Rodziny ptaków

Różnorodni uderzający przedstawiciele pierzastego świata - papugi

Pin
Send
Share
Send
Send


Długość ciała 22-23 cm, kolor upierzenia oliwkowozielony, prążek przechodzący przez czoło i nad oczami niebieski, ten sam kolor i fałdy skrzydeł. Pióra środkowego ogona są szaro-niebieskie, reszta jest jasnożółta. Samiec ma na brzuchu bladopomarańczową plamkę; samica i młode pisklęta takiej plamki nie mają.

Styl życia

Zamieszkują otwarte tereny i nieliczne lasy z roślinnością zielną. Głównym pokarmem są nasiona roślin zielnych. Jedzą także owoce i owoce dzikich roślin.

Reprodukcja

Rasy raz w roku od sierpnia do października. Ich gniazda to puste przestrzenie w dużych gałęziach drzew lub zgniłych pniach. W lęgu znajduje się od 4 do 5 okrągłych białych jaj. Jedna samica wysiaduje, samiec jest w tym czasie w pobliżu i karmi samicę raz dziennie. Inkubacja trwa 19-21 dni. Pisklęta wykluwają się na ślepo, dobrze owłosione. W wieku 32-35 dni młode papugi opuszczają gniazdo, ale ich rodzice karmią je przez około 10-12 dni. Żyj w niewoli przez 12 lat lub dłużej.

W dzikiej przyrodzie

Na wolności papugi trawiaste prowadzą bardzo mobilny tryb życia, dlatego potrzebują przestrzeni do latania i chodzenia w niewoli. Dlatego przeważnie nie są trzymane w klatkach wewnętrznych, ale w szerokich i bardzo przestronnych obudowach, w których są specjalnie stworzone warunki odpowiednie dla nich pod względem temperatury, wilgotności i innych parametrów.

Eksperci nie zalecają umieszczania więcej niż kilku papug trawiastych w jednej klatce: nie lubią zbytnio swoich sąsiadów, ale są dość lojalni wobec innych ptaków i spokojnie się z nimi dogadują.

Papugi trawiaste są zasadniczo podatne na zmienne warunki pogodowe, w szczególności na zimno i wilgoć. Dlatego w wolierze oprócz miejsca do zabaw i wszelkiego rodzaju akcesoriów należy wydzielić zamknięty obszar, w którym ptaki mogą się schować w przypadku złej pogody.

W swojej ojczyźnie wolne ptaki znajdują swój dom w dziuplach drzew, aw ciągu dnia szukają pożywienia na ziemi. Pożywienie znajdują także w pobliskich krzakach i drzewach, jeśli pojawi się tam coś godnego ich uwagi.

Niestety w przyrodzie na ptaki czeka wiele niebezpieczeństw: od drapieżnych zwierząt próbujących je zaatakować, po ludzi, którzy tępią gniazda i szkodzą tutejszemu ekosystemowi.

Papugi żywią się głównie nasionami roślin, jedzą też drobne owoce i drobne owady. W niewoli ich dieta składa się z różnych zbóż, mieszanek dla ptaków sprzedawanych w sklepach zoologicznych. Czasami na tej liście znajdują się również kiełkujące ziarna pszenicy, a jeszcze rzadziej słonecznik.

Oprócz jedzenia zaleca się również włączenie do diety zielonego jedzenia i różnorodnych warzyw, aby dieta była zbilansowana.

Hodowla papug trawiastych w domu

Przez długi czas uważano, że papuga zielna nie jest w stanie żyć w niewoli i nie będzie w stanie przyzwyczaić się do człowieka. Jednak lata wysiłków i wysiłków stworzyły odpowiednie warunki do trzymania rzadkich ptaków z dala od środowiska naturalnego.

