Rodziny ptaków

Muchomor wielki lub perkoz dwuczuby

Pin
Send
Share
Send
Send


Perkoz lub kaczka perkoz mają swoją nazwę nie bez powodu. Nazywali ją tak ze względu na specyficznie nieprzyjemny smak mięsa, którego zapach wydziela ryby. Jednocześnie na zewnątrz ptak wygląda niecodziennie i atrakcyjnie. To ptactwo wodne wyróżnia się specyficzną kępką głową i upierzeniem, których odcienie wahają się od ciemnobrązowego do kremowego. Z tego artykułu dowiesz się, jak odróżnić perkoz od innych krewnych, jakie życie prowadzi i gdzie mieszka.

Wygląd ptaka

Perkoz dwuczuby lub perkoz dwuczuby należy do rzędu perkozów. Oczywiście ten ptak nie ma nic wspólnego z grzybami, z wyjątkiem nazwy.

Długość muchomora waha się od 25 do 75 cm, a masa ciała - od 120 gramów do półtora kilograma. Szyja i dziób ptaka są długie i pełne wdzięku. Na karku charakterystyczna czerwona „obroża” - wizytówka Greene Greater. Grzbiet ptaka jest brązowy, a brzuch i klatka piersiowa pokryte są białym upierzeniem.

W miesiącach wiosennych na głowie perkoza muchomora tworzą się ciemne pióra, które wyglądają jak uszy. Zimą nie ma ich, podobnie jak „kołnierza”.

Drób, jak wszystkie kaczki, jest jadalny, ale ze względu na nieprzyjemny smak mięsa jest rzadko spożywany.

Ornitolodzy znają 18 odmian chartów. Spośród nich pięć jest na skraju wyginięcia. Perkoz dwuczuby jest prawnie chroniony, a strzelanie do jego rzadkich gatunków jest surowo zabronione.

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE BIG CHOMGA

Dziób: długi, cienki, ostry, jasnoczerwony.

Upierzenie: szyja, klatka piersiowa i brzuszna strona ciała są białe, na grzbiecie pióra brązowoczarne, boki rdzawoczerwone. Suknia ślubna posiada kasztanowo-czerwony "kołnierzyk" oraz dwa pęczki piór na głowie tzw. "Uszy". Ptaki obu płci są na zewnątrz takie same.

Lot: w locie wyraźnie widać białe pióra na skrzydłach perkoza. Szyja ptaka jest wyciągnięta do przodu, a nogi odciągnięte do tyłu, co jest również charakterystyczną cechą tego ptaka.

Pisklęta: w puszystym upierzeniu na głowie i szyi widoczne są szare i czarne pasy, dzięki czemu są dobrze zakamuflowane wśród trzcin. Takie upierzenie utrzymuje się do pierwszego okresu godowego.

- Siedlisko wielkiego większego większego większego

GDZIE NURKOWA

Chomga żyje w całej Europie, z wyjątkiem regionów najbardziej wysuniętych na północ, w większości Azji, Afryki Wschodniej i Południowej, Australii i Nowej Zelandii.

OCHRONA I KONSERWACJA

W przeszłości bardzo popularne były ozdoby futrzane z upierzenia perkozów, co powodowało spadek ich liczebności. Teraz Wielki Chomga nie jest zagrożony wyginięciem.

Siedlisko

Muchomor perkoz występuje wszędzie na naszej planecie. W szczególności jego zasięg jest dystrybuowany w Skandynawii, na Syberii, Australii, Nowej Zelandii, kontynencie afrykańskim i krajach azjatyckich. Populacje muchomorów, w zależności od ich siedlisk, są osiadłe lub wędrowne.

Perkoz woli osiedlać się w tajdze, a także na terenach otwartych, gdzie występuje roślinność i źródło świeżej wody. Jej ulubione miejsca lęgowe to trzciny i wysoka trawa rosnąca wokół zbiornika ze stojącą wodą. Służą ptakowi nie tylko jako schronienie, ale także źródło pożywienia.

Warunkiem komfortowego pobytu Greyhounda jest bezpośrednie działanie promieni słonecznych, które dobrze nagrzewa okolicę.

HOUSEBOAT

Zimą perkoz dwuczuby nie odlatuje z miejsc lęgowych, zimuje w Europie Południowej i na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Powracają z zimowania pod koniec marca-kwietnia, gdy tylko rzeki się otworzą. Perkoz dwuczuby żyje w parach, w małych koloniach. Pary powstają od dawna, ale każdej wiosny płyną ptaki, wykonując swego rodzaju taniec.

