Rodziny ptaków

Gigantyczny Lelek: Skażony Herold Piekła

Pin
Send
Share
Send
Send


Lelek - liczne gatunki ptaków, które żywią się owadami i preferują życie nocne i sen w ciągu dnia. Często lelków można zobaczyć tylko obok stad zwierząt. Sześć podgatunków tego ptaka różni się, stając się mniejszymi i bledszymi na wschód od zasięgu. Wszystkie populacje migrują zimą w krajach afrykańskich. Ptaki mają doskonały kamuflaż, dzięki czemu dobrze się kamuflują. Trudno je zauważyć w ciągu dnia, gdy leżą na ziemi lub siedzą nieruchomo na gałęzi.

Pochodzenie gatunku i opis

Opis lelka został wprowadzony do dziesiątego tomu systemu przyrody przez Karla Linneusza (1758). Caprimulgus europaeus to gatunek z rodzaju Caprimulgus (lelków), który po rewizji taksonomicznej w 2010 roku liczy 38 gatunków według obszarów lęgowych ptaków w Eurazji i Afryce. Dla pospolitego gatunku lelków ustalono sześć podgatunków, z których dwa występują w Europie. Różnice w kolorze, rozmiarze i wadze są czasami kliniczne, a czasami mniej wyraźne.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Lelek w przyrodzie

Leldy osiągają długość od 26 do 28 cm, rozpiętość skrzydeł od 57 do 64 cm, mogą ważyć od 41 do 101 gramów. Standardowym kolorem podstawowym tułowia jest szary do czerwonawo-brązowego z zawiłymi, tajemniczymi znaczeniami bieli, czerni i różnych odcieni brązu. Kształtem ciała przypomina sokoły z długimi spiczastymi skrzydłami i długim ogonem. Lelek ma brązowe dzioby, ciemnoczerwone usta i brązowe nogi.

Dorosłe samce mają białą dolną część gardła, często podzieloną na dwa wyraźne obszary szarym lub pomarańczowo-brązowym pionowym paskiem. Skrzydła są niezwykle długie, ale raczej wąskie. W ostatniej jednej trzeciej dolnej części skrzydła pojawia się jasny biały pasek. Zewnętrzne pióra długiego ogona są również białe, podczas gdy środkowe pióra są koloru ciemnobrązowego. Na boku górnego skrzydła znajduje się biały wzór, ale mniej zauważalny. Zasadniczo można wyróżnić wyraźny biały pasek i jasny kolor upierzenia w okolicy gardła.

W przybliżeniu identyczne i równie ciężkie samice nie mają białych znaczeń na skrzydłach i ogonie oraz jasnej plamki na gardle. U starszych samic obszar gardła jest wyraźnie jaśniejszy niż otaczające go upierzenie, jest tam więcej czerwono-brązowego koloru. Ubiór piskląt jest bardzo podobny do ubioru samic, ale na ogół jest jaśniejszy i ma mniejszy kontrast niż u dorosłych samic. W locie ptak wygląda na znacznie większego i wygląda jak krogulec.

Lot na długich spiczastych skrzydłach jest cichy dzięki miękkiemu upierzeniu i bardzo gładki. U dorosłych pierzenie następuje po wylęgu, podczas migracji proces ten ustaje, a pióra ogonowe i letnie wymieniane są już w okresie zimowania od stycznia do marca. Niedojrzałe ptaki stosują podobną strategię linienia jak dorosłe osobniki, chyba że pochodzą z późnych lęgów, w którym to przypadku całe linienie może wystąpić w Afryce.

Teraz wiesz, kiedy lelek leci na polowanie. Dowiedzmy się, gdzie mieszka ten ptak.

Gdzie mieszka lelek?

Zdjęcie: Lelek - ptak

Obszar występowania lelków rozciąga się od północno-zachodniej Afryki do południowo-zachodniej Eurazji na wschód do jeziora Bajkał. Europa jest prawie całkowicie zasiedlona przez ten gatunek, występuje on również na większości wysp Morza Śródziemnego. Lelek nie występuje tylko w Islandii, na północy Szkocji, na północy Skandynawii i na głębokiej północy Rosji, a także w południowej części Peloponezu. W Europie Środkowej jest rzadkim ptaszkiem lęgowym, częściej spotykanym w Hiszpanii i krajach Europy Wschodniej.

