Rodziny ptaków

Collar Shovel / Otus bakkamoena (Pennant, 1769)

Pin
Send
Share
Send
Send


Pracuję w organizacji ekologicznej w moim mieście, a wiosną ubiegłego roku ludzie powiedzieli nam, że w miejskim parku, w odległości trzech metrów od ścieżki i na wysokości półtora metra od ziemi, widać było zagłębienie sowy, w którym unosiły się trzy pisklęta.

Przyjechaliśmy do parku i rzeczywiście znaleźliśmy to zagłębienie i trzy pisklęta: chociaż dwie z nich już wstały na skrzydle i czasami się rozgrzały, wylatując z zagłębienia, więc na filmie zobaczysz tylko jedną z nich. Na koniec siada na ziemi - zabraliśmy go, żeby do niego zadzwonić.

Zgodnie z naszymi założeniami takie anomalne zachowanie samicy (zwykle sowy wybierają znacznie bezpieczniejszą wysokość i odległość od ludzkich ścieżek) wynika z tego, że zagnieżdżała się ona właśnie w momencie, gdy wszyscy siedzieli w domu z powodu najcięższej fali restrykcyjnej środki zwalczania pandemii proliferacji. Park był cichy, spokojny, napływ ludzi gwałtownie spadł, więc wybrała najwygodniejsze duże, przestronne zagłębienie. W rezultacie każdy duży pies mógł w razie potrzeby dotrzeć do gniazda, co groziłoby natychmiastową ruiną.

Ale wszystko skończyło się dobrze - monitorowaliśmy stan gniazda i piskląt aż do momentu, gdy całkowicie odleciały ze swojego siedliska i po kilku tygodniach można było spokojnie oddychać.

Nawiasem mówiąc, sowa to sowa długoogoniasta, gatunek dość rozpowszechniony na terenie naszego regionu, powoli wypierając sowę szarą ze względu na jej bardziej agresywne zachowanie i nieco większy rozmiar. Kolejny film przedstawia dorosłą samicę, która przysięga na nas, że przeszkadzamy jej pisklętom (dzwonienie). Kiedy próbuje przestraszyć, wydaje takie dźwięki, jakby szczekała.

I na koniec jeszcze jeden film z dzwonienia piskląt sów długich. Na początku można zobaczyć duplona - sztuczne miejsce lęgowe, jak budka dla ptaków, ale tylko dla sów. Zawieszamy je tylko po to, aby przywrócić liczbę zagrożonych gatunków (ale czasami są one nadal zamieszkane przez długie ogony) i uwzględnić je poprzez obrączkowanie.

Ulyalya, kto to jest?

Na jednym z dziedzińców Permu

Sowa uszata

Petersburg. Luty 2021

NIkon D750 + Tamron SP 150-600mm F / 5-6,3 Di VC USD G2

Świat zwierząt!

Witam wszystkich, przyjaciele!
Nazywam się Tichon, mam 16 lat, fotografię odkryłem zupełnie przypadkowo, gdy w Niemczech (w wieku 13-14 lat) wybrałem się w góry ze starym telefonem i zrobiłem jedno zdjęcie!
Od tego momentu coś we mnie podskoczyło i zdałem sobie sprawę, że robienie zdjęć to szalony dreszczyk emocji!
Jakże wcześniej o tym nie pomyślałem!

Biegałem, robiłem zdjęcia i zdałem sobie sprawę, że moje zdjęcia to kompletna bzdura, muszę do tego kupić specjalny sprzęt, no cóż, nie zawsze jest to samo bieganie z telefonem.

Potem pokonałem trudną ścieżkę.
Oszczędzałem, oszczędzałem, oszczędzałem na długi czas, aż w końcu zaoszczędziłem na standardowym nikonie d5600 z najpopularniejszym obiektywem 30 mm, nie pamiętam dokładnie teraz.
Zacząłem fotografować krajobrazy. Na początku byłem zachwycony, a potem pomyślałem sobie - „co będę fotografować, gdy będę w Moskwie? Gdzie mogę znaleźć takie piękne góry?”.

