Rodziny ptaków

Petrel Buller Puffinus bulleri na wodach ZSRR

Pin
Send
Share
Send
Send


patrz także 3.2.2. Rodzaj Petrels - Puffinus

Bullerov Petrel - Puffinus bulleri

Jasnoszary petrel z ciemną głową i ogonem, ciemny wzór w kształcie litery M na plecach i skrzydłach. Dziób jest niebieskawy z czarnym wierzchołkiem. Ogon ma kształt klina. Rozpiętość skrzydeł wynosi nieco ponad metr. Różni się od tajfuny cieńszym długim dziobem.

Powszechne latem w pobliżu Południowych Wysp Kurylskich. Rasy na wyspach u północnego wybrzeża Nowej Zelandii.

Encyklopedia natury Rosji. - M.: ABF. R.L. Boehme, V.L. Dinets, V.E. Flint, A.E. Cherenkov. 1998.

Streszczenie artykułu naukowego z zakresu nauk biologicznych, autorem pracy naukowej jest Sleptsov M.M.

Druga edycja. Pierwsza publikacja: Sleptsov M.M. 1960. Petrel Buller na wodach ZSRR // Ornithology 3: 410-412.

Tekst pracy naukowej pt. "Petrel Puffinus bulleri na wodach ZSRR"

rzeka Ussuri, przeciw wiosce Szeremietiewski, przez kozacki S.P. Lukin. Skóry są eksportowane do Niemiec i są tu sprzedawane po cenie 1 r. 60 K. - 2 ruble 50 k. Podaj poprawną nazwę ptaka. ”

Okazało się, że tą "kaczką" był kormoran oceaniczny Graculus pelagicus [= Phalacrocorax pelagicus Pallas, 1811], którego pojawienie się wewnątrz kontynentu nie zostało jeszcze określone.

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, wydanie ekspresowe 635: 386-389

Petrel Buller Puffinus bulleri na wodach ZSRR

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1960 r. *

Petrel Buller, Puffinus bulleri, jest jednym z mało zbadanych gatunków petrel pacyficznych. Około pół wieku minęło od jego opisu przez Salvina (Salvin 1888), aż do Falli (Falla 1924, 1934), który odwiedził lęgowisko tego gatunku na Wyspach Biednych Rycerzy (35 ° 30'S, 174 ° 45'E, na wschód od północnej części Wyspy Północnej Nowej Zelandii) nie zaznajomili zoologów z głównymi cechami biologii tego gatunku w okresie lęgowym, choć relacjonowali o tym nieco wcześniej Beck (Back 1910), a następnie Loomis (1918) w okresie roamingu na wodach Kalifornii.

Według dostępnych danych rozmieszczenie tego gatunku zostało mniej lub bardziej zadowalająco zbadane we wschodniej części Oceanu Spokojnego, ale pozostaje niejasne dla południowej części, środkowego i północno-zachodniego Pacyfiku.

W 1954 r., Podczas wyprawy w celu zbadania biologii fok, Kuroda (1955), który brał udział w tej pracy, poinformował, że w lipcu (240 mil na wschód od wyspy Iturup) złapał okaz petrela Bullera, który wcześniej znajdował się w północno-zachodniej części wyspy. części Oceanu Spokojnego nie zostały odnotowane.

Słaba wiedza na temat rozmieszczenia tego gatunku na Oceanie Spokojnym, a zwłaszcza w jego północno-zachodniej części, tłumaczy się naszym zdaniem niewystarczającym udziałem zoologów w wyprawach morskich, zwłaszcza na otwartych wodach oceanu. Rozwój rybołówstwa i łowiectwa na morzach Dalekiego Wschodu i północno-zachodniej części Pacyfiku

* Sleptsov M.M. 1960. Petrel Buller na wodach ZSRR // Ornithology 3: 410-412.

ocean zapewnił zoologom radzieckim i japońskim udział w wyprawach morskich, które dostarczyły nowych obserwacji na temat biologii i rozmieszczenia rurkowłosych i innych ptaków morskich. W rezultacie wiele zagadnień z zakresu biologii i rozmieszczenia ptaków morskich jest lepiej poznanych niż dotychczas znane.

