Rodziny ptaków

Tukan: opis ptaka, gdzie żyje, co je, gatunek

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptaki te należy klasyfikować jako duże gatunki ptaków, ponieważ ich długość wynosi średnio pół metra, w zależności od gatunku, a także płci.

Ciało ptaka wydaje się być bardzo masywne, owalne. Głowa jest również stosunkowo duża, o tym samym owalnym kształcie, osadzona na mocnej i mocnej szyi, choć nie można powiedzieć, że szyja odznacza się wdziękiem.

Osobliwością tukanów jest to, że mają dość duży dziób. Co więcej, w niektórych odmianach jego długość można porównać do długości tułowia, podczas gdy w innych osiąga zaledwie połowę długości głowy.

Oczy tych ptaków są stosunkowo duże, zaokrąglone i dość wyraziste. Odcień oczu może być w ogóle czarny lub mieć ciemnobrązowy odcień.

Ogon jest krótki, ale dostatecznie szeroki, z dużymi piórami w kolorze czarnym lub innym. Istnieją odmiany z bardzo długimi ogonami.

Rozpiętość skrzydeł tych ptaków jest taka, że ​​nie można ich nazwać dobrymi lotnikami. Chociaż w gęstych drzewostanach tropikalnych nie potrzebują one wyjątkowych cech lotu. Im wystarczy latać z gałęzi na gałąź lub z drzewa na drzewo, choć często sami muszą szukać pożywienia, więc muszą pokonywać znacznie większe odległości.

Jeśli chodzi o kończyny ptaka, są one wystarczająco mocne, aby ptaki mogły pozostać na gałęziach drzew i miały niebieskawy odcień. Małe pisklęta mają na stopach zrogowacenia piętowe, co pozwala im na długi czas przebywania w gnieździe.

Upierzenie ptaków ma podstawowy czarny kolor, przy czym występują wtrącenia plamek o różnych odcieniach. Dziób tego ptaka jest nie mniej jasny, z maksymalnie 5 różnymi odcieniami.

Kolorowe plamy na ciele tukana są ułożone w następującej kolejności:

  • Głównym tłem ubarwienia upierzenia jest czerń węglowa. Górna część głowy jest pomalowana tym samym tonem, w tym tułów i ogon ptaka. Mimo to istnieją gatunki, których główny kolor upierzenia jest jaśniejszy, zbliżony do kasztana.
  • Klatka piersiowa, okolice gardła, w tym dolna część głowy, pomalowane są na jaśniejsze i kontrastowe odcienie, natomiast występują odcienie bieli i żółci o różnym nasyceniu.
  • Ogon górny i dolny są tak samo jasne i pomalowane na biało, czerwono, pomarańczowo i inne kontrastujące odcienie.
  • Możliwe są również różne kolory wokół oczu, które kontrastują zarówno z ogólnym grafitowym tłem, jak i jasnymi wzorami znajdującymi się w dolnej części głowy, klatki piersiowej i szyi.
  • Prawie wszystkie odmiany tukanów wyróżniają się tym, że ich nogi i pazury mają niebieskawo-niebieski kolor.
  • Kolor oczu jest czarny lub brązowawy.
  • Cienka skóra wokół oczu jest również pomalowana na jasne odcienie niebieskiego, jasnoniebieskiego, jasnozielonego, pomarańczowego, żółtego lub czerwonawego.
  • Kolor dzioba również może być inny, w zależności od gatunku tukanów. Jeśli ptak ma czarny dziób, to nawet na nim można znaleźć plamy o różnych odcieniach.

Interesujący fakt! Ptaki tukanów są na swój sposób piękne i ciekawe, mimo że mają masywne ciało, dużą głowę, krótki ogon i stosunkowo duży dziób. Wyjątkowość gatunku dopełnia jasny i zróżnicowany kolor upierzenia.

Zachowanie i styl życia

Tukany są często nazywane „amazońskimi klaunami” ze względu na ich jasny wygląd i wesołe usposobienie. Tukany tworzą kilka stad, około dwóch tuzinów osobników. Wraz z początkiem sezonu lęgowego tworzą pary i opuszczają stado. Wracają do trzody ze swoim potomstwem.

Z reguły ptaki te próbują trzymać się swoich domów i migrują tylko w skrajnych przypadkach. W takich przypadkach tworzą liczniejsze stada. Jeśli kilka małych grup ptaków znajdzie owocne drzewo, które może zapewnić tym grupom pokarm przez długi czas, wówczas formują się i pozostają na tym drzewie, ale już jako duże stado.