Klatka dla papugi

Najbardziej odpowiednim miejscem dla papugi jest woliera. Ale nie w każdym domu warunki pozwalają na utrzymanie tak nieporęcznej konstrukcji. Dlatego wystarczy zwykła klatka. Przy wyborze rozmiarów kierują się następującymi parametrami: długość, szerokość i wysokość to odpowiednio co najmniej 90, 60 i 60 cm. Papuga zielna większość czasu spędza na ziemi, a nie w powietrzu, dlatego lepiej wybrać klatkę niezbyt wysoką, ale długą lub szeroką.

Między okrągłym a prostokątnym preferowany jest ten drugi. Najpierw ptak poczuje się bezpieczniej - będzie miał okazję „schować się” w kącie. Po drugie, płaski dach jest wygodny do zainstalowania sprzętu rekreacyjnego i symulatorów ptaków.

Niezbędne wyposażenie klatki:

  • podajniki - 2 sztuki: jeden do karmy suchej, drugi do karmy soczystej,
  • pijący. Możesz dołączyć miskę, ale lepiej jest użyć autodrinkera. Jego zaletą jest to, że nie da się go przewrócić, a do środka nie dostaną się zanieczyszczenia takie jak pióra czy resztki jedzenia,
  • drewniane okonie. Co najmniej dwie sztuki. Ich powierzchnia powinna być szorstka i odpowiednia pod względem wielkości dla nóg papugi.

Dodatkowo kupuje się kamień mineralny dla papugi lub stosuje inny pokarm mineralny. Kamień jest lepszy, ponieważ wraz z użytecznymi substancjami zwierzę ma możliwość zmielenia dzioba.

Aby papuga się nie nudziła, kupowane są dla niego zabawki lub symulatory dla ptaków. Jeśli klatka jest mała, „kompleks do gry” umieszcza się na zewnątrz. Na przykład na dachu, aby pupil nie był zbyt ciasny w swoim domu i nie dotykał zabawek skrzydłami podczas lotów. Zawsze trzymaj w klatce 1-2 ulubione zabawki papugi.

Komfortowe warunki

Papugi traw będą musiały stworzyć specjalne warunki zbliżone do ich naturalnego środowiska. Głównym zadaniem jest odpowiednie światło. W ciągu dnia mieszkanie papugi oświetla żarówka (oprócz światła słonecznego). Zapewni niezbędne ciepło. Z jej pomocą regulują również długość godzin dziennych dla zwierząt domowych: wieczorem lampka jest wyłączana i używana jest inna, mniej mocna (około 18 W). Jest przeznaczony do symulacji zmierzchu. Po 3-4 godzinach wyłącza się, a papugi zapadają w nocy.

Sama klatka przy ścianie, obok okna, tak aby było obecne światło słoneczne. Wentylacja w pomieszczeniu wymaga dobrej, ale jednocześnie niedopuszczalne jest tworzenie się przeciągów, zimna i wilgoci, niebezpiecznych dla zwierząt domowych. Odpowiednia temperatura to 20 stopni, wilgotność 60%.

Każdego dnia ptak może latać i rozciągać skrzydła przez co najmniej godzinę. Zmniejszy to ryzyko narastania stresu u zwierzęcia. Dobroduszny nastrój pomoże papudze przywiązać się do właściciela i zacząć mu ufać.

Czyszczenie

Utrzymanie klatki w czystości jest łatwe. Zwłaszcza jeśli klatka ma wysuwaną tacę. Łatwiej będzie użyć ściółki z trocin, peletów drzewnych, gazet lub piasku mineralnego.

Resztki starej paszy są wyrzucane. Karmidła, poidło i cała klatka myje się mydłem i dezynfekuje raz w miesiącu. Podczas sprzątania zwierzak wypuszczany jest na spacer.

Karmienie i woda

Dieta papugi opiera się na jej zwyczajach żywieniowych w jej naturalnym środowisku. Główną częścią jest sucha karma:

  • proso,
  • owies,
  • słonecznik,
  • pszenica,
  • jęczmień,
  • konopie.

W ciągu dnia ptakowi wystarczy 1-1,5 łyżki karmy. Uzupełnij dietę w świeże zioła:

  • mniszek lekarski,
  • cykoria,
  • Sałatka,
  • szpinak,
  • koniczyna.