Początkowo biegałem po mieście, szukając czegoś odpowiedniego, ale nigdy tego nie znalazłem. Od samego początku starałem się sfotografować coś niezwykłego, czego nikt wcześniej nie fotografował. To jest mój główny cel!
A w Moskwie (osobista opinia) - wszystko zostało już pokryte i ponownie sfotografowane milion razy.
I to wszystko, puf - zainteresowanie krajobrazami gwałtownie zanika.

A potem zacząłem strzelać do zwierząt - wszystko poszło w górę, różne wydawnictwa magazynów zaczęły do ​​mnie pisać (ale potem przestali do mnie pisać, dziwaki, nie jest jasne, czego potrzebują).
Wszyscy moi bliscy byli zachwyceni moimi zdjęciami - byłam bardzo zainspirowana, wdzięczna im z całego serca!
Kupiłem specjalny semi-televik 70-300mm (w tej chwili oszczędzam na pełnoklatkowy nikon d810 i nikkkor 200-500mm, nie rozumiem po co takie szalone ceny)
I to wszystko, rzucił się!
Po tym, jak zostałem opublikowany przez National Geographic, a nawet o wiele więcej niż raz, nie mogę zejść ze ścieżki animalizmu!)

Wszystkie zdjęcia, które teraz widzisz, są zrobione przeze mnie osobiście :) (to oczywiście nie wszystko)
Naprawdę mam nadzieję, że je polubicie i będziemy promować moje konto na szczyt!
Wsparcie abonamentem, wszystkim będę bardzo wdzięczny :)
Wszystkie najlepsze i dobre zdjęcia! :)
Instagram: _Tertix_

Charakterystyka ogólna i znaki terenowe

Największa czernica fauny Europy Wschodniej i Azji Północnej, wielkości kawki. Długość całkowita 230–270 mm, rozpiętość skrzydeł 605–660 mm. Kolor jest ochrowo-brązowawy z widocznymi ciemnymi i brązowymi małymi smugami w kształcie krzyża. Głowa jest duża, z długimi odstającymi „uszami” i wyraźnym dyskiem twarzowym. Dziób jest dość masywny, ale jest prawie całkowicie ukryty przez wystające do przodu pióra i włosie. Jest to ptak nocny, częściowo zmierzchający, w ciągu dnia można go spotkać niezwykle rzadko, chowając się w zaroślach lub na gałęziach w cieniu drzew.

Szufelka do kołnierza leci pięknie, cicho jak wszystkie sowy. O zmierzchu, polując na nocne owady, przypomina ogromnego motyla, zręcznie przelatującego między gałęziami. Od momentu przybycia do końca sezonu lęgowego o jego obecności świadczy charakterystyczny dwuznakowy okrzyk „kuh-kuh” lub „khuk-khuk”, który rozbrzmiewa w lesie nie tylko w nocy, ale także w dzień. Reszta roku jest cicha.

Specyficzny płacz przywoławczy i pieśń weselna są identyczne (Pukinsky, 1977). Jest to monotonnie powtarzany „haczyk”, który samiec podaje nie więcej niż 1-3 razy w ciągu nocy podczas inkubacji, jaj i karmienia, pisklętom. Tym krzykiem samica informuje pisklęta o zbliżaniu się do gniazda z jedzeniem. W okresie lęgowym krzykiem łączącym się samca w parze jest cichy, często powtarzający się gwizd, którym przywołuje samicę z zagłębienia, sen odpowiada mu przeszywającym gwizdkiem i leci w kierunku. Żebrząc samca o jedzenie, samica wydaje miauczący okrzyk „miayav” i otrzymawszy go, wlatuje do zagłębienia, gdzie jęczy tęsknie „oh-oh-oh-oh”. W pierwszym dniu swojego życia wyklute pisklęta podczas karmienia emitują ćwierkające ćwierkanie "chi-chi-chi", a od drugiego dnia - "chi-chi-chi" lub "cirrr, chi-chi-chi". Płacz młodych piskląt przypomina ostry, chrapliwy gwizdek - pociąganie nosem (Shibnev, 1983).

Różni się od innych rodzajów gałek dużym rozmiarem i jasną plamką - kołnierzem w kształcie półksiężyca na szyi, a także częściowo upierzonym, o jedną trzecią długości, nasadami palców.

