Rodziny ptaków

Wszystko o łuskowatym nurniku

Pin
Send
Share
Send
Send


Crohali to starożytna, reliktowa grupa ptaków, które żyły na ziemi wiele milionów lat temu. Nawet pod koniec trzeciorzędu, kiedy na Dalekim Wschodzie rosły lasy tropikalne i znajdowano zupełnie inne zwierzęta, kaczki były bliskie współczesnym nurogom. Miały tę samą opływową budowę ciała, ten sam wąski dziób z małymi zębami i charakterystyczny wygląd.

Naukowcy uważają, że najstarszym przodkiem nurogęsi i wielu innych kaczek jest ichthyornis, który również miał zębaty dziób piły do ​​metalu. Latała dobrze, pływała, nurkowała i jadła ryby jeszcze lepiej. Liczne szczątki tych ptaków znaleziono w osadach górnej kredy w Kansas w Ameryce. Na północy, w Jakucji, nurogęsi nazywa się tiistach, czyli ma zęby, ząbkowane.

Nawet ich wygląd jest jakoś wyjątkowy, nie do końca kaczy: nie budowa ciała, nie ten sam kształt i lądowanie na wodzie. Dziób też nie jest kaczym, nie szpatułką, ale wąski, z zębami, jak piła do metalu. Zamiast muskularnego żołądka nurogęś ma jamę woreczkową. A rezonator do wzmacniania dźwięku kaczora nie przypomina obrzęku kości innych kaczek: ma jakąś zawiłą spiralną skorupę w kształcie bębna, do którego można nie tylko kwakać, ale także nucić jak trąbka.

Na terytorium Chabarowska występują cztery rodzaje nurków. Wszystkie osiedlają się wzdłuż leśnych rzek i brzegów dużych głębokich jezior i budują gniazda w dziuplach, dołach oraz w niszach pod osłonami skał lub krzewów. Najrzadszy i mało znany z nich, o bardzo wąskim paśmie, żyjący w trudno dostępnych miejscach, wzdłuż górskich rzek z zalesionymi brzegami - to tajemnicza skalowany łącznik... Ptak jest tak rzadki, że nawet największe kolekcje w kraju reprezentuje zaledwie kilka okazów. Łuskowiec nosi taką nazwę, ponieważ na upierzeniu jego grzbietu i boków znajduje się wyraźny wzór łusek. Udege nazywają to kangu.

Spośród różnorodnej fauny ptasiej strefy lasów cedrowo-liściastych Dalekiego Wschodu najciekawszy jest oczywiście łuskowaty nurnik. Jest typowym endemikiem, nigdzie indziej.

Jak wiecie, pierwszego ptaka tego gatunku złowiono na rzece Kur w 1910 roku. Później znaleziono go na rzekach Khor, Bolszaja Ussurka, Bikin i Anyui. Niektóre ptaki wędrowne znaleziono na wybrzeżu Koryatsky na Morzu Beringa, w Zatoce Natalii i na Wyspach Komandorskich.

We wrześniu 1960 r., Podczas prac wyprawy helmintologicznej na wybrzeżu Ochockim w Zatoce Szczęścia, nad górską rzeką Iska, nieoczekiwanie złapano dwa pierzące się samce łuskowatego nurnika. Spłynęli w dół rzeki do morza. Prawdopodobnie ten ptak może żyć w odpowiednich dla niego miejscach w całym regionie, z wyłączeniem tylko jego najbardziej wysuniętych na północ regionów. Pokażą to przyszłe badania. W międzyczasie biologia łuskowatego nurnika pozostaje praktycznie niezbadana. Jest wymieniony w Czerwonej Księdze i co roku, po każdym inwentaryzacji naukowej, odnotowuje się zbiorniki wodne, w których żył i skąd zniknął na stałe.

