Rodziny ptaków

Guillemot Uria aalge

Pin
Send
Share
Send
Send


Na zdjęciu kolonia nurzyków, małych arktycznych czarno-białych ptaków, które wyglądają jak pingwiny. Są dwa typy gilmotów: grubodzioby (Uria lomvia) i cienkowarstwowe (U. algi), często gniazdują na skałach obok siebie. Na zewnątrz są bardzo podobne, różnice można zauważyć tylko wtedy, gdy przyjrzysz się ptakom. Bardzo pomaga obecność tak zwanej morfy okularowej w nurzyku cienkowłosym: w centrum zdjęcia kilka ptaków założyło białe okulary. Jednak nie wszystkie nurzyki o cienkich dziurach je mają: po prawej na zdjęciu nurzyki o cienkich dziurach bez „okularów” wyglądają w różnych kierunkach. Kolor upierzenia pomoże je odróżnić od nurzyków grubodziobych: przejście od czarnego do białego po bokach nurzyka cienkowłosego jest niejako rozmyte - na białej części widać czarne plamki. U nurzyków grubodziobych to przejście jest nagłe i bez takiego rozmycia. Ponadto nurz grubodzioby ma na szyi wyraźniejszy biały klin - jak ptaki po lewej stronie na zdjęciu. U nurzyka o cienkich dziurach ten biały klin nie jest zbyt wyraźny. Różni się też kolor dzioba: u nurzyków grubodziobych biały pasek na dziobie jest grubszy, a sam dziób wydaje się krótszy niż u nurzyków cienkodziobych.

Kolonia nurzyków. Spróbuj powiększyć zdjęcie i policz, ile grubych, a ile cienkich. Zdjęcie © Veronika Samotskaya, Cape Sakhanina, Novaya Zemlya

W przeciwieństwie do pingwinów nurzyki latają dobrze. Ich skrzydła są małe i ciężko jest im wystartować z płaskiej powierzchni i wody, muszą najpierw przyspieszyć. Ale będąc w powietrzu, są w stanie osiągnąć prędkość ponad 120 km / h. Guillemots również świetnie czują się pod wodą. Podobnie jak pingwiny, używają skrzydeł jako płetw i poruszają się szybko i zręcznie w toni wodnej w pogoni za rybami. Nie nurkują długo, przeważnie spędzają pod wodą mniej niż minutę, ale potrafią zanurkować na głębokość ponad 100 metrów - to jedne z najgłębszych ptaków nurkujących na świecie! Ptaki często odpoczywają na falach między nurkowaniami.

Guillemots gniazdują na okapach stromych klifów w Arktyce na wybrzeżu Atlantyku i Oceanu Spokojnego, tworząc czasami hałaśliwe kolonie składające się z setek tysięcy ptaków. Często kolonie ptaków są wielogatunkowe - na przykład na Novaya Zemlya nurzyki często gniazdują z kittiwake (patrz Kittiwake, „Elements”, 08.02.2016). Samica nie buduje gniazda, ale składa pojedyncze jajo bezpośrednio na gołych skałach, czasem na śniegu. Brak termoizolacyjnej ściółki jest w pewnym stopniu rekompensowany przez specyficzny sposób inkubacji: nurzak kładzie łapy pod jajkiem. Jajka nurzyka są niebieskawe lub zielonkawe z ciemnymi plamami i mają specjalny kształt gruszki. Wcześniej uważano, że ten kształt i przesunięty środek ciężkości nie pozwalają jajku stoczyć się z urwiska, ale ostatnie badania pokazują, że tak nie jest. Faktem jest, że w normalnych warunkach ptaki nie zostawiają jaja bez opieki: podczas gdy jeden rodzic łowi ryby, drugi siedzi na jajku. Guillemots obchodzą się z jajkiem bardzo ostrożnie, więc prawdopodobieństwo jego upadku bez udziału dużego drapieżnika lub osoby jest minimalne. Uważa się, że kształt gruszki sprawia, że ​​skorupa jest bardziej odporna na uderzenia, a także zmniejsza niekorzystne skutki zanieczyszczenia skorupy odchodami i ziemią.