Opis

Kolorowanie. Samiec i samica w strojach hodowlanych. Nie ma płci, wieku i sezonowych różnic w kolorze. Głowa i szyja są ciemnobrązowe z domieszką żółtawo-kożuszowatych smug, ciemnobrązowych poprzecznych i ciemnych szerokich podłużnych smug. Krążek twarzowy jest niekompletny, dobrze zaznaczony, szarawy z małymi brązowymi smugami, po bokach ograniczony ciemnobrązowymi pręgami tworzącymi otwarty pierścień. Środek gardła i wole są białawe. Na karku wyraźnie widoczny naszyjnik w kolorze jasnej ochry - „kołnierzyk”. Strona grzbietowa jest brązowawa, wyraźnie jaśniejsza niż głowa i szyja. Pierwotne lotki są brązowo-szare, jasne plamy są ostro zaznaczone na zewnętrznych błonach, wewnętrzne są ciemnobrązowe z ciemnym rozmytym wzorem poprzecznym, wierzchołki lotek są szarawe. Na zewnętrznych błonach piór łopatkowych widoczne są wyraźne, szerokie, jasne plamy. Pióra na ogonie są brązowawe z ciemnymi marmurowymi i ciemnobrązowymi smugami oraz 7–8 nieregularnymi cienkimi poprzecznymi paskami. Spód skrzydła jest jasnoszary z nieregularnym ciemnym wzorem. Klatka piersiowa i brzuch są jaśniejsze, kożuszkowate z brązowymi poprzecznymi plamkami i ciemnymi podłużnymi szerokimi smugami.

Puchata laska. Kolor ogólny jest czysto biały z niewielkim połyskiem, dół jest solidny, gęsty i krótki: długość puchu na głowie 4-5 mm, na łopatkach i łokciach 8-9 mm, po bokach korpus do 6–7 mm. Nagie części ciała na brzuchu są szare, z tyłu są różowe. Śródstopie całkowicie opierzone, występuje kalus kości piętowej. Dziób jest jasnoszary, wosk różowo-biały. Usta i język są jasnoróżowe, fałdy w kącikach ust białawe. Nogi są w kolorze cielistobiałym z lekkim żółtawym odcieniem, pazury szaro-różowe. Mesoptile to szaro-brązowy strój z małymi plamkami na głowie i plecach, poprzecznie prążkowany na spodniej stronie ciała. „Uszy” są małe i ledwo odstające. Na wierzchołkach piór puchowych zachowane są resztki puchu zarodkowego, Teleoptile (strój dla nieletnich) jest podobny do ubioru dorosłego ptaka, tworzy się całkowicie dysk twarzowy. Plamy po stronie grzbietowej są mniej wyraźne, na klatce piersiowej i brzuchu zachowany jest rzadki wzór poprzeczny, ogólny odcień koloru jest zauważalnie jaśniejszy.

Struktura i wymiary

Jest 11 głównych lotek, pierwsze jest szczątkowe. Formuła skrzydła: IV-V-III-VI-II-VII-VIII-I. Skrzydło jest długie. Pióra ogonowe 12. Rozmiary (w mm): długość skrzydeł samców 159–181 (średnio 175), samic 176–192 (średnio 185), długość dzioba samców 19–20,3, samic 20,5–21, długość stępu samca 29– 30, kobiety 30–32, długość ogona 75–90. Samce ważą 170–180 g, samice 186–200. Dymorfizm płciowy wyraża się w ogólnej wielkości i masie ciała.

Stęp jest upierzony, palce na jednej trzeciej stopy pokryte są piórami, pazury są koloru ciemnej stali. Tęczówka oka u młodych ptaków jest brązowawa, z wiekiem żółknie, u dorosłych jest jasnożółta lub pomarańczowo-żółta. Dziób jest ostro zakrzywiony, haczykowaty, bocznie ściśnięty, w kolorze ciemnej stali.

Linienie

Kolejność zmiany strojów w miseczce kołnierza: strój puchowy - mezoptile (strój pośredni) - teleoptile (strój dla młodocianych) - pierwsza zima (finał) - pierwsza hodowla (finał).

