Rodziny ptaków

Dzięcioły Melanerpe Melanerpes

Pin
Send
Share
Send
Send


Zardzewiała żaba z zatrutymi strzałkami (Xiphorhynchus erythropygius). Zamieszkuje zbocza górskie do 1800m od Meksyku do Ekwadoru. Tutaj strzelanie nocą w deszczu. Milpe, ...

Peru. Puno - Arequipa

Na zachód od jeziora Lagunillas krajobraz staje się coraz bardziej suchy. Tutaj, na zachodnim zboczu Andów, sto kilometrów dalej, można już poczuć oddech peruwiańskich ...

Wesołych wakacji, kochani!

I kocham was wszystkich. Oto kilka zagranicznych kwiatów. Chuquiragua (Chuquiragua insignis) - Andyjski ogień, symbol ekwadorskich Andów. Cóż, niebieski lotos ...

Siedlisko

Dzięcioły melanżowate (Melanerpes) rozprowadzany w Ameryce między południową Kanadą i północną Argentyną, a także na wyspach Karaibów. Rodzaj liczy około 23 gatunków. Z reguły melanerpy są raczej dużymi dzięciołami wielkości drozda lub szpaka, z długim dziobem i różnorodnym upierzeniem. Siedliska melanerpów są dość zróżnicowane, ale zwykle kojarzą się z jasnymi krajobrazami i obecnością roślinności drzewiastej. Biotopy obejmują zarówno bardzo wilgotne namorzyny i zalane wybrzeża, jak i suche stepy z gigantycznymi kaktusami saguaro i sawannami z krzewów Gran Chaco. Melanerpy łatwo dostosowują się do nowych warunków i często osiedlają się w osadach, na farmach i w ogrodach. Wiele gatunków chętnie odwiedza karmniki dla ptaków. Melanery występują na wysokości od poziomu morza do górnej granicy drzew. Populacje zamieszkujące północne peryferie zasięgu są typowymi migrantami, reszta to osiadły tryb życia lub wędrowny.

Jedzenie

Wszystkie rodzaje melanerpów jedzą zarówno paszę roślinną, jak i zwierzęcą, jednak stosunek między tymi dwiema grupami może być różny zarówno wśród dzięciołów różnych gatunków, jak iw obrębie danego gatunku, w zależności od pory roku. Ta ostatnia jest bardziej typowa dla dzięciołów występujących na północnych i południowych obrzeżach pasma o klimacie umiarkowanym, podczas gdy w tropikach taka różnica jest wygładzona lub nieobecna. Z reguły melanerpowie są równie chętni do jedzenia zarówno pokarmu roślinnego, jak i zwierzęcego. Pożywienie dla zwierząt składa się głównie z owadów - mrówek, termitów, chrząszczy, gąsienic, koników polnych, świerszczy i mszyc. W mniejszym stopniu zjadają inne bezkręgowce - pająki, krocionogi, mięczaki, a sporadycznie małe jaszczurki i gryzonie. Czasami dzięcioły niszczą gniazda innych ptaków, jedząc jajka i pisklęta. Jedzą również różnorodne owoce, jagody, orzechy, soki drzewne i nektar kwiatowy. Zimą ptaki odwiedzają karmniki, w których zbierają nasiona i orzechy, a także piją słodzoną wodę. Ptaki te najczęściej dostają pokarm wysoko w koronie drzew.

Wygląd

Wzrost melanerpes o złotej froncie (Melanerpes aurifrons dubius) osiąga 27-28 cm, waży od 75 do 87 g. Ptak zawdzięcza swoją nazwę jasnożółtemu czoło. Kark jej głowy jest pomarańczowoczerwony, głowa i tułów szare, samce mają czerwoną plamkę na koronie. Również samca od samicy można odróżnić wielkością: samice są nieco mniejsze niż ich partnerzy. Ponadto długość dzioba u samców wynosi około 3,2 cm, u samic jest mniejsza o około 5 mm.

Pin
Send
Share
Send
Send