Rodziny ptaków

Sępy Nowego Świata

Pin
Send
Share
Send
Send


W wersji książkowej

Tom 13. Moskwa, 2009, s. 329

Skopiuj odniesienie bibliograficzne:

CATHARTS (Cathartes), rodzaj ptaków drapieżnych tego. Amerykańskie sępy. Długość 65–83 cm, waga 0,8–2,0 kg. Budowa ciała jest smukła, skrzydła i ogon są długie. Upierzenie jest czarne lub ciemnobrązowe z fioletowo-niebieskim lub zielonym metalikiem. blask. U dorosłych ptaków naga głowa i szyja są jaskrawe, dziób jasny. Samice są podobne do samców, u młodych osobników głowa i dziób są ciemne. Zasiłek osiadłe ptaki wykonujące pomijalne wyniki. migracje sezonowe. Najliczniejsza. gatunek - sęp indyk (C. aura) czerwona głowa i szyja, żółtawo-różowe nogi, białawy dziób. Rasy z południa. Kanady do Przylądka Horn, na Wyspach Karaibskich i Falklandach. Preferuje otwarte przestrzenie i lasy wyspiarskie, chętnie osiedla się w pobliżu osad, w górach do wysokości. 2500 m, populacje umiarkowanych szerokości geograficznych zimują w tropikach. U małych żółtogłowych K. (C. burrovianus), czubek głowy jest niebieskawo-zielony, boki głowy i szyi są jasnopomarańczowe, nogi są białawe, gniazda od południowego Meksyku po północną Argentynę, są powszechne wśród bagna i mokra sawanna. U dużego żółtogłowego K. (C. melambrotus) głowa i szyja są żółte, korona i plamka przed okiem są intensywnie niebieskie, nogi są ciemne, zamieszkuje lasy równikowe Yuzh. Ameryka. To. Feed on hl. arr. padlina i śmieci. W poszukiwaniu pożywienia szybują przez długi czas we wznoszących się prądach powietrza, w lesie mogą poruszać się węchem. Gniazda nie buduje się, jaja (zwykle 2) są składane na ziemi wśród gęstej trawy lub krzewów, w niszach skalnych, dziuplach lub gniazdach innych ptaków, oboje rodzice wysiadują przez 38–40 dni, pisklęta karmione są przez 70–80 dni.

Wprowadzenie

Wielka żółtogłowa catarta (łac. Cathartes melambrotus ) Jest gatunkiem z rodziny sępów amerykańskich (Cathartidae). Znaleziono w Ameryce Południowej.

1. Dystrybucja

Dorzecze Amazonki w tropikalnej Ameryce Południowej, południowo-wschodniej Kolumbii, południowej i wschodniej Wenezueli, Gujanie, Gujanie Francuskiej, Surinamie, północnej i zachodniej Brazylii, północnej Boliwii, wschodnim Peru, wschodnim Ekwadorze. Nie występuje w Andach i na wyżynach. Generalnie obejmuje duży region o powierzchni 6 700 000 km2. Występuje w lasach tropikalnych i subtropikalnych.

2. Opis

Długość 64-75 cm, rozpiętość skrzydeł 166-178 cm (65-70 cali) i długość ogona 25-29 cm (10-11,5 cala).

Upierzenie jest czarne z zielonym lub fioletowym połyskiem. Gardło i boki głowy są nagie, pozbawione upierzenia. Skóra głowy jest koloru ciemnożółtego do bladopomarańczowego. Potylica i okolice nozdrzy są blado różowawe. Spody skrzydeł są czarne, a lotki są bardziej szare. Ogon jest zaokrąglony i raczej długi jak na sępy, sięgający poza końce skrzydeł zamkniętych w spoczynku. Samice i samce wyglądają tak samo. Głowa młodych ptaków jest szarawa, aw pozostałej części upierzenia przypominają dorosłe osobniki. Dziób jest gruby, zaokrąglony i haczykowaty na końcu.

Palce są długie, cienkie, niezdolne do chwytania zdobyczy. Podobnie jak inne sępy, Wielka Żółtogłowa Catarta nie ma trąbki Eustachiusza i dlatego nie jest w stanie wydawać dźwięków innych niż pomruki lub niski syk.

3. Ekologia

Zwykle siedzą na wysokich drzewach i wypatrują zdobyczy. Lecą samotnie lub w parach, rzadko w grupach. Lot w szybujący sposób Duży żółtogłowy katart jest przykładem statycznego lotu startowego, w którym prąd wstępujący ciepłego powietrza jest używany do utrzymania wysokości bez konieczności trzepotania skrzydłami. Ma niezwykły nawyk urohydrozy, gdy ptak oddaje mocz lub łuszczy się bezpośrednio na łapach. Takie zachowanie jest również znane u bocianów i innych sępów.