Nuławik grubodzioby wysiaduje jajo, które już się wylęgło. Żółta farba na głowie ptaka to znak od naukowców, wskazujący, że ptak ten używa radiolatarni GPS do badania tras migracji. Zwykle zakładają też pierścionek, ale tutaj tego nie widać. Zdjęcie © Veronika Samotskaya, Cape Sakhanina, Novaya Zemlya

Pisklę nurzyka wykluwa się w puchu, jest bezbronne, a jego rodzice karmią je przez kolejne trzy tygodnie. Następnie puch zostaje zastąpiony piórami, a rodzice zaczynają wzywać pisklę z wody, aby wywabić je z gniazda. Rozpościerając skrzydła, pisklęta zbiegają ze skał i planują rozmowę z rodzicami, a następnie stopniowo uczą się samodzielnie karmić i latać. Jeśli pisklę nie wpadnie do wody, a na skały, to nie pęka, ale z dużym prawdopodobieństwem trafia w łapy drapieżnika, na przykład lisa polarnego.

Gilmot grubodzioby z pisklęciem. Zdjęcie © Veronika Samotskaya, Cape Sakhanina, Novaya Zemlya

Guillemots nie są teraz gatunkiem zagrożonym. Jednak nie zawsze tak było. Guillemots są dość bezbronne wobec ludzi. Rdzenne ludy Arktyki od dawna łowią te ptaki i ich jaja, a także polowali na nie kupcy i żeglarze. Łowisko to rozwijało się szczególnie aktywnie na Nowej Ziemi, gdzie w latach czterdziestych XX wieku liczba nurzyków grubodziobych osiągnęła 1,9 miliona ptaków w 47 koloniach. Radziecki zoolog SM Uspieński napisał w swojej książce „Birds of the Soviet Arctic”, że polowania w koloniach ptaków odbywały się w XV-XVI wieku, ale pierwsza wiarygodna wzmianka o tym pochodzi z XIX wieku, kiedy kupcy solili nurzyki w beczki na własne potrzeby i do transportu do Archangielska. Sprzedawano również skórki Guillemot, z których robiono piękne „futra”. Łowisko stawało się coraz większe i obejmowało między innymi niekontrolowany zbiór tysięcy jaj. Do lat dwudziestych większość tego handlu znajdowała się w rękach Norwegii i spowodowała dramatyczny spadek liczebności kolonialnych ptaków morskich. Skończyło się to w 1922 roku: działalność handlowa została zakazana przez prawie dziesięć lat, aby umożliwić odbudowę kolonii. Jednak na początku lat trzydziestych wznowiono polowania komercyjne i do 1933 r. 35% zysków pieniężnych z eksportu z Nowej Ziemi pochodziło z grubodziobych jaj nurzyka i mięsa. Podczas II wojny światowej kolonie ptaków były ważnym źródłem pożywienia dla regionów Archangielska i Murmańska. Nie ma dokładnych informacji na temat liczby odłowów i jaj, jednak według szacunków S. M. Uspensky'ego od 1930 do 1950 roku co najmniej 3 000 000 jaj i 500 000 ptaków zostało umieszczonych w puszkach.

Konsekwencje takiej masowej eksterminacji okazały się katastrofalne i doprowadziły do ​​kolosalnej redukcji kolonii, aw niektórych miejscach do ich całkowitego wyginięcia. Na przykład z największej kolonii nurzyków grubodziobych w Zatoce Bezymyannaya, liczącej 1 640 000 ptaków, do 1948 r. Pozostało tylko 290 000 nurzyków. Jak już wiemy, para nurzyków składa tylko jedno jajko w ciągu jednego sezonu, więc odbudowa populacji jest bardzo powolna. Te ptaki żyją około 30 lat.

Kolonia nurzyków. Zdjęcie © Veronika Samotskaya, Cape Sakhanina, Novaya Zemlya

Paradoksalnie, odkrycie miejsca testów jądrowych na Nowej Ziemi pomogło chronić ptaki morskie przed wyginięciem. Oczywiście testy jądrowe nie mogły nie wpłynąć na faunę wysp, ale szkody spowodowane przez nie były znacznie mniejsze niż w przypadku polowań przemysłowych. Przeprowadzono je lokalnie, a po 1962 r. Próby naziemne całkowicie ustały. Jeśli chodzi o radioaktywne tło, prawie na całym terytorium wysp, już dawno wróciło do normy: na Przylądku Sakhanin zeszłego lata było niższe niż w moskiewskim metrze. Ale myśliwi i kupcy stracili dostęp do brzegów Novaya Zemlya i nadal nie wolno do nich zbliżać się bez specjalnego pozwolenia. Tak więc kolonie ptaków morskich w końcu dostały szansę na swobodne oddychanie.