Puszysty strój utworzony z gęstego, gęstego puchu zaczyna być zastępowany mezoptylem w wieku 5-7 dni, z czystej bieli staje się białawy, konopie puchowych piór pojawiają się na całym ciele od spodu, z wiekiem po dwóch tygodniach połowa lotu i pióra ogonowe rosną, widoczne są „uszy”. W wieku 16 dni pisklęta stają się pręgowane, tracą ząbki jaja, są w pełni opierzone, ale puch jest widoczny na całym ciele, utrzymuje się na czubkach piór. Pod koniec trzeciego tygodnia zaczyna się tworzyć dysk twarzy. W wieku 35 dni lotki i pióra ogonowe rosną, puch znika, a młode ptaki niewiele różnią się wyglądem i umaszczeniem od dorosłych (Pukinskiy, 1977). W sierpniu i pierwszej połowie września młode ptaki zmieniają upierzenie konturowe, z teleoptylu pozostają tylko lotki, pióra ogonowe i duże osłony.

Linienie dorosłych ptaków (pełne roczne) odbywa się w lipcu-sierpniu, czas i proces nie są znane.

Podgatunkowa taksonomia

Obecnie wyróżnia się 18 podgatunków różniących się nieznacznie wielkością i kolorem (Dementyev, 1952, Peters, 1940, Burton, 1973, Eck, Busse, 1973), z których dwa podgatunki zamieszkują terytorium Rosji (Stepanyan, 1975)

1.Otus bakkamoena ussuriensis

Scops semitorques ussuriensis Buturlin, 1910, Ornitol. vestn., 1, s. 119, jezioro. Hanka

Ogólny kolor jest brązowo-szarawy, smugi są blade, odcienie czerwonawe nieobecne lub słabo rozwinięte.

2.Otus bakkamoena semitorques

Otus semitorques Temmirick und Schlegel, 1844, Siebold, Fauna Juponika, Aves, s. 24, s. 1.8, Japonia

W kolorze dominują odcienie czerwono-żółte, aż do istnienia czerwonej odmiany z rozwiniętym złotym odcieniem. Ma identyczną wielkość jak poprzednie podgatunki.

Rozpiętość

Obszar gniazdowania. Azja Wschodnia i Południowa od Primorye, Sachalin, Południowych Wysp Kurylskich i Japonii po Indie, Sri Lankę, Chiny, Wielką Sundę, Filipiny, Wyspy Kangean, Sado, Hainan, Tsushima, Banka, Belitung, Bali, Palawan, Natuna, Chechzhudo, Ryukyu , Tajwan. W Rosji: południowe regiony Primorye do 47 ° N. sh., znaleziony w dolnym biegu Iman (Spangenberg, 1940, 1965), dolnym biegu Amuru (Nechaev, 1963), na wyspie Popov w zatoce. Piotr Wielki (Labzyuk i in., 1971). W rezerwacie przyrody Kedrovaya Pad letnia rezydencja nie była wyraźna; znaleziono ją tylko raz 22 maja 1966 r. (Nazarenko, 1971), ale w ostatnich latach jest powszechna w miejscu lęgowym (Shibnev, 1983). O. b. Semitorques zamieszkuje, podobno, osiadł na wyspach Kunashir i Shikotan w grzbiecie Kurylskim, gdzie występuje rzadko (Nechaev, 1965, 1969), był wielokrotnie podejmowany w okresie lęgowym na południowym Sachalinie, ale granice jego północnego rozmieszczenia na wyspie nie zostały wyjaśnione (Nechaev, 1974). Nie są znane historyczne zmiany w okolicy, nowe znaleziska wiążą się z dokładniejszymi badaniami w północnych rejonach Primorye. W podgatunku Southern Primorye O. b gniazduje. ussuriensis, na Południowym Sachalinie i Południowych Wyspach Kurylskich - O. b. semitorques.