Jako odżywkę białkową stosuje się jajka, niskotłuszczowy twarożek lub mączniki. Podobnie jak wiele zwierząt domowych, papugom trawiastym nie należy podawać jedzenia ze wspólnego stołu, smażonego, słodkiego, mąki. Z owoców zabronione są awokado i persymony, z warzyw - ziemniaki. Cebula, czosnek i zioła są również niepożądane dla pierzastych zwierząt domowych.

Woda jest zmieniana codziennie, używając czystej, filtrowanej lub butelkowanej wody.

Odmiany

W sumie istnieje siedem różnych rodzajów australijskich papug zielnych:

  • złotobrzuchy,
  • rudowłosy,
  • lazur,
  • niebieskoskrzydła,
  • skalisty,
  • elegancki.

Szczególną uwagę należy zwrócić również na papugę różowo-brzuszną (łac. Neohema bourkii). Według różnych klasyfikacji papuga różobrzucha jest albo zaliczana do tego rodzaju, albo jest uważana za odrębnego przedstawiciela - Neopsephotus bourkii. W ramach tego artykułu nie będziemy kwestionować opinii różnych naukowców, a jedynie opisać różowo-brzuszną papugę zielną jako bardzo interesującego i pięknego przedstawiciela tej rodziny.

Wszystkie papugi oprócz złotobrzucha znajdują się na Czerwonej Liście Najmniej Zagrożonych Gatunków IUCN (kategoria LC). Z tego powodu bardziej szczegółowo opowiemy o złotobrzuchy zielnej papugi.

Opis i rodzaje papug trawiastych

Papugi trawiaste należą do rodzaju (Neophema), który obejmuje siedem gatunków (chociaż niektórzy badacze Neophema bourki wyróżniają je jako odrębne gatunki):

    Papuga różowo-brzuszna (bourka) (Neophema bourkii)


Zdjęcie: Zeetz Jones


Zdjęcie: roger smith

Ozdobiona (elegancka) papuga trawiasta (Neophema elegans)


Zdjęcie: Dave Curtis

Złotobrzuchy (pomarańczowo-wybrzuszony, złotobrzuchy) ziołowa papuga (Neophema chrysogaster) - Chroniony przez australijskie prawo i wymieniony w Załączniku 1 CITES.


Zdjęcie: Ron Knight

Niebieskoskrzydła papuga trawiasta (Neophema chrysostoma) - rzadki, występuje tylko w prywatnych szkółkach, podlega ochronie.


Zdjęcie: Wayne Butterworth

Papuga skalna (kamienna) (Neophema petrophila) - jako papuga domowa jest niezwykle rzadka, chroniona australijskimi przepisami.


Zdjęcie: jacksnipe1990

Papuga lazurowa (Neophema pulchella)


Zdjęcie: Tim Ellis

Wszystkie rodzaje papug trawiastych sztucznie wyhodowały nowe odmiany kolorystyczne.

Najpopularniejsze wśród amatorów to: papugi różowo-brzuszne, lazurowe, błyszczące i eleganckie.

Wielkość ciała ptaka wynosi 21-25 cm, główny kolor jest zielony z szeroką gamą odcieni, jedynym wyjątkiem jest wygląd różowo-brzuszny - w ich upierzeniu nie ma całkowicie zielonego koloru.

Trawiaste papugi to ptaki zmierzchu, w których okres aktywności rozpoczyna się rano i wieczorem. Jeśli w ciągu dnia papugi trawiaste są praktycznie niewidoczne i niesłyszalne, to pod wieczór ptaki z przyjemnością zaczynają biegać po klatce, wykonując loty z jednej krawędzi klatki do drugiej, wykorzystując dolne drążki.

Pomimo tego, że papugi traw mają pewne zewnętrzne podobieństwo do papużek falistych, ich zachowanie, zwyczaje i relacje są uderzająco różne.

