Rodziny ptaków

Papugi (Psittaciformes)

Pin
Send
Share
Send
Send


V. TRETYAKOV, biolog.

W rodzinie papug ornitolodzy wyróżniają podrodzinę Loriinae lub język szczotkarski. W przeciwieństwie do innych papug, które mają gładką skórę na języku, u Loriaceae koniec i wierzchołek języka pokryte są czymś w rodzaju szczotki ze skórzastych wyrostków. Z ich pomocą te niesamowite ptaki jedzą płynne, lepkie jedzenie: poliż sok z drzewa, pije nektar z kwiatów i sok z owoców tropikalnych. Dziób lorievów jest podobny do dzioba papug jedzących nasiona, do których jesteśmy przyzwyczajeni, ale w rzeczywistości jest znacznie słabszy. Taka papuga siedzi na kwiatostanie rośliny, bezlitośnie gryzie kwiat i zlizuje słodki płyn, a jednocześnie jest pokryta pyłkiem od stóp do głów. W Australii, Nowej Gwinei i licznych wyspach Oceanu Spokojnego drzewa i krzewy, na których ucztują loryisy, są usiane kwiatami, a papugi nie są w stanie wszystkiego zepsuć. Wraz z owadami przyczyniają się do zapylania roślin. Naukowcy sugerują, że ptaki i rośliny przystosowały się do siebie od około trzydziestu milionów lat, ostatecznie tworząc silne, wzajemnie korzystne więzi.

Oprócz jagód, owoców i nektaru, lorysy urozmaicają menu soczystymi płatkami kwiatów, młodymi liśćmi, a czasem drobnymi owadami, takimi jak miękkie bezwłose gąsienice.

Poznanie lorysów

Według niektórych danych jest 58, według innych - 70 gatunków papug loria, które należą do 11 (lub 16) rodzajów. Te ptaki mają od 18 do 40 centymetrów długości. Mniejsze gatunki z wydłużonymi ogonami w kształcie klina są powszechnie określane jako lorikeets. Są doskonałymi ulotkami. Papugi z rodzaju Lorius mają krótkie i szerokie, zaokrąglone ogony i wolą przebywać w gęstych gałęziach drzew. Przedstawiciele rodzajów Eos i Pseudeos mają ogony pośrednie.

Holenderskie słowo „laurie” oznacza „klaun”, a te papugi zostały tak nazwane nie bez powodu. Ptaki są pomalowane niezwykle jasno i soczyście, jakby były przebrane na karnawał. Co dziwne, tak chwytliwa kolorystyka maskuje papugę żerującą wśród liści i kwiatów. Wydaje się, że różnokolorowe obszary upierzenia dzielą ciało na fragmenty.

Najstraszniejszym wrogiem dla upierzonych „klaunów” są węże, w szczególności duże pytony drzewne, które reagują nie tyle na kolory otaczającego świata, ile na ruch i zapach potencjalnej ofiary.

Najczęściej w zakątkach domowych ogrodów zoologicznych występuje wielobarwny lub tęczowy lorikeet (Trichoglossus haematodus), mieszkaniec wielopoziomowych lasów tropikalnych i eukaliptusowych. Ornitolodzy liczą 21-22 podgatunków tego ptaka. Terytorium jego występowania jest rozległe: północ i wschód Australii, Moluki, część Wysp Sundajskich, wyspy Nowej Gwinei, Nowej Kaledonii, Nowych Hebrydów i archipelagów Bismarcka. Podgatunki różnią się osobliwością koloru poszczególnych części upierzenia. Tęczówka oczu jest czerwona, u samicy jaśniejsza, z pomarańczowym odcieniem. Długość ptaków wynosi 26-33 centymetry.

Ze wszystkich podgatunków wielobarwnego lorikete dwa zwykle należą do Europy. Pierwsza ma ciemnoniebieską głowę, żółty pasek szyjny, czerwony obszar klatki piersiowej, której pióra mają czarno-niebieską obwódkę, zielonkawy brzuch, żółte z zielonymi paskami upierzenie ogona i nóg. Ta papuga żyje w archipelagu Nowe Hebrydy.

Drugi podgatunek, górski wielobarwny lorikeet, wyróżnia się niebieskim kolorem brzucha, zielonkawożółtym paskiem na szyi, czysto zielonymi łydkami i ogonem, czerwonym obszarem klatki piersiowej, którego boki są pomarańczowe. Jego zasięgiem jest wschodnia część Australii i Tasmanii.

