Rodziny ptaków

Rybitwa ptak

Pin
Send
Share
Send
Send


Kiedy ostatnio rozmawialiśmy o gniazdach i jajach, dziś porozmawiamy o dorosłych ptakach i pisklętach.

# 1. Kolonia, jak powiedziałem, jest bardzo gęsta. Dlatego Nie strzelałem z zasadzki, ale z podejścia - niektóre ptaki nie siadają na gnieździe, tylko stoją w pobliżu

# 2. Podszedłem bliżej - rybitwy mają gotowość numer jeden!

Numer 3. Najbardziej zdenerwowani nie mogą tego znieść

Nr 4. A teraz reszta startuje

Nr 5. Po chwili nie widać powietrza

Numer 6. Rybitwy nie odlatują daleko - krążą nad kolonią, krzyczą. Prawie nigdy nikt nie jest atakowany, co jest dobre, biorąc pod uwagę ich rozmiar :)

Nr 7. Jeśli staniesz i nie spróbujesz się zbliżyć, rybitwy uspokoją się i zaczną siadać na gniazdach.

Nr 8. Krachina "co" :)

Nr 12. Pisklę rybitwy barwnej bardzo różni się od pisklęcia rzeki - zarówno budową i kolorem puchu, jak i kolorem nóg i dzioba.

Nr 13. Najlepszym sposobem ochrony jest zamknięcie oczu

Nr 14. Rodzina „duża” - wykluła się już jedna pisklę, a jeszcze jedna będzie. 2 jajka w gnieździe są raczej rzadkie, większość ma jedno jajko.

Nr 16. A to już nastolatek - puch jest prawie zastępowany przez pióra. Nie potrafi jeszcze latać, więc w razie niebezpieczeństwa próbuje odpłynąć

Nr 17. Rybitwy plamiste są rodzicami bardzo „psychotycznymi”, więc pisklęta odpowiednio wcześnie opuszczają swoje gniazda i chowają się w trawie. Cóż, albo w kamieniach, jak tutaj, na mierzei Kujalnickiego ujścia. W razie niebezpieczeństwa wyczołgują się ze swoich schronień i gromadzą na brzegu.

Nr 18. Niektóre przestraszone zwracają ryby, które nadal są słabo trawione i przeszkadzają w obracaniu głowy (u małych piskląt ryba może nawet wystawać z dzioba - jest stopniowo trawiona w żołądku i tonie głębiej)

Nr 19. Jeśli niebezpieczny obiekt nadal się zbliża, pisklęta organizują „pływanie”

Nr 20. Zostawiam warkocz. Ptaki uspokajają się i siadają na swoich gniazdach.

Nr 21. I tylko „gwardia honorowa” przypomina mi, że jestem tu tylko gościem.

Opis ptaka

Zewnętrznie rybitwa popielata przypomina mewę, ale ma krótszy korpus i dłuższe skrzydła. Długość ciała ptaka wynosi od 35 do 40 cm, rozpiętość skrzydeł 75-85 cm, waga 90-130 g. Wizualnie rybitwa polarna wydaje się większa ze względu na wydłużone skrzydła. Głowa jest czarna na górze. Ciało jest przeważnie białe. Klatka piersiowa, zewnętrzna strona skrzydeł i tył z szarawym odcieniem. Ogon jest biały u góry i jasnoszary u dołu. Dziób jest ciemnoczerwony, nogi krótkie, a łapy płetwiaste. Ogon jest rozwidlony. Kobiety i mężczyźni wyglądają tak samo.

