lipa czy dąb i używają ich przez kilka lat z rzędu. Materiałem budulcowym gniazda są zwykle suche gałązki i inne rodzaje roślinności. Gniazdo wyłożone jest od wewnątrz wełną owczą.

W jednym lęgu samica składa jedno lub kilka białych jaj z czerwonawymi lub brązowymi wzorami, które samica składa co trzy dni w kwietniu lub na początku maja.

Wyłącznie samica latawca jest zaangażowana w inkubację od 31 do 38 dni, podczas gdy samiec zapewnia jej pożywienie. Pisklęta rodzą się pokryte puchem. Od pierwszych dni życia zachowują się bardzo agresywnie, a nawet okrutnie, a walki między pisklętami często prowadzą do śmierci najsłabszego z nich.

W wieku od pięciu do sześciu tygodni pisklęta uczą się poruszać po gałęziach, a po kilku dniach stają na skrzydle, po czym opuszczają gniazdo i rodziców.

Średnia długość życia latawców to około 14 lat, zdarza się, że ptaki żyją jeszcze dłużej, do 25 lat. W niewoli latawce żyją do 38 lat.

Styl życia

Wolą mieszkać w pobliżu wody, chętnie osiedlają się na terenach zalewowych rzek, w pobliżu jezior i zalanych łąk. Kania czarna jest jednym z nielicznych drapieżników, które z łatwością dogadują się ze swoimi kongenerami o każdej porze roku. Wiosną latają w stadach, aż rozdzielą się na pary, które następnie zajmują ich obszary. Jednak ptaki nie prowadzą zaciekłej konkurencji ani walki o terytorium. Zdarza się, że gniazdowanie kani czarnej następuje w bliskiej odległości od siebie. Tam, gdzie drzew jest szczególnie mało, ale warunki do swobodnego życia są sprzyjające, na jednym drzewie można zobaczyć gniazda dwóch, a nawet trzech par latawców. Tylko z powodu ludzkiej chciwości i okrucieństwa takie osady są teraz prawie niemożliwe do spełnienia, z wyjątkiem tych, do których łowcy jeszcze nie dotarli.

Jak już wspomnieliśmy, aby zbudować gniazdo, ptak potrzebuje wysokich drzew w pobliżu zbiorników wodnych, mogą to być sosny lub świerki. Ma swoje siedziby na samym pniu, u podstawy gałęzi. Próbuje gniazdować wyżej od ziemi, średnio na wysokości około 10 m.Suche gałęzie mogą służyć jako materiał na „dom”. Wzmacnia mieszkanie ziemią i obornikiem. Ozdabia gniazdo wełną, suszoną trawą i szmatami. Średnia wielkość takiej konstrukcji o średnicy może wynosić od 40 cm do 1 m przy wysokości 30-40 cm.

Dieta najczęściej składa się z padliny i różnych odpadów spożywczych. Te pierzaste drapieżniki mogą polować na małe zwierzęta, takie jak chomiki, wiewiórki, łasice i szczury. Latawiec nie waha się ucztować na ptakach mniejszych rozmiarów, jego dieta może obejmować czarne wrony, kosy i kukułki, młode kormorany i czaple. I oczywiście mają w swoim menu ryby, którymi karmią swoje pisklęta.

Aby obejrzeć online, kliknij wideo i cudarrr,

Brahminy Kite (Haliastur indus) Więcej

Brahminy Kite (Haliastur indus) _ Kachchh_ Ritesh Pokar Czytaj dalej

Brahmin Kite. Haliastur indus.wmv Więcej

20 lat w Tajlandii Część 4B Lanta Czytaj więcej

Brahminy Kite - Haliastur Indus - Brahminenweih (test zoomu wideo Sony DSC-HX200V) Więcej

Kite, Brahminy - Haliastur indus - juvenile Więcej

Brahminy Kite (Haliastur indus) -Balancing & Takeoff Czytaj więcej

20 lat w Tajlandii Część 4B Lanta Czytaj więcej

Brahminy Kite (Haliastur indus) Więcej

BIRD RESCUE UNEXPECTED FINAL Czytaj więcej

Latawiec bramiński (Haliastur indus) z Kole Wetlands Thrissur Przeczytaj więcej

Ptaki Tajlandii. Brahmin Kite. Więcej szczegółów

Brahminy Kite (Haliastur indus) Więcej

Brahminy Kite as garuda Czytaj dalej

Paranth (Haliastur indus) Więcej

Kania czarna (Milvus migrans) Kania czarna Mucha Więcej szczegółów

Zawiadomienie o czarnym latawcu - 1 dzień [Fed Happy Black Kite] Więcej informacji

Pin
Send
Share
Send
Send