Rodziny ptaków

Royal Snipe / Gallinago imperialis

Pin
Send
Share
Send
Send


Bekas zwyczajny należy do rzędu siewkowatych i ma wiele podobieństw do siewek zwyczajnych. Długość ciała tego ptaka to tylko ok. 28 cm, rozpiętość skrzydeł 40-45 cm, dziób może osiągać długość ok. 6-7,5 cm, jest prawie prosty i ma spiczasty koniec. Ogon bekasa jest krótki, więc wyglądają nieco nieproporcjonalnie. Waga dorosłego ptaka to tylko 140 g. Kolor upierzenia jest zróżnicowany. Dominującymi kolorami są brązowy, czarny i biały.

Zalecamy również przeczytanie:

Na głowie, bliżej czubka głowy, znajdują się 2 charakterystyczne paski prawie czarnego koloru, pomiędzy którymi puch ma czerwonawy kolor. Upierzenie na tułowiu bekasa jest ubarwione falistymi paskami w kolorze czarnym, białym i brązowym. Na klatce piersiowej i szyi dominują szaro-żółte odcienie z małymi czarnymi plamami i krawędziami. Na skrzydłach i wzdłuż łopatek na upierzeniu brzegi koloru ochry. Kolor ten sprawia, że ​​ptaki są prawie niewidoczne w ich naturalnym środowisku, a także chroni je przed drapieżnikami podczas inkubacji.

Bekas zwyczajny należy do rzędu siewkowatych i ma wiele podobieństw do siewek zwyczajnych.

Ten ptak jest interesujący w swojej strukturze. Nogi bekasa są dość długie. Palce szeroko rozstawione. Taka budowa łap umożliwia ptakom chodzenie po roślinach wodnych bez przewracania się, co znacznie ułatwia proces pozyskiwania i wchłaniania pokarmu.

Bekas może szybko biegać w bagnistych terenach i trzcinach. Ze względu na charakterystyczną budowę nóg ptaki te rzadko siedzą na gałęziach i innych podporach. Ptaki wyróżniają się dobrym wzrokiem. Ich oczy są ciemne. Upierzenie bekasów jest doskonale wodoodporne, dzięki czemu ptaki mogą nurkować na duże głębokości, gdy potrzebują pożywienia. Jednak ta metoda jedzenia jest przez nich rzadko stosowana.

Właściwości odżywcze bekasa

Ten ptak jest doskonale przystosowany do życia w określonych ekosystemach. Bekas preferuje tereny bardzo bagniste z dala od siedzib ludzkich. Osiedlają się nad brzegami rzek i jezior, lubią zalane łąki, a nawet stawy i bagna, na których występuje znaczna warstwa mułu. Na terenach podmokłych ten ptak może znaleźć dużo pożywienia.

Dieta bekasa obejmuje:

  • larwy komarów,
  • larwy owadów wodnych,
  • smażona ryba,
  • małe mięczaki,
  • korzenie niektórych roślin,
  • wodorost,
  • robaki.

Zdarzają się przypadki, gdy ptaki, po odkryciu dużego ślimaka, wyrywały go ze skorupy, używając dzioba jako pincety.

Zazwyczaj żerują w płytkiej wodzie, gdzie długim dziobem sortują dno w poszukiwaniu smakołyków. Uważa się, że bekas ma doskonały węch, więc mogę wyczuć swoją zdobycz, nawet jeśli jest wystarczająco głęboka.

Największa aktywność tego ptaka przypada o świcie. Snipki mogą również żerować o zmierzchu.

Zwykle bekas żeruje w płytkiej wodzie

Bekasy są niezwykle płochliwe, dlatego przy najmniejszych oznakach niebezpieczeństwa chowają się w trzcinach lub innych naturalnych schronieniach. Oczy bekasów są wysoko, więc nawet podczas żerowania, zanurzając długi dziób w bagnistej glebie, nie tracą czujności i potrafią śledzić, co się dzieje, co często pomaga im uciec przed ptakami drapieżnymi i myśliwymi.

Siedlisko bekasa

Te ptaki są wędrowne. Ich siedlisko jest niezwykle szerokie. Wczesną wiosną wracają w rejony, w których wykluwają się pisklęta. Miejsca lęgowe bekasów znajdują się w większości Europy. Ponadto często występują w Azji Północnej i wschodniej Syberii. Niektóre podgatunki tych ptaków rozmnażają się w USA i Kanadzie. Znaczne populacje migrują na wyspy Wielkiej Brytanii i Islandii w celu rozrodu wczesną wiosną.