Na rzekach Samarga, Khor, Sukpai i Bikin łuskowate nurogęsi składają jaja nie tylko w obszernych zagłębieniach, ale także w niszach, dołach, pod zwisającym brzegiem lub osłoną traw i krzewów, w pobliżu wody, a nawet w szczelinach skał. Lęgi jaj z reguły późne: w trzeciej dekadzie maja lub na początku czerwca. Wiosna w górach zwykle przychodzi później niż w dole, a tam nawet w środku lata widać zaspy śniegu i lodu w ustronnych miejscach. Dlatego kaczątka nurogęsi pojawiają się w tych miejscach dopiero na początku lipca. W gnieździe znajduje się od 8 do 14 jaj, które kaczka wysiaduje przez 28-30 dni.

Zewnętrzne oznaki łuszczącego się nurnika.

Łuskowiec ma około 62 cm wielkości ciała, rozpiętość skrzydeł od 70 do 86 cm. Waga: 870 - 1400 g. Podobnie jak wszyscy bliscy krewniacy z rodziny kaczek, gatunek ten wykazuje dymorfizm płciowy, a sezonowe zmiany koloru upierzenia są dość wyraźne .

Samiec w okresie lęgowym ma bardzo długi, szczeciniasty i zwisający czub. Głowa i szyja są czarne z zielonym odcieniem, który pięknie kontrastuje z kremowo-białym upierzeniem z różowym odcieniem wzdłuż szyi i klatki piersiowej. Boki, podbrzusze, podbrzusze, kość krzyżowa i plecy to duży zestaw białawych odcieni z ciemnoszarymi plamami, bardzo dużymi na bokach. Ze względu na tę cechę koloru upierzenia gatunek określono jako łuskowaty. Pióra pokrywające szyję i okolicę szkaplerza mają czarniawy odcień. Samica wyraźnie różni się kolorem upierzenia od samca. Ma brązowawo-czerwonawą szyję i głowę z rozrzuconymi białawymi pręgami na dole szyi, części klatki piersiowej i środkowej części brzucha. Boki szyi, boki, spód brzucha i kość krzyżowa mają ten sam białawy, łuszczący się wzór. Latem łuskowaty wzór znika, boki i tył stają się szare, jak u młodych kaczek.

Młode łuskowate nurniki wyglądają jak samice. Kolor upierzenia dorosłych ptaków nabierają pod koniec pierwszej zimy. Dziób jest czerwony z ciemną końcówką. Łapy i nogi są czerwone.

Siedliska łuskowatego nurnika.

Wzdłuż rzek, których brzegi otaczają wysokie drzewa, znajdują się łuskowate nurty.

Wolą osiedlać się na terenach lasów mieszanych z gatunkami liściastymi i iglastymi na zboczach na wysokości poniżej 900 metrów.

Zwykle wybiera się stare lasy pierwotne z dużymi drzewami, takimi jak wiązy, lipy i topole, ale także dęby i sosny. Takie miejsca ze starymi drzewami są szczególnie cenione przez ptaki ze względu na sprzyjające warunki lęgowe, ponieważ posiadają liczne ubytki.

Po przybyciu na miejsca lęgowe łuskowaty nurogęś pojawia się najpierw na brzegach rzek i jezior, zanim ostatecznie osiada na brzegach małych dopływów w celu gniazdowania. W Rosji kaczki wybierają teren górzysty lub pagórkowaty na rzekach ze spokojnymi strumieniami i krystalicznie czystymi wodami, wyspami, kamienistymi i piaszczystymi ławicami. W Chinach wybór nie jest inny: brzegi rzek z wieloma zakolami i bogatym jedzeniem, z powolną i czystą wodą, kamienistym i nierównym dnem. Na niektórych obszarach górskich łuskowate nurty często znajdują się w pobliżu źródeł, ponieważ w tych miejscach nie ma dużych rzek.

Poza okresem rozrodczym, od października do marca, kaczki żerują na brzegach dużych rzek, na otwartych leśnych polanach.

Cechy zachowania łuskowatego łącznika.