Podczas wypraw mających na celu zbadanie rozmieszczenia waleni i ich żerowisk na morzach Dalekiego Wschodu i północno-zachodnim Oceanie Spokojnym w latach 1951, 1952 i 1954 autor prowadził równoległe obserwacje biologii ptaków morskich, w tym petrela Bullera. W kolekcji ptaków morskich, którą zebraliśmy we wskazanych latach, przechowywanej w Muzeum Zoologicznym Uniwersytetu Moskiewskiego, znajdowały się 4 okazy tego gatunku.

Młody samiec nr 79142 złowiony 17 października 1951 roku na 44 ° 34'N. i 149 ° 51 'W. oraz trzy młode samice we wrześniu 1954: nr 79143 złowione 18 września w Cieśninie Kurylskiej (44 ° 00 'N, 145 ° 50' W, 3 mile od Przylądka Yuzhno-Kurilskiy), nr 79109 i nr 79110 - 14 września na 42 ° 57 'szerokości geograficznej północnej. i 151 ° 25 'W.

Z danych, które zebraliśmy na temat rozmieszczenia tego gatunku w północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego, można zauważyć, że petrel jest dość rozpowszechniony: od 30 ° 31'N. i 150 ° 11 'W. do 46 ° 15 'N i 160 ° 15 'W. Zaobserwowano go nie tylko na wodach Kurylskich, ale także w otwartych częściach oceanu 800-900 mil na wschód od południowej części grzbietu Kurylskiego, Hokkaido i Honsiu.

Na wodach terytorialnych ZSRR petrel Bullera zaobserwowano w pobliżu wysp grzbietu Małego Kurylu, w Cieśninie Kurylskiej Południowej (Morze Nemuro), 4,8 km od Przylądka Kurylskiego Południowego (Kunashir) i na wyspie Iturup. Pod względem liczebności gatunek ten jest znacznie gorszy od szarego Pu // liniB griseus i petreli smukłodziobych P. lubmoshonis i znajduje się gdzieś w pobliżu pstrokatego Caonecotus.

Zwykle petrel Buller trzyma się samotnie, ale jeśli w powierzchniowych warstwach oceanu występuje duża biomasa zooplanktonu paszowego (kalanusy i euphausiidy), narybek głowonogów i małych ryb łowieckich gromadzi się w małych ławicach liczących 2-3 do 20 osobników. Obserwowaliśmy to u burzowych, szarych i smukłych, a także u petrel cętkowanych. Różni się od innych gatunków petreli stosunkowo mniejszą prędkością lotu i dłuższym zawisem nad powierzchnią wody. Lądowanie na wodzie jest dość typowe: ptak mocno chowa szyję w „łopatki” i unosi stosunkowo długi ogon. Myszoszary kolor czubka z łatwością odróżnia ptaka od innych petreli, nawet ze znacznej odległości.

Badanie jąder i jajników pobranych okazów wskazuje, że samca należy przypisać młodym, wyklutym w tym

okres lęgowy, tj. w 1951 r. samice są również młodymi, ale z potomstwa późniejszego niż samiec. Jest prawdopodobne, że nie tylko młode, ale także dojrzałe osobniki wspinają się do północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Dalsze obserwacje pokażą, jak często petrel ten pojawia się w wodach u wybrzeży Wysp Kurylskich.

Według głównych systematycznych cech, ptaki zebrane w północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego są zbliżone do ptaków zebranych w obszarach lęgowych i u wybrzeży Kalifornii. Kolor złapanych ptaków nie jest taki sam. U samca czubek głowy jest jasnobrązowy, nad okiem i za nim wyraźny jasnoszary prążek, grzbiet jest brązowawy z jasnymi popielatymi paskami wzdłuż krawędzi piór. Dno szyi, klatki piersiowej i brzucha są białe. Kolorowo samice są bliższe dojrzałym osobnikom opisanym przez Bullera (1888) i Lumisa (1918). Wszystkie nasze samice mają czarno-brązowe czoło, czubek głowy i szyi, mysie plecy i łopatki, osłony skrzydeł i wtórne pióra lotne są ciemnobrązowe z końcami lotek od czarnobrązowego do czarnego, klatką piersiową, brzuchem, dolnym ogonem i dołem. skrzydła są białe. Dolne końce skrzydeł są ciemnoszare lub brązowe. Podstawą ogona jest ciemna mysz, koniec czarny, czubek i koniec dzioba czarne, boki ciemnoniebieskie. Zewnętrzne krawędzie stępu, trzeci palec, błona łącząca zewnętrzne i środkowe palce są czarne; wewnętrzna strona stępu, środkowy palec, błona łącząca środkowy i pierwszy palec jest koloru jasnego mięsa.