Papugi lazurowe są bardzo popularne jako zwierzęta domowe. Charakter ptaków jest spokojny, zrównoważony i dobrze oswojony.

Złotobrzuchy (Neophema chrysogaster)

Papuga pomarańczowobrzucha (papuga pomarańczowata) znajduje się na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN (kategoria CR) od 2000 roku. Uważa się go za bardzo rzadki, więc ptak jest chroniony przed złapaniem i dystrybucją na poziomie prawodawstwa.

Różnorodność tych papug trawiastych jest niezwykle mała. Niedawno okazało się, że gnieżdżą się one tylko na jednym typie drzew i zawsze na tym samym niewielkim obszarze. Terytorium to zmniejsza się z każdym rokiem, przyczyny zmniejszania się siedliska są nadal niejasne.

Naukowcy przewidują, że minie kolejnych 5 lat, zanim całkowicie zniknie na wolności. Z tego powodu trwają działania na pełną skalę mające na celu ratowanie populacji poprzez planowane chwytanie i ukierunkowaną hodowlę w niewoli.

Ptaki te osiedlają się w lasach eukaliptusowych i tropikalnych, graniczących z rozległymi wrzosowiskami. Gniazdują w zagłębieniach, żywią się trawą i nasionami turzycy rosnącej na wrzosowiskach.

U papug złotobrzuchy kolor jest mieszaniną przyjemnych dla ludzkiego oka kolorów: zielonego, niebieskiego, żółtego. Oprócz głównych kolorów występują również mniej zauważalne plamy innych odcieni. Dorosłe samce mają zauważalny dwukolorowy niebieski pasek na czole, zielono-niebieski górny ogon z żółtymi piórami po bokach, które są widoczne w locie oraz pomarańczową plamkę na brzuchu. Dorosłe samice mają taki sam kolor jak samce, ale są ciemniejsze. Ponadto pomarańczowa plama na brzuchu jest nieco mniejsza, a ogon jest bardziej zielony. Młode papugi zielne złotobrzuchy mają podobny kolor do dorosłych samic, co można łatwo odróżnić po wyblakłym upierzeniu oraz żółto-pomarańczowym dziobie i wosku. Papuga złotobrzucha różni się od niebieskoskrzydłej i eleganckiej papugi ciemną trawiastą zielenią na skrzydłach, podczas gdy górna krawędź natarcia jest wąska i ciemnoniebieska.

Są to bardzo hałaśliwe papugi i kiedy rozmawiają między sobą, wokół stada rozlega się ciągły szum. Sygnałem niebezpieczeństwa dla nich są dźwięczne okrzyki, przypominające metaliczne dzwonienie.

Papugi złotobrzuchy rozmnażają się tylko na drzewach herbacianych Malaleuca i tylko w zatoce Bircha w południowo-zachodniej części ok. Tasmania. Po rozmnażaniu ptaki migrują na stały ląd z krótkim postojem około około. Król i zima na południowo-wschodnich terytoriach wschodniej Australii w Nowej Południowej Walii. Średnia roczna liczba zimujących ptaków w Wiktorii, Australii Południowej i Cieśninie Bassa w latach 1979-1990 wahała się od 77 do 129 ptaków. W 2005 roku było 150 osobników. Od tego czasu populacja stopniowo malała: w 2007 r. Było 48 ptaków, aw 2010 r. Tylko 50. Według znanych danych w sezonie lęgowym 2008-2009 i 2009-2010 uciekło tylko 12 i 13 papug.

Obecnie około 300 ptaków jest trzymanych w niewoli w trzech sztucznych żłobkach w różnych częściach kraju. W tym samym czasie część osobników wypuszczana jest co roku na wolność w Birch Bay, ale ptaki wypuszczane na wolność nie były w stanie stworzyć drugiej zdolnej do życia kolonii. Dlatego kontynuowany jest program odbudowy populacji złotobrzucha zielnego.

