Rodziny ptaków

Marabut (Leptoptilos crumenifer) - rysunek z Księgi A

Pin
Send
Share
Send
Send


Witamy na stronie 404! Jesteś tutaj, ponieważ podałeś adres strony, która już nie istnieje lub została przeniesiona pod inny adres.

Żądana strona mogła zostać przeniesiona lub usunięta. Możliwe też, że przy wpisywaniu adresu popełniłeś małą literówkę - zdarza się to nawet u nas, więc dokładnie sprawdź to dokładnie.

Skorzystaj z nawigacji lub formularza wyszukiwania, aby znaleźć interesujące Cię informacje. Jeśli masz jakieś pytania, napisz do administratora.

Inne zastosowania ilustracji

Wymiary w centymetrach służą wyłącznie jako odniesienie i odpowiadają drukowaniu w rozdzielczości 300 dpi. Zakupione pliki są dostarczane w formacie Jpeg.

¹ Licencja standardowa zezwala na jednorazową publikację obrazu w Internecie lub w druku (w nakładzie do 250 tys. egzemplarzy) jako ilustracji do materiału informacyjnego lub okładki publikacji drukowanej, a także w ramach jednej reklamy lub kampania promocyjna w Internecie,

² Licencja Rozszerzona pozwala na inne zastosowania, w tym w reklamie, pakowaniu, projektowaniu stron internetowych itp.,

³ Licencja Druk prywatny zezwala na wykorzystanie wizerunku w aranżacji wnętrz prywatnych oraz do druku na użytek własny w nakładzie nie większym niż pięć egzemplarzy.

* Pakiety obrazów dają znaczne oszczędności przy zakupie dużej ilości prac (więcej)

Oryginalny rozmiar: 2347 x 2891 pikseli. (6,8 MP)

Cena wskazana w tabeli składa się z kosztu licencji na korzystanie z obrazu (75% kosztu całkowitego) oraz kosztu usług fotobanku (25% kosztu całkowitego). Podział ten pojawia się tylko na fakturach i dokumentach końcowych (umowach, aktach, rejestrach), w pozostałej części interfejsu fotobanku są zawsze pełne kwoty do zapłaty.

Uwaga! Korzystanie z prac z fotobanku jest możliwe dopiero po ich zakupie. Jakiekolwiek inne użycie (w tym do celów niekomercyjnych iz linkiem do banku zdjęć) jest zabronione i karalne.

Wygląd

Marabut afrykański może dorastać do 150 cm wysokości i ważyć do 9 kg. Rozpiętość skrzydeł wynosi 2,5-3,2 metra. Długość ich ciała osiąga 1,2-1,3 metra. Nie ma zewnętrznych różnic między samicami i samcami, z wyjątkiem tego, że samce