Rodziny ptaków

Hypatka / Fratercula corniculata

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Charadriiformes - Charadriiformes
  • Suborder Guillemots - Alcae
  • Rodzina Alcidae - Alcidae
  • Rodzaj Puffins - Fratercula

Ipatka - Fratercula corniculata - gniazda na północnym wybrzeżu Pacyfiku. Ich dziób jest krótki i gruby u podstawy, podobny do topora ognistego. Mocnym dziobem Ipatoki kopią długie nory w zamarzniętej ziemi, składają w nich jaja i wykluwają pisklęta. Noworodki są bardzo żarłoczne, a ich rodzice nieustannie ciągną im małe rybki. Długość ciała ipatki wynosi 30-35 cm, waży 450-500 g. Kolor czarno-brązowy, policzki białe, za oczami kłębki długich, żółtawych piór. Łapy są czerwone.

Ipatki dobrze chodzą, latają, pływają. Tereny łowieckie Ipatoka znajdują się daleko od gniazda i gdyby rodzice nosili po jednej rybce na raz, pisklęta musiałyby umrzeć z głodu. Ale złowiwszy rybę, obracają ją dziobem, wpychając ją do kącika ust i przyciskając język do nieba: teraz ptak może znowu łowić. Dlatego powracająca z łowiska Ipatka ma rybie ogony i łby wystające z dzioba we wszystkich kierunkach.

Wygląd.

Jest bardzo podobny do maskonura, ale większy, policzki są białe, dziób ma żółtą główną część, skórzasty wyrostek nad okiem jest większy, wygląda jak kolumna. Zimą dziób jest mniejszy, ciemny u podstawy, brak płatka nad okiem.

Styl życia.

Zamieszkuje skaliste wybrzeża i wyspy, zimą przebywa w przybrzeżnych obszarach morza. Ptak zamieszkały i wędrowny. Wspólny. Rasy na stromych, skalistych wybrzeżach, tworząc małe kolonie. Gniazdo jest wyłożone suchą trawą i umieszczone w szczelinach skalnych.

Lęg w czerwcu składa się z jednego białego jajka, czasem z niewyraźnymi szaro-fioletowymi plamkami. Jest aktywny w ciągu dnia, żeruje i pływa jak ślepy zaułek, ale na lądzie często siedzi, oparty o stęp łap. Cichy, głuchy głos ”orr. orr. ”.

Żywi się małymi rybami, rzadziej skorupiakami i mięczakami. Różni się od ślepej uliczki białymi policzkami (nie występują razem w naturze), od siekiery - w białym brzuchu i przy braku wiązek długich piór po bokach głowy.

Zalecana i cytowana literatura

Przewodnicy-wyznaczniki geografa i podróżnika V.E. Flint, R.L. Boehme, Yu.V. Kostin, A.A. Kuznetsov. Ptaki ZSRR. Wydawnictwo "Mysl" Moskwa pod redakcją prof. G.P. Dementieva. Wizerunek:

Nosorożec maskonury (Cerorhinca monocerata)

Wygląd: U podstawy dzioba jest wysoki, bocznie ściśnięty narośl. Po bokach głowy znajdują się paski nitkowatych długich białych piór. Góra jest czarna, klatka piersiowa brązowa, brzuch biały. Dziób jest pomarańczowy, łapy są żółte. Zimą klatka piersiowa jest szara, nie ma wyrostka na dziobie i kępek piór po bokach głowy.
Rozmiar: Większy niż gołąb.

Funkcje: Latem różni się od wszystkich nurzyków występem na dziobie ("róg"), zimą od białobrzucha i aukletów - dużym rozmiarem i dłuższym dziobem.

Zwyczaje: Jest aktywny głównie w nocy, w dzień ukrywa się w dziurze. Żeruje, podobnie jak inne nurzyki, na wodzie w małych stadach lub samotnie, z dala od wybrzeża. Cichy. Rasy w koloniach.
Rodzaj pobytu: Wędrujący ptak. W okresie nielęgowym przebywa w niezamarzniętych obszarach morza.

Pin
Send
Share
Send
Send