Za główne przyczyny spadku liczebności uważa się rozdrobnienie i degradację siedlisk, a także rozwój rolnictwa i przemysłu. Ponadto w 2020 roku zaobserwowano wybuch aktywności wirusa PBFD. Wirus infekuje dziób i pióra. Również papugi złotobrzuchy konkurują z ziębami i szpakami. Znane są ofiary śmiertelne przez przypadek, na przykład podczas spotkania z drapieżnikami (lisami i kotami), podczas burz podczas lotu do około. Tasmania iz powrotem na kontynent.

Krótko opowiem o tym, co należy zrobić, aby zachować papugi zielne złotobrzuchy.

Zgodnie z załącznikiem I do konwencji CITES w 1980 roku utworzono grupę w celu odbudowy populacji papug złotobrzych. Zespół ten zajmuje się badaniami dotyczącymi siedlisk tych ptaków, cech lęgowych, przyczyn wymierania i wielu innych. Ponadto jednym z zadań tej grupy jest zachowanie pastwisk na wyspie. Tasmania, około. Król i Wiktoria. Healesville Sanctuary Park w Melbourne stał się głównym celem programu hodowli papug złotobrzych w niewoli. Dziś jest tam około 160 osobników, a praca nad łapaniem papug nie ustaje. Każdego roku na wyspie wypuszczana jest partia ptaków do gniazdowania. Tasmania.

Ponadto istnieje tak zwany South Australian Golden-Bellied Parrot Conservation and Restoration Project, finansowany przez NHT Natural Heritage Trust. Ten projekt został uruchomiony w 2008 roku. Jak wszystkie tego typu projekty, jego celem jest ostatecznie stworzenie zamkniętego obszaru z jak najkorzystniejszymi warunkami dla życia i rozmnażania się tych ptaków.

W 2010 roku zespół ds. Odzyskiwania papug Golden Bellied Grass przygotował kolejny 18-miesięczny plan działania, który został podpisany dotacją w wysokości 260 000 dolarów od rządu australijskiego. Podczas wybuchu aktywności wirusa w 2020 roku rząd przeznaczył 525 000 dolarów na walkę z wirusem.

Jak widać, podejmowane są bardzo aktywne działania na rzecz ratowania papug tego gatunku i zgodnie z wypowiedziami przedstawicieli ochrony przyrody w Australii są one bardzo udane, a trend populacyjny jest dziś bardzo słaby. Nie ma więc co się martwić o papugi złotobrzuchy, przejdźmy do pozostałych 6 gatunków.

Jedzenie

W naturze głównym pokarmem dla papug trawiastych są nasiona i młode pędy różnych traw. W domu również jedzenie powinno być świeże i wysokiej jakości.


Zdjęcie: Jan Tik

Główne składniki paszy zbożowej: proso (wszystkie rodzaje), ciecierzyca, płatki owsiane (bez płatków), słonecznik, len, kanarek, pszenica, konopie, rajgras, wiechlina, Sudan, podwórko.

Zawsze powinno być pierwszych sześć rodzajów nasion, pozostałe w zależności od pory roku i naturalnych potrzeb ptaków (okres lęgowy, linienie, aktywne loty, karmienie piskląt). Ziarno można podawać w różnej dojrzałości, a także kiełkować i namaczać.

Z zieleni ptaki bardzo lubią mniszek lekarski, cykorię, torebkę pasterską, rdest, sałatę, szpinak, komosę ryżową, koniczynę i piołun. W ofercie również owoce, warzywa, jagody, młode kolby kukurydzy, czapki słonecznika, gałązki z krzewów oraz drzewa z pąkami. W celu utrzymania młodych ptaków podaje się mączniki, jajka i twarożek.

Można śmiało powiedzieć, że jeśli zdecydujesz się na zakup pary papug trawiastych, nie pożałujesz. Rzadko kiedy ktoś pozostawał z jedną pierzastą rodziną, a później zawsze nabywał kilka kolejnych.