Ptaki rozmazują się, podchodzą, pokazują kasztanowoczerwone „kołnierze”, wznoszą się nad wodę, przyciskając do siebie piersi, kłaniają się rytmicznie, przedstawiają sobie materiał do budowy gniazda. Zazwyczaj Grecian Grecios osiedlają się na wolno płynących zbiornikach wodnych, gęstej roślinności przybrzeżnej i otwartej powierzchni wody.

Gniazdo to imponująca sterta trzciny, trzciny i innych przybrzeżnych roślin z niewielkim zagłębieniem pośrodku. Jest zbudowany wśród rzadkich zarośli trzcin i swobodnie unosi się na wodzie. Pod koniec maja samica składa 3-4 zielonkawe jaja, które oboje rodzice na zmianę wysiadują przez 26-29 dni.

Często okazuje się, że jaja leżą bezpośrednio w wodzie, ale perkozowi grzebieni nie przeszkadza to. Skorupa jaj jest tak zaprojektowana, aby nadmierna wilgoć w ogóle nie szkodziła przyszłym pisklętom. Ponadto gnijące łodygi wytwarzają ciepło, a łódź mieszkalna otrzymuje dodatkowe „ogrzewanie”. Nawet przy braku dorosłych ptaków temperatura w gnieździe jest o 6-7 ° C wyższa niż temperatura otaczającej wody.

Sugerujemy zapoznanie się z rozmnażaniem wiciokrzewu przez sadzonki, nawarstwianie

Zachowanie na wolności

Ptaki prowadzące wędrowny tryb życia latają rzadko i niechętnie. Ale pływak i nurek z perkoza są znakomici. Muchomor jest bardzo zwinny, gdy jest w swoim naturalnym żywiole. Zręcznie łapie małe i średnie ryby.

Perkoz dwuczuby osiadają w parach, a czasem tworzą całe grupy. Dlatego łatwiej jest im bronić się przed wrogami, których jest wielu na wolności. Głównymi z nich są błotniak stawowy, a także ssaki i ptaki drapieżne żyjące w lasach.

Muchomory budują swoje gniazda w zaroślach na powierzchni zbiorników wodnych, aby pozostać niewidocznymi i niedostępnymi dla agresorów.

Ludzie i muchomory

Ze względu na dużą popularność piór muchomorów jako materiału tekstylnego w XIX wieku intensywnie polowano na gatunki arktyczne. W niektórych regionach perkozy większe i zachodnie zostały praktycznie wytępione. Jednak w wyniku działań ochronnych w XX wieku oba gatunki były w stanie odbudować swoje populacje i pod koniec tego okresu ponownie stały się dość powszechne.

Obecnie zanieczyszczenie zbiorników wodnych i zakłócenia powodowane przez łodzie są szkodliwe dla perkozy. Łodzie ze względu na wytwarzane przez nie fale wpływają negatywnie na podatne na pływające gniazda perkozów. Wiele muchomorów tonie, gdy są zaplątane w sieci rybackie.

Trzy gatunki muchomorów wyginęły: perkoz kolumbijski był pospolity na wyżynach Bogoty i wyginął w wyniku osuszania jezior i skażenia pestycydami. Perkoz Atitlan żył tylko nad jeziorem Atitlan w Gwatemali. Z różnych powodów (wypuszczenie do jeziora okonia wielkookiego, zniszczenie zarośli trzcinowych, trzęsienie ziemi w 1976 r.) Populacja tego perkoza dramatycznie się zmniejszyła, a od 1986 r. Gatunek ten uznawany jest za wymarły. Perkoz Alaotran był endemiczny dla Madagaskaru, nikt go nie widział od 1985 roku, gatunek uznano za wymarły w 2010 roku.

Zagrożony jest perkoz tachanowski, który występuje na jedynym jeziorze w Andach.

Krótkoskrzydła rolllandia, którą dość często można było spotkać pod koniec XX wieku, również jest zagrożona wyginięciem z powodu gwałtownego spadku populacji.