Badanie zawartości przełyku i żołądków 4 osobników wykazało, że w wodach Kurylskich petrel żeruje latem-jesienią na euphausiidach (Euphausia pacifica, Thysanoessa longipes), larwach głowonogów (Ommatostrephesira sloanei-pacificus) , a także saury cus i ryby głębinowe z rodziny Myctophidae, które łowią w ciemności, gdy te ryby unoszą się na powierzchniowe warstwy oceanu.

Petrel Buller gniazduje na małych wyspach w pobliżu północnego krańca Nowej Zelandii. Na terenach lęgowych pojawia się na przełomie sierpnia i września. W październiku zaczyna naprawiać stare nory i wyrywa nowe, które układa na klifach i zboczach zwróconych w stronę oceanu, zarówno w bezpośrednim sąsiedztwie wybrzeża, jak i daleko od niego. Długość nory wynosi od 95 do 125 cm, przedłużenie lęgowe wyłożone jest gałęziami, korzeniami i liśćmi drzew. Ptaki często gniazdują w norach tuatara Sphenodon punc-tatus. Składanie jaj następuje mniej więcej w tym samym czasie, na początku grudnia. Rozmiary jaj, mm: 63,4-68,0x41,4-43,6. Inkubacja trwa około miesiąca, pisklęta wykluwają się pod koniec grudnia, a pod koniec marca opuszczają gniazda i zaczynają prowadzić samodzielny tryb życia. Ten gatunek petrel ma krótszy okres inkubacji.

niż inni. W rejonie gniazdowania i wędrowania żeruje na skorupiakach planktonowych, głowonogach i różnych gatunkach ryb.

Beck R.H. 1910. Ptaki wodne z okolic Point Pions, Kalifornia // Proc. Calif. Acad. Sci. 3.

Buller W.L. 1888. Historia ptaków Nowej Zelandii. Londyn. Falla R.A. 1922. Notatki o petrelach wyrzuconych na brzeg, zachodnie wybrzeże, prowincja Aucland // Emu 21.

Falla R.A. 1934. Rozmieszczenie i nawyki żywieniowe petreli w północnej Nowej Zelandii // Rev. Anckl. Inst. Muzeum 1, 5. Kuroda N. 1955. Obserwacje ptaków pelagicznych północno-zachodniego Pacyfiku // Condor 57, 5.

Loomis L.M. 1918. Przegląd albatrosów, petreli i petreli nurkujących, Proc. Natl.

Calif. Acad. Sci. 2, 12. Murphy R.C. 1936. Oceaniczne ptaki Ameryki Południowej. Nowy Jork, 2. Salvin O. 1888. Krytyczne uwagi na temat Procellariidae // Ibis 6.

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, Express Issue 635: 389-391

Woodcock Scolopax rusticola w zachodnim Ałtaju

B. V. Shcherbakov1), L. I. Shcherbakova2)

1) Związek Ochrony Ptaków Kazachstanu, Aleja Uszanowa, 64, lok. 221, Ust-Kamenogorsk, 492024. Kazachstan. E-mail: [email protected]

2) Państwowy Uniwersytet Wschodniego Kazachstanu, Ust-Kamenogorsk, 492025. Kazachstan

Otrzymano 16 lutego 2011 r

Woodcock Scolopax rusticola to rzadki gatunek lęgowy w zalesionej części zachodniego Ałtaju. Zamieszkuje mokradła brzozowo-osikowe w dolinach górskich oraz ciemne formacje iglaste u podnóża grzbietów na wysokości do 1200 m npm. P.P. Sush -kin (1938) zauważył, że słonka w Ałtaju występuje na wysokości do 600 m n.p.m., ale również założył, że będzie on rozłożony nieco szerzej w kierunku pionowym niż było to znane. W sąsiednim południowym Ałtaju słonka sięga 1100 m nad poziomem morza. w dolinie Bukhtarmy (Starikov 2006) i do 1450 m - w obniżeniach Markakol i Kara-Kabinsky (Berezovikov 2006, Berezovikov, Baimukanov 2009).

Pin
Send
Share
Send
Send