Ptaki pojawiają się na swoich tradycyjnych terenach lęgowych około początku marca. Stałe siedliska znajdują się w Europie Środkowej i Środkowej Ameryce Północnej. Na tych obszarach klimat jest na tyle łagodny, że bekas może znajdować pożywienie i wykluć pisklęta bez konieczności migracji.

Ptaki wyjeżdżają na zimę wczesną jesienią, kiedy następuje gwałtowne wyczerpywanie się zapasów pokarmu na ich lęgowiskach. Ptaki hodujące pisklęta w północnej Azji i wschodniej Syberii wolą migrować do Chin i Indii. Niewielka część ptaków zimuje w krajach Azji Wschodniej. Ponadto niektóre gatunki bekasów migrują na kontynent środkowoafrykański. Gatunki gniazdujące w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie tradycyjnie zimują w południowej Ameryce Północnej.

Podczas długich wędrówek ptaki zachowują się bardzo ostrożnie. W ciągu dnia zatrzymują się w zbiornikach, gdzie żywią się małymi owadami, skorupiakami i innymi żywymi stworzeniami, które mogą znaleźć dziobem. Ponadto w ciągu dnia ten wołek śpi. W nocy ptaki, pojedynczo lub w małych stadach, wykonują długie loty. Zapewnia im to ochronę przed ptakami drapieżnymi polującymi głównie w ciągu dnia.

Zachowanie ptaków w okresie lęgowym

W najkorzystniejszych do tego okresach wylęgają się młode. Samce zwykle przybywają na miejsca lęgowe jako pierwsze. Starają się zająć jak najlepsze miejsce w trzcinach, gdzie mogą założyć gniazdo. Po przybyciu samic rozpoczyna się okres godowy.

Aby znaleźć partnera i przyciągnąć jej uwagę, samce wzbijają się wysoko w niebo i rzucają się jak kamień. W tym samym czasie ich skrzydła lekko drgają, wydając dźwięk przypominający beczenie baranka. Na ziemi samce wydają charakterystyczne dźwięki, które pozwalają im zwabić partnera.

Po uformowaniu się pary ptaki zaczynają szukać optymalnego miejsca do ułożenia gniazda.

Z reguły wybierają dla siebie suche miejsce w zaroślach trzcin, gdzie wykopują małe zagłębienie, przykrywają je miękką suszoną trawą, która jest zbierana na brzegu. Grubość warstwy gniazdowej rzadko przekracza 2 cm, po przygotowaniu gniazda ptaki łączą się w pary, a samica składa 4 jaja.

Muszla wyróżnia się brązowym lub oliwkowym kolorem z wieloma plamami. To ochronne zabarwienie jaj sprawia, że ​​są one mniej widoczne dla drapieżników grasujących w strefie przybrzeżnej.

Ptaki na zmianę je wysiadują. W zależności od warunków pogodowych pisklęta wykluwają się 17-20 dni. Kury mają brązowo-czarny kolor ochronny, dzięki czemu są mniej widoczne dla drapieżników. Oboje rodzice zajmują się wychowywaniem potomstwa.

Bekasy są bardzo wrażliwe na swoje potomstwo. Przez cały dzień poszukują małych owadów, robaków i innych żywych stworzeń. W razie niebezpieczeństwa pisklęta mogą chować się w zaroślach trzcin i tam przebywać, dopóki rodzice nie odwrócą uwagi zwierzęcia od gniazda. Ponadto bekas może uratować potomstwo, niosąc pisklęta pojedynczo w łapach.

Często w razie niebezpieczeństwa rodzice przenoszą je na odległość większą niż 10 m. W wieku 1 miesiąca młode zwierzęta zaczynają uczyć się latać. Na początku sierpnia kury całkowicie zmieniają upierzenie na dorosłe, pozostawiając rodzicom samodzielne karmienie. W tym czasie dorosłe osobniki zaczynają linić, aby odnowić pióra przed zbliżającym się lotem na zimowiska.