Nie mniej znane, ale rzadsze papugi to lorysy szerokogoniaste. Jest ich osiem typów. Wspomnimy tylko o żółtych grzbietach, fioletowych i damskich. Pierwsza żyje na Molukach północnych i środkowych, druga - na południu, trzecia - na Nowej Gwinei i pobliskich małych wyspach. Mają mniej więcej rozmiar kawki, czyli około 30 centymetrów długości. Dzioby są pomarańczowoczerwone, wokół oczu wąski szary pierścień nagiej skóry. Te niesamowicie piękne ptaki wyglądają tak. Loris żółtogrzbiety (Lorius garrula). Głównym kolorem upierzenia jest jasnoczerwony. Piszczele są zielone. W górnej części pleców znajduje się trójkątna żółta plamka. Skrzydła są oliwkowozielone, ich fałdy są żółte. Koniec ogona jest zielony z fioletowym odcieniem. Loris z purpurową czapą (L. domicella) jest również przeważnie czerwony. Przez wola przebiega żółty pasek. Czubek głowy jest czarny z fioletowym odcieniem. Upierzenie kończyn dolnych jest niebieskie. Skrzydła są oliwkowozielone, niebieskie w fałdach. Koniec ogona jest czarniawy. Lady Lori (L. Lori). Na głowie czarna "czapka". Boki głowy, potylica, gardło, boki tułowia, dolna część pleców i górna część ogona są czerwone. Górna część pleców, wole, klatka piersiowa, brzuch i dolne osłony ogona są niebieskie. Czerwone upierzenie głowy, gardła i potylicy jest oddzielone od czerwonego upierzenia boków ciała niebieskim poprzecznym paskiem biegnącym od wola do górnej części pleców. Skrzydła są zielone powyżej. Ogon jest czerwony, na końcu granatowy.

Wszystkie te papugi są szczególnie wymagające w żywieniu i są bardzo ciepłolubne. Ale przy należytej, troskliwej opiece żyją długo, silnie przywiązani do osoby. Nawet dorosłe ptaki złowione w naturze można łatwo oswoić, gdy są trzymane same. Swoją zdolnością naśladowania ludzkiej mowy przewyższają nie tylko inne gatunki loris i lorikeets, ale także większość dużych i średnich papug (z wyjątkiem szarych i niektórych amazonek). Loris czerwony (Eos bornea) to niezwykle piękny, jasny ptak. Mieszka na Molukach i Kai. To wdzięczna, smukła papuga o jaskrawoczerwonym kolorze (pióra tułowia u podstawy są białe). Pierwotne pióra skrzydeł są czarne z czerwonymi „lusterkami”, a drugorzędne są czerwone z czarnymi końcówkami. Duże osłony skrzydeł (w tylnej części) - niebieskie z czarnym. Podogon i pasek od niego do nóg są czarno-niebieskie. Brązowe oczy są otoczone paskiem niebieskawo-szarej skóry. Dziób jest ciemnopomarańczowy u samców i jasnopomarańczowy u samic. Te ostatnie mają nieco mniejszą główkę, bardziej zaokrągloną i zgrabną w kształcie. Długość ptaków to około 30 centymetrów. Naukową nazwę (Eos) nadano papudze na cześć starożytnej greckiej bogini porannego świtu Eos (aka Aurora). Ciemny loris (Pseudeos fuscata) jest szeroko rozpowszechniony w Nowej Gwinei. Ta papuga została sprzedana na Moskiewskim Targu Ptaków w lipcu tego roku. Główny kolor upierzenia jest oliwkowo-brązowy, ptak jest bardzo piękny. Dziób jest czerwonawo-pomarańczowy. Na czubku głowy duża słomkowożółta plamka. Wokół szyi żółto-pomarańczowa wstążka, wzdłuż klatki piersiowej druga taka wstążka, ale ciemniejsza, bardziej pomarańczowa. Brzuch i uda są czerwone. Podogon jest niebieski. W połowie lat osiemdziesiątych w jednym z wybiegów moskiewskiego zoo mieszkała ciemna lorysa, która „zaprzyjaźniła się” (a raczej utworzyła parę) z rudowłosą aratą, zupełnie niespokrewnioną papugą przywiezioną z Ameryki Południowej. Tych samotników doprowadziła do zbliżenia niezwykła towarzyskość charakterystyczna dla każdego gatunku papug. Ptaki spędzały razem cały czas, przytulając się i czule dotykając sobie nawzajem piór. Ale jedli z różnych karmników: aratinga skubała ziarna, a lorysy piły słodką mieszankę miodu i kompotu.