Jedzenie perkoza muchomor

Perkoz dwuczuby żywi się głównie rybami. Jego korpus idealnie nadaje się do łowienia nawet na głębokości czterech metrów pod wodą. Ułatwia to elastyczna długa szyja i cienki wydłużony dziób. Oprócz ryb dieta kaczek perkoz obejmuje:

  • żaby,
  • kijanki,
  • owady,
  • skorupiaki,
  • lokalna roślinność,
  • nasiona roślin.

Perkoz poluje, nurkując pod wodą i szukając żyjącej tam ofiary. Proces trwa tylko 15-17 sekund. Jednak wraz z nadejściem chłodów trudno jest zdobyć pożywienie. Głębokość nurkowania wzrasta o półtora metra. Dlatego poszukiwanie wymaga więcej czasu i wysiłku fizycznego.

Okres godowy i rozmnażanie

Gry godowe, podobnie jak reszta życia muchomorów, odbywają się w ich rodzimym żywiole. Samce w tym okresie pokazują się w całej okazałości. Kapryśnie wyciągają szyje, wykonują aktywne ruchy ciała, machają skrzydłami i zachowują się demonstracyjnie. Jeśli kaczka okazuje zainteresowanie chłopakiem, na znak łaski, wykonuje z nim taniec godowy.

Po znalezieniu partnera para jest gotowa zbudować gniazdo. W proces zaangażowani są obaj partnerzy. Trawa, suche gałęzie, liście i inna roślinność, która jest w pobliżu, są wykorzystywane jako materiały do ​​budowy.

Jedno sprzęgło nie przekracza czterech do siedmiu jąder. Okres inkubacji trwa około miesiąca. Pisklęta Chomga rodzą się samodzielnie i pływają od pierwszych dni życia. W październiku dojrzały młody wzrost tworzy stada i przygotowuje się do zimowego lotu z dorosłymi.

STYL ŻYCIA

Perkoz dwuczuby to ptak słodkowodny. Występuje niemal w całej Europie w jeziorach, stawach, rzekach, sztucznych zbiornikach i bagnach. Z reguły perkoz grecki osiada w zbiornikach wodnych o gęstej roślinności przybrzeżnej. W regionach północnych perkoz dwuczuby jest ptakiem wędrownym. Te ptaki wędrowne docierają do miejsc lęgowych położonych bliżej południa w lutym. Większość chartów odlatuje na zimowanie w listopadzie, chociaż ptaki z północnych regionów często pozostają w obszarze lęgowym, dopóki zbiorniki nie zostaną pokryte lodem. Regularne migracje sezonowe w normalnych warunkach są jedyną możliwością lotu Greyhounda. Perkoz dwuczuby lata, szybko trzepocząc skrzydłami, podczas gdy szyja ptaka jest wyciągnięta do przodu, a nogi są wzdłuż ciała.

Interesujące fakty

Perkoz dwuczuby w swoim naturalnym środowisku żyje od 15 do 20 lat. Jeśli kaczka jest trzymana w domu, jej oczekiwana długość życia wydłuża się o pięć lat.

W kości muchomora praktycznie nie ma wypełnienia. Obecność przestrzeni powietrznych zapewnia kaczce łatwość pływania i możliwość manewrowania w poszukiwaniu pożywienia.

Czasami perkoz wyrywa się z ciała i zjada własne upierzenie. Jest to niezbędne do ustalenia procesu trawienia, zakłóconego nadmiarem ości ryb.

W Europie Środkowej kaczka prowadzi siedzący tryb życia, ale nie w Europie Wschodniej i Północnej. Ptaki wracają do ojczyzny z ciepłych krajów w okresie od lutego do maja. Idą na zimowanie w październiku i listopadzie.

Perkoz dwuczuby jest aktywny głównie w dzień, ale jeśli noc świeci księżycowym blaskiem, to również nie śpi.

Jeśli artykuł okazał się dla Ciebie przydatny i interesujący, udostępnij te informacje znajomym w sieciach społecznościowych i zostaw swoje komentarze.

Rozpiętość

Perkozy są powszechne na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Żyją w regionach tropikalnych, umiarkowanych i subpolarnych. Jedynie perkoz rdzawoszyi występuje na północ od koła podbiegunowego; odległe regiony polarne, w przeciwieństwie do nurów, nie zostały opanowane przez perkozy. Zasięg występowania niektórych gatunków perkozów ogranicza się do pojedynczych wysp, takich jak Madagaskar czy Nowa Zelandia.