Wideo z Novaya Zemlya: nurzynek ogrzewa pisklę, aw oddali na wodzie odpoczywa grupa ptaków

Pomimo tego, że liczba nurzyków odradza się, nie należy się relaksować, ponieważ działalność gospodarcza człowieka ma również pośredni wpływ na ich liczebność. Często ptaki są zdezorientowane, giną w sieciach rybackich i uderzają w płoty podczas lotu. W niektórych miejscach (na przykład na Wyspach Aleuckich) rdzenni mieszkańcy nadal wydobywają je na mięso.

Zdjęcie © Veronika Samotskaya, Cape Sakhanina, Novaya Zemlya. Zdjęcia zostały zrobione podczas wyprawy do Karteszu.

Wygląd

Dorosłe osobniki osiągają średnie rozmiary: długość 39-43 cm, rozpiętość skrzydeł 65-70 cm. Waga dorosłego ptaka wynosi od 750 do 1550 gramów... Ciało nurzyka grubodzioba jest wrzecionowate. Skrzydło jest wąskie, krótkie i spiczaste, ogon zaokrąglony.

To interesujące! Dziób jest czarny, wydłużony, masywny, spiczasty i lekko zakrzywiony na końcu. Oczy są ciemne. Stopy z chusteczkami błoniastymi, czarne z odcieniem żółtych, pazury czarne.

Nie ma różnic w kolorze między obiema płciami. Latem czubek głowy jest czarny, boki głowy, szyi i gardła są nieco jaśniejsze, z odcieniem brązu. Dno jest białe. Zimą podbródek i policzki stają się białe. Na klatce piersiowej biały wzór klina wchodzi w ciemną część; w nurzyku cienkodziobowym to przejście ma zaokrąglenie. Na żuchwie znajduje się szara plamka (pasek). Na skrzydłach znajduje się biały pasek, który jest widoczny na skrzydle, w jakiejkolwiek formie (złożony lub otwarty).

Guillemots, cienkowarstwowe i grubodziwe, mają podobny wygląd. Różnią się rozmiarem i grubością dzioba, obecnością jasnego paska w nurzyku krótkowłosym znajdującym się między nozdrzami a kącikiem ust, krótką szyją, czarniejszym kolorem piór na wierzchu tułowia oraz brak szarych plam (ciemnych smug) po bokach.

Ponadto nurzyki grubodziobe są zwykle masywniejsze niż nurzyki cienkodziwe, a nurzyki grubodziwe nie mają morfii „okularowej”. Pomimo oczywistego znaczącego podobieństwa, gatunki te nie krzyżują się, zawsze preferując przedstawiciela własnego gatunku.

Zachowanie, styl życia

W locie ten gatunek nurzyka przyciska głowę blisko ciała, przez co stwarza wrażenie dużego ptaka. Do lotu wygodniej jest im odpychać wysokie skały, aby uzyskać niezbędną prędkość, a następnie latać, często trzepocząc skrzydłami, ponieważ trudno jest im wystartować z płaskiego obszaru (lądu lub wody) z powodu do budowy ciała i małych skrzydeł. W locie ze względu na mały ogon kieruje łapami, trzymając je wyciągnięte. Guillemots lepiej potrafią pływać i nurkować.

Ze względu na mocno osadzone nogi na ziemi nie porusza się dobrze, ciało jest utrzymywane w pozycji pionowej. Guillemots to ptaki preferujące kolonialny styl życia. Większość z nich nie boi się ludzi. W czasie wolnym od gniazdowania i na wodzie milczą. W kolonii nieustannie krzyczą, w warunkach dnia polarnego mogą być aktywni przez całą dobę. Wydają dźwięki takie jak „ar-ra”, „ar-rr” i tym podobne. Grumpy: samce z powodu walk o samicę, samice - między sobą w walce o najlepsze miejsca lęgowe.

