Rodziny ptaków

Coenocorypha huegeli

Pin
Send
Share
Send
Send


Snares Island bekas. Dorosły. North East Island, Snares Islands, grudzień 1985. Zdjęcie © Colin Miskelly, Colin Miskelly

  • Informacje o gatunkach
  • Hodowla i ekologia

Bekas Snares Islands jest najbardziej krępym i najbardziej ponurym upierzonym przedstawicielem dubelta nowozelandzkiego. W latach 1953–2010 uznano go za podgatunek tego, co obecnie nazywa się bekasem subantarktycznym. Porównania genetyczne potwierdziły następnie wcześniejsze sugestie, że ptaki z wysp Snares różniły się strukturalnie od bekasów występujących na wyspach dalej na południe. Naturalnie ograniczony do małej grupy wysp, bekas Snares Island nigdy nie został dotknięty przez wprowadzone drapieżniki. Po translokacji na wyspę Putauhinu w 2005 r. (W celu zastąpienia wymarłego bekasa południowego), a następnie na innych wyspach w pobliżu wyspy Stewart, bekas Snares jest prawdopodobnie liczniejszy niż kiedykolwiek w historii ewolucji.

Identyfikacja

Bekas Snares Island jest charakterystyczny w swoim zasięgu, ponieważ nie ma innych ptaków naziemnych o podobnej wielkości. W porównaniu z innymi żyjącymi dubeltami nowozelandzkimi, bekas Snares Island jest grubszy, ze stosunkowo krótkim dziobem i nogami. Różnią się także pręgowanymi piórami na brzuchu i mniej zróżnicowanym upierzeniem grzbietowym. Samce mają zwykle wyraźniejsze, płowe brzegi piór na grzbiecie niż samice, a także mają tendencję do żółtawych nóg (por. Zielonkawe u samic). Młode osobniki są bardziej matowe niż dorosłe, mają upierzenie umyte na szaro, a nogi oliwkowe.

Głos (dorosły mężczyzna): ostry chup chup chup czasami przechodzący w głośne queeyoo queeyoo queeyoo.

Dystrybucja i siedlisko

Bekas Snares Island występuje na North East Island (280 ha), Broughton Island (48 ha) i Alert Stack (5 ha) na Snares Islands. Udało się je wprowadzić na wyspę Putauhinu (141 ha), wyspę baraniny znajdującą się 107 km na północny-wschód oraz (w grudniu 2012 i 2016 r.) Na wyspę dorsza. Na wszystkich tych wyspach bekas występuje najliczniej na obszarach o zwartej runie, w tym Poa murawy kępowe oraz Polystichum paproć pod lasem. W lesie na wyspach Snares dominuje subantarktyczna stokrotka (Olearia lyalli), a na Putauhinu mieszankę Olearia gatunki, rata południowa i Hebe elliptica... Na Wyspach Snares snajperów zapuszczaj się nocą na bardziej otwarte obszary, sondując w gęstych murawach Callitriche antarctica i Grubosz moschata.

Populacja

Populacja wysp Snares liczy około 400 par (ok. 1000 osobników dorosłych), a szacuje się, że w 2011 r. Na wyspie Putauhinu było obecnych co najmniej 320 ptaków. Na Wyspie Północno-Wschodniej odnotowano zagęszczenie do 10 ptaków na hektar. Jednak zagęszczenie jest znacznie niższe na obszarach o niewielkim pokryciu gruntu.

Zagrożenia i ochrona

Snares Island bekas jest jednym z nielicznych gatunków ptaków w Nowej Zelandii, które nie miały żadnego rozpoznanego wpływu człowieka - aż do pozytywnego wpływu w 2005 r. Żaden wprowadzony gatunek ssaków nigdy nie pojawił się na Wyspach Snares, które zachowały swoją pierwotną roślinność prawie nienaruszoną. Jednak cała populacja bekasów i dwóch innych endemicznych ptaków lądowych (kocur i paproci) byłaby zagrożona przez pojedynczą inwazję szczurów. To był główny czynnik, który wpłynął na decyzję o wypuszczeniu 30 bekasów z wyspy Snares na wyspie Putauhinu w 2005 roku, gdzie wypełniły one niszę opuszczoną przez wymarłego bekasa z Wyspy Południowej (ostatni odnotowany na sąsiedniej wyspie Big South Cape w 1964 roku). Bekasy Snares Island zostały następnie przeniesione na Codfish Island / Whenua Hou (2012 i 2016), Kundy (2015 i 2017) oraz Mokinui Islands (2017) i wędrują na inne pobliskie wyspy muttonbird. Dostęp do rezerwatu przyrody Snares Islands i Codfish Island / Whenua Hou Nature Reserve jest ściśle kontrolowany przez Departament Ochrony, a tylko kilka rodzin ma prawo odwiedzać wyspy Putauhinu, Kundy i Mokinui w celu zbierania ptaków baranich (piskląt burzyka czarnego). Oczekuje się, że przyszłe translokacje będą obejmować witryny z dostępem publicznym.