Rycina 79. Obszar dystrybucji łopatki kołnierza
a - granica obszaru lęgowego, b - zimowisko, c - obszar lęgowy. Podgatunek: 1 - Otus bakkamoena ussuriensis, 2 - O. b. semitorques, 3 - O. b. glabripes, 4-0. b. pryeri, 5 - O. b. lettia, 6 - O. b. plumipes, 7-0. b. umbratilis, 8 - O. b. deserticola, 9-0. b. gangeticus, 10 - O. b. marathae, 11 - O. b. bakkamoena, 12 - O. b. lempiji, 13 - O. b. kangeana, 14 - O. b. kondorensis, 15 - O. b. nientawi, 16 - O. b. fuliginosa, 17 - O. b. boholensis, 18 - O. b. everelti

Rycina 80. Rejon lęgowy i zimowisko ćmy obojczyka w Rosji
a - granica lęgowiska i zimowiska, b - niejasna granica

Migracje

Sezonowe migracje obojczyka nie zostały dostatecznie zbadane; nie zawsze można rozróżnić ptaki osiadłe, wędrowne i wędrowne. Ponadto migracje odbywają się w nocy. Jesienią odlatuje stosunkowo późno: od początku września do końca października (Rakhilin, 1975). Ćmy pozostałe do zimowania najwyraźniej dokonują znacznych migracji (Polivanov i in., 1971). W rezerwacie przyrody Kedrovaya Pad ptaki wędrowne odnotowano pod koniec października, ale maksymalna liczba obserwacji występuje w miesiącach zimowych, czyli ptaków wędrownych (Panov, 1973) na jeziorze. Chanka leci w trzeciej dekadzie października (Polivanov i in., 1971). Najwyraźniej migruje w kierunku południowym, ale nie ma na to bezpośrednich dowodów.

W locie ćmy obroże trzymają się jedna po drugiej, latają nocą, w ciągu dnia chowają się w schroniskach (gęste krzewy, korony drzew, na strychach, w zagłębieniach i szczelinach skał), wiosenny lot mija też niezauważony od połowy marca do końca kwietnia (Rakhilin, 1975). Nad jeziorem. Chanka została wydobyta w trzeciej dekadzie kwietnia (Vorobyov, 1954), w rezerwacie przyrody Kedrovaya Pad pojawia się na przełomie marca i kwietnia i lata do końca kwietnia (Nazarenko, 1971, Nechaev, 1971, Polivanov et al., 1971, Panov, 1973) ... Na wyspie Bolszoj Pelis dwa ptaki odnotowano 15.04, na wyspie Moneron - 24.04 (Labzyuk i in., 1971; Nechaev, 1975). Nocne krzyki ptaków w Kedrovaya Pad notowano nawet do końca czerwca, co wskazuje na znaczne rozszerzenie migracji (Nazarenko, 1971).

Codzienna aktywność, zachowanie

Szufelki do kołnierzyków działają tylko w ciemności, aw ciągu dnia siedzą w schroniskach. Dopiero w szczytowym okresie lęgowym płaczą w ciągu dnia. Podobnie jak inne sowy, wyróżnia się dwa szczyty aktywności - wieczorny i poranny, związany z poziomem oświetlenia ogólnego i rytmami aktywności ofiar - gryzonie podobne do myszy. W ciemne bezksiężycowe noce sowy nie polują, ich aktywność gwałtownie spada w deszczowe i zimne noce (Shibnev, 1983) ... Na codzienną aktywność bardzo negatywnie wpływają również gęste mgły, które nie są rzadkością w Primorye.

Poza sezonem lęgowym trzymają jeden po drugim. Zimą podczas polowań kilka osobników może gromadzić się w pobliżu magazynów i szop, w których występuje wiele gryzoni, aw ciągu dnia - na strychach, rzadziej w szczelinach skał (Omelko, 1962; Shibnev, 1983).

Śpią, podobnie jak inne sowy, w dzień, w niezawodnych schronieniach, podciągając ramiona i wkładając głowy do ramion, a „uszy” są wciśnięte do tyłu. W chłodne dni mocno się puchną, przypominają piłkę. Oczy są zamknięte podczas snu.