Cały czas przed zagnieżdżeniem spędzają na krawędzi lodu iw wodzie, udają się na ląd w celu zagnieżdżenia się. Gniazdują w gęsto zaludnionych koloniach na stromych, skalistych wybrzeżach morskich. Smukłe nurzyki, alki i kociaki mogą z łatwością być ich sąsiadami na „targu ptaków”.

Długość życia

Średnia długość życia nurzyka wynosi około 30 lat. Ale są dane dotyczące 43-letnich osób, z którymi spotkali się naukowcy.

Powrót do treści

LiveInternetLiveInternet

Cytuj wiadomość Calineczki13

Przeczytaj go w całości w swojej książce z cytatami lub w społeczności!

Stały mieszkaniec Dalekiej Północy, nurzal, należy do rodziny nurzyków. Te ptaki morskie spędzają prawie całe życie w zimnych wodach, wychodząc na ląd tylko w okresie lęgowym. Guillemot jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej. Podczas rozmnażania i składania jaj nurzyka wspina się na skaliste brzegi. Tworzą dość duże stado, które często nazywane jest kolonią ptaków. Guillemot jest wielkością zbliżoną do kaczki, ale ma zupełnie inny kolor.

Wygląd ptaka nurzyka

Dziś nurzak jest największym przedstawicielem rodziny alków. W naturze występują dwa ptaki tego gatunku - nurzokształtny i grubodzioby. Kolorowo nurzak przypomina nieco pingwina, ma ten sam czarny grzbiet i biały brzuch. Szyja jest również czarna, ale zimą strój w okolicy szyi staje się biały. Wielkość ptaka wynosi około 40-45 cm, waga zwykle nie przekracza jednego kilograma, a rozpiętość skrzydeł około 70 cm, niezależnie od pory roku dziób pozostaje stale czarny z cienkim białym paskiem u podstawy. Dziób nurzyka jest bardzo mocny, gruby, ostry i zakrzywiony w dół. Korpus nurzyka grubodziobego jest dość szeroki w górnej części i zwęża się ku dołowi. Ogon jest zwykle zaokrąglony i podniesiony, jak prawdziwy pingwin.

Nutnice grubodziwe i cienkodziwe mają bardzo podobny wygląd, głównym wyróżnikiem jest wielkość i grubość dzioba. Ponadto nurzal cienkodzioby ma krótszą szyjkę, nie ma szarych smug po bokach korpusu, jego kolor jest bardziej czarny. Ponadto tylko cienkodzioby przedstawiciele gatunku mają charakterystyczny biały pasek w kącikach ust. Z reguły samica nie różni się od męskiego nurza, tylko wielkością. Guillemots grubodzioby są generalnie nieco masywniejsze. Pomimo tego, że obaj przedstawiciele gatunku są do siebie dość podobni, nurzyki prawie nigdy się nie krzyżują, preferując wybór partnera tylko spośród przedstawicieli własnego podgatunku.

Siedlisko mieszkańców północy

Jak zauważono, nurzykowiec potrzebuje północnych mórz i oceanów, w których jest dużo ryb. Ptak świetnie czuje się nawet w ekstremalnie niskich temperaturach. Jednak do normalnego życia nurzyki potrzebują pożywienia i niezamarzającej wody. Im ostrzejsza zima na północy, tym bliżej południa nurzyki przemieszczają się podczas zimowania. Siedlisko nurzyka rozciąga się od wybrzeży Północnego Atlantyku do Północnego Pacyfiku i wybrzeża Oceanu Arktycznego. Na południu ptak osiedla się w Portugalii, na Wyspach Brytyjskich, na Półwyspie Koreańskim, a także w północnej części Japonii i Kalifornii. Guillemots grubodzioby bardziej preferują wody arktyczne.