Trzy gatunki perkozów żyjące w Ameryce Południowej mają wyjątkowo małe obszary występowania: każdy gatunek ma tylko jedno własne jezioro. Zamieszkujące jezioro Titicaca, położone na granicy Peru i Boliwii, niewielkie, brązowe, krótkoskrzydłe pagórkowaty z czerwonawą kępką zupełnie zapomniało, jak latać, więc nie może gdzieś samodzielnie się ruszyć.

Perkoz Atitlan, który żył nad jeziorem Atitlan w Gwatemali, również miał słabo rozwinięte skrzydła. Dlatego nigdy nie rozstała się ze swoim jeziorem. Zasięg bardzo dużego, prawie niezdolnego do latania perkoza tachanowskiego ogranicza się do jeziora Yunin w Peru. W Rosji występuje 5 gatunków: perkoz, perkoz o szarych policzkach, rogaty lub rdzawoszywy, uszaty lub czarnoszyi oraz perkoz mały.

Sugerujemy zapoznanie się z: Zwalczaniem szkodników pielęgnacyjnych przy uprawie kapusty ozdobnej

Jak się dowiedzieć

Muchomor wielki lub perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus), - największy ze wszystkich perkozów, waży od 650 do 1400 g. Powyżej perkoz dwuczuby jest brązowoczarny, poniżej biały, boki rdzawoczerwone, na skrzydle dwa białe pasy.

Szczególnie charakterystyczny dla chomgi jest jej kasztanowoczerwony kołnierz na szyi i dwa pęki piór na głowie (uszach). W stroju zimowym pęczki te stają się krótsze, a kołnierz całkowicie znika.

Gdzie mieszka

Perkoz wielki jest bardzo rozpowszechniony. Rozmnaża się w Australii, Nowej Zelandii, Afryce na południe od Sachary, w Europie na południe od 60-63 ° szerokości geograficznej północnej oraz w Azji na południe od Tiumenu, Omska, Achińska, jeziora Chanka. Na północy pasma ptak wędrowny, na południu osiadł. Większość ptaków lecących na południe zimuje w południowych częściach Europy i Azji.

Styl życia i biologia

Do gniazdowania perkoz większy wybiera mniej lub bardziej rozległe zbiorniki stojące i wolno płynące z rozwiniętą roślinnością wodną, ​​dobrze ogrzaną przez słońce i odpowiednią liczbą ryb.

Ważnym warunkiem bytowania jest obecność cichych, otwartych przestrzeni, na których ptak mógłby polować na ryby, oraz przyległych zarośli trzcin lub trzcin, w których mógłby ukryć gniazdo i schronić się przed niebezpieczeństwem.

Na wiosnę Grecian Grecian przylatuje do miejsc lęgowych, gdy zbiorniki są wolne od pokrywy lodowej i gdy przychodzą warunki sprzyjające życiu. Na południu naszego kraju obserwuje się to pod koniec marca, w północnych rejonach pasma - na początku maja.

Wkrótce po przybyciu ptaki rozpoczynają bardzo charakterystyczne zabawy godowe. W tym samym czasie ptaki zbliżają się do siebie, rozkładają pióra obroży, poruszają głowami i po zbliżeniu się wydają się stawać naprzeciw siebie w wodzie, odsłaniając klatkę piersiową i brzuch, czasem samiec „wstaje” w ten sposób na wodzie nad samicą. W tym samym czasie perkozy bardzo krzyczą.

Perkoz większy z reguły gniazduje w osobnych parach, ale czasami tworzy duże kolonie na dużych jeziorach. Gniazdo umieszczane jest na wodzie, zwykle jest wyporne, rzadziej spoczywa na dnie. Znajduje się najczęściej wśród rzadkich zarośli trzcin lub w pobliżu kanału, dzięki czemu z jednej strony jest chroniony przed działaniem fal i wiatru, az drugiej jest dostępny dla ptaków do wypływania w górę.

Jest to kupa martwej roślinności, głównie trzciny i trzciny. Gniazdo jest częściowo zanurzone i mokre, z dość płaską tacą. Podwodna część gniazda ma temperaturę wody, a część powierzchniowa jest wyższa, do 7,5 ° powyżej temperatury otoczenia. Dzieje się tak, gdy w gnieździe nie ma ptaka.

Wymiary gniazda: średnica. gniazda 42-65 cm, wysokość gniazda 42-65 cm, wysokość części naziemnej 3-5 cm, średnica tacy 18-22 cm.