Hodowla

Bekas Snares Island rozmnaża się głównie w okresie od listopada do marca, składając dwa duże jaja w dobrze ukrytym gnieździe na poziomie gruntu. Obie płci wysiadują jaja i wspólnie opiekują się pisklętami, przy czym samiec opiekuje się pierwszym pisklęciem opuszczającym gniazdo, a samicą drugim. Pisklęta opuszczają gniazdo w dniu wyklucia i są pod opieką jednego z rodziców przez 8-11 tygodni. Każda para rodzic-pisklę jest całkowicie niezależna od drugiej, a jeśli którykolwiek dorosły straci pisklę, może próbować ponownie rozmnażać się z nowym partnerem. Jednak pierwotna para zazwyczaj łączy się ponownie przed rozpoczęciem następnego sezonu lęgowego.

Zachowanie i ekologia

Bekasy Snares Island są zwykle widziane w parach - albo dorosłych godowych, albo dorosłych opiekujących się pojedynczym pisklęciem. Rodzaj Coenocorypha jest wyjątkowy w rodzinie Scolopacidae, ponieważ jego gatunki są jedynymi członkami, które żerują na zaloty. Samce karmią samice przez 3 tygodnie przed złożeniem jaj, dostarczając część składników odżywczych potrzebnych do wytworzenia dużych jaj. Dorosłe osobniki również karmią pisklęta, przy czym pisklęta nie zaczynają same się karmić do około 2 tygodnia życia. Bekasa Snares Island można zobaczyć, żerując o każdej porze dnia i nocy, szybko sondując, aż wykryją pożywienie, a następnie zanurzają dziób głębiej, aby go złapać. Większość jedzenia jest połykana, gdy dziób jest nadal włożony, ale większe elementy są wyciągane i manipulowane przed połknięciem. W słoneczne popołudnia single i pary mogą spać w słońcu wśród gęstej roślinności. Podczas ulewnego deszczu często chronią się pod nieprzeniknioną osłoną Polystichum paprocie. Nigdy nie słyszano, by bekas z wyspy Snares wykonał nocny pokaz lotniczy „hakawai” podany przez innych Coenocorypha bekas. Jednak uważa się, że zużycie piór ogona było spowodowane pokazem u dwóch samców przeniesionych na wyspę Putauhinu.

jedzenie

Bekas Snares Island pozyskuje całe swoje pożywienie, badając ziemię i błoto, zjadając różnorodne znalezione tam bezkręgowce. Głównymi ofiarami są amfipody (lejowce), dżdżownice, dorosłe chrząszcze oraz larwy i poczwarki much i chrząszczy.

Strony internetowe

Bibliografia

Baker, A.J., Miskelly, C.M., Haddrath, O. 2010. Limity gatunkowe i zróżnicowanie populacji dubeltów nowozelandzkich (Scolopacidae: Coenocorypha). Genetyka konserwatorska 11: 1363-1374.

Miskelly, C.M. 1989. Elastyczny system inkubacji i przedłużona inkubacja u bekasa nowozelandzkiego. WilsonBiuletyn 101: 127-132.

Miskelly, C.M. 1990. Systemy hodowlane bekasa nowozelandzkiego Coenocorypha aucklandica i bekas Chatham Island C. pusilla, czy są ograniczone do żywności? Ibis 132: 366-379.

Miskelly, C.M. 1999a. Ekologia hodowlana bekasa Snares Island (Coenocorypha aucklandica huegeli) i bekas Chatham Island (C. pusilla). Notornis 46: 57-71.

Miskelly, C.M. 1999b. Społeczne ograniczenia w dostępie do partnerów w dużej populacji bekasa nowozelandzkiego (Coenocorypha aucklandica). Notornis 46: 223-239.

Miskelly, C.M. 2005. Dowody na pokaz antenowy „hakawai” przez bekasa Snares Island (Coenocorypha aucklandica huegeli). Notornis 52: 163-165.

Miskelly, C.M., Charteris, M.R., Fraser, J.R. 2012. Pomyślna translokacja bekasa Snares Island Coenocorypha huegeli aby zastąpić wymarły bekas South Island C. iredalei. Notornis 59: 32-38.

Miskelly, C.M., Sagar, P.M. 2005. Rekord długowieczności bekasa Snares Island (Coenocorypha aucklandica huegeli). Notornis 52: 121-122.

Miskelly, C.M., Sagar, P.M., Tennyson, A.J.D., Scofield, R.P. 2001. Birds of the Snares Islands, Nowa Zelandia. Notornis 48: 1-40.

Miskelly, C.M., Walker, K.J., Elliott, G.P. 2006. Ekologia rozrodu trzech dubeltów subantarktycznych (rodzaj Coenocorypha). Notornis 53: 361-374.

Worthy, T.H., Miskelly, CM, Ching, R.A. 2002. Taksonomia bekasa północnego i południowego (Aves: Scolopacidae: Coenocorypha), z analizą niezwykłej kolekcji kości bekasów z Greymouth w Nowej Zelandii. Nowa Zelandia Journal of Zoology 29: 231-244.

Zalecane cytowanie

Miskelly, C.M. 2013 [aktualizacja 2020]. Snares Island bekas. W Miskelly C.M. (red.) New Zealand Birds Online. www.nzbirdsonline.org.nz

Identyfikacja

Dobrze zakamuflowany, pulchny, krótonogi bekas spotykany głównie wśród gęstej roślinności. Naturalnie ograniczony do wysp Snares, ale przeniesiony na kilka wysp w pobliżu wyspy Stewart.

Pin
Send
Share
Send
Send