Łuskowate nurty żyją w parach lub małych grupach rodzinnych. Te stada nie są trwałe, ponieważ małe grupy młodych kaczek trzymają się razem. Ponadto na początku czerwca, kiedy wysiadują samice, samce gromadzą się w stadach od 10 do 25 osobników i dokonują krótkich wędrówek w celu wylinki w odosobnionych miejscach.

Samice i młode kaczki opuszczają miejsca lęgowe od połowy września do początku października. Przejście do środkowego i dolnego biegu rzeki z miejsc lęgowych jest pierwszym etapem długiej wędrówki na zimowiska. Wkrótce potem ptaki wędrują nad brzegi głównych rzek w środkowych Chinach. Powrót do miejsc lęgowych następuje pod koniec marca lub na początku kwietnia

Odżywianie łuskowatego nurnika.

W okresie lęgowym łuskowate nurniki znajdują pożywienie w pobliżu gniazda, w promieniu jednego lub dwóch kilometrów. Obszar żerowania zmienia się regularnie w obszarze lęgowym, który ma 3 lub 4 kilometry długości. O tej porze roku znalezienie pożywienia zajmuje około 14-15 godzin. Ten okres żerowania jest utrzymywany w małych grupach po trzy ptaki, ale wydłuża się podczas migracji.

Długie loty przeplatane są krótkimi okresami odpoczynku, podczas których kaczki szczotkują pióra i kąpią się.

W Chinach dieta łuskowatego nurnika składa się wyłącznie ze zwierząt. W okresie lęgowym larwy chruścików, które żyją na dnie pod żwirem, stanowią około 95% zjadanej ofiary. Po lipcu dieta kaczek znacznie się zmienia, łowią one drobne ryby (golec, minóg), które chowają się w szczelinach między kamieniami na dnie rzeki, a także skorupiaki (krewetki i raki). Pożywienie to zachowuje się we wrześniu, kiedy rosną młode kaczki.

W okresie lęgowym łuskowate nurty mają niewielu konkurentów żywieniowych. Jednak od października, kiedy migrują nad brzegi dużych rzek, poza tereny leśne, żerują w połączeniu z innymi gatunkami kaczek nurkujących, potencjalnymi rywalami w poszukiwaniu pożywienia są przedstawiciele Anatidae.

Rozmnażanie i zagnieżdżanie łuskowatego nurnika.

Łuskowate nurogęsi są zwykle ptakami monogamicznymi. Samice osiągają dojrzałość płciową i zaczynają rozmnażać się na początku trzeciego roku życia.

Ptaki pojawiają się na stanowiskach lęgowych pod koniec marca. Powstawanie par następuje wkrótce potem, w kwietniu.

Sezon lęgowy trwa od kwietnia do maja i trwa w czerwcu w niektórych regionach. Jedna para kaczek lęgowych zajmuje około 4 kilometrów wzdłuż brzegu rzeki. Ptasie gniazdo rozmieszczone jest na wysokości od 1,5 metra do 18 metrów od powierzchni ziemi. Składa się z trawy i puchu. Gniazdo jest zwykle umieszczane na drzewie nadbrzeżnym z widokiem na wodę, ale nierzadko znajduje się w odległości 100 metrów od wybrzeża.

W lęgu znajduje się od 4 do 12 jaj, w wyjątkowych przypadkach dochodzi do 14 lęgów. Z reguły łuskowate traki mają jeden lęg na rok. Niemniej jednak, jeśli pierwsze pisklęta umrą z jakiegokolwiek powodu, kaczka wykonuje drugie sprzęgło. Samica wysiaduje samotnie przez okres, który może wynosić od 31 do 35 dni. Pierwsze pisklęta pojawiają się w połowie maja, ale większość kaczek wykluwa się na przełomie maja i czerwca. Niektóre lęgi mogą pojawić się po połowie czerwca.