Bekas

  • Słonki (Scolopax)
    • Woodcock (S. Rusticola)
    • Słonka Amamiya (S. mira)
    • Słonka Nowa Gwinea (S. rosenbergii)
    • Słonka malajska (S. saturata)
    • Słonka Celebes (S. celebensis)
    • Słonka Bukidnona (S. bukidnonensis)
    • Moluccan Woodcock (S. rochussenii)
    • Słonka amerykańska (S. minor)
  • Auckland Sandpipers (Coenocorypha)
    • Chetem Island Woodcock (C. pusilla)
    • Auckland Sandpiper (C. aucklandica)
  • Arlekiny (Lymnocryptes)
    • Garshnep (L. minimus)
  • Bekas (Gallinago)
    • Bekas górski (G. solitaria)
    • Bekas japoński (G. hardwickii)
    • Bekas himalajski (G. nemoricola)
    • Bekas azjatycki (G. stenura)
    • Bekas (G. megala)
    • Bekas afrykański (G. nigripennis)
    • Bekas madagaskarski (G. macrodactyla)
    • Dupelle (G. media)
    • Bekas zwyczajny (G. gallinago)
    • Bekas amerykański (G. delicata)
    • Bekas południowoamerykański (G. paraguaiae)
    • Bekas długodzioby (G. nobilis)
    • Dubelta (G. undulata)
    • Bekas Cordillera (G. stricklandii)
    • Bekas południowoamerykański (G. andina)
    • Bekas andyjski (G. jamesoni)
    • Bekas królewski (G. imperialis)
  • Krewetka (Limnodromus)
    • Kot krótkowłosy podobny do bekasa (L. griseus)
    • Bekas amerykański (L. scolopaceus)
    • Kszyk azjatycki (L. semipalmatus)
  • Wrzeciona (Limosa)
    • Wróżka wielka (L. limosa)
    • Bodew kanadyjski (L. haemastica)
    • Mały korpus (L. lapponica)
    • Cętkowany bode (L. fedoa)

  • Kuliki (Numenius)
    • Kulik mały (N. minutus)
    • Kulik eskimoski (N. borealis), prawdopodobnie wymarły
    • Kulik średni (N. phaeopus)
    • Kulik tahitański (N. tahitiensis)
    • Kulik smukły (N. tenuirostris)
    • Kulik wielki (N. arquata)
    • Kulik amerykański (N. americanus)
    • Kulik dalekowschodni (N. madagascariensis)
  • Bartramia
    • Bartramia, brodziec długoogoniasty (B. longicauda)
  • Ulits (Tringa)
    • Shyogol (T. erythropus)
    • Zielarz (T. totanus)
    • Chwyt przedni (T. stagnatilis)
    • Duży ślimak (T. nebularia)
    • Ślimak Ochocki (T. guttifer)
    • Ślimak plamisty (T. melanoleuca)
    • Ślimak żółtodzioby (T. flavipes)
    • Ślimak pustelnik (T. solitaria)
    • Blackie (T. ochropus)
    • Fifi (T. glareola)
    • Ślimak błotny (T. semipalmata)
  • Morodunks (Xenus)
    • Morodunka (X. cinereus)
  • Przewoźnicy (Actitis)
    • Nosiciel (A. hypoleucos)
    • Nosiciel plamisty (A. macularius)
  • Ślimaki jesionowe (Heteroscelus)
    • Jesion Ślimak (H. brevipes)
    • Amerykański ślimak jesionowy (H. incanus)
  • Ulity z palcami płetwiastymi (Catoptrophorus)
    • Ślimak błotny (C. semipalmatus)
  • Prosobonia
    • † Prosobonia ellisi
    • Prosobonia cancellata
    • † tahitański brodziec (Prosobonia leucoptera)
  • Turnstones (Arenaria)
    • Kamień zwrotny (A. interpres)
    • Frekwencja czarnoskórych (A. melanocephala)
  • Burune Sandpipers (Aphriza)
    • Burune brodziec (A. virgata)
  • Piaskownice (Calidris)
    • Wielki brodziec (C. tenuirostris)
    • Islandzki brodziec (C. canutus)
    • Gerbil (C. alba)
    • Mniejszy brodziec (C. pusilla)
    • Webtooth Sandpiper (C. mauri)
    • Wróbel brodziec (C. minuta)
    • Redneck Sandpiper (C. ruficollis)
    • Białogoniasty brodziec (C. temminckii)
    • Brodziec długonogi (C. subminuta)
    • Sandpiper (C. minutilla)
    • Bonaparte Sandpiper (C. fuscicollis)
    • Baird Sandpiper (C. bairdii)
    • Puffer (C. melanotos)
    • Brodziec ostroogonowy (C. acuminata)
    • Sandpiper (C. maritima)
    • Beringian Sandpiper (C. ptilocnemis)
    • Dunlin (C. alpina)
    • Dunl (C. ferruginea)
    • Długonogi brodziec (C. himantopus)
  • Lopatni (Eurynorhynchus)
    • Łopatka (E. pygmeus)
  • Błota (Limicola)
    • Gryazovik (L. falcinellus)
  • Kanadyjskie sandpipers (tryngity)
    • Kanadyjski brodziec (T. subruficollis)
  • Turukhtans (Philomachus)
    • Turukhtan (P. pugnax)
  • Wielkie falaropy (Steganopus)
    • Wielki Falarop (S. tricolor)
  • Phalaropus (Phalaropus)
    • Falaropa okrągłonosego (P. lobatus)
    • Phalarope (P. fulicarius)