Zasadniczo ptaki te wykazują swoją aktywność w ciągu dnia, rzadko opadając na ziemię. Wolą przebywać pod osłoną korony drzewa, gdzie jest wystarczająco dużo pożywienia i gdzie trudno jest dotrzeć do drapieżników.

Większość tukanów hałasuje, więc ich krzyki słychać w lesie deszczowym przez wiele kilometrów. Jednocześnie ptaki nie rozwiązują problemów między sobą, nie są wojownikami, ale wręcz przeciwnie, wyróżniają się życzliwością i giętkością. Ptaki te utrzymują pokojowe stosunki ze wszystkimi członkami stada, niezależnie od ich liczby i, jeśli to konieczne, są zawsze gotowe do wzajemnej pomocy.

Tukany mają bardzo zabawne nawyki. Mogą bawić się ze sobą, skacząc z gałęzi na gałąź i stukając w nie dziobem. Następnie przechylają głowy na bok i niejako słuchają, co z tego wychodzi. Po obfitych opadach chętnie pluskają się w wodzie, która gromadzi się w rozwidleniach dość grubych gałęzi ogromnych drzew tropikalnych.

Naukowcy wciąż nie są zgodni co do tego, dlaczego ten ptak potrzebuje tak dużego dzioba, zwłaszcza że nie jest tak wygodny z tak dużym dziobem, ale wydaje się to tylko ludziom. Sądząc po zachowaniu ptaków, nie można tego w żaden sposób powiedzieć, ponieważ są one radosne i optymistyczne, pomimo wielkości dzioba.

Ciekawe wiedzieć! Pomimo swoich rozmiarów dziób tukanów nie jest tak masywny, ale wręcz przeciwnie, jest nawet bardzo lekki, ponieważ składa się z dużej liczby wewnętrznych wnęk, co znacznie zmniejsza jego wagę.

Dzięki obecności takiego dzioba tukany zdobywają pożywienie dla siebie, a według wielu ekspertów dziób jest zaangażowany w proces termoregulacji w tak trudnych warunkach klimatu tropikalnego. Ptak może groźnie kliknąć dziobem, co pomaga ptakom bronić się przed wrogami i chronić swoje potomstwo.

W niewoli tukany zachowują się bardzo przyjaźnie. Jedynym problemem jest rozmiar klatki. Często klatka z tukanem musi być zamówiona lub wykonana ręcznie. W warunkach domowych tukany zachowują się spokojnie i przyjaźnie wobec właściciela. Te ptaki są wystarczająco inteligentne i bystre, dlatego przywiązują się do swojego właściciela.

Ile żyje tukanów

Uważa się, że te ptaki są prawdziwymi stulatkami. Ich cykl życiowy waha się od 20 do 50 lat, w zależności od gatunku, a także warunków bytowania. Tukany, podobnie jak wiele innych gatunków ptaków, żyją w niewoli znacznie dłużej niż w warunkach naturalnych.

Dymorfizm płciowy

Dymorfizm płciowy u tukanów nie jest zbyt wyraźny, ponieważ ptaki przeciwnej płci mają prawie ten sam kolor. Jednocześnie osobniki nieznacznie różnią się wielkością i masą ciała: samice mają nieco mniejsze rozmiary i są nieco lżejsze. U niektórych gatunków samice mają również niezbyt długi dziób.

Tukany żółtogardłe (Ramphastos ambiguus)

Długość ciała tych ptaków nie osiąga już 60 cm, przy maksymalnej wadze 750 gramów. Główny kolor upierzenia jest czarny, ale gardło i górna część klatki piersiowej wyróżniają się jasnożółtym kolorem, a od głównego koloru oddzielone są wąską czerwoną obwódką. Ogon ogonowy tych ptaków jest jaskrawoczerwony, a górny ogon ma kremowo-biały odcień. Dziób charakteryzuje się dwukolorowym kolorem, który jest podzielony po przekątnej w postaci ciemnych i jasnych odcieni. Górna część dzioba jest jasnożółta, podczas gdy dolna część jest czarna lub brązowawo-kasztanowa. Jasnozielona szeroka obwódka jest wyraźnie widoczna wokół oczu. Naturalne siedliska tukanów żółtogardłych występują na terytorium Peru, Ekwadoru, Kolumbii i Wenezueli, granicząc ze wschodnią częścią Andów.

