Rodziny ptaków

Nowozelandzki owocożerny gołąb

Pin
Send
Share
Send
Send


Nowozelandzki owocożerny gołąb

Długość ciała 46 - 50 cm Waga 650 - 800 g. Głowa, szyja i klatka piersiowa są zielone ze złotym połyskiem. Spód szyi, górna część pleców i osłony skrzydeł są ciemnofioletowo-czerwone. Pierwotne lotki są niebieskawo-czarne. Ogon jest łupkowo-czarny z brązowymi piórami. Dolna część ciała jest całkowicie biała. Ubarwienie dzioba o czerwonawej podstawie i żółtawej końcówce. Nogi mają fioletowo-czerwony kolor. Samica o mniej intensywnym fioletowo-czerwonym ubarwieniu.

1. Styl życia

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje lasy i krajobraz antropogeniczny - parki, plantacje, ogrody. Dieta składa się z owoców, jagód, zielonych pędów, pąków i kwiatów. Szczególnie preferowane są owoce drzewa Eriobotrya japonica. Jest ważną częścią lokalnego ekosystemu, rozprowadzając nasiona drzew Corynocarpus laevigatuskaraka, Beilschmiedia tarairi, Beilschmiedia tawatawa, Prumnopitys ferrugineamiro.

2. Powielanie

Zagnieżdżanie trwa od listopada do kwietnia. Gniazduje na drzewach lub krzewach w zaroślach. Gniazdo to szorstka struktura gałęzi. W sprzęgle jest 1 jajko. Kolor skorupy jest klarowny, matowy. Inkubacja jaj trwa 28 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku około 40 dni.

3. Znaczenie w życiu człowieka

Polowanie na gołębie zostało po raz pierwszy ograniczone w 1864 r., A od 1921 r. Zostało całkowicie zakazane przez nowozelandzką ustawę o ochronie rzadkich zwierząt. Naruszenie prawa podlega karze grzywny.

Często trzymany w niewoli jako ptak ozdobny. Czują się dobrze w niewoli. Pisklęta wyjęte z gniazda i wychowane przez człowieka oswajają się.

4. Podgatunki

  • † H. n. spadicea Latham 1802
  • H. n. novaeseelandiae Gmelin, 1789

Podgatunek wyspy Chatham H. n. chathamensis Rothschild, 1891) jest obecnie uważany za niezależny gatunek - Hemiphaga chathamensis. Obecnie jest na skraju wyginięcia, jego populacja nie przekracza 50 osobników.

Pin
Send
Share
Send
Send