Ptak bekas. Styl życia i siedlisko bekasów

Styl życia i siedlisko bekasów

Bekas to nie jedyny ptak z rodziny bekasów z rodziny Siewkowych, obejmuje również mniej znany dubelta i słonkę.

Bekas jest szeroko rozpowszechniony w Europie i północnej części Azji. Siedlisko obejmuje całe terytorium między Irlandią na zachodzie, Wyspami Komandora na wschodzie i Bajkałem na południu.

Nie dociera daleko na północ, ale występuje w większości naszego kraju. Ze względu na swój tajemniczy tryb życia o zmierzchu bekas jest czasami nazywany „nocnym brodzikiem”.

Cechy i siedlisko bekasa

Opis ptaka bekasa daje wyobrażenie o nim jako o małym ptaszku o skromnej maści. Wielkość ciała wynosi 20-25 cm, a ptak waży 90-120 g.

Rzadkie samce osiągają maksymalny rozmiar 30 cm i wagę 130 g. Bekas wyróżnia się długością dzioba, wynosi 6-7 cm, czyli prawie jedną czwartą całej długości ciała.

Na koniu jest lekko spłaszczony, jest to konieczne do lepszego chwytania małych owadów i robaków. Kolor ciała bekasa odpowiada jego środowisku i służy przede wszystkim do kamuflażu.

Grzbiet ptaka jest ciemnobrązowy z ciemnoczerwonymi smugami i podłużnymi paskami w kolorze biało-ochry.

Głowa jest koloru ciemnoczarno-brązowego, natomiast wzdłuż korony znajdują się dwa czarne paski, a pomiędzy nimi - czerwonawe.

To odróżnia bekas od jego bliskiego krewnego, słonki. Brzuch jest biały, miejscami w kolorze ochry z ciemnymi liniami, a pierś jest raczej pstrokata.

Samice i samce mają ten sam kolor. Bekas ma dość długie nogi, co pozwala na swobodne poruszanie się w wysokiej trawie i płytkiej wodzie.

Zdjęcie bekasa potwierdza te stwierdzenia. Typowym siedliskiem bekasa jest bagno, czasami może zasiedlać łąki w pobliżu wody lub w lasach.

Charakter i styl życia bekasa

Niezależnie od okresu lęgowego, bekas jest raczej skryty. Jego główna działalność przypada na zmierzch, ale niezwykle rzadko można usłyszeć jego płacz.

Dzieje się to głównie z wielkim strachem. Bekas wydaje dźwięk głównie podczas startu, a wtedy jego okrzyki przypominają „chvek” lub „gum”.

Posłuchaj głosu bekasa

Przez pierwsze kilka minut ptak leci nie w linii prostej, ale jakby zygzakiem i kołysząc się. Ale w większości przypadków wystarczy, że spróbuje uciec, z reguły jest to łatwe nawet w wysokiej trawie.

Mimo zamieszkiwania w miejscach bliskich wodzie bekas nie potrafi pływać i nie posiada błon na nogach. Bardzo trudno jest nakręcić filmik z bekasem ze względu na ich wyjątkową ostrożność i lęk.

Bekas to ptak wędrowny. Na zimowanie leci głównie do Europy Zachodniej, Afryki, Azji Południowej, a nawet na wyspy Polinezji.

Najwcześniejszy termin powrotu do miejsc lęgowych to koniec marca. Główny okres docierania do północnej części pasma i tundry obserwuje się pod koniec maja.

Rzadkie osobniki pozostają na zimowanie w głównych siedliskach, dzieje się tak, gdy bekas, który przybrał na wadze przed długim lotem, stanie się zbyt ciężki.

Łatwo jest zrozumieć, co je bekas, jeśli pamiętasz jego typowe siedliska. Bekas żeruje na lądzie lub w płytkiej wodzie.

Potrafią łapać małe muszki, ale najczęściej szukają w ziemi owadów, robaków, ślimaków i larw.