Słodycze i dziwki

Mało kto pozostanie obojętny, patrząc na papugi loris. Ale w naszym kraju, podobnie jak w wielu innych, te piękne ptaki są rzadkimi mieszkańcami zakątków domowych ogrodów zoologicznych. Nie tolerują długotrwałego transportu ze względu na trudności w karmieniu i szybszy metabolizm niż inne papugi. Dwie inne okoliczności utrudniają szerokie rozpowszechnienie loryli i loryli wśród amatorów. Jednym z nich jest to, że lorysy, podobnie jak wszystkie ptaki, które jedzą miękki i mokry pokarm, mają płynne odchody. Papuga szybko plami spód klatki, kratę, okoń, a czasem ścianę pokoju najbliżej jego mieszkania. I to nie tylko z ekskrementami, ale także z odpryskami jedzenia. Lepiej jest przykryć metalową lub łatwo zmywalną plastikową tacę klatki papierem, dociskając ją do góry grubą siatką (bez niej papuga szybko rozerwie papier na strzępy). Musisz codziennie zmieniać tę pościel. Niektórzy właściciele loris kładą na palecie warstwę dużych trocin.

Kolejna negatywna okoliczność: większość loris i lorikeets, jeśli coś im przeszkadza, wydaje głośne i przenikliwe piskliwe okrzyki, które mogą znieść tylko najbardziej cierpliwi miłośnicy ptaków.

Głównym składnikiem diety lorysów czerwonych, szerokogonowych i ciemnych jest płynna owsianka typu Baby-Papa, Baby-Mix, Frutolino, składająca się z kaszy manny, owoców, witamin, mąki pszennej lub ryżowej w postaci płatków. Nie wymaga gotowania, po prostu rozcieńcza się gorącą wodą. Do kleiku dodaje się stopniowo cukier (najlepiej owocowy), miód, soki owocowe i marchewkowe, syrop z dzikiej róży, wszelkie domowe dżemy (zwłaszcza z czerwonych i czarnych porzeczek natarte cukrem). Możesz tu również dodać proszek glukonianu wapnia i glicerofosforanu, a raz w tygodniu - jedną lub dwie krople rozpuszczalnej w wodzie multiwitaminy dla ptaków. Do mieszanki nie należy włączać mleka skondensowanego, w przeciwnym razie szybko ulegnie kwaśnemu.

Aby uchronić ptaka przed zaburzeniami trawienia w okresie gorącym, zaleca się podawanie płynnej paszy w małych porcjach dwa do trzech razy dziennie.

Loris dobrze jedzą jabłka, gruszki, winogrona, banany, grejpfruty, wszelkie jagody ogrodowe. Można im zaoferować plastry gotowanego kurczaka, suszony biały chleb zanurzony w słodkiej herbacie lub roztworze miodu oraz miękki pokarm dla owadożernych ptaków (tarta marchewka z drobno pokrojonym jajkiem na twardo i posiekaną białą bułką tartą). Wiosną papugi otrzymują gałęzie kwitnącej wierzby i drzew owocowych z otwartymi pąkami, pierwsze rozety mniszka lekarskiego, a latem słodkie główki kwitnącej koniczyny i wszy drzewnej. Lorisy muszą przez długi czas przyzwyczaić się do namoczonych ziaren pszenicy i kukurydzy.

Wielokolorowe lorikety szybko przyzwyczajają się do paszy zbożowej (słonecznik, owies, płatki owsiane, kanarek biały), która z czasem staje się podstawą diety. Ale one, podobnie jak wszystkie papugi o szczotkowanym języku, potrzebują zbóż, miodu, owoców, soków.

Trzymane w ciasnych klatkach lorysy zwykle nie schodzą na podłogę; jedzenie jest zabierane z okonia lub zawieszane na ruszcie. W bardziej przestronnych mieszkaniach schodzą na podłogę, ale niechętnie. Biorąc to pod uwagę, najlepiej jest zlokalizować karmnik w pobliżu okonia.

