Rodziny ptaków

Czyżyk czarnopierśny / Spinus notatus

Pin
Send
Share
Send
Send


Joseph Kremis, powiat Postawy (obwód witebski)

Całe terytorium Białorusi

Family Finches - Fringillidae.

Gatunki monotypowe, nie tworzą podgatunków.

Powszechne gatunki lęgowe, wędrowne, wędrowne i zimujące. Powszechne, ale nieliczne w rejonie lęgowym. Południowa granica zasięgu w części europejskiej pokrywa się w przybliżeniu z południową granicą porostu świerka.

Julia Pivovarova, rejon kobryński (obwód brzeski)

Mały ptak (znacznie mniejszy niż wróbel). Upierzenie dorosłego samca jest żółtawozielone, czubek głowy i plamka na gardle są czarno-brązowe, grzbiet zielony, ogon i skrzydła zielonkawo-brązowe, na skrzydłach znajdują się dwa żółtawe poprzeczne paski , podłużne ciemne smugi po bokach klatki piersiowej. U samicy i młodego ptaka kolor jest matowaty, zielonkawoszary, na głowie i gardle nie ma czarnego koloru, wzór podłużnych smug jest bardziej rozwinięty. Dziób i nogi są jasnobrązowe. Waga samca 10-17 g, samica 9-16 g. Długość ciała 11-12,5 cm, rozpiętość skrzydeł 20-23 cm Długość skrzydeł samca 6,5-7,5 cm, ogon 4-5,5 cm, stęp 1,2-1,5 cm, dziób 0,9-1 cm.Długość skrzydła samicy 7-7,5 cm, ogon 4-5 cm, stęp 1,2-1,5 cm, dziób 1-1,1 cm ...

Lot czyżyka jest szybki, falujący. Głos - ćwierkanie podczas lotu "tiy-li".

Elena Kitaeva, Homel

Jako ptak gniazdujący jest typowym mieszkańcem czystych lasów świerkowych, a także lasów mieszanych z przewagą świerka. Poza okresem lęgowym występuje w stadach w innych typach lasów, zwłaszcza w olsach, lasach brzozowych, na obrzeżach lasu, czasem nawet w parkach miejskich. W okresie lęgowym samce często publikują cichą pieśń ćwierkających dźwięków, która kończy się piskliwym, przeciągniętym „keee”.

Głównymi siedliskami czyżyka w okresie lęgowym są lasy mieszane i iglaste (głównie świerkowe) z domieszką brzozy, olchy, osiki lub innych gatunków. Preferuje osiedlać się na terenach dojrzałych i starych lasów świerkowych, często wilgotnych lub przylegających do niewielkich zbiorników wodnych. Skieruje się w stronę nielicznych plantacji, często osadza się na obrzeżach lasów, a także w niewielkich grupach starych świerków wśród lasów liściastych. Czasami występuje w miejskich parkach leśnych, ponieważ nie omija sąsiedztwa człowieka.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Przylot i lot wiosną następuje na przełomie marca i kwietnia.

Rasy w oddzielnych parach. Gniazdo układane jest najczęściej w rozwidleniu w górnych gęstych gałęziach świerka lub przy pniu, bardzo rzadko - na brzozie i sośnie, wysoko nad ziemią (od 5 do 15 m). Jest to mała gęsta półkulista struktura, z reguły umiejętnie zamaskowana zielonym mchem i kawałkami porostów wplecionych w ściany. Głównym budulcem są cienkie suche gałązki, korzenie, łodygi traw, mchy, włókna łykowe. Budując gniazdo, ptak przeplata ten materiał i mocno spina go pajęczynami, nitkami kokonów motyli, a stosunkowo płytka taca wyłożona jest piórami, włosami, wełną i puchem roślinnym. Wysokość gniazda 4-5,5 cm, średnica 5-6 cm, głębokość tacy 2-3,5 cm, średnica 3,5-4 cm.

Julia Pivovarova, rejon kobryński (obwód brzeski)

W pełnym sprzęgle jest 4-5, rzadziej 6, w wyjątkowych przypadkach 3 lub nawet 2 jaja. Różnią się znacznie wielkością, kształtem, kolorem. Powłoka jest matowa, bladoniebieska lub bladozielonkawo-niebieska. Na nim rozrzucone plamy, kreski, loki w kolorze czerwono-brązowym i ciemnobrązowym. Masa jajka 1,5 g, długość 17 mm, średnica 12 mm.