Pisklęta opuszczają gniazdo w ciągu 48-60 dni. Wkrótce potem zbierają się w stada liczące około 20 osobników, na czele z dorosłą kaczką. Kiedy młode kaczki osiągają wiek 8 tygodni, zwykle w ostatniej dekadzie sierpnia, opuszczają miejsca lęgowe.

Rozpiętość

Scaly Merganser (Mergus squamatus) - ptak z rodziny kaczek. Skalowany fuzer występuje na Dalekim Wschodzie Rosji oraz w północno-wschodnich Chinach. Zimy w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w południowych Chinach. Obecnie łączna liczba gatunków wynosi 1200-1500 par.

Odżywianie i rozmnażanie

Żywi się wyłącznie zwierzętami, głównie rybami, w mniejszym stopniu także wodnymi owadami i mięczakami. Rasy na brzegach szybko płynących rzek bogatych w ryby. Gniazda układane są w dziuplach drzew. W lęgu znajduje się średnio do 14 jaj, średnio - 11. Tylko samice wysiadują jaja, samce nie biorą udziału w rozrodzie i opuszczają miejsca lęgowe z początkiem inkubacji. W przypadku śmierci samicy pisklęta pozostawione bez opieki mogą zostać adoptowane przez inną samicę do jej potomstwa. Fuzje osiągają dojrzałość płciową w wieku trzech lat.

Zagrożenia istnienia

Przyczyną spadku liczebności nurogęsi są wylesianie siedlisk nurków, zanieczyszczenie rzek ściekami przemysłowymi, bezpośrednie odstrzeliwanie ptaków, śmierć w sieciach rybackich i tym podobne.

Gdzie mieszka

Łuskowaty narośl żyje na Dalekim Wschodzie Rosji, a także w północno-wschodnich Chinach. Około 90% światowej populacji gatunku gniazduje na terenie naszego kraju, więc staje się oczywiste, jak ważne jest prowadzenie działań na rzecz ochrony tego gatunku. Łuskowaty szlachar występuje w całym swoim zasięgu na wysokości 900–1000 m nad poziomem morza. W Rosji najważniejsze miejsca lęgowe tego ptaka koncentrują się na wschodnich zboczach Sikhote-Alin i ograniczają się do rzek należących do dorzecza Amuru. Łuskowate nurniki zimują w Azji Południowo-Wschodniej. Ulubione siedliska to silne, szybkie rzeki z silnymi prądami i bogactwem ryb. Przejrzystość wody w zbiornikach ma duże znaczenie dla tych ptaków, ponieważ wzrok jest wiodącym analizatorem dla nurników.

Znaki zewnętrzne

Wygląd nurnika jest osobliwy. Główną cechą są cienkie, wydłużone pióra na głowie, tworzące rodzaj kępki, zaczesane do tyłu. Samice i młode samce mają na tym obszarze znacznie krótsze pióra niż dojrzałe płciowo kaczory. Samce i samice łuskowatego nurnika łatwo odróżniają się od siebie kolorem upierzenia na głowie. U samca jest czarny, au samicy brązowy. W przeciwnym razie ptaki te są dość typowymi przedstawicielami swojej rodziny. Mają gęstą, krępą budowę, małą głowę, błoniaste nogi i krótki ogon. Masa ciała osiąga 1 kg 500 g.

Gatunek ten otrzymał nazwę „łuskowaty” ze względu na specyficzny kolor upierzenia. Delikatne rzeźbienia na bokach, klatce piersiowej i plecach ptaków naprawdę przypominają łuski.

Styl życia

Ptaki rzadko tworzą duże stada, których liczba przekracza 20 osobników. Łuskowiec należy do tych gatunków kaczek, które gniazdują w dziuplach. W rzeczywistości trudno sobie wyobrazić, że z roku na rok maluchy wracają do swojej dziupli, znajdującej się na wysokości od 3 do 15 m, w celu wyhodowania potomstwa i kontynuowania wyścigu. W końcu na zewnątrz wcale nie są podobne do typowych mieszkańców takich gniazd. W tym przypadku nurogęsi potrzebują starych drzew liściastych z dużymi, przestronnymi dziuplami.