Styl życia Guillemot

Guillemot to dość duży ptak, który nie czuje się zrelaksowany w powietrzu. Małe skrzydła i dość duży korpus nie pozwalają nurzykowi wystartować z miejsca. Aby to zrobić, rdzenny mieszkaniec północy wspina się po skałach i już z klifu schodzi w prądy powietrza, szybko dotykając skrzydłami i utrzymując wysokość. Ogon nurza jest wystarczająco mały do ​​manewrowania, więc nurzacz używa dużych łap z masywnymi membranami do zmiany kierunku. Podczas lotu nurz głęboko chowa szyję, co wizualnie sprawia, że ​​ptak jest znacznie większy. W powietrzu i na lądzie ptak wydaje się niezdarny - nurzykowi trudno jest poruszać się po lodzie ze względu na dość krótkie nogi. Ale w wodzie nurzykowiec nie ma sobie równych, to jest żywioł, w którym ptak czuje się świetnie.

Guillemots żyją w dużych koloniach, nie boją się ludzi - mogą pozwolić naukowcom wystarczająco blisko. Średnia długość życia to około 30 lat, chociaż naukowcy odnotowali przypadek dość długiego życia nurzyka - prawie 43 lata. W dużych stadach nurzyki grubodziwe dobrze dogadują się z cienkowłosymi przedstawicielami gatunku, alki, maevki i inne ptaki. Główną dietą nurzyków są ryby wszystkich odmian i rozmiarów. Zimą, gdy ryb jest mniej, nurzyki radośnie biesiadują na skorupiakach, mięczakach, robakach i innych bezkręgowcach morskich. Ryby z reguły zjada się zaraz po złowieniu - tuż pod wodą. Ofiarę wyrywa się na lądzie bardzo rzadko, tylko w celu karmienia piskląt.

Reprodukcja nurzyków

Guillemots przybywają do gniazda pod koniec kwietnia i na początku maja, wybierając skaliste brzegi do inkubacji. W związku z tym ptaki nie mają gniazda - układanie odbywa się bezpośrednio w zagłębieniu zbudowanym z kamieni. Guillemots składają po jednym jajku w kształcie gruszki. Taki kształt chroni jajko przed upadkiem, ponieważ nie ma innych punktów styku. Wydłużone i spiczaste jajko może obracać się wokół własnej osi, ale jest mało prawdopodobne, aby spadło ze skał. Kolor jaja może być biały, szary, a nawet niebieski, każde sprzęgło wyróżnia się własnym wzorem wtrąceń i odcieniem skorupy. Każde jajko jest wyjątkowe i rodzice mogą je łatwo rozpoznać wśród reszty potomstwa.

Miejsce lęgowe nurzyka staje się dla niej trwałe. Po osiągnięciu wieku dwóch lat i dojrzałości płciowej samce i samice wybierają sobie partnera. W związku nurzyki są monogamiczne - pozostają wierne swojemu partnerowi na całe życie. Przez całe życie gnieżdżą się w jednym miejscu, przybywając tam co roku. Czas inkubacji jaj wynosi około miesiąca.Jeśli pisklę lub jajko umrze na jakimś etapie, samica może złożyć kolejny lęg, do trzech razy w sezonie. Miesiąc po wykluciu się pisklęcia rodzice pobudzają maluchy do zejścia do wody, uczą je łowienia ryb i ucieczki przed wrogami. Na pierwsze zimowanie nurzyki jadą razem z rodzicami.

Ciekawostki o Guillemot

Ptaki tego gatunku nie są nieśmiałe, co pozwala na bliższe obserwowanie ich zachowania i wyciąganie ciekawych wniosków.

W okresie lęgowym i na lądzie nurzyki są dość ciche - zajęte biznesem. Ale w innych przypadkach, wśród dużych kolonii, nurzyki są bardzo hałaśliwe i kłótliwe. Konflikty rozwijają się prawie nieustannie. Z reguły samce układają między sobą sprawy w celu posiadania bardziej atrakcyjnej kobiety. Płeć piękna nie pozostaje w tyle - porządkuje sprawy i walczy o najlepsze miejsce do budowy gniazda.

Guillemots to bardzo troskliwi rodzice, którzy od pierwszych dni życia karmią swoje pisklęta małymi rybkami i mięczakami. Karmienie kończy się dzień przed wejściem dzieci do wody. W ten sposób nurzyki pobudzają pisklęta do polowania. Czasami nurzyki potrafią obejść się bez brzegu; podczas migracji ptaki bez problemu dryfują po kry, zanurzając się w wodzie tylko po to, by znaleźć pożywienie dla siebie.

