Rodziny ptaków

Japanese White-Eye / Zosterops hypolais

Pin
Send
Share
Send
Send


białe oczy
(Zosteropidae)

Białooki - rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Obejmuje około 12 rodzajów i 85 gatunków bardzo podobnych ptaków i tylko wąscy specjaliści mogą rozróżnić wiele z nich. W Rosji na Dalekim Wschodzie występują dwa gatunki: brązowooki i japoński białooki.

Białookie to małe ptaki (od 10 do 15 cm). Charakteryzują się białym upierzeniem wokół oczu, co znajduje odzwierciedlenie w ich nazwie. Ćmy białookie mają zaokrąglone skrzydła, krótkie nogi i krótki ostry dziób. Ogon jest prosty lub lekko karbowany. Większość gatunków ma na górnej stronie oliwkowe lub szaro-brązowe upierzenie. Na spodniej stronie są żółte, białe lub szare. Niektóre gatunki są mniejsze i większe. Samce i samice praktycznie nie różnią się od siebie wyglądem.

Przedstawiciele tej rodziny są powszechni w Indonezji, Nowej Zelandii, Japonii, Afryce i na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego. Ich biosfera to przede wszystkim obszary leśne i ogrody. W lasach tropikalnych białookie chrząszcze zajmują tę samą niszę ekologiczną, jaką w lasach o umiarkowanych szerokościach geograficznych należą świnki. To najliczniejsze małe nadrzewne ptaki owadożerne Starego Świata. W przeciwieństwie do lasek, które często zakładają gniazda na ziemi, białookie ćmy całkowicie przeniosły się w korony drzew i budują gniazda w rozwidleniach gałęzi. Zwierzęta białookie żywią się owadami, nektarem, jagodami i owocami. Rozwidlonymi językami wysysają nektar z kwiatów. Jednocześnie wbijają swój krótki dziób głęboko w kwiat lub wiercą go z boku. W niektórych krajach są uważani za niebezpiecznych przy zbiorach jagód i owoców i są prześladowani na wszelkie możliwe sposoby. Szczególnie pecha miał australijski białooki - na początku XX wieku tylko w okolicach miasta Perth eksterminowano 20 tys. Ptaków. Jednak przytłaczająca większość gatunków nie zbacza w duże stada, wolą przebywać same lub w parach, dlatego ptaki nie mogą wyrządzać poważnych szkód ogrodom.

Gniazda buduje się na rozwidleniach gałęzi lub w krzakach, taca wyłożona jest puchem i sierścią zwierzęcą. W lęgu znajduje się 2-4 jasnoniebieskich lub zielonkawych jaj. Inkubacja trwa 11-12 dni. Zarówno samiec, jak i samica uczestniczą w budowie gniazda, inkubacji i karmieniu piskląt. Śpiew jest bardzo wyraźny u samców i łatwo je odróżnić od samic w okresie godowym.

Piosenka o białych oczach jest melodyjna i przyjemna. Łatwo zakorzeniają się w niewoli i często trzymają ptaki w domu. Karmienie nie jest trudne: białookie kobiety chętnie przyjmują mączniki, startą marchewkę i owoce.

Pin
Send
Share
Send
Send