Dobre samopoczucie ptaka w dużej mierze zależy od wielkości jego domu i wyposażenia. Umiejętność wspinania się po różnych okoniach, drabinach i trapezach jest dla tych papug nawet ważniejsza niż umiejętność latania. W ciasnych warunkach lorysy i lorikety czują się uciskane.

Życie na wolności iw wolierze

Pod względem zachowania i stylu życia lorysy są zasadniczo podobne do ziarnożernych papug tej samej wielkości. Żyją w parach lub stadach na obszarach leśnych. Zręcznie wspinaj się po gałęziach, używając obu łap i dzioba. Gniazdują w dziuplach wysokich drzew. Większość gatunków ma tylko dwa jaja w lęgu.

Wszystkie lorysy bardzo lubią pływać. Jeśli nie można zapewnić im odpowiedniego kostiumu kąpielowego, można stopniowo przyzwyczajać ptaki do opryskiwania butelką z rozpylaczem.

Papugi z językiem szczotkowanym żyjące w przestronnych pomieszczeniach mogą rozmnażać się z dobrą opieką i karmieniem. Ich hodowla została już opanowana w USA i Europie Zachodniej. Najłatwiej zdobyć potomstwo z wielokolorowej lorysy: wystarczy zapewnić parze dużą klatkę o wymiarach 150 x 70 x 70 centymetrów. Domek lęgowy wykonany jest z desek lub sklejki, jego wysokość to 45-50, dolna powierzchnia 30 x 30, a średnica otworu to 8-10 centymetrów. Chętniej loryle i lorysy zasiedlają gniazda dziupli z wydrążonego pnia drzewa. Na dno gniazda wylewa się 5-7-centymetrową warstwę torfu zmieszanego z trocinami. Ptaki uwielbiają nocować w domu, dlatego należy go częściej czyścić.

Samica lorikeet wysiaduje jaja przez 23-25 ​​dni. Rodzice karmią pisklęta przez 7-8 tygodni, po czym opuszczają gniazdo, a po kolejnych 2-3 tygodniach zaczynają samodzielnie jeść.

Młode loryle mają krótszy ogon niż ich rodzice, a dziób nie jest czysto czerwony. Urodzone w niewoli wielokolorowe lorikeets można łatwo oswoić i nauczyć się dobrze „mówić”. Tym różnią się od dorosłych złapanych w naturze. Niestety lorikeets dla dorosłych można kupić na Bird Market. Trzymane są w parach lub grupach. Ptaki te mają spokojne usposobienie, więc dobrze dogadują się z nimfy i papużki faliste.

Najlepsze zdjęcia

  • ryba (35)
  • wilk (32)
  • ptaki (30)
  • niedźwiedź (27)
  • pies (26)
  • akwarium (22)
  • ryba (22)
  • ryba (22)
  • kot (20)
  • małpa (16)
  • łoś (15)
  • wielbłąd (13)
  • słoń (13)
  • lis (12)
  • jeleń (11)
  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Czerwona Księga IUCN
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Papugi

Świat

  • Zwierzęta kontynentów
  • Ssaki
  • Ptaki
  • Historie zwierząt
  • Gady (gady)
  • Dla dzieci
  • Płazy (Płazy)
  • Ryba
  • Bezkręgowce
  • Złote zdjęcia
  • Filmy o zwierzętach
  • Dźwięki zwierząt

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundacja Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych „ZOOGALAKTIKA ®” OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Papugi białobrzuchy (łac. Pionity)

Papugi białobrzuchy (łac. Pionites) to rodzaj ptaków z rodziny papugowatych.

Wygląd

Charakterystyczne cechy papug z tego rodzaju to: krępa budowa, krótki i zaokrąglony ogon, upierzona uzda. Mają czyste białe upierzenie na klatce piersiowej i brzuchu. Górny i dolny dziób są dość duże i mocno zaokrąglone.

Rozpiętość

Żyją w Ameryce Południowej w dorzeczu Amazonki.

Styl życia

Zamieszkują gęste lasy tropikalne. Żywią się owocami, nasionami różnych roślin, czasami mogą wyrządzić krzywdę, niszcząc uprawy ryżu na polach.

Klasyfikacja

Rodzaj obejmuje 2 typy:

  • Ruda papuga białobrzucha Pionites leucogaster (Kuhl, 1820)
  • Czarnogłowa papuga białobrzucha Pionites melanocephala (Linnaeus, 1758)

To bardzo towarzyskie i zabawne papugi, lepiej karmić je świeżymi owocami, warzywami i zbożami.