Ariel toucan (Ramphastos vitellinus)

Ta odmiana tukanów jest nieco mniejsza niż żółtogardła i dorasta do nie więcej niż 48 cm, przy wadze około 400 gramów. Podstawowym kolorem jest lakier czarny, chociaż dolna część głowy, gardło i górna część klatki piersiowej charakteryzują się obecnością jasnożółtej plamki. Podstawa całkowicie czarnego dzioba ma takie samo zabarwienie. Granice żółtych i czarnych odcieni są oznaczone jasnymi, pomarańczowo-czerwonymi kolorami. Jednorożec i plamki wokół ciemnych oczu są tego samego koloru. Naturalnym siedliskiem tego gatunku tukanów są południowo-wschodnie terytoria Amazonki.

Tukany cytrynogardłowe (Ramphastos citrolaemus)

Pod względem wielkości ptaki te są takie same jak poprzednie gatunki. Głównym kolorem upierzenia jest grafitowo-czarny, a górna część klatki piersiowej i gardła charakteryzuje się bladym cytrynowym kolorem, a bliżej boków zabarwienie prawie białe. Wokół oczu kolor jest jasnoniebieski, aw dolnej części zmienia się w biały. Na szczycie dzioba widać niebieskawo-żółty wąski pasek. Podstawa dzioba ma ten sam kolor. W Wenezueli i Kolumbii występują tukany o cytrynowym gardle.

Tukan o niebieskiej twarzy (Ramphastos culminatus)

Ci członkowie rodziny dorastają do 48 cm długości, przy średniej wadze około 380 gramów. W górnej części klatki piersiowej i na gardle znajduje się biała plama, która jest obszyta wąskim czerwonym paskiem. Wokół oczu widać jasnoniebieskie plamy. Ogon górny ptaków charakteryzuje się ceglastoczerwonym odcieniem, dziób natomiast jest czarny, a wzdłuż wierzchołka biegnie bladożółty pas. Podstawa dzioba jest żółta. Siedliska naturalne są związane z plantacjami leśnymi w Wenezueli, Boliwii i Brazylii.

Tukan rdzawoszyi (Ramphastos dicolorus)

Są uważani za najmniejszych przedstawicieli rodziny tukanów. Przeciętna waga ptaka wynosi około 320 g, a jego wielkość nie przekracza 46 cm. Ptaki te mają dziób krótszy od pozostałych członków rodziny. Górna część klatki piersiowej, podobnie jak gardło tukanów, ma kolor żółto-pomarańczowy, przechodząc w bladożółty kolor na krawędziach. Dolna część klatki piersiowej i brzuch są koloru czerwonego, tego samego koloru są plamy wokół oczu. Dziób ma zielonkawo-niebieski kolor. Naturalne siedliska to zalesione obszary Brazylii, Boliwii, Paragwaju i północno-wschodniej Argentyny.

Tukan tęczowy (Ramphastos sulfuratus)

Mają wymiary ciała do pół metra i średnią wagę około 400 gramów. Klatka piersiowa, gardło i spód głowy są koloru cytrynowego. Granicę z głównym czarnym kolorem upierzenia oddziela wąski czerwony pasek. Spód ogona ptaka jest jaskrawoczerwony. Dziób ma czarną obwódkę, w której zamknięte są 4 odcienie, w których pomalowany jest sam dziób: są to zielone, niebieskie, pomarańczowe i czerwone. Krawędzie górnej i dolnej części dzioba mają również własne czarne obramowanie w postaci wąskich czarnych pasków.

Duży tukan (Ramphastos toco)

Dorastają na ponad 60 cm i mogą ważyć prawie 700 gramów. Dolną część głowy, gardła i klatki piersiowej podkreślono białą plamą na głównym czarnym tle upierzenia. Wierzchołek ogona jest również jasnobiały, podczas gdy wierzch jest czerwony. Oczy znajdują się jakby w niebieskawych kręgach, które są oznaczone pomarańczowymi paskami. Główny kolor dzioba jest żółto-pomarańczowy, ale w jego górnej części wzdłuż dzioba znajduje się czerwony pasek. Podstawa dzioba jest oznaczona czarnymi plamami, podobnie jak koniec. Ptaki wolą mieszkać w Boliwii, Peru, Paragwaju i Brazylii.