Papugi ziołowe to bezpretensjonalne, spokojne i bardzo spokojne ptaki. Oglądanie ich i uczestniczenie w ich życiu będzie dla ciebie ogromną przyjemnością.

Błyszczący (Neophema splendida)

Znane na całym świecie papugi trawiaste błyszczące lub czerwonobrązowe (papuga szkarłatna, papugowata wielkokwiatowa), uważane są za jednych z najpiękniejszych przedstawicieli papug zielnych. Natura nie pozbawiła ich jasnych kolorów, skupiając się na kolorach zielonym i niebieskim.

Gatunek ten zasiedla drzewa eukaliptusowe Mali i Mulka na południu półsuchej śródlądowej Australii. Osiedlenia tych papug odnotowano również w stanie Victoria, na zachodnim wybrzeżu Australii, w Nowej Południowej Walii, w Queensland i na Półwyspie Eyre, przy czym wielkość ciała tych papug wynosi około 22 cm, a ogon 17-18. Na klatce piersiowej dorosłych samców naprawdę widoczna jest szkarłatna plama, a ich upierzenie jest uderzające jedwabistością i połyskiem, co nadało im ich imię - błyszczące. Brzegi głowy i skrzydeł są jasnoniebieskie, grzbiet i ogon zielone. Dolna część ogona i brzucha są żółte, dziób czarny. Kobiety mają zielone piersi.

Nie tak dawno sytuacja z liczebnością tego gatunku pozostawiała wiele do życzenia, ale obecnie nieco się ustabilizowała. Błyszczące papugi trawiaste są z powodzeniem hodowane, a nawet otrzymują nowe mutacje kolorystyczne tego gatunku.

Papugi mają bardzo łagodny charakter i spokojne usposobienie, dlatego z powodzeniem są trzymane w niewoli. Poza tym mają bardzo przyjemny śpiew.

Błyszczące papugi są dość kapryśne w pielęgnacji: bardzo źle tolerują wysoką wilgotność i wilgotną pogodę, przyzwyczajając się do nowego miejsca przez długi czas. Są również podatne na stres, dlatego z takimi zwierzętami należy bardzo uważać. Bardzo lubią owoce i warzywa.

Papugi z błyszczącą trawą nie piją zbyt dużo, ale w wolierze zawsze powinna być świeża woda. Poza tym ptaki uwielbiają pływać, więc Ty również powinieneś dać im taką możliwość.

Lazurowy (Neophema pulchella)

Turquoise Parrot (Turquoise Grass-Parakeet) były rozprowadzane w całej południowo-wschodniej Australii od rzeki Sutor, w głąb lądu od McKay we wschodnim Queensland dalej przez wschodnią Nową Południową Walię, w tym przedmieścia Sydney. W tej chwili w Queensland liczba ta spadła i przeniosła się na południe, chociaż te papugi wciąż można znaleźć na około. Fraser w Nowej Południowej Walii jest niejednolity, aw Victory papugi występują głównie na północnym wschodzie.

W Rosji po raz pierwszy pojawiły się w 1972 roku i od razu stały się powszechne wśród miłośników przyrody. Obecnie papugi lazurowe, wraz z błyszczącymi, są uważane za najpopularniejsze gatunki do trzymania w domu.

Papugi lazurowe na wolności żyją w małych grupach lub parach, więc nie potrzebują bardzo dużej firmy do utrzymania domu. Poruszają się szybko po ziemi, ale równie dobrze latają.

Szczególnie wyraźna u samców lazurowa głowa i przednia część skrzydeł ptaka nadały nazwę temu gatunkowi papug trawiastych. Dość dobrze znoszą niewolę, szybko przyzwyczajając się do nowych warunków, co czyni je dość wygodnymi w hodowli.

Niebieskoskrzydły (Neophema chrysostoma)

Niebieskoskrzydłe papugi mają długość ciała 21-22 cm, ogon 10 cm i masę około 35-55 gramów.