Zimą czoło rybitwy popielatej zmienia kolor na biały. W pierwszym roku życia młode ptaki mają na grzbiecie brązowawo-barwny odcień, a ich ogon jest krótszy niż u dorosłych. W drugim roku młode zwierzęta uzyskują wszystkie cechy dorosłych ptaków.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E.
    Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski / redakcja Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - P. 92. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0.
  2. 12
    [www.iucnredlist.org/details/106003271/0 Sterna paradisaea]
  3. [jncc.defra.gov.uk/default.aspx?page=1917 Mousa Reserve]
  4. [jncc.defra.gov.uk/default.aspx?page=1895 Papa Stour Wildlife Refuge]
  5. [jncc.defra.gov.uk/default.aspx?page=1923 Samboro Head Wildlife Refuge]
  6. [jncc.defra.gov.uk/default.aspx?page=1896 Rezerwat przyrody Fula]
  7. [www.membrana.ru/lenta/?9995 Membrana: Nazwany ptakiem o najdłuższym rocznym locie]
  8. [www.pnas.org/content/early/2009/12/29/0909493107.abstract PNAS: Śledzenie rybitw popielatych Sterna paradisaea ujawnia najdłuższą migrację zwierząt]

Specyfika żerowania rybitwy polarnej

Rybitwy popielate żywią się rybami, krylem, mięczakami i skorupiakami. Ptak poluje, lecąc na wysokości około 10 m nad wodą i poniżej. Jednocześnie uważnie szuka ofiary wzrokiem i może wisieć w jednym miejscu, szybko trzepocząc skrzydłami. Widząc cel, rybitwa gwałtownie pędzi w dół i chwyta zdobycz dziobem. Taki rzut nazywany jest lotem nurkowym. Co ciekawe, tylko co trzecia taka próba zwykle kończy się sukcesem. Ale w przypadku nieudanego pierwszego rzutu rybitwa kontynuuje polowanie na zdobycz pod wodą: ptak dobrze nurkuje na płytkich głębokościach, gdzie udaje mu się złapać rybę.

Rybitwy popielate, podobnie jak mewy, podążają za łowiskami swoich krewnych i innych gatunków ptaków morskich, znajdując w ten sposób ławice małych ryb.

W okresie lęgowym dieta ptaków składa się z owadów wodnych, larw i małych ryb. Ponadto rybitwy mogą ucztować na jagodach na brzegu.

Proces linienia

Rybitwa rzeczna z reguły występuje w okresie zimowania, rzadziej jesienią. Upierzenie zmienia się wczesną wiosną.

Dorosłe ptaki mogą linić dwa razy w roku - po okresie godowym i częściowo przed nim. Linienie kończy się podczas lotów migracyjnych, w okresie od sierpnia do września, a wznawia w okresie zimowania.

Rybitwy rzeczne żyjące na terenach wschodnich linią się w taki sam sposób, jak te żyjące na zachodzie. Zdarza się tylko, że na wschodzie proces ten przebiega szybciej.

Ptak rozprzestrzenił się

Miejsca lęgowe rybitwy popielatej to północna Kanada, Alaska, wybrzeże Grenlandii, Skandynawia i strefa tundry w Rosji od Półwyspu Kolskiego po Czukotkę. Wraz z nadejściem mroźnej jesieni w Arktyce ptaki migrują na południe. Rybitwy popielate spędzają większość swojego życia nad powierzchnią morza, podczas gdy stopniowo przemieszczają się na południe i docierają do wiecznego lodu Antarktydy. W tym czasie na półkuli południowej rozpoczęło się lato, dzięki czemu rybitwy popielate przez cały rok żyją w komfortowym klimacie letnim.

Gdzie to żyje?

Rybitwa rzeczna żyje w Palaearktyce, żyje w Ameryce Północnej, Europie, Rosji, Afryce, Turcji, Pakistanie.

W Rosji ptaki te osiedlają się w Karelii, Jakucji, Kamczatce, zachodniej Syberii, na Krymie i na Zakaukaziu. Południowe granice siedliska leżą w rejonie rzek Żółtej i Jangcy, a także w Tybecie. Widoczna jest tendencja do zmiany siedlisk w kierunku północnym.

Ptaki osiedlają się w dolinach i deltach rzek, wzdłuż jezior i stawów, wybrzeży i zatok mórz. Czasami można je znaleźć w strefach leśno-tundrowych.

Typowe rodzaje rybitw

Oprócz rybitwy popielatej rodzina rybitw obejmuje pokrewne gatunki, różniące się siedliskiem i wyglądem.

Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo)

Zewnętrznie ten ptak wygląda jak rybitwa polarna, ale jest mniejszy. Długość ciała od 30 do 35 cm, rozpiętość skrzydeł 70-80 cm, waga od 100 do 175 g. Budowa smukła, ogon rozwidlony, dziób czerwony z czarnym końcem. Kolor upierzenia jest biały lub jasnoszary, głowa jest głęboko czarna na wierzchu. Czoło jest zwykle lekkie. Nogi są czerwone. Okrzyk brzmi jak „kopnięcie” lub „krie”.

Gatunek ten występuje powszechnie na wybrzeżach mórz i zbiorników wodnych w Europie. Zimą migruje na południe i zachód Afryki, do Nowej Gwinei, na Filipiny, do Ameryki Południowej.

Rybitwa różowa (Sterna dougallii)

Mieszkaniec wysp i wybrzeży Europy, Afryki, Ameryki Północnej i Środkowej, Azji Południowo-Wschodniej. Upierzenie na plecach i skrzydłach jest szare, brzuch biały. Na głowie ma czapkę z czarnych piór. Ptak ma różowy lub pomarańczowy dziób.

Rybitwa jasna (Sterna sumatrana)

Długość ciała ptaka 34-37 cm, rozpiętość skrzydeł około 60 cm, upierzenie na grzbiecie jasnoszare. Brzuch jest biały, czasami z różowym odcieniem. Potylica jest czarna, przez oczy przebiega czarna pręga. Głowa i szyja są czysto białe. Dziób jest czarny z żółtą górą, łapy są czarne. Ogon jest biały, w kształcie widelca.

Upierzenie młodych zwierząt jest szaro-brązowe, w paski, czubek głowy ozdobiony szarobrązowymi plamami i czarną plamą z tyłu głowy. Dziób jest żółty, nogi żółto-brązowe.

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony na tropikalnych wyspach Oceanu Indyjskiego (Komory, Malediwy i Seszele, archipelag Chagos). Gniazduje także rybitwa jasna na wyspach Pacyfiku iw Australii.

Rybitwa południowoamerykańska (Sterna hirundinacea)

Długość ciała ptaków około 45 cm, rozpiętość skrzydeł do 90 cm, ogon rozwidlony. Waga od 170 do 200 g. Dziób i nogi są czerwone. Pisklęta mają czarny dziób i brązowe nogi.

Zamieszkuje przybrzeżne regiony Ameryki Południowej, Ziemi Ognistej i Falklandów.

Rybitwa antarktyczna (Sterna vittata)

Jest to mały ptak o długości ciała od 31 do 38 cm, dziób ciemnoczerwony lub czarny, kolor upierzenia u dorosłych ptaków jest biały, u piskląt szary, tylko na głowie ma kolor czarny.

Obszar dystrybucji obejmuje południowe morza Antarktyczne i Subantarktyczne aż do Kerguelen, Nowej Zelandii, Ziemi Ognistej, Falklandów i Tristan da Cunha.

Rybitwa indyjska (Sterna aurantia)

Gatunek średniej wielkości, długość ciała od 38 do 43 cm, grzbiet ciemnoszary, odwłok biały, ogon głęboko ścięty, rozwidlony, skrzydła długie, spiczaste. Dziób jest żółty z szarą podstawą, nogi są czerwone. W okresie godowym na głowie pojawia się czarna czapka, zimą jest szaro-biała z czarnymi smugami. Na oczach jest czarna maska.

Ptak jest powszechny w Pakistanie, Indiach, na wschodzie Iranu i Myanmarze, w Tajlandii. Zamieszkuje w pobliżu zbiorników słodkowodnych.

Rybitwa mała (Sterna albifrons)

Najmniejszy członek rodziny. Waga ptaka do 45 g, długość ciała ok. 20 cm, upierzenie na grzbiecie jasnoszare, na brzuszku białe. W okresie godowym na głowie pojawia się czarna czapka. Czoło i paski nad brwiami są białe. Dziób jest żółty z czarną końcówką, nogi są żółte.

Do gniazdowania wybiera piaszczyste brzegi lub żwirowe brzegi dużych rzek.