Pod wodą nurzak nie ma sobie równych, pływa szybko, jest doskonale kontrolowany skrzydłami, ogonem i łapami, jest w stanie błyskawicznie zmieniać trajektorię lotu. Nawet najbardziej zwinna ryba nie opuści takiego drapieżnika.

Samiec nurzyka bardzo dobrze traktuje swoją panią - pomaga jej w wysiadywaniu jaj, zastępuje ją, gdy „matka” idzie do karmienia, chroni partnera i pisklę.

Nawet w „łonie matki”, kiedy dziecko jest w jajku, rodzice delikatnie stukają w skorupkę. W ten sposób nawiązują kontakt, okazują dziecku miłość i dostarczają informacji o świecie zewnętrznym.

Zwyczajowo niektóre ptaki opiekują się potomstwem sąsiadów. Guillemots nie są z tego niestety znane. Jeśli oboje rodzice zostaną odsadzeni od jaja, nikt nie uchroni go przed upadkiem z urwiska.

W swoim naturalnym środowisku nurzyki praktycznie nie mają wrogów ze względu na surowy klimat. Większość utraconych jaj wynika z zamieszania, kiedy dorośli układają ze sobą sprawy i miażdżą świeżo złożone jaja. Ptaki często mogą zostać złapane w sieci rybackie lub zmiażdżone przez kry lodowe. Często jaja spadają z powodu faktu, że rodzice wybrali nieudane miejsce do złożenia. Ale te małe i odosobnione incydenty w żaden sposób nie wpływają na wzrost populacji grubodziobych i cienkowłosych nurzyków. Wśród drapieżników groźnych dla piskląt mogą być duże gatunki mew, lis polarny, kruk, sowa śnieżna. Dla dorosłych tacy wrogowie nie są straszni, ale mogą wkraczać na potomstwo.

Obecnie populacja nurzyków liczy ponad milion par osobników, co sprawia, że ​​ptak jest jednym z głównych ogniw całego ekosystemu bieguna polarnego. Guillemot jest najliczniejszym przedstawicielem obszarów arktycznych. Ludzie w każdy możliwy sposób chronią ptaka na terenach rezerwatów, w których nurzyciel hibernuje.

Siedlisko, siedliska

Guillemot krótkodzioby - mieszkaniec regionów arktycznych... Obszar lęgowy spędza na skałach u wybrzeży polarnych i na wyspach Oceanu Spokojnego, Arktycznego i Atlantyku. Jesienią migruje na zimę na skraj litego lodu. Im ostrzejsza zima, tym dalej na południe nurzykowiec spędza swoje zimowe kwatery, aż do lotów w głąb lądu. Podczas migracji i zimą można spotkać małe stada nurzyków, dryfujące na otwartych wodach północnych mórz i oceanów.

Powrót do treści

Jedzenie nurzyków grubodziobych

Latem głównym pokarmem nurzyka są drobne ryby, zimą ryby i bezkręgowce morskie. Również skorupiaki i skrzela mogą stać się jego ofiarami.

To interesujące! Zjada pokarm zarówno w wodzie, nurkując po nim i pływając pod wodą, dobrze władając skrzydłami, jak i na lądzie, co jest rzadkością.

Troskliwi rodzice karmią pisklęta już od 2-3 dni życia małymi rybami i rzadziej skorupiakami, aż do wyjścia na zimowiska, przerywając karmienie dzień przed opuszczeniem miejsca lęgowego, stymulując tym samym jego zejście.

Powrót do treści

Rozmnażanie i potomstwo

Gilmot grubodzioby trafia na miejsce lęgowe w kwietniu-maju, osiągając wiek dwóch lat, zawsze w tym samym miejscu przez całe życie. Gatunek ten zasiedla kolonie ptaków na stromych przybrzeżnych klifach, których występy służą jako gniazdo. W związku z tym nie wyposaża gniazda; wysiaduje jedno jajko w kształcie gruszki na skalistym terenie.