Podczas polowania bekas może wbić swój długi dziób w ziemię na sam dół i połykać jedzenie bez wyjmowania go. W skrajnych przypadkach żywi się nasionami roślin.

Rozmnażanie i długość życia bekasa

Zaczynają szukać pary bekasów jeszcze przed przybyciem na miejsca lęgowe. Gry godowe samców są dość oryginalne i niebezpieczne.

Obrzęd zalotów jest następujący. Snipe gwałtownie odrywa się od ziemi i szybko leci w górę pod ostrym kątem.

Po wzniesieniu się kilkadziesiąt metrów w górę, lekko składa skrzydła, szeroko rozchyla ogon i lekko drżąc, pędzi w dół.

Tak gwałtowny spadek z wysokości 10-15 m trwa tylko 1-2 sekundy. W tym samym czasie pióra ogonowe wibrują i emitują specyficzny dźwięk przypominający beczenie baranka.

Takie zakręty można powtarzać kilka razy z rzędu. Oprócz cudów akrobacji, rytuały zalotów obejmują okrzyki podobne do „teok” czy „taku-taku” z ziemi, pnia lub wierzchołka drzewa, a nawet w locie.

Na zdjęciu gniazdo z lęgiem bekasa

Głosy bekasów są dość wysokie i donośne, więc łatwo je zauważyć podczas zalotów.

Snipes tworzą pary na lato, które zrywają się przed lotem na zimę. W budowę gniazda zaangażowana jest tylko samica.

Ponieważ bekas jest ptakiem brodzącym, najlepszym miejscem dla niego jest kępa, na której wykonuje się małe zagłębienie z płaskim dnem, a następnie wyłożone jest suchą trawą.

Sprzęgło zawiera od 3 do 5 jaj. Jajko bekasa ma kształt gruszki, jest koloru oliwkowego, czasem brązowego z szarobrązowymi plamkami.

Okres lęgowy bekasów rozpoczyna się na początku czerwca. Tylko samica wysiaduje lęg, okres inkubacji trwa od 19 do 22 dni.

Na zdjęciu pisklę bekasa

Jeśli podczas wysiadywania samica zauważy zagrożenie, schyla się do ziemi i zastyga, próbując wtopić się w otoczenie. Dzięki osobliwościom kolorowania robi to dobrze.

Wyklute pisklęta opuszczają gniazdo natychmiast po wyschnięciu, ale oboje rodzice zostają z nimi, dopóki maluchy nie znajdą się na skrzydle.

Zaczynają próbować wznieść się nad ziemię po kolejnych 19-20 dniach. Do tego czasu, w razie niebezpieczeństwa, dorośli mogą przenosić je pojedynczo w inne miejsce w locie.

W tym samym czasie bekas chwyta pisklę stopami i leci nisko nad ziemią. Młode pisklęta osiągają pełną samodzielność do końca lipca.

Ze względu na szerokie występowanie bekas jest jednym z najpopularniejszych ptaków wśród myśliwych.

Zgodnie z przepisami polowanie na niego jest zabronione wiosną ze względu na sezon lęgowy, a sezon rozpoczyna się na początku sierpnia.

W Czerwonej Księdze nie ma bekasa, więc nie ma co obawiać się wyginięcia tego zabawnego ptaka.

Ciekawostka: w języku angielskim bekas nazywa się bekasem. To od niego słowo „snajper” narodziło się w XIX wieku, gdyż myśliwy, który przy pomocy ówczesnej broni w locie zygzakiem trafił małego bekasa, był strzelcem pierwszej klasy.

Interesujące artykuły:

Tabletki Ketofen Postanowienia ogólne Tabletki Ketofen to niesteroidowy środek przeciwzapalny z grupy kwasów karboksylowych, pochodnych propionu ...

2 Leczenie odmiedniczkowego zapalenia nerek u kotów W przypadku rozwoju infekcji wskazane jest kompleksowe leczenie, składające się z następujących etapów: 1. ...

Przegląd popularnych leków Weterynarz powinien przepisać leki na oczy kota. Właściciel może samodzielnie zapewnić zwierzęciu pierwsze ...

Mechanizm działania Właściwość polegająca na tworzeniu śliskiego, niechłonnego filmu na błonie śluzowej jelita i determinuje użycie oleju w ...

Źródło infekcji Mikoplazmy można znaleźć wszędzie: w glebie, wodzie, roślinach, artykułach gospodarstwa domowego, może to być nawet ...

Pin
Send
Share
Send
Send