Upierzenie niebieskoskrzydłych papug jest zdominowane przez oliwkową zieleń, ale osłony są pomalowane na intensywny niebieski. Papuga ma niebieski pasek na czole. Brzuch jest zwykle żółty, czasem z czerwonawym odcieniem. Ogon jest jasnożółty.

W naturze wolą żyć na otwartej przestrzeni i można je spotkać na sawannach, łąkach, polach, ogrodach, a nawet na bagnach. Na ziemi znajduje się jedzenie. Żywią się źdźbłami traw i nasionami dzikich roślin, czasem mogą zjadać owady.

Papugi niebieskoskrzydłe rozmnażają się około. Tasmania, migrująca wzdłuż Cieśniny Bassa. Następnie wracają na kontynent, gdzie spędzają zimę.

Rocky (Neophema petrophila)

Papugi skalne (angielskie papugi skalne), zwane inaczej papugami kamiennymi, otrzymały tę nazwę ze względu na zwyczaj osiadania w szczelinach skalistych brzegów - w przeciwieństwie do innych gatunków, które od dawna są wybierane jako stałe siedlisko zagłębienia.

Papugi skalne rodzą się kamuflażami. Wiedzą, jak zgubić się w trawie, tak że prawie niemożliwe jest ich zobaczenie. W sztuce kamuflażu pomaga im raczej niepozorny, zwłaszcza w porównaniu z innymi gatunkami, kolor, który wygląda skromnie i matowo i ma głównie odcienie oliwkowego koloru.

Mieszkają na południu i zachodzie Australii, prowadzą skryty tryb życia. Ptaki te osiedlają się nad brzegami rzek i zwykle nie oddalają się od wody. Ptak jest raczej skłonny do ruchu na ziemi i leci tylko na krótkie odległości.

Elegancki (Neophema elegans)

Eleganckie lub zdobione papugi trawiaste (English Elegant Parrot) uwielbiają otwarte przestrzenie z rozległą trawiastą roślinnością. Główne kolory ich upierzenia to żółty i oliwkowozielony. Dla każdego eleganckie papugi mają niebieski pasek, fałdy i brzegi skrzydeł w tym samym kolorze.

Te papugi żyją na południu i zachodzie Australii i próbują osiedlać się na terenach otwartych lub lasach o dobrej roślinności trawiastej. Zdobione papugi często można spotkać w parkach lub na obrzeżach miast.

W niewoli ptaki żyją bardzo dobrze, a nawet pomyślnie się rozmnażają. Wskazówki pielęgnacyjne pozostają wspólne dla wszystkich papug trawiastych: proste, ale pożywne jedzenie, przestronna woliera lub klatka, brak krewnych na małym obszarze (pożądane jest trzymanie pary).

Różowobrzuchy (Neophema bourkii)

Ostatnim gatunkiem papug trawiastych jest różobrzuchy, w rzeczywistości jedyne trawiaste, pozbawione charakterystycznych zielonych elementów w upierzeniu. Można powiedzieć, że ten gatunek jest bardziej krępy i krępy niż jego krewniacy. Ma szaro-białe policzki, główny kolor upierzenia jest różowy, brzuszek jest czerwono-różowy. Samce mają niebieski pasek na czole. Papugi tego gatunku mają bardzo donośny, przyjemny głos.

Osoby łatwo dostosowują się do treści domowych i mogą z powodzeniem rozmnażać się w niewoli. Chociaż potrzebują również bardzo przestronnego domu, a także miejsca do latania.

W przestronnej wolierze może być trzymany razem z innymi małymi ptakami. Dymorfizm płciowy jest słabo wyrażony, niemniej jednak doświadczonemu hodowcy nie będzie trudno odróżnić samca od samicy.

Są bezpretensjonalni w jedzeniu, kochają zboża i nasiona i nie stronią od owoców.

Do hodowli potrzebna jest duża przestrzeń - najlepiej nadają się woliery. W wolierze znajduje się domek lęgowy o wymiarach 17x17x25 cm z otworem na baterię o średnicy 4-5 cm, który w naturze gniazduje w dziuplach. Są 2, rzadziej 3 sprzęgła rocznie.