Rybitwa plamista (Thalasseus sandvicensis)

Długość ciała do 40 cm, waga 180-310 g, rozpiętość skrzydeł do 110 cm Ptak ten ma długi, cienki czarny dziób z jasnożółtą końcówką. Skrzydła są jasnoszare powyżej, białe poniżej. Szyja jest biała. Na czubku głowy znajduje się czarna czapka. Krzyk jest jak rechot i brzmi jak „karykatura”.

Rybitwa plamista to mieszkaniec europejskich wybrzeży Morza Północnego, Bałtyku, Morza Śródziemnego, Czarnego, Kaspijskiego i Atlantyku. Zimą migruje na południe Europy i Afryki.

Rybitwa bengalska (Sterna bengalensis)

Długość ciała od 33 do 40 cm Dziób jest cienki i ostry, pomarańczowo-żółty u młodych ptaków i jaskrawopomarańczowy u dorosłych. Na głowie jest czarna czapka, a czoło jest białe. Tył jest pomalowany na ciemnoszary. Łapy młodych ptaków są brązowo-szare, u dorosłych czarne.

Gatunek gniazduje w Libii, zimuje na północno-zachodnim wybrzeżu Afryki.

Pisklęta hodowlane

Czasy rozmnażania różnią się znacznie w zależności od niektórych czynników, w tym środowiska. Ptaki przylatują z południowych krawędzi bliżej połowy maja, pierwsze lęgi można znaleźć już w pierwszej połowie czerwca.

Rybitwa rzeczna w lęgu ma z reguły trzy jaja, znacznie rzadziej cztery, mają odcień zielono-buffy lub oliwkowy z plamkami koloru brązowego lub prawie czarnego. Jaja są małe, od 3,8 do 5 cm długości i 2,9-3,2 cm szerokości.

Lęg rybitwy rzecznej (zdjęcie powyżej) rozpoczyna się od złożenia pierwszego jaja i trwa średnio około 20-22 dni. Odbywa się to naprzemiennie. Samica siedzi w nocy, samiec najczęściej zastępuje ją tylko w dzień. Pisklęta zaczynają się wylęgać na początku lipca, a do sierpnia są w stanie latać (około 25 dni po wykluciu).

Hodowla rybitw popielatych

Rybitwa popielata to ptak monogamiczny, tworzący jedną parę na całe życie. Samiec opiekuje się samicą, wykonuje dla niej specjalne „tańce” w powietrzu i częstuje ją na ryby. Jeśli samica przyjmie taki prezent, ptaki latają razem i wydają różne dźwięki trzaskania.

Gniazdo rybitwy budowane jest zwykle na brzegu zbiornika, w tundrze, często w pobliżu jezior. Ale najczęściej ptaki preferują małe wyspy otoczone ze wszystkich stron wodą. Na takich wysepkach osiedla się kilka par, które razem tworzą małą, ale przyjazną kolonię. Konflikty między rybitwami są niezwykle rzadkie.

Rybitwy mają proste gniazdo. Samica tylko grabi trawę i mech i w takiej norze składa jaja. Jedno sprzęgło zawiera 2 lub 3 jajka. Oboje rodzice inkubują je od 22 do 27 dni.

Rybitwy to bardzo odważne ptaki. W niebezpieczeństwie dzielnie atakują drapieżne ptaki, lisy polarne i ludzi. Jednocześnie zadają namacalne ciosy mocnym dziobem. A ludziom nie zaleca się zbliżania się do gniazd rybitw bez nakrycia głowy, aby nie doznać obrażeń. Ta nieustraszoność sprawia, że ​​rybitwy są dobrymi sąsiadami i ochraniaczami dla brodzących, kaczek i innych ptaków. Często gniazdują w pobliżu rybitw, które odstraszają drapieżniki.

Nowonarodzone pisklęta przykryte są puchem. W drugim lub trzecim dniu życia zaczynają aktywnie eksplorować terytorium w pobliżu gniazda. Kiedy pojawiają się niebezpieczne sytuacje, pisklęta rozpraszają się i chowają w trawie. Rodzice karmią dzieci przez miesiąc. Odlatują w drugim miesiącu życia.

Dojrzałość płciową rybitwy osiągają w 3-4 roku życia. Minimalna żywotność to 20 lat. A długowieczne ptaki żyją do 35 lat.