Tukan biały (Ramphastos tucanus)

Przeciętna waga ptaka wynosi około 600 gramów przy maksymalnym rozmiarze około 58 cm. Górna część klatki piersiowej i gardło charakteryzują się czystym białym ubarwieniem. Obszar ten ograniczony jest głównym czarnym kolorem upierzenia czerwonym paskiem. Kolor dzioba jest bardzo zróżnicowany, chociaż główny ton jest czerwony, podczas gdy górna część dzioba charakteryzuje się plamami turkusowych i jasnożółtych odcieni, które z kolei mają czarną jak węgiel obwódkę. Ten ptak żyje głównie w Amazonii.

Ważny fakt! Tukany swoją nazwę zawdzięczają temu, że niektórzy przedstawiciele tej rodziny wydają dźwięki podobne do współbrzmienia „tokano!”.

Naturalne siedliska

Ptaki te gniazdują głównie w lasach Ameryki Środkowej i Południowej, w tym w Meksyku i Argentynie. Tukany występują zarówno na terenach płaskich, jak iw górach, na wysokości 3 km nad poziomem morza. Na swoje miejsca lęgowe ptaki wybierają miejsca nie w gęstych zaroślach, ale na krawędziach lub w rzadkich gajach, gdzie jest nieco jaśniej i gdzie docierają promienie słoneczne.

Wolą mieszkać w dziuplach, a ich dziób nie jest przystosowany do robienia dziur w drzewach, nawet starych, dlatego ptaki osiedlają się w starych dziuplach lub gniazdach innych ptaków pozostawionych z wielu powodów. Często można zaobserwować, jak kilka osób dorosłych mieszka jednocześnie w jednym zagłębieniu.

Ciekawe wiedzieć! Ze względu na to, że ptak ma ogromny dziób, po prostu przeszkadza, gdy ptak jest w gnieździe. Aby jakoś zminimalizować ten dyskomfort, ptaki odwracają głowy do tyłu i kładą duży dziób na plecach lub na plecach swojego krewnego.

Dieta tukanów

Uważa się, że tukany to głównie ptaki nie drapieżne, dlatego podstawą ich diety są owoce i jagody, a także kwiaty wszelkiego rodzaju roślin tropikalnych. Ptak znajdujący się na gałęzi ogromnego tropikalnego drzewa zbiera owoce za pomocą dzioba. Dzięki tak długiemu dziobowi ptakowi udaje się zdobyć pożywienie dla siebie, które rośnie na małych gałęziach, które nie są w stanie udźwignąć ciężaru tukanów.

Pomimo swojej roślinożerności tukany czasami nie przegapią okazji do zjedzenia pająka, różnych owadów, żab, jaszczurek, małych gadów, a także zniszczą gniazda innych ptaków.

Trzymane w niewoli są absolutnie mało wymagające w diecie, ponieważ jedzą wszystko, co im się poda. Z łatwością zjedzą chleb, orzechy, wszelkiego rodzaju zboża, jajka, ryby, drobne bezkręgowce, a także owady i żaby. Jako przysmak tukanom można podawać owoce tropikalne i jagody, ponieważ należą one do ich naturalnych składników pożywienia.

Rozmnażanie i potomstwo

Tukany to ptaki, które tworzą pary przez długi czas i nie zmieniają partnerów. Jak wspomniano powyżej, ich gniazda znajdują się w dziuplach drzew, gdzie samica składa kilka jaj, ale nie więcej niż 4. Jaja są białe i owalne. Jaja wysiadywane są kolejno przez samicę i samca. Po kilku tygodniach lub trochę dłużej (wszystko zależy od gatunku ptaka) rodzi się potomstwo. Pisklęta są absolutnie bezradne. Po około trzech tygodniach, nie wcześniej, pisklęta zaczynają widzieć. Upierzenie również nie rośnie tak szybko, dlatego nawet w wieku jednego miesiąca nie są one całkowicie pokryte.

Ciekawy moment! Ponieważ pisklęta tukanów muszą przebywać w gnieździe przez co najmniej 2 miesiące, a ściółka w gnieździe nie jest do końca miękka, pisklęta mają zrogowacenia piętowe, które zapobiegają otarciom pięt.

W procesie karmienia piskląt uczestniczą oboje rodzice, czasem dołączają do niego niektórzy krewni.

Trwa to do momentu, gdy młode tukany zaczną latać. Potem razem z rodzicami przyłączą się z powrotem do swojej trzody.