Kalita (łac Myiopsitta monachus)

Kalita (łac. Myiopsitta monachus) to ptak z rodziny papugowatych. Jedyny gatunek z rodzaju Myiopsitta.

Wygląd

Długość ciała 27-30 cm, skrzydła 14-15 cm, waga 100 g. Kolor upierzenia zielony, pierś bladozielono-szara z poprzecznymi zielonymi paskami. Szyja na spodniej stronie i przodzie głowy jest szara, skrzydła ciemnobrązowe, lotki są niebieskie. Podogon jest żółtawozielony. Dziób jest gruby, słomkowy i mocno zakrzywiony. Tęczówka jest brązowa. Ogon jest schodkowy, dłuższy niż skrzydło, nogi są krótkie. Odróżnienie samicy od samca jest prawie niemożliwe, obie płcie mają ten sam kolor, samica jest mniejsza od samca.

Rozpiętość

Żyje w Paragwaju, południowej Brazylii, Urugwaju i północnej Argentynie.

Styl życia

Zamieszkują stepy i lasy liściaste, wzdłuż zboczy gór do wysokości 100 m npm. Prowadzą towarzyski tryb życia. W stadzie jest 200-500 papug. Takie stada mogą szkodzić gruntom rolnym, niszcząc uprawy pszenicy, kukurydzy, prosa i innych zbóż na polach. Lokalni mieszkańcy niszczą je lub łapią na sprzedaż.

Reprodukcja

Gniazdują na bagnistych terenach. Duże, okrągłe gniazda (do 3 m średnicy i do 2 kg wagi) budowane są na drzewach z gałęzi lub zajmują gniazda innych ludzi dużych ptaków. Kilka par papug buduje jedno gniazdo z wieloma wejściami. Proces budowania takiej osady jest dość prosty: jedna para ptaków zaczyna budować swoje gniazdo, druga wykorzystując je jako jedną z podpór ściany lub podstawy przyszłego mieszkania itp. Wejście ptaka znajduje się zwykle na z boku, czasem na dole. Budowa gniazda trwa dość długo, czasem nawet do 3 miesięcy. W zimnych porach nocują w tych gniazdach. W lęgu znajduje się 5-8 białych jaj, po 22-26 dniach pojawiają się pisklęta, a do 6-7 tygodnia życia pisklęta wylatują z gniazda. Niektóre pary gniazdują 2 razy w roku, a samo gniazdo jest używane od kilku lat.

Zawartość

Pojawili się w Europie około 130 lat temu. Te papugi nie są idealnymi ptakami do trzymania, ponieważ często i głośno krzyczą. Średnia długość życia wynosi od 15 do 30 lat.

Klasyfikacja

Gatunek obejmuje 4 podgatunki:

  • Myiopsitta monachus monachus (Boddaert, 1783) - południowo-wschodnia Brazylia, Urugwaj i północno-wschodnia Argentyna. Długość ciała 30 cm, rozpiętość skrzydeł 145-160 mm.Nominalne podgatunki.
  • Myiopsitta monachus calita (Jardine & Selby, 1830) - zachodnia i południowa Argentyna. Długość ciała 27 cm, rozpiętość skrzydeł 135-145 mm.
  • Myiopsitta monachus cotorra (Vieillot, 1818) - południowo-wschodnia Boliwia, Paragwaj, północna Argentyna i południowa Brazylia. Długość ciała 27 cm, rozpiętość skrzydeł 130-145 mm
  • Myiopsitta monachus luchsi (Finsch, 1868) to odizolowana populacja w Boliwii. Długość ciała 30 cm, rozpiętość skrzydeł 145-165 mm.

Neophema splendida (łac. Neophema splendida)

Neophema splendida (łac. Neophema splendida) jest ptakiem z rodziny papugowatych.

Wygląd

Długość ciała 22 cm, ogon 17 cm Jest to najpiękniejszy i najbardziej efektowny przedstawiciel tego rodzaju. Samiec ma błyszczącą niebieską głowę, gardło i wędzidełko fioletowe, brzuch i dolna część ogona żółte, klatka piersiowa jaskrawoczerwona, grzbiet i ogon zielone. Pióra lotek są czarne z niebieskimi zewnętrznymi pajęczynami. Pokrywy skrzydeł są niebieskie. Cieliste stopy. Dziób jest czarny. Całe upierzenie tego ptaka jest błyszczące, jakby błyszczące. Samica ma matowy kolor.