Po zakończeniu budowy gniazda rozpoczyna się składanie jaj. Ptak pędzi w odstępach 48 godzin. Składanie jaj trwa od połowy kwietnia na południu kraju do połowy maja na północy rejonu lęgowego. Pełne lęgi składają się z 3-4, rzadko 5-7 zielonkawo-żółtych jaj bez wzoru (Tabela 1). Rozmiary jaj: 48-63x32-41 mm.

Samiec i samica wysiadują przez 28 dni, począwszy od złożenia pierwszego jaja. Wychodząc z gniazda w razie niebezpieczeństwa, ptaki pospiesznie przykrywają je materiałem, z którego jest wykonane.

W czerwcu wykluwają się pisklęta, a nie jednocześnie w tym samym gnieździe. W rezultacie istnieje inny wiek piskląt w lęgach. Pisklęta opuszczają gniazdo natychmiast po jego niewielkim wyschnięciu. Oboje rodzice dzielą opiekę nad pisklętami.

Najpierw karmią je owadami i ich larwami oraz innymi bezkręgowcami wodnymi, a później, gdy pisklęta dorosną, małymi rybami. W tym samym czasie pisklęta początkowo żerują z dzioba, a następnie pokarm kładzie się na wodzie, skąd pisklęta same go pobierają, ucząc się nurkować.

Perkoz większy, podobnie jak inni jego krewni, jest interesujący w szczególny sposób w zakresie ochrony piskląt przed pierzastymi drapieżnikami, których zawsze wystarcza w jego siedliskach.

W przeciwieństwie do kaczek i łysk perkoz wraz z pisklętami piskląt pływa daleko od trzcinowych zarośli do połowy zasięgu i nie okazuje zaniepokojenia pojawieniem się błotniaka błotnego lub innego drapieżnika.

Dopiero z wyraźnym zamiarem tego ostatniego, by zaatakować lęg, nurkuje, po chwili ukazując się na kilkadziesiąt metrów w bok. Pisklęta też z nią nurkują, ale nie samodzielnie, ale po wdrapaniu się na plecy matki i ukryciu w jej upierzeniu.

Pisklęta tak ciasno grzęzną w grubych piórach, wystając tylko czubkiem dzioba, że ​​ptak spokojnie nurkuje ze swoim cennym ciężarem, nie bojąc się zgubić go pod wodą. Najwyraźniej drapieżniki znają z doświadczenia nieuchwytność lęgów perkozów i zazwyczaj nie próbują ich ścigać. Istnieją obserwacje, że muchomory potrafią latać nawet z pisklętami na plecach.

Około miesiąca życia pisklęta zaczynają latać. W wieku 2,5 miesiąca, na krótko przed wyjazdem, lęgi rozpadają się, a młode zaczynają prowadzić samodzielny tryb życia.

Duży muchomor ma dwa wylinki rocznie: niepełne przedmałżeńskie (wiosna) i pełne po ślubie (jesień). Przedmałżeński obejmuje całe małe upierzenie, odbywa się w lutym - marcu, na przełomie marca i kwietnia, dorośli mają w pełni gotowy strój godowy. Po ślubie obejmuje całe upierzenie, w tym lotki, które są wymieniane szybko i jednocześnie. Kursuje w sierpniu - wrześniu.

W przeciwieństwie do innych perkozów głównym pokarmem perkoza są ryby, zwłaszcza jesienią i zimą. Ponadto zjada się płazy, owady, skorupiaki, mięczaki, a także rośliny pozyskiwane w wodzie. Pisklęta karmione są głównie przez owady.

Dlaczego perkoz dwuczuby nazywany jest perkozem?

Ten ptak jest przedstawicielem rzędu perkozów. Ale to nie ma nic wspólnego z trującymi grzybami. Ten ptak został nazwany Big Toadstool ze względu na to, że jego mięso ma nieprzyjemny specyficzny zapach. Jest prawie niemożliwe, aby go zjeść, ponieważ smak pozostawia wiele do życzenia.

Ta funkcja chroni perkoz przed myśliwymi. W tych okresach, kiedy polowanie na kaczki jest oficjalnie dozwolone, nikt nie narusza życia tego pierzastego stworzenia.

Jaka jest różnica między mężczyzną a kobietą?