Pod względem żywienia jest typowym padlinożercą i żywi się zwłokami zwierząt.

4. Powielanie

Gniazda nie buduje się, ale ich jaja są składane bezpośrednio na klifach, sklepieniach jaskiń, na ziemi lub w zagłębieniach. Jaja są kremowe i pokryte brązowymi plamami. Młode ptaki odlatują około drugiego lub trzeciego miesiąca życia. Pisklęta wyłaniają się jako pisklęta, ślepe, nagie i stosunkowo nieruchome, pióra pojawiają się później. Rodzice karmią pisklęta przez regurgitację, zwracając częściowo strawiony pokarm do dzioba młodych.

Lęg jaj składa się zwykle z dwóch jaj (u różnych ptaków liczba ta waha się od jednego do trzech).

5. Stan ochrony

Duża żółtogłowa catarta znajduje się na Czerwonej Liście Gatunków Chronionych IUCN ze statusem ostatniej troski. W całym rozległym zasięgu tego gatunku (6 700 000 km2 lub (2 586 884,5 mil kwadratowych), liczbę wszystkich populacji szacuje się na od 100 000 do 1 000 000 osobników.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - Str. 37. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0
  2. 12BirdLife International Cathartes melambrotus - www.iucnredlist.org/search/details.php/49650/all. Czerwona lista gatunków zagrożonych IUCN (2004). (niedostępny link)
  3. Ferguson-lees James Raptors of the World - books.google.com/?id=hlIztc05HTQC&pg=PA86&dq=Cathartes aura temat: „Przyroda / ptaki i obserwacja ptaków”. - Houghton Mifflin Field Guides, 2001. - str. 86. - ISBN 0618127623
  4. Brown, Leslie i Dean Amadon Orły, jastrzębie i sokoły świata - books.google.com/?id=fcM9AAAAIAAJ&q="Greater Sęp żółtogłowy "+ nest & dq =" Sęp żółtogłowy "+ gniazdo. - McGraw-Hill, 1968. - str. 178. - ISBN 155521472X
  5. 12Hilty Stephen L. Przewodnik po ptakach Kolumbii - books.google.com/?id=1k5fV_hQqE8C&pg=PA88&dq=Cathartes melambrotus. - Princeton University Press, 1977. - str. 88. - ISBN 069108372X
  6. Blake emmett reid Podręcznik ptaków neotropikalnych - books.google.com/?id=YP0AX3LW8jYC&pg=RA2-PA262&dq=Cathartes melambrotus + czarny. - University of Chicago Press, 1977. - str. 262. - ISBN 0226056414
  7. 1234Terres J. K. Encyklopedia ptaków północnoamerykańskich Audubon Society. - Nowy Jork, NY: Knopf, 1980. - P. 957. - ISBN 0394466519
  8. Feduccia J. Alan Pochodzenie i ewolucja ptaków - books.google.com/?id=8QRKV7eSqmIC&pg=PA300&dq=Cathartes melambrotus + black. - Yale University Press, 1999 r. - str. 300. - ISBN 0226056414
  9. Sibley, Charles G. i Jon E. Ahlquist Filogeneza i klasyfikacja ptaków: studium ewolucji molekularnej - books.google.com/books?vid=ISBN0300040857. - Yale University Press, 1991. - ISBN 0-300-04085-7
  10. Channing, Keith Sęp żółtogłowy - www.hawk-conservancy.org/priors/greateryellowheadedvulture.shtml. The Hawk Conservancy.
  11. Howell, Steve N. G. i Sophie Webb (1995). Przewodnik po ptakach Meksyku i Północnej Ameryki Środkowej. Nowy Jork: Oxford University Press, str. 174. ISBN 0-19-854012-4.
  12. BirdLife International (2007) Zestawienie informacji o gatunkach: Cathartes melambrotus. Pobrano z http://www.birdlife.org - www.birdlife.org w dniu 6/10/2007

Literatura

  • Wetmore, Alexander. Rewizja amerykańskich sępów z rodzaju Cathartes // Smithsonian Różne kolekcje... - 1964. - T. 146. - Nr 6. - P. 15.
Ściągnij
Niniejsze streszczenie jest oparte na artykule z rosyjskiej Wikipedii. Synchronizacja zakończona 16.07.11 14:40:10
Powiązane streszczenia: Amerykański czarny katart, żółtogłowy akantholis, żółtogłowa latająca wiewiórka, żółwogłowy, pliszka żółtogłowa, akantolis żółtogłowy, mojua żółtogłowa, żółw indyjski, duża laja.

Pin
Send
Share
Send
Send