Rozpiętość

Mieszka na południu Australii (na południowy wschód od Australii Zachodniej, na południe od Queensland, na zachód od Nowej Południowej Walii, na północny zachód od Wiktorii).

Styl życia

Zamieszkiwane przez zarośla, sawanny akacjowe i trawiaste równiny. Czasami te papugi występują w krajobrazach uprawnych - w ogrodach i na farmach. Żywią się ziemią nasionami traw. Od kwietnia do sierpnia trzymają w stadach od 5 do 20 osobników, a później rozpraszają się w poszukiwaniu miejsc lęgowych.

Reprodukcja

Gniazdują w zagłębieniach, bruzdach i pustkach pni i gałęzi niskich drzew i krzewów we wrześniu-październiku. W lęgu znajduje się 3-6 białych jaj wysiadywanych przez jedną samicę. Pisklęta wykluwają się za 19-20 dni, a opuszczają gniazdo w 25-28 dni. Rodzice karmią je przez jakiś czas.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Rzadko spotykany. Liczebność gatunków zmniejszyła się zarówno w wyniku degradacji siedlisk, jak i wychwytywania samych ptaków. Formalnie chroniony w Australii.

Papuga błękitna (łac. Neohema pulchella)

Papuga lazurowa (łac. Neophema pulchella) to ptak z rodziny papugowatych.

Wygląd

Długość ciała 22 cm, ogon 11 cm Ubarwienie samców jasne. Górna część ciała ma kolor ciemnozielony, a dolna jest żółtawa. Głowa i małe osłony skrzydeł są lazurowe, a pióra na ramionach są ceglastoczerwone. Na skrzydłach znajduje się czerwony pasek, centralny ogon i lotki są ciemnoniebieskie. Ich nogi są różowe. Dziób jest ciemnoszary. Ubarwienie samic jest skromniejsze. Główny kolor jej upierzenia jest ciemnozielony. Dolna część ciała ma brudny, żółto-zielony kolor. Jedynie wąska przednia część głowy wokół dzioba i „brwi” ma lazurowy kolor, ale nie tak jasny jak u samca. Wąski pasek wzdłuż zagięcia skrzydeł jest mniej jasny, a czerwona plama w górnej fałdzie skrzydła jest całkowicie nieobecna. Dodatkowo po wewnętrznej stronie skrzydeł (rozłożonych) samica posiada biały pasek utworzony przez plamy po wewnętrznej stronie skrzydełek.

Rozpiętość

Występuje w Australii Południowej, Queensland, Wiktorii i Nowej Południowej Walii.

Styl życia

Trzymają się na obszarach półstepowych bogatych w trawiastą roślinność. Żywią się nasionami dzikich traw. Lecą szybko i dobrze, poruszają się bardzo szybko i zręcznie po ziemi.

Reprodukcja

Gniazdują w dziuplach i wydrążonych pniach. Komora lęgowa często znajduje się na głębokości do 1,5 m od wejścia do dziupli. Samice składają od 4 do 8 jaj. Inkubacja trwa 18-20 dni, samiec nie bierze w niej udziału. Karmi tylko samicę siedzącą na gnieździe. Młode osobniki opuszczają gniazdo za 25-28 dni, ale ich rodzice karmią je przez kolejne 2-3 tygodnie.

Zawartość

W Europie pojawili się pod koniec XVIII wieku. Z natury jest bardzo spokojnym ptakiem. Jego głos jest cichym ćwierkaniem, z rzadkimi kłótniami - cichym ćwierkaniem lub skrzypieniem.

Loris lub Lori (łac. Loriinae)

Loris lub Loris (łac. Loriinae) - podrodzina papug. Niektórzy taksonomiści wyróżniają Loriidae jako oddzielną rodzinę.

Wygląd

Małe, jaskrawo ubarwione we wszystkich kolorach tęczy papugi drzewiaste.

Rozpiętość

Mieszkają w Australii, Nowej Gwinei, wschodniej Indonezji i na Filipinach.

Styl życia

Żywią się głównie pyłkiem i nektarem (z około 5000 odmian kwiatów) oraz miękkimi, soczystymi owocami. Ich język kończy się szczoteczką z zrogowaciałych brodawek. Z ich pomocą ptaki wysysają sok z owoców i nektar z kwiatów.