Jedzenie

Pokarm pozyskuje się w okresie lęgowym na terenach lęgowych w promieniu 300–400 m, poza sezonem lęgowym - na łowiskach o powierzchni ok. 1 km2, których granice pozornie są dość stałe. Pokarm oparty jest na różnych dużych owadach nocnych i zmierzchowych; zdaniem innych badaczy ćma ta jest przeważnie miofagiem. W żołądkach ptaków złowionych na początku października znaleziono wełnę i kości azjatyckiej myszy leśnej (Apodemus speciosus), osy i gąsienicy motyla. W czerwcu w żołądkach czerpaka znaleziono gąsienice ćmy (Geometra) (Vorobyov, 1954, Nechaev, 1971). W Kedrovaya Pad pisklęta karmione są wyłącznie gryzoniami podobnymi do myszy (nornica czerwono-szara - 16 osobników, mysz leśna - 1 osobnik), ryjówkami, po sprowadzeniu pisklęcia szarego drozda (Shibnev, 1983).

Analizując resztki pokarmu w gniazdach, pozostają czaszki nornicy Dalekiego Wschodu (2 okazy), czerwono-szarego nornika (5), młodej myszy (2), innych myszy (43), a także wielu małych kości gryzoni żaby (Rana sp.), łapy i szczątki ciecierzycy błotnej (Parus palustris) (Polivanov i in., 1971). Zimą na wsiach pożywienie opiera się na wróblach polnych, które łapane są przez śpiące na strychach czerpaki (Omelko, 1952) oraz mysie gryzonie. Na wyspie Kunashir o zmierzchu gromadzą się w osadach i opuszczonych budynkach, gdzie łapią mysie gryzonie. W z.Alekhino złapał wyłącznie szare szczury (Rattus norvegicus), z których zjadano tylko mózg, a zajmowały się tym tylko samice, mniejsze samce pozostawały w lesie, gdzie polowały na mysie gryzonie i małe ptaki (Nechaev, 1969, 1971 ). Znaleziono gniazdo szarego szpaka ze ściętymi pisklętami, oczywiście czerpak (Shibnev, 1983). W żołądku dwudniowego pisklęcia znaleziono kawałki mięsa i pióra trznadla szarego Emberiza spodocephala Pall oraz sierść mysiego gryzonia (Nechaev, 1971).

Latem ćmy polują na Orthoptera, zbierając je nocą na rozgrzanej w ciągu dnia autostradzie. We wrześniu w żołądku ptaków znaleziono ważkę i szczątki mysiego gryzonia (Polivanov i in., 1971).

Łopatki obroży polują na gryzonie głównie składając się z zasadzki, wylatując nagle z okonia. Nawet w ciemne, pochmurne noce bezbłędnie biją ofiarę całym ciałem w locie, ogłuszają ją, chwytają pazurami i unoszą ofiarę na gałęzi. Tam ofiara zostaje zmasakrowana, a głowa zostaje najpierw odcięta (Shibnev, 1983). Latem czasami polują w ciągu dnia. Rzadziej gonią zdobycz pieszo po ziemi lub łapią owady w powietrzu.

Wrogowie, niekorzystne czynniki

W okresie lęgowym niewielkie uszkodzenia lęgów mogą powodować czworonożne drapieżniki i węże. Brak konkretnych informacji. Dorosłe ptaki padają ofiarą większych sów, takich jak sowa długoogoniasta (Shibnev, 1983). W sierpniu 1958 r. Dwie miarki zostały potrącone nocą na autostradzie przez samochód (Polivanov i in., 1971), podobno z tego powodu wiele czerpaków ginie. Podczas zimowania w surowe śnieżne zimy ćmy obojczykowe masowo głodują i giną, co odnotowano w Kedrovaya Pad, Sudzukhinsky i innych obszarach Primorye (Vorobyov, 1954, Polivanov i in., 1971, Pukinsky, 1977).

W niektórych latach, niekorzystnych z punktu widzenia warunków żywienia, wiele jaj (do 25%) pozostaje niezapłodnionych (Polivanov i in., 1971), następuje zwiększona śmiertelność piskląt.

Spośród gatunków roztoczy jamistych z rodzaju Rhinoecius specyficznych dla sów, R. cavannus Wilson (Butenko, 1984) został znaleziony u obojczyka w Tajlandii, który jest również potencjalny dla ptaków zamieszkujących Europę Wschodnią i Azję Północną.

Pin
Send
Share
Send
Send