Kolor upierzenia u osobników różnej płci jest prawie taki sam. Zarówno u samic, jak iu samców jest ciemnobrązowy, a głowa i dolna część ciała jest biała, beżowa lub bladożółta. Na karku rodzaj „kołnierzyka” o czerwono-kasztanowym odcieniu. Ale widać to tylko w ciepłym sezonie. Latem tego ptaka łatwo rozpoznać także po wyrastających na głowie kolorowych piór, które swoim kształtem przypominają „rogi”. Wraz z nadejściem chłodów stają się krótsze, a „kołnierz” znika bez śladu.

Płeć tego niezwykłego stworzenia można określić tylko na podstawie jego wielkości. Średnia długość ptaka wynosi 45-40 centymetrów, a waży około 0,5 - 1,6 kilograma. Samce są znacznie większe niż samice. Jest to szczególnie widoczne w wielkości ich skrzydeł, których długość przekracza 20 centymetrów. Ich zakres jest również dość duży, wynosi 85-90 centymetrów.

Perkoz dwuczuby buduje swoje gniazda bezpośrednio na wodzie

Chomga zamieszkuje wokół zbiorników ze stojącą wodą, w strefie stepowej lub tajgi. Ptaki budują gniazda bezpośrednio na powierzchni wody. Pływające domy wsparte są zaroślami trzcin, a czasem nawet dnem jeziora. Taki układ pomieszczeń pozwala pierzastemu stworzeniu chronić siebie i swoje potomstwo przed wrogami. Ogólnie rzecz biorąc, do wygodnego życia te stworzenia potrzebują otwartej przestrzeni, w której swobodnie przenikają promienie słoneczne. Ważne jest również, aby ptaki żyły w pobliżu miejsc, w których jest wystarczająca ilość pożywienia.

Chomga to wspaniały pływak

Na lądzie ten ptak czuje się nieswojo. Małe krótkie nóżki nie pozwalają jej na szybkie poruszanie się po ziemi. Dlatego ptak robi to wyjątkowo niezręcznie.

Ale perkoz dwuczuby pływa wystarczająco szybko, zręcznie manewrując przy pomocy nóg. Ta niesamowita istota umie również nurkować na bardzo dużą głębokość - około 25-30 metrów. Może pozostawać pod wodą przez 3-4 minuty. Ale ten czas wystarczy, aby chronić siebie i swoje młode przed wrogami. W razie zagrożenia pisklęta chowają się w specjalnych kieszeniach, które znajdują się pod skrzydłami perkoza. Wraz z bezpiecznie ukrytymi dziećmi po prostu nurkuje na dno i czeka, aż niebezpieczeństwo je ominie.

Co je perkoz dwuczuby?

Głównym pokarmem ptaka są ryby, zarówno małe, jak i duże. Perkoz dwuczuby jest bardzo zręczny, gdyż potrafi spokojnie za nim nurkować nawet na duże głębokości. Cały proces polowania trwa zwykle nie dłużej niż 16-17 sekund. Czasami perkoz może zjadać żaby, skorupiaki i te owady, z którymi może pływać. Ptak zjada również roślinność znalezioną na powierzchni wody lub na brzegu.

Jak rozmnaża się Grecian Greater?

Przed kryciem samiec i samica wykonują „taniec godowy”. Partnerzy przez długi czas krążą po powierzchni wody, chwaląc się przed sobą. Wkrótce po zabawach godowych para buduje gniazdo z liści i gałązek. Następnie samica składa od 2 do 6 jaj, które wysiadują po kolei oboje partnerzy. Pisklęta wykluwają się po 27-29 dniach. Przez pierwsze trzy tygodnie rodzice noszą je na plecach i starannie chronią przed niebezpieczeństwami. Niemowlęta mają niewielki guzek na czole. Jeśli stanie się przekrwiona i zaczerwieni się od tego, oznacza to, że pisklę jest bardzo głodne. Rodzice karmią swoje potomstwo małymi rybami i innymi małymi wodnymi mieszkańcami. Po 10-11 tygodniach pisklęta stają się całkowicie niezależne.

W warunkach naturalnych ptaki żyją 15-20 lat. W niewoli często żyją do 25 lat. Niektóre gatunki perkozów są uważane za rzadkie. Są wymienione w Czerwonej Księdze i polowanie na nie jest surowo zabronione.

Pin
Send
Share
Send
Send