Reprodukcja

Gniazdują w dziuplach, kilka gatunków w kopcach termitów.

Klasyfikacja

Podrodzina podzielona jest na 12 rodzajów, w tym 62 gatunki.

  • Rodzaj White-backed lorises Pseudeos
  • Białogrzbiety Lori Pseudeos fuscata
  • Rodzaj Brilliant Lori Chalcopsitta
  • Shiny lory brown Chalcopsitta duivenbodei
  • Błyszczący Lori Cardinal Chalcopsitta cardinalis
  • Błyszczący loris Chalcopsitta sintillata o czerwonej twarzy
  • Błyszcząca czarna lori Chalcopsitta atra
  • Rodzaj Maiden Lori Vini
  • Pustelnik Lori ruby ​​Vini kuhlii
  • Pustelnik niebieskawy Lori Vini australi
  • Pustelnik Lori niebieski Vini peruviana
  • Hermit Lori ultramarine Vini ultramarina
  • Lori Pustelnik Hendersons Vini Stepheni
  • Rodzaj lorikeets Wedge-tailed Psitteuteles
  • Lorikeet Goldie Psitteuteles goldiei
  • Lorikeet pokrył Psitteuteles versicolor
  • Lorikeet niebiesko-uszata tęczówka Psitteuteles
  • Rodzaj Red Lori Eos
  • Niebiesko-czerwona lori Eos histrio
  • Czerwona lori Eos bornea
  • Loris czerwony częściowo zamaskowany Eos semilarvata
  • Loris czerwony Eos reticulata
  • Czerwony loris czarnoskrzydły Eos cyjanogenia
  • Łuskowata łuskowata Eos lory czerwona
  • Rodzaj Lori-gua Neopsittacus
  • Lori-gua żółtodzioby Neopsittacus musschenbroekii
  • Lori-gua szmaragdowy Neopsittacus pullicauda
  • Rodzaj Loriketa Trichoglossus
  • Lorikeet wiśnia czerwona Trichoglossus rubiginosus
  • Lorikeet Johnston Trichoglossus johnstoniae
  • Lorikeet żółtogłowy Trichoglossus euteles
  • Lorikeet żółto-zielony Trichoglossus flavoviridis
  • Lorikeet wielobarwny Trichoglossus haematodus
  • Lorikeet ozdobiony Trichoglossus ornatus
  • Lorikeet łuskowaty Trichoglossus chlorolepidotus
  • Rodzaj Laurie Hermits Phigys
  • Pustelnik Lori Phigys solitarius
  • Rodzaj Musk Lorikeets Glossopsitta
  • Lorikeet piżmowy Glossopsitta concinna
  • Koronowany lorikeet piżmowy Glossopsitta porphyrocephala
  • Lorikeet piżmowy malutki Glossopsitta pusilla
  • Rodzaj Nowej Gwinei górskiej lorises Oreopsittacus
  • Nowa Gwinea Mountain Lory Oreopsittacus arfaki
  • Rodzaj Zdobiony Lori Charmosyna
  • Zdobiona Lori Wilhelmina Charmosyna wilhelminae
  • † Lori Zdobiony Diadem Charmosyna diadema
  • Zdobiona Lori Josephine Charmosyna josefinae
  • Ozdobiona Charmosyna pulchella w złote pasy lori
  • Ozdobiona Charmosyna placentis z czerwonymi bokami Lori
  • Udekorowana Lori rudobrody Charmosyna rubrigularis
  • Zdobiona Lori rudogardła Charmosyna aureicincta
  • Udekorowana Lori Charmosyna rubronotata z czerwoną twarzą
  • Zdobiona Lori Margarita Charmosyna margarethae
  • Zdobiona Lori Meeka Charmosyna meeki
  • Ozdobiona lori wielopaskowa Charmosyna multistriata
  • Ozdobiona palmą Laurie Charmosyna palmarum
  • Zdobione papuaskie Lori Charmosyna papou
  • Ozdobiona lori niebieskolistna Charmosyna toxopei
  • Rodzaj Loris Lorius o szerokich ogonach
  • Loris Lorius albidinuchus z szerokim ogonem
  • Lorius garrulus z szerokim ogonem Lorius garrulus
  • Loris zielonogoniasty Lorius chlorocercus
  • Szerokoogoniasty Lori purpurowy Loriusz hypoinochrous
  • Lorius domicella z szerokimi ogonami Lorius domicella
  • Lorius z szerokimi ogonami Lorius Lorius z czarną czapą

Lovebirds (łac. Agapornis)

Gołąbki (łac. Agapornis) to rodzaj ptaków z rodziny papugowatych.