Naturalni wrogowie tukanów

Takie ptaki mają wystarczającą liczbę naturalnych wrogów, ponieważ poluje na nie wiele ptaków drapieżnych, duże węże, różne koty i inne drapieżniki, które świetnie czują się na wysokich drzewach tropików. Chociaż nie zdarza się to tak często, dzięki jasnej i wielobarwnej kolorystyce ptaka. Ze względu na obecność jasnych kolorów sylwetka tego ptaka rozpada się na jasne elementy w koronie drzew, przypominające tropikalne kwiatostany lub owoce, które wprowadzają w błąd drapieżniki. Ponadto całe stado jest w stanie obronić każdego swojego pokrewnego, do którego drapieżnik odważy się podejść.Ptaki natychmiast wydają taki hałas, że każdy drapieżnik od razu myśli, jak jak najszybciej wydostać się z tego miejsca.

Populacja i stan gatunku

Niektóre gatunki tukanów są nadal chronione, mimo że populacje tych ptaków są bardzo duże. Główny problem wiąże się z tym, że tukany mogą żyć wyłącznie w tropikach. W zależności od gatunku ptaki mają następujące statusy:

  • Tukany duże, tukany cytrynogardłowe, tukany czerwonoszyje i tukany tęczowe mają status gatunków „najmniejszej troski”.
  • Tukan żółtogardły został uznany za gatunek bliski wrażliwości.
  • Tukany o białych klatkach, tukany o niebieskich twarzach i tukany arielowe odpowiadają statusowi „gatunków wrażliwych”.

Tukany to bardzo hałaśliwe ptaki, które wolą trzymać się w małych grupach, ale w pewnych warunkach mogą tworzyć liczne stada. Trzymając się swoich grup, ptaki te żerują, a jeśli to konieczne, wszyscy razem mogą walczyć z tymi, którzy naruszają ich wygodę, a tym bardziej ich życie. Ptaki te są uważane za wszystkożerne, chociaż ich dieta opiera się na pokarmach roślinnych. Świetnie czują się w niewoli, poza tym mają przyjazne i serdeczne usposobienie. Jeśli je oswoisz, ptaki te zachwycą właściciela i wszystkich innych członków rodziny swoimi zabawnymi, a czasem nieszkodliwymi wybrykami przez dziesięciolecia. Niektóre plemiona żyjące na tym samym terytorium co tukany praktykują trzymanie tukanów jako drobiu.

Wreszcie

Natura jest tak bogata w różnorodność flory i fauny, że czasami zastanawiasz się, jak ta różnorodność pasuje do naszej planety. Jest tu wiele po prostu wyjątkowych okazów, a tukany nie są wyjątkiem. Ptaki wyróżniają się nie tylko budową ciała, ale także wybarwieniem, w tym charakterem zachowania. Przede wszystkim należy zaznaczyć, że są to inteligentne ptaki prowadzące społeczny tryb życia. Doskonale zdają sobie sprawę, że w trudnych warunkach tropikalnych można przeżyć tylko razem. Znajdują pożywienie dla siebie w grupach i bronią się przed naturalnymi wrogami w grupach, aw tropikach jest ich mnóstwo.

Wszystko byłoby dobrze, gdyby dana osoba nie ingerowała w środowisko naturalne. Z uwagi na to, że zieleń równikowa podlega systematycznemu wycinkom, a ich powierzchnia stale się zmniejsza, ptaki tracą swoje naturalne siedliska, a co za tym idzie - zwyczajową dietę, co z pewnością doprowadzi do spadku liczebności tych ptaków.

Jak pokazuje życie, ptaki te nie czują się źle w niewoli, chociaż jest jeden, ale istotny problem związany z wielkością ptaka. Faktem jest, że do jego przechowywania potrzebna jest bardzo obszerna komórka. Ponadto musisz mieć wystarczająco dużo wolnego miejsca w domu, aby mieć takiego ptaka. Oczywiście nie każdy sobie z tym poradzi, zwłaszcza w warunkach naszych mieszkań, chociaż w wiejskim lub prywatnym domu jest wystarczająco dużo miejsca, aby trzymać tukany. Zaletą tukanów jest to, że są wszystkożerne i nie trzeba zbyt wiele myśleć o ich specjalnej diecie.

  • Autor posta:Marusy
  • Post opublikowany: 09.12.2019
  • Kategoria posta:Fakt dnia
  • Dodaj Komentarze:0 komentarzy

Może Ci się spodobać

Pin
Send
Share
Send
Send