Jaskółki

Jaskółki (łac. Hirundinidae) to jedne z najbardziej wdzięcznych ptaków na naszej planecie. Ten mały bohaterski ptaszek leci rocznie ok. 10 tys. Km. Co ciekawe, jaskółki odlatują na zimę i wracają tego samego dnia. Na przykład jaskółka kalifornijska opuszcza swój „dom” 23 października i wraca 19 marca.

Ciekawostki o ptaku

  • Rybitwa popielata to jedyne gatunki ptaków, które sezonowo latają z Arktyki na Antarktydę, a każdy ptak pokonuje do 70 tysięcy kilometrów rocznie. Taki lot w jednym kierunku trwa około miesiąca. Naukowcy przymocowali miniaturowe geolokatory do nóg rybitwy popielcowej i prześledzili trasy ich corocznych migracji. Okazało się, że czempionami pod względem zasięgu migracji są rybitwy. Przez 30 lat życia ptak pokonuje odległość równą trzem lotom na Księżyc iz powrotem.
  • Obecnie na świecie żyje około 1 miliona rybitw popielatych, a populacja pozostaje stabilna. W tym samym czasie ptaki są rozproszone na dużym obszarze obejmującym całą kulę ziemską. Ich kolonie są małe i zwykle znajdują się w dużej odległości od siebie.
  • W minionych stuleciach piórami rybitwy polarnej zdobywano damskie czapki, w tym celu łapano ptaki. W naszych czasach łowisko to nie jest poszukiwane.

Wrogowie i niebezpieczeństwa

Rzeka Rybitwa (na zdjęciu) nie jest pozbawiona wrogów. To są:

  • duże mewy - śledziowe i szare,
  • pierzasta rodzina krukowatych - na przykład wrony,
  • niektóre ssaki - gronostaje, lisy, szopy ussuri, dziki,
  • węże stepowe.

Negatywnym czynnikiem dla rybitw jest wzrost poziomu wody w wyniku naturalnych procesów - długotrwałe deszcze, powodzie. W wyniku tych warunków pisklęta giną, spada płodność dorosłych mew.

Pisklęta giną również w wyniku inwazji kleszczy, gdy kolonia jest zakłócana przez ludzi, a zwierzęta gospodarskie wypasane są na obszarach lęgowych.

Świetna migracja

Jedną z najsłynniejszych migracji zwierząt lądowych jest Wielka Migracja, która obejmuje miliony afrykańskich zwierząt występujących w Tanzanii i Kenii. Najbardziej unikalne zjawisko naturalne w Afryce Wschodniej, obejmujące cały ekosystem Serengeti / Masai Mara.

Każdego roku miliony gnu, ponad 250 tysięcy zebr i 500 tysięcy gazeli przemieszcza się z powrotem z Serengeti do Masai Marai, pokonując dystans 1800 km. Zwierzęta migrują w poszukiwaniu pożywienia i podążają za deszczami. To bardzo niebezpieczna ścieżka: drapieżniki zawsze podążają za kopytnymi, więc po drodze ginie około 200 000 zwierząt, wiele z nich ginie podczas przekraczania rzeki Mara.

Krab ziemny czerwony

Krab ziemny czerwony (łac. Gecarcoidea natalis) jest jednym z najjaśniejszych zwierząt wędrownych. Migrację tę można śmiało nazwać „Inwazją czerwonych krabów”. A to niesamowite wydarzenie odbywa się na Wyspie Bożego Narodzenia, gdzie każdego roku około 120 milionów tych stawonogów przemierza wyspę w kierunku Oceanu Indyjskiego, gdzie rozpoczynają okres godowy.

Ta podróż trwa ponad dwa tygodnie i stanowi wielkie wyzwanie dla czerwonych krabów, ponieważ te kraby nie poruszają się zbytnio w normalnych warunkach. Dystansu pokonywanego przez kraby nie da się porównać z wędrówką ptaków czy innych zwierząt, ale dla nich ta kilkunastokilometrowa ścieżka to nie lada wyczyn.

Pin
Send
Share
Send
Send