Taki kształt pomaga uchronić jajko przed upadkiem z wysokości: tworzy dodatkowe punkty kontaktu między jajkiem a skałą, aw przypadku przechylenia często tworzy małe półkole wokół ostrego końca, powracając na swoje miejsce. Kolor jajka - biały, szary, niebieskawy lub zielonkawy, przeplatany - ten wzór jest niepowtarzalny, pozwala rozróżnić jajo rodzicom.

To interesujące! Pary są monogamiczne przez całe życie, inkubując i karmiąc potomstwo, dając sobie nawzajem czas na odpoczynek i wyżywienie.

Podczas wysiadywania ptak wsuwa łapy pod jajko i kładzie się na nim... Jeśli jedno jajko zostanie zgubione, samica może złożyć kolejne, a jeśli umrze, może również znieść trzecie. Okres inkubacji trwa od 30 do 35 dni.

Komunikacja głosowa z rodzicami zachodzi już w procesie dziobania, który może trwać od dwóch do czterech dni: uważa się, że w ten sposób dochodzi do wymiany informacji - pisklę otrzymuje dane o świecie zewnętrznym, których potrzebuje do rozwoju, głos potomstwo pobudza rodziców do zdobywania pożywienia i opieki.

Po urodzeniu pisklę ma gęstą, krótką, puszystą sierść, brązowawo-ciemną na głowie i grzbiecie oraz białą pod spodem; szybko rośnie, przechodząc w piórko. W wieku 1-1,5 miesiąca jest gotowy do wypraw na zimowiska, zeskakując z miejsca urodzenia, pomagając sobie szybować skrzydłami. Dzieje się to wieczorem i nocą, aby zminimalizować śmierć drapieżników, a przyczynia się do tego masowy charakter tego procesu.

Pisklę pieszo dociera do wody i głosem odnajduje rodziców, z którymi udaje się na zimowisko.

Powrót do treści

Wideo: Kaira

Zimą ich szyja i twarz stają się bladoszare. Ich dziób w kształcie włóczni jest szaro-czarny z białą linią biegnącą wzdłuż boków górnej szczęki. Nilu długodzioby (U. lomvia) można odróżnić od nurzyka cienkowłosego (U. aalge) po ich stosunkowo mocnych cechach, które obejmują cięższą głowę i szyję oraz krótki, mocny dziób. Mają też bardziej czarne upierzenie i brakuje większości brązowych pasków po bokach.

Zabawny fakt: gatunki czasami krzyżują się ze sobą, być może częściej niż wcześniej sądzono.

Guillemots to płetwonogie ptaki nurkujące z krótkimi nogami i skrzydłami. Ponieważ ich nogi są odsunięte daleko do tyłu, mają wyraźną postawę wyprostowaną, bardzo podobną do pingwina. Męskie i żeńskie nurzyki wyglądają tak samo. Pisklęta pisklęta są podobne do dorosłych pod względem upierzenia, ale mają mniejszy, cieńszy dziób. Mają mały, zaokrąglony czarny ogon. Dolna część twarzy staje się biała zimą. Lot jest mocny i bezpośredni. Ze względu na krótkie skrzydła ich ataki są bardzo szybkie. W koloniach lęgowych ptaki wydają wiele głośnych chichotów, ale na morzu milczą.

Naturalni wrogowie

Ze względu na surowy klimat siedlisk nurzyka grubodziobego nie ma on prawie żadnych naturalnych wrogów. Ponadto wysokość i pionowość skał, na których gniazduje oraz bardzo małe gzymsy, na których wysiaduje pisklęta, ograniczają dostęp drapieżników.

To interesujące! Śmierć tego ptaka w wodzie jest często spowodowana działalnością człowieka: wpada w sieci, które zakładają rybacy.

Kiedy lód Arktyki się porusza, nurzak może zostać schwytany, uwięziony przez przesuwające się kawałki lodu w małej dziurze i niezdolny do startu. W środowisku naturalnym jaja giną głównie, zwłaszcza te świeżo złożone, najczęściej z powodu tłoku w gęstych koloniach ptaków i walk dorosłych w walce o miejsce.

Duże gatunki mew mogą czasem zrujnować miejsce lęgowe znajdujące się w pewnej odległości od ogólnego szyku. Lis polarny, kruk, sowa śnieżna mogą zjadać pisklęta, które spadły z okapu. Dorośli mogą czasami stać się ofiarami gyrfalcon.