Lelków występują od Irlandii na zachodzie po Mongolię i wschodnią Rosję na wschodzie. Letnie osady rozciągają się od Skandynawii i Syberii na północy po Afrykę Północną i Zatokę Perską na południu. Ptaki migrują, aby rozmnażać się na półkuli północnej. Zimują w Afryce, głównie na południowych i wschodnich krańcach kontynentu. Ptaki iberyjskie i śródziemnomorskie gniazdują zimą w Afryce Zachodniej, podczas gdy na Seszelach odnotowano ptaki wędrowne.

Lelek żyje w suchych, otwartych krajobrazach z wystarczającą liczbą nocnych owadów latających. W Europie jej preferowanymi siedliskami są nieużytki i bagna, a także może kolonizować jasne, piaszczyste lasy sosnowe z dużymi otwartymi przestrzeniami. Ptak występuje, zwłaszcza w południowej i południowo-wschodniej Europie, na skalistych i piaszczystych obszarach oraz na niewielkich obszarach porośniętych krzewami.

Lelków są powiązane z wieloma różnymi typami siedlisk, w tym:

  • bagna,
  • sady,
  • mokradła,
  • lasy borealne,
  • wzgórza,
  • Śródziemnomorskie krzewy,
  • młode brzozy,
  • topole lub drzewa iglaste.

Nie lubią gęstych lasów ani wysokich gór, ale preferują polany, łąki i inne otwarte lub lekko zalesione tereny, wolne od dziennego hałasu. Zamknięte obszary leśne są omijane przez wszystkie podgatunki. Pustynie bez roślinności również nie są dla nich odpowiednie. W Azji gatunek ten regularnie występuje na wysokościach powyżej 3000 m npm, a na zimowiskach - nawet na skraju granicy śniegu na wysokości ok. 5000 m.

Co je lelek?

Zdjęcie: Lelek szary

Leldy wolą polować o zmierzchu lub w nocy. Łapią latające owady szerokimi pyskami za pomocą krótkich dziobów. Ofiara jest najczęściej chwytana w locie. Ptaki stosują różne metody polowania, od wszechstronnych, przebiegłych lotów poszukiwawczych po jastrzębie, wściekłe polowania. Dopiero na krótko przed dogonieniem ofiary lelek zrywa swój szeroko rozszczepiony dziób i za pomocą ukośnie wystającego włosia otaczającego dziób zakłada skuteczne sieci. Na ziemi ptak rzadko poluje.

Ptak żywi się różnymi owadami latającymi, do których należą:

  • kret,
  • Żukow,
  • ważki,
  • karaluchy,
  • motyle,
  • komary,
  • muszki,
  • jętka,
  • pszczoły i osy,
  • pająki,
  • modliszki,
  • muchy.

W żołądkach badanych przez naukowców osób często znajdowano piasek lub drobny żwir. Który lelek konsumuje, aby pomóc w trawieniu zdobyczy i wszelkich materiałów roślinnych, które przypadkowo dostaną się podczas polowania na inny pokarm. Ptaki te polują nie tylko na swoich terytoriach, ale czasami wykonują dość długie loty w poszukiwaniu pożywienia. Ptaki polują na otwartych siedliskach, na leśnych polanach i na skrajach lasu.