Wygląd

Małe papugi, długość ciała 16-17 cm, skrzydła 10 cm, ogon 5 cm, waga 40-60 g. Ich głowa jest stosunkowo duża. Kolor upierzenia jest głównie zielony, ale niektóre części ciała, górna część ogona, klatka piersiowa, głowa, szyja i gardło mogą mieć inny kolor - różowy, czerwony, niebieski, żółty i inne. Dziób jest gruby, bardzo zakrzywiony i mocny. Dziobem mogą poważnie zranić nawet osobę. Kolor dzioba u niektórych gatunków jest jaskrawoczerwony, u innych słomkowożółty. Ogon jest krótki i zaokrąglony, nogi również krótkie, ale papugi są bardzo zwinne, dobrze biegają po ziemi i doskonale wspinają się na drzewa.

Rozpiętość

Mieszkają w Afryce i na Madagaskarze.

Styl życia

Żyją w lasach tropikalnych i subtropikalnych, występują gatunki stepowe i górskie. Prowadzą towarzyski tryb życia. Latają bardzo dobrze i szybko. Nocują na drzewach. Czasami kolidują z innymi stadami, które przyleciały do ​​już zajętych drzew.

Reprodukcja

Gniazdują w dziuplach, tworząc jedynie ściółkę w dziupli, czasem samice budują gniazda. Są całkiem dobrymi budowniczymi. Materiałem do budowy są źdźbła trawy, gałązki różnych drzew i kawałki kory. Na plac budowy przenoszą materiał budowlany na różne sposoby: jedne gatunki są w dziobach, inne - wpychając go pod pióra klatki piersiowej, lędźwi i osłon skrzydeł.

Lęg zawiera od 4 do 8 jaj, które wysiaduje samica. Po 3-3,5 tygodniu pojawiają się pisklęta, wylatują z gniazda w 42-56 dni, ale rodzice nadal się nimi opiekują i karmią. W tym okresie samiec i samica są sobie bardzo przywiązani, troskliwi i troskliwi wobec piskląt.

Od czasów starożytnych papugi te były nazywane nierozłączkami, ponieważ wierzyły, że kiedy jeden ptak umiera, drugi wkrótce umiera z melancholii, ale nie jest to do końca prawdą. Po śmierci jednego ptaka, po chwili samiec lub samica znajdą partnera.

Klasyfikacja

Rodzaj obejmuje 9 gatunków:

  • Gołąbek kołnierzowaty (Agapornis swindernianus)
  • Lovebird Liliany (Agapornis lilianae)
  • Zamaskowany nierozłączek (Agapornis personatus)
  • Gołąb czerwonolicy (Agapornis pullarius)
  • Gołąb różowooki (Agapornis roseicollis)
  • Gołąbek szary (Agapornis canus)
  • Gołąbek Fishera (Agapornis fischeri
  • Nierozłączka czarnoskrzydła (Agapornis taranta)
  • Zakochany czarnoskóry (Agapornis nigrigenis)

Rodzaj lorises szerokogoniastych

Rodzaj Lorises szerokoogonowe - Lorius - obejmuje papugi o długości ciała 26-30 cm, które zamieszkują
na Molukach i Wyspach Salomona, a także na mniejszych wyspach regionu. Lorysy szerokogoniaste zamieszkują lasy tropikalne równin i pogórza i można je znaleźć na plantacjach kokosowych. Żywią się nektarem, owocami, jagodami, małymi owadami.

Gniazda są ułożone w dziuplach, wysoko nad ziemią. W lęgu są 2 jajka. Okres inkubacji wynosi od 24 do 30 dni. Młode osobniki opuszczają gniazdo w 70-80 dni.

Rodzaj obejmuje 6 gatunków.

* Loris białoszyi szeroki (Lorius albidinuchus)
* Loris zielonogoniasty (Lorius chlorocercus)
* Loris purpurowy z szerokim ogonem (Lorius domicella)
* Loris żółtogrzbiety szerokogonowy (Lorius garrulus)
* Loris purpurowobrzuchy szerokogoniasty (Lorius hypoinochrous)
* Lorius Lorius (Lorius Lory)

Pin
Send
Share
Send
Send