Powrót do treści

Populacja i stan gatunku

Populacja gatunku nie jest obecnie w stanie krytycznym i liczy miliony osobników, będąc jednym z najliczniejszych przedstawicieli ptaków na obszarach arktycznych i subarktycznych.

Nutnik grubodzioby, jako prawdziwy przedstawiciel ptaka morskiego, jest ważnym elementem polarnego ekosystemu... Ochrona tego ptaka prowadzona jest w niektórych rezerwatach i rezerwatach, na terenie których wyposaża on miejsce lęgowe lub hibernuje.

Opis i siedlisko

Smukłe nurzyki (Uria aalge) - największych przedstawicieli rodziny Chistikov, długość ciała nurzyka cienkodzioba sięga 41 cm, rozpiętość skrzydeł 64-70 cm, a waga od 620 do 1100 g. rodzina rozciąga się na wybrzeża Północnego Atlantyku i Północnego Pacyfiku, a także przyległe wybrzeże Oceanu Arktycznego. Na południu dociera do Wysp Brytyjskich i Portugalii, na Pacyfik po Półwysep Koreański, północną Japonię i Kalifornię. Nilu cienkodzioba ma długi, ostry czarny dziób, górna część jest ciemnobrązowa, dolna jest biała, wzdłuż skrzydła biegnie cienki poprzeczny biały pasek, nogi są czarno-brązowe. Zimuje w morzu w pobliżu miejsc lęgowych, czasem w Morzu Śródziemnym - zimą pierze przednie strony szyi, gardła i „policzków” stają się białe.

Zachowania społeczne i reprodukcja

Gniazda smukły guillemot na skalistych wybrzeżach morskich, wyspach, gdzie tworzy wielotysięczne kolonie - „kolonie ptaków”. Osiedla się razem z alkami, maskonurami, kociakami i innymi ptakami. Ptasie targowiska są tak gęsto zaludnione, że ptaki często siedzą blisko siebie. Jeden metr kwadratowy skalnego gzymsu może pomieścić do 37 cienkowłosych jaj wylęgowych nurzyka. Jest to maksymalna gęstość „przestrzeni życiowej”, do której ptaki są zdolne w okresie lęgowym. Ze względu na brak miejsca nurzyki wysiadują swoje jedyne jajo, które leży bez ściółki bezpośrednio na powierzchni skały, praktycznie stojąc, na wąskich półkach skalnych i półkach skalnych. Jajko ma charakterystyczny kształt gruszki z przesuniętym środkiem ciężkości, dlatego przy przypadkowym pchnięciu jajko nie stacza się z gzymsu, a jedynie opisuje łuk.

Lęg jest inkubowany przez 28-37 dni, a następnie oboje rodzice karmią pisklęta. Pisklęta wykluwają się z otwartymi oczami i pokryte grubym szarym puchem, jednak początkowo są zupełnie bezradne. Rodzice karmią je 2-3 razy dziennie rybami, waga każdej porcji ok. 10 g. Pisklęta opuszczają gniazdo, nie będąc jeszcze w stanie latać, 2-3 tygodnie po wykluciu i kończą rozwój już na wodzie . Startowanie z klifu staje się dla nich pierwszym poważnym sprawdzianem. Wysokość lęgowych nurzyków nad poziomem morza mierzona jest czasami w dziesiątkach, a nawet setkach metrów. Pisklęta wpadają do morza jak za obopólną zgodą - wszystko w tym samym czasie. Aby mieć czas na rozłożenie nieudolnych skrzydeł i przy ich pomocy przynajmniej nieznacznie ugasić prędkość upadku, potrzebują sporej wysokości, więc schodzenie z wysokich klifów jest obarczone mniejszym ryzykiem niż skakanie z niskich wysokości. Pisklęta są nadal tak lekkie, że nie pękają, jeśli upadną bezskutecznie, jednak wiele z nich wpada w szczeliny między kamieniami i ginie. Pisklęta, które przeżyły, wraz z rodzicami wypływają w morze, na skrzydło wstają dopiero w wieku 50-70 dni.

Pin
Send
Share
Send
Send