Pierwsze świeże lęgi pojawiają się na początku maja, ale szczyt reprodukcji jest najwyraźniej w jego połowie. Większość par ma dwa lęgi rocznie. Drugie sprzęgło obserwowane jest na początku drugiej połowy czerwca. Samica wysiaduje przez 12-14 (według innych źródeł 11-12) dni. W tym czasie samiec karmi ją zawartością wola. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 15 dni, oboje rodzice niosą im pożywienie. Niektóre pary prawdopodobnie rozmnażają się dwa razy w roku.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Po okresie lęgowym łączą się w stada (czasem do 200-500 osobników) i prowadzą koczowniczy tryb życia.

Migracje i wyjazdy jesienią są dobrze wyrażone i odnotowane w drugiej połowie września - października, a czasem nawet później. Początek ruchu ptaków od połowy września, masowe stada w połowie - 2. połowa października, kończą się pod koniec października. We wszystkich punktach jesienne przemieszczanie się ptaków następuje z północnego wschodu na południowy zachód. Wiele ptaków zimuje na Białorusi. Od listopada stada czyżyków są już małe (7-10 osobników), znajdują się w tych samych miejscach wśród nasadzeń. Wraz z opadami śniegu ptaki wędrują w poszukiwaniu pożywienia, przebywają głównie w lasach olchowych i brzozowych, spotyka się je w osadach. W południowych regionach Białorusi czyże są znacznie częstsze zimą.

Julia Pivovarova, rejon kobryński (obwód brzeski)

Żywi się przede wszystkim nasionami gatunków drzew - olchy, brzozy i świerka. W mniejszym stopniu zjada nasiona chwastów, a latem także owady i pająki. W różnych rejonach południowo-zachodniej republiki stwierdzono stada liczące od 10 do 210 osobników, które żywione były olchami, brzozami i świerkami.

Liczebność czyżyków na Białorusi szacuje się na 10–40 tys. Par, przy znacznych wahaniach (zarówno ptaków lęgowych, jak i zimujących).

Maksymalny wiek zarejestrowany w Europie to 13 lat i 6 miesięcy.

Joseph Kremis. Powiat Postawy (obwód witebski)

Valery Kiselev, env. a.y. Pokolyubichi, powiat Homelski Iosif Kremis, Postawy (obwód witebski) Wiktor Białorusiec, rejon kobryński (obwód brzeski) Joseph Kremis, Postawy (obwód witebski) Joseph Kremis, rejon postawy (obwód witebski).)

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Świat zwierzęcy Białorusi. Kręgowce: podręcznik do nauki" Mińsk, 2013. -399 str.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Ptaki Białorusi: Książka-identyfikator gniazd i jaj" Mińsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekologia ptaków południowo-zachodniej Białorusi. Pasyjki: monografia". Brest, 2013.-298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Ptaki Białorusi". Mińsk, 1967.-521s.

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Gdzie żyją czyżyki?

Siedlisko wszystkich gatunków czyżyków jest bardzo rozległe. Są to Europa, Azja, Ameryka Północna i Ameryka Południowa. Oznacza to, że te ptaki można znaleźć prawie wszędzie. Wolą mieszkać w lasach mieszanych z wysokimi drzewami, gdzie czują się bezpiecznie i dobrze potrafią się ukryć, a także na wyżynach.

Czy czyżyk jest ptakiem wędrownym czy siedzącym?

Czyżyki to typowe ptaki wędrowne. Pod koniec września zbierają się w duże stada i przemieszczają na południe - bliżej ciepła. Dlatego zimą bardzo często można spotkać czyżyki, na przykład na Krymie. Tylko w bardzo rzadkich przypadkach, jeśli w swoich siedliskach ptaki te znajdą wolny od lodu zbiornik wodny - rzekę, jezioro, strumień - mogą pozostać w jego pobliżu na zimę.

Jak wygląda czyżyk

Gatunek czyżyka obejmuje 19 odmian. Wyróżnia je przede wszystkim obszar dystrybucji, a także kolor i zachowanie. Najbardziej znane typy:

Czyżyk złocisty

Gatunek północnoamerykański znany również jako amerykański szczygieł. Na zimę ptaki te migrują do Meksyku i zmieniają kolor. Cytrynowożółte samce stają się bladozielone.

Czyżyk meksykański

Mieszkaniec wysokogórskich rejonów Ameryki Północnej i Południowej (od 900 m npm). Ptaki te są bardzo ostrożne i trudno je dostrzec w naturze.

Czyżyk sosnowy

Występuje w górach Ameryki Północnej. Ma kolor jaśniejszy niż inne rodzaje czyżyków, w odcieniach brązowo-żółtych.