Wymagania dotyczące klatki

Ponieważ w swoim naturalnym środowisku papugi trawiaste prowadzą aktywny tryb życia i dużo się poruszają, zwykła klatka im nie odpowiada. Woliera może stać się domem dla tych ptaków - im obszerniejsza, tym lepsza.

W nim, oprócz grzęd, drabinek i wszelkiego rodzaju zabaw, wyposaż coś w rodzaju małego schronienia, w którym Twoje zwierzaki będą mogły wspinać się, aby odpocząć.

Ważny! Należy pamiętać, że w domu powinna mieszkać tylko jedna para ptaków (szczególnie w okresie lęgowym). W przeciwnym razie nie da się uniknąć starć i kłótni między lokatorami.

Klasyfikacja

Gatunek obejmuje 2 podgatunki:

  • Neophema elegans carteri (Mathews, 1912)
  • Neophema elegans elegans (Gould, 1837)

Higiena i zabiegi wodne

Jak wszystkie papugi, te ziołowe nie mają nic przeciwko pływaniu. Ten proces jest korzystny dla ich upierzenia i najczęściej jest przyjemny. Umieść w wolierze płytką miskę (jako tackę) z czystą wodą i codziennie zmieniaj jej zawartość.

Oświetlenie

Dom dla tych ptaków najlepiej umieścić w pomieszczeniu tak, aby mógł być oświetlony światłem słonecznym.

Jednak papugi trawiaste są stworzeniami o zmierzchu - ale na obszarach, gdzie jest wiele słonecznych dni w roku. Dlatego do dodatkowego oświetlenia stosowane są dwa tryby: dobra lampa do symulacji opalania - włącza się w zimowe lub pochmurne dni. Wieczorem, aby ciemność nie zapadła nagle, zaleca się najpierw przełączyć na cichsze, przytłumione światło.

Ważny! Papugi zielarskie uaktywniają się w godzinach porannych i wieczornych. Zwykle są spokojniejsze w ciągu dnia.

Charakterystyka

Papugi lazurowe mają nie tylko kolorowe i niesamowicie piękne upierzenie, ale także sympatyczny przyjacielski charakter. W przeciwieństwie do wielu ich krewnych ptaki te praktycznie nie latają, woląc poruszać się po ziemi. W naturze chowają się w wysokiej, gęstej trawie, dobrze orientując się w terenie.

Papugi lazurowe są dobrze oswojone, przywiązując się do swoich właścicieli. Pomimo swojej mobilności są dość ciche, wielu nie hałasuje. Dobrze się rozmnażaj. Samica może składać jaja 2 razy w roku.

Rozpiętość

Światowa populacja liczy ponad 20 tysięcy osobników. Gatunek zamieszkuje południowo-wschodnią Australię od Queensland do Wiktorii i na wyspach położonych najbliżej kontynentu. Czują się dobrze mieszkając na wysokości 700 metrów nad poziomem morza. Żyją na pastwiskach, w lasach eukaliptusowych, na równinach, na sawannach, w ogrodach, na obszarach rolniczych. ziemie, wzdłuż brzegów rzek.

Żyją w małych stadach, żywią się nasionami prawie każdej rośliny bezpośrednio z ziemi. Często spędzają noce, zbierając się w duże stada.

Gniazdowanie przypada na sierpień - wrzesień i kwiecień - maj. Gniazda są budowane w dziuplach i zagłębieniach drzew, w skałach, w ludzkich budynkach. Nioski mogą znajdować się na głębokości do 1,5 m. Jaja wysiaduje tylko samica, w gnieździe jest ich do 6. Pisklęta wykluwają się 19 dnia i ostatecznie opuszczają gniazdo na 5 tygodni. Ten gatunek ptaków jest monogamiczny iw przypadku śmierci partnera rzadko tworzą kolejne małżeństwo.

Pin
Send
Share
Send
Send