Rodziny ptaków

Bates 'Paradise Flycatcher / Terpsiphone batesi

Pin
Send
Share
Send
Send


Muchołówka rajska (łac. Terpsiphone paradisi) w ogóle nie mieszka w Ogrodzie Eden. Jego siedlisko obejmuje zachodnie regiony Primorskiego Terytorium Rosji, rozległe terytoria od Turkiestanu po Indie, północne i wschodnie Chiny, a także całe południe Azji aż po archipelag indonezyjski, gdzie można go znaleźć na wyspach Sumba i Alor. .

Ten mały ptaszek z rodziny monarchów uwielbia gęste wilgotne lasy, stare ogrody i gaje, w których z łatwością można się schować przed znienawidzonymi drapieżnikami. Nie jest łatwo zobaczyć rajskiego muchołówki - jest tam zbyt dużo zieleni i gałęzi, w których żyje. Ale bardzo łatwo ją rozpoznać - zarówno samce, jak i samice mogą pochwalić się niezwykłym kolorowym upierzeniem.

A z paniami wszystko jest proste: mają czerwono-brązowe pióra, lekki brzuch i szare gardło. Ale panowie zmieniają kolor i wygląd w ciągu pierwszych trzech lat życia. W okresie dojrzewania są bardzo podobne do swoich matek i sióstr - można je odróżnić tylko po czarnym gardle i niebieskich obwódkach oczu.

W drugim roku życia samce nabywają długie, 24 cm pióra ogonowe. Biorąc pod uwagę, że długość ciała rajskich muchołówek to zaledwie 19-22 cm, oczywiste jest, że taka dekoracja od razu dodaje im „wagi” w oczach przyszłych partnerów. Po trzecich urodzinach samce stają się całkowicie białe, a ich ogon wydłuża się do 30 cm.

Rajskie muchołówki żywią się nie tylko muchami, ale także innymi owadami. Ciekawostką jest to, że łapią zdobycz w locie, energicznie zamiatając nad ziemią na wysokości od 1 do 2 m. Ptaki te są duże i czyste. Często można je spotkać w jakimś płytkim strumieniu, gdzie nie tylko gasią pragnienie, ale także pływają i to z wielką przyjemnością. Po zabiegach wodnych muchołówki udają się do najbliższego krzewu, aby uporządkować upierzenie.

Okres godowy zwykle rozpoczyna się wczesną wiosną. Samce latają na miejsca lęgowe jako pierwsze, nieco później dołączają do nich samice. Przyszli rodzice budują swoje kruche gniazdo w wysokich krzewach lub na niskich drzewach, aby chronić pisklęta przed słońcem i różnymi miłośnikami rujnowania cudzych gniazd. Ponadto para aktywnie chroni go przed aroganckimi sąsiadami, którym może spodobać się wybrane przytulne miejsce.

Materiałem budulcowym gniazda w kształcie stożka są cienkie gałęzie, mech, sucha trawa i drobne liście. Wewnątrz jest wypełniony miękkimi włóknami, aby zapewnić dziecku ciepło i wygodę. Po zakończeniu budowy samica składa 3-4 jasnoróżowe jaja, z których każde pojawia się nie częściej niż raz dziennie.

Rodzice inkubują je przez dwa tygodnie, stale się zastępując. Przez mniej więcej taki sam czas niemowlęta są całkowicie zależne od mamy i taty, którzy karmią je małymi owadami. Kiedy nadejdzie czas, dorosłe osobniki zaczynają krążyć wokół gniazda, głośno śpiewając, zachęcając pisklęta do opuszczenia schronienia. W końcu najbardziej odważny lub ciekawy z nich wykonuje swój pierwszy lot, ufając instynktowi i posłuszni woli starszych. Idąc za nim, jego bracia i siostry szybko wylatują z gniazda.

Rodzina jeszcze przez kilka dni trzyma się razem, chowając się w gęstym krzaku. W tym czasie rodzice karmią swoje dorosłe potomstwo. Od połowy września rajskie muchołówki odlatują ze swoich miejsc lęgowych na południe, gdzie spędzą zimę.

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie "Muchołówka afrykańska / zielony terpsiphone" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej rozdzielczości do 3930x2620.

  • Kraj: Polska
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Jesień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne w Dostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send