Rodziny ptaków

Aulacorhynchus whitelianus

Pin
Send
Share
Send
Send


Ten artykuł jest niekompletny.
W tym artykule brakuje co najmniej jednej sekcji. Możesz pomóc BirdForum Opus, rozbudowując go.

Alternatywna nazwa: Whitely's Toucanet

Zawartość

  • 1 Identyfikacja
  • 2 Dystrybucja
  • 3 Taksonomia
    • 3.1 Podgatunki
  • 4 Siedlisko
  • 5 Zachowanie
  • 6 Odnośniki
  • 7 Zalecane cytowanie
  • 8 Linki zewnętrzne

Identyfikacja

Przeważnie szmaragdowozielony z białym gardłem i niebieską skórą twarzy. Dziób bordowy i czarny (w różnych proporcjach w zależności od podgatunku), a na końcu ogona najczęściej występuje kasztanowa plamka.

Podgatunki

Istnieją 3 podgatunki:

  • A. d. duidae:
  • Góry południowej Wenezueli (Amazonas i zachodni Bolivar) oraz przylegająca północna Brazylia
  • A. d. whitelianus:
  • Góry południowej Wenezueli (południowo-wschodni Bolivar) i północnej Gujany
  • A. d. osgoodi:
  • Gujana Południowa (Acary Mountans) i Surinam (Wilhelmina Mountains)

W przeszłości był uważany za współplemieńca z tukanem kasztanowatym.

Wpis encyklopedii jest przypięty

Harpia (Harpia harpyja) to gatunek dużych ptaków drapieżnych, szczegółowo opisany w 1816 roku. Obszar występowania drapieżnika jest bardzo szeroki i rozciąga się od południowego Meksyku do wschodniej Boliwii, południowej Brazylii i północnej Argentyny. Na zachodzie obszar jest ograniczony do Andów. Większość z tych terytoriów jest pokryta gęstymi lasami tropikalnymi, w górnych warstwach których żyją harpie.
Pokaż w całości.
Opisane gatunki ptaków można zaliczyć do jednych z największych ptaków drapieżnych na naszej planecie. Ich długość ciała waha się od 90 do 102 cm, a rozpiętość skrzydeł sięga 2 metrów. Samice, których średnia waga sięga 8 kg, są zwykle większe od samców, których średnia waga nie przekracza 6,5-7 kg.
Górna część ciała harpii, klatka piersiowa i pióra w górnej części skrzydeł są pomalowane na ciemnoszary. Dolna część ciała jest prawie biała, z rzadkimi czarnymi plamami na udach, z odległości podobnej do małych zmarszczek. Głowa ptaka jest jasnobrązowa, podobnie jak dziób, nogi są żółte, z bardzo mocnymi pazurami. Trudno pomylić harpię z innym drapieżnikiem ze względu na obecność długich piór z tyłu głowy, które unosząc się tworzą rodzaj kaptura, wizualnie czyniąc głowę niezwykle dużą. Uważa się, że pióra unoszą się w górę, gdy ptak jest w niebezpieczeństwie, chociaż niektórzy uważają, że może to poprawić ostrość słuchu.
Okres lęgowy harpii zbiega się z początkiem pory deszczowej, czyli przypada na kwiecień-maj. Drapieżniki łączą się w pary na całe życie. Ptaki budują gniazda w koronach drzew, na wysokości od 27 do 43 metrów nad ziemią. Gniazdo buduje się ze szmat (na zdjęciu powyżej jest dobrze widoczne), wyłożonych roślinnością i futrem zwierzęcym, a jego średnica sięga półtora metra. Gdy tylko jest to możliwe, harpie wykorzystują swoje stare gniazda jako tereny lęgowe.
Samica składa jedno lub dwa jaja w gnieździe, ale rodzice zajmą się tylko jednym pisklęciem, pierwsze wykluje się, drugie po prostu umrze z głodu (zobacz film o procesie dorastania potomstwa harpii).

Inkubacja trwa średnio 56 dni. Wyklute pisklę rozwija się niezwykle wolno, w pełni upierzenie dopiero w wieku 6-7 miesięcy. Nawet jeśli młoda harpia jest już w stanie zdobyć własne pożywienie, pozostaje blisko swoich rodziców, błagając ich o jałmużnę. Młode ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku 5-6 lat, a drapieżniki rozmnażają się raz na dwa lata. Każda para mieszka na średniej powierzchni 30 km2.
W sprzyjających warunkach harpia może żyć nawet 30 lat. Jest aktywny w ciągu dnia, którego większość ptak spędza na poszukiwaniu pożywienia, szukając go w gęstej dżungli przy pomocy bystrego oka. Pomimo imponujących rozmiarów drapieżniki te są w stanie doskonale manewrować w gęstym leśnym środowisku, w którym żyją.
Głównym pokarmem tych ptaków są leniwce i naczelne, dla których czasami nazywane są „harpiami jedzącymi małpy” (proces polowania na małpy, patrz wideo powyżej). Jednak nie gardzą ptakami, jaszczurkami, gryzoniami, a nawet małymi jeleniami stają się czasami ich ofiarami.
Aby złapać zdobycz, drapieżniki używają swoich potężnych łap wyposażonych w pazury, których długość może dochodzić do 10 cm. Będąc na szczycie ekosystemu pokarmowego lasu deszczowego, harpie nie mają naturalnych wrogów.

Pin
Send
Share
Send
Send