Lęg, w którym znajduje się średnio 11 jaj, wysiaduje wyłącznie samica. Nie ufa tak ważnej sprawie nawet ojcu rodziny. I nie jest to zaskakujące, ponieważ poligamia jest charakterystyczna dla łuskowatych nurników. W tej formie kojarzenia samiec tworzy tymczasowe pary z kilkoma samicami w tym samym czasie. Często obserwuje się wzajemną pomoc między samicami łuskowatego nurnika. Jeśli lęg zostanie osierocony i pozostawiony bez matki, kaczuszki są adoptowane przez inną samicę. Ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku około trzech lat. Żywią się głównie rybami: płetwami, babkami, młodym łososiem, lipieniem lub innymi gatunkami.

Zauważając ofiarę, nurogęś zwinnie nurkuje za nią. Potrafi spędzić około 30 sekund pod wodą. Potem potrzebuje tylko kilku sekund, aby mieć czas na zaczerpnięcie świeżego powietrza i ponownie zanurza się w wodzie w poszukiwaniu zdobyczy. Ptaki mogą łowić żaby lub zbierać bezkręgowce wodne wśród pułapek.

W Czerwonej Księdze Rosji

Łuskowiec, który jest endemiczny dla Azji Wschodniej, żyje na dość ograniczonym obszarze. Tylko z tego powodu okazuje się być bardziej wrażliwy w porównaniu z gatunkami szeroko rozpowszechnionymi. Dziś nadal nie można powiedzieć, że nurogęś jest jednym z najrzadszych ptaków rosyjskiej fauny, ale w najbliższej przyszłości może się tak okazać. Te ptaki o niezwykłym, niezapomnianym wyglądzie i specyficznych cechach stylu życia przyciągały biologów przyrodniczych od dziesięcioleci. Od odkrycia i opisu tego gatunku w 1864 roku przez brytyjskiego ornitologa Johna Goulda, zainteresowanie naukowe biologią i zachowaniem nurnika nie osłabło. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych rozpoczął się gwałtowny spadek liczebności tego gatunku.

Większość ekspertów kojarzy te smutne wydarzenia z aktywnym rozwojem gospodarczym tajgi. Wylesianie lasów dolinnych, ogólne pogorszenie zaopatrzenia w żywność, zanieczyszczenie zbiorników wodnych ściekami przemysłowymi - te i wiele innych czynników wpłynęło negatywnie na stan populacji łuskowatych łusek. Wiele ptaków zginęło z rąk kłusowników lub wylądowało w sieciach rybackich. Często bułeczki stały się przypadkowymi ofiarami błędów myśliwskich, ponieważ ich mięso jest całkowicie niejadalne z powodu silnego zapachu ryb. Oko niedoświadczonego strzelca rzadko jest w stanie odróżnić latającego nurnika łuskowatego od innych czarno-białych kaczek.

Obecnie na świecie, według przybliżonych szacunków naukowców, istnieje około 2500 łuskowatych nurników. Są to ptaki bardzo płochliwe i ostrożne, więc ich badanie i monitorowanie jest dość trudnym, choć atrakcyjnym zadaniem dla ornitologów. Skalowany łącznik znajduje się na Międzynarodowej Czerwonej Liście, dlatego dużą wagę przywiązuje się do jego ochrony w całym zakresie. Eksperci uważają, że można uratować gatunek przed wyginięciem.Wymaga to, aby ludzie wiedzieli więcej o życiu łuskowatych nurników i dołożyli wszelkich starań, aby zachować kluczowe siedliska tego gatunku, a także chronić ptaki przed kłusownikami. Gatunek ten jest chroniony w rezerwatach Lazovsky i Sikhote-Alinsky, a także w niektórych rezerwatach na terytorium Primorsky.

Pin
Send
Share
Send
Send