Leldy gonią swoją ofiarę lekkim, krętym lotem i piją, opadając na powierzchnię wody podczas lotu. Wabią je owady, które koncentrują się wokół sztucznego oświetlenia, w pobliżu zwierząt gospodarskich lub nad stojącymi zbiornikami wodnymi. Ptaki te pokonują średnio 3,1 km od swoich gniazd do pożywienia. Pisklęta mogą jeść swoje odchody. Ptaki wędrowne przeżywają dzięki zapasom tłuszczu. Dlatego tłuszcz gromadzi się przed migracją, aby pomóc ptakom w ich podróży na południe.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Lelek w Rosji

Lelki nie są szczególnie towarzyskie. W okresie godowym żyją w parach i mogą migrować w grupach po 20 lub więcej osób. Zimą w Afryce mogą tworzyć się stada tej samej płci. Samce są terytorialne i będą energicznie bronić swoich terenów lęgowych, walcząc z innymi samcami w powietrzu lub na ziemi. W ciągu dnia ptaki odpoczywają i często siedzą twarzą do słońca, aby zminimalizować kontrastujące cienie ciała.

Aktywna faza lelków rozpoczyna się tuż po zachodzie słońca i kończy o świcie. Jeśli zapasy żywności są wystarczające, więcej czasu będzie spędzać na odpoczynku i sprzątaniu o północy. Ptak spędza dzień odpoczywając na ziemi, pniakach lub gałęziach. Na terenie lęgowym to samo miejsce odpoczynku jest zwykle odwiedzane przez kilka tygodni. Gdy zbliża się niebezpieczeństwo, lelek pozostaje bez ruchu przez długi czas. Dopiero gdy intruz zbliżył się do minimalnej odległości, ptak nagle odlatuje, ale po 20-40 metrach uspokaja się. Podczas startu słychać alarm i klapy skrzydłowe.

Ciekawostka: w zimne i niepogody niektóre gatunki lelków mogą spowolnić metabolizm i utrzymają ten stan przez kilka tygodni. W niewoli obserwował go lelek, który mógł utrzymywać stan odrętwienia przez osiem dni bez szkody dla swojego ciała.

Lot może być szybki, jak sokolnictwo, a czasem płynny, jak motyl. Na ziemi pierzasty porusza się, potykając, ciało kołysze się w przód iw tył. Uwielbia opalać się i kąpać w kurzu. Podobnie jak inne ptaki, takie jak jerzyki i jaskółki, lelki szybko zanurzają się w wodzie i myją. Mają unikalną ząbkowaną strukturę przypominającą grzebień na środkowym pazurze, który służy do oczyszczania skóry i ewentualnie usuwania pasożytów.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Lelek pisklę

Rozmnażanie odbywa się od końca maja do sierpnia, ale w północno-zachodniej Afryce czy zachodnim Pakistanie może nastąpić znacznie wcześniej. Powracające samce przybywają na około dwa tygodnie przed samicami i dzielą terytoria, ścigając intruzów, trzepocząc skrzydłami i wydając zastraszające dźwięki. Bitwy mogą toczyć się w locie lub na ziemi.

Loty demonstracyjne samca obejmują podobną pozycję ciała z częstym trzepotaniem skrzydeł, gdy podąża on za samicą po spirali w górę. Jeśli samica wyląduje, samiec nadal unosi się, kołysze i trzepocze, aż koleżanka rozpościera skrzydła i ogon w celu kopulacji. Czasami krycie odbywa się na wzniesieniu, a nie na ziemi. W dobrym środowisku na km² może być 20 par.

Lelek europejski jest ptakiem monogamicznym. Nie buduje gniazd, a jaja składają na ziemi wśród roślin lub korzeni drzew. Miejsce może być gołą ziemią, opadłymi liśćmi lub igłami sosny. To miejsce jest używane od wielu lat. Sprzęgło zawiera z reguły jedno lub dwa białawe jaja z plamami w odcieniach brązu i szarości. Jaja mają średnio 32 mm x 22 mm i ważą 8,4 g, z czego 6% znajduje się w skorupce.

Ciekawostka: wiadomo, że kilka gatunków lelków składa jaja na dwa tygodnie przed pełnią księżyca, prawdopodobnie dlatego, że owady są łatwiejsze do złapania podczas pełni księżyca. Badania wykazały, że faza księżyca jest czynnikiem wpływającym na ptaki składające jaja w czerwcu, ale nie w przypadku tych, które robią to wcześniej. Taka strategia oznacza, że ​​drugi lęg w lipcu również będzie miał korzystny aspekt księżycowy.