Ognisty czyżyk

Najjaśniejszy przedstawiciel czyżyka. Jego głowa, skrzydła i ogon są kruczoczarne, a reszta upierzenia jest pomalowana na jasnoczerwony karmin. Ten gatunek jest nieco większy niż czyżyk pospolity. Występuje na północy Wenezueli, gdzie jest gatunkiem chronionym.

Mężczyzna i kobieta: główne różnice

U czyżyków dymorfizm płciowy jest umiarkowany. Jak zwykle samce czyżyków obnoszą się ze swoim jasnym i atrakcyjnym szmaragdowo-złotym upierzeniem, podczas gdy samice wyglądają skromnie i nie zwracają na siebie uwagi. Ta naturalna sztuczka jest konieczna, aby brązowobrązowa samica nie była widoczna w gnieździe podczas wysiadywania jaj.

Chizhi w domu

Czyżyki są prawdziwym faworytem wśród koneserów ptaków śpiewających.

Po pierwsze, śpiewają dużo iz przyjemnością prawie 10 miesięcy w roku. Po prostu nie można się nudzić takim ptakiem w domu!

Po drugie, czyże bardzo szybko przyzwyczajają się do niewoli i stają się naprawdę oswojonymi ptakami. Właściciele czyżyka zawsze mogą bezpiecznie zostawić klatkę otwartą - ptaki zawsze wracają na swoje miejsce i nie brudzą pomieszczenia. Ponadto czyżyka można wyszkolić w różnych sztuczkach - na przykład do picia wody z ust właściciela.

Po trzecie, jeśli stworzysz wszystkie niezbędne warunki dla czyżyków, mogą one również rozmnażać pisklęta w niewoli.

I wreszcie, jeśli w naturze ptaki zwykle żyją przez 3 lata, to w domu żyją do 10-12 lat.

Czego potrzebuję?

Czyżyki nie potrzebują dużo miejsca - klatka może być mała, jak papuga. Najważniejsze, że nie stoi w jasnym świetle słonecznym i przeciągach.

Czyżyki bardzo lubią zabiegi wodne, dlatego oprócz zwykłego pijącego będą potrzebować specjalnego pojemnika z wodą do kąpieli.

Lepiej jest trzymać ptaki w parach lub w stadach. Możesz także dodać sąsiadów do czyżyków. Ptaki te nie tylko przyjmą gości, ale mogą też nauczyć się swoich umiejętności śpiewania.

Aby ptaki zaczęły gniazdować, muszą stworzyć w klatce zaciszny narożnik ze sklejki, udekorować go świerkowymi i sosnowymi gałęziami oraz pozostawić materiał do budowy - gałązki, pióra, źdźbła trawy.

W naturze czyże robią 2 lęgi rocznie. W domu składają również do 6 małych jasnych jaj z brązowymi plamami i paskami. Samica wysiaduje je przez 12 dni. Pisklęta rosną po około 2 tygodniach. Rodzice karmią swoje dzieci głównie pokarmami białkowymi - gąsienicami i owadami.

Jedzenie w domu

Czyżyki są absolutnie wybredne, jeśli chodzi o jedzenie. Podobnie jak wszystkie ptaki ziarnożerne, będą potrzebować dużej ilości czystej wody pitnej. Czyżyki można karmić dowolnymi mieszankami nasion i ziaren (brzoza, mak, len, olcha i inne). Ponadto do diety dodaje się warzywa, owoce i warzywa. Na przykład kapusta, marchewka, jabłka.

Ciekawostki o czyżykach

  • czyżyki są prawdziwymi mistrzami przebrania, w naturze układają swoje gniazda w taki sposób, że ich odnalezienie jest prawie niemożliwe, dlatego nawet mówią, że czyże ukrywają w gniazdach specjalne kamyczki, które sprawiają, że są niewidoczne,
  • oprócz własnej piosenki, czyżyk może łatwo i bardzo niezawodnie parodiować inne ptaki, jeśli mieszka z nimi w sąsiedztwie,
  • czyżyki nie tylko szybko przyzwyczajają się do niewoli, ale także dobrze pamiętają osobę, która się nimi opiekuje, cieszą się z jego przybycia i witają ich śpiewem.

Śpiewanie

Toczące się tryle czyżyka są łatwe do rozpoznania wśród wielu innych. W jego śpiewie słychać charakterystyczny dźwięk „chilik”, który stopniowo zanika, by nagle przejść dalej z dzwoniącym ćwierkaniem, piskami i trzaskaniem. To przy dźwiękach pieśni w lesie można znaleźć czyżyka, ponieważ ptaki zwykle chowają się na wierzchołkach drzew.

Pin
Send
Share
Send
Send