Jaja są składane w odstępach 36–48 godzin i wysiadywane głównie przez samicę, począwszy od pierwszego jaja. Samiec może inkubować przez krótkie okresy, zwłaszcza o świcie lub o zmierzchu. Jeśli samica jest niepokojona podczas rozrodu, ucieka z gniazda udając obrażenia skrzydła, aż odwróci uwagę intruza. Każde jajo wykluwa się po 17–21 dniach. Upierzenie pojawia się po 16-17 dniach, a pisklęta uniezależniają się od dorosłych po 32 dniach od wyklucia. Drugi lęg może być wychowywany przez wczesne pary lęgowe, w którym to przypadku samica opuszcza pierwszy lęg na kilka dni przed samodzielnym odlotem. Oboje rodzice karmią młode kulkami owadów.

Naturalni wrogowie lelka

Tajemnicze ubarwienie tego gatunku pozwala ptakom ukrywać się w biały dzień, nieruchomo przysiadając na gałęzi lub kamieniu. W niebezpieczeństwie lelki udają obrażenia, aby odwrócić uwagę lub odciągnąć drapieżniki od swoich gniazd. Samice czasami leżą bez ruchu przez dłuższy czas.

Często podczas odpierania ataku drapieżnika stosuje się drżenie rozpostartych lub podniesionych skrzydeł podczas krzyku lub syczenia. Kiedy zaniepokojone pisklęta otwierają jaskrawoczerwone usta i syczą, może to oznaczać, że obecny jest wąż lub inne niebezpieczne stworzenie. W miarę dojrzewania pisklęta również rozkładają skrzydła, nadając im wygląd większych rozmiarów.

Do znanych drapieżników lelków należą:

  • żmija zwyczajna (V. berus),
  • lisy (V. Vulpes),
  • Sójki zwyczajne (G. glandarius),
  • jeże (E. europaeus),
  • falconiformes (Falconiformes),
  • kruk (Corvus),
  • dzikie psy,
  • sowy (Strigiformes).

Jaja lelków i pisklęta są drapieżne przez lisy rude, kuny, jeże, łasice i psy domowe, a także ptaki, w tym wrony, sójki i sowy. Węże mogą również splądrować gniazdo. Dorosłe osobniki atakowane są przez ptaki drapieżne, w tym jastrzębie północne, krogulce, myszołowy, sokół wędrowny i sokół. Ponadto ptak czuje się niekomfortowo z pasożytami na swoim ciele. Są to wszy występujące na skrzydłach, roztocze występujące tylko na białych piórach.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Lelek - ptak

Szacunki dotyczące populacji lelków w Europie wahają się od 470 000 do ponad 1 miliona ptaków, co sugeruje, że całkowita globalna populacja wynosi od 2 do 6 milionów osobników. Chociaż nastąpił spadek ogólnej liczebności, nie jest on wystarczająco szybki, aby uczynić te ptaki podatnymi na ataki. Ogromny obszar lęgowy sprawia, że ​​gatunek ten jest klasyfikowany jako najmniej zagrożony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody.

Ciekawostka: największe populacje lęgowe występują w Rosji (do 500 000 par), Hiszpanii (112 000 par) i Białorusi (60 000 par). Nastąpił pewien spadek liczebności populacji na większości obszaru występowania, ale szczególnie w północno-zachodniej Europie.

Utrata owadów w wyniku stosowania pestycydów w połączeniu z kolizjami pojazdów i utratą siedlisk przyczyniła się do spadku liczby osobników. Jak ptak gniazdujący na ziemi, lelek podatne na zagrożenia ze strony psów domowych, które mogą zniszczyć gniazdo. Sukces hodowlany jest wyższy na odległych obszarach. Tam, gdzie dostęp jest dozwolony, a zwłaszcza gdy właściciele psów pozwalają swoim zwierzętom swobodnie biegać, udane gniazda są zwykle daleko od chodników lub siedzib ludzi.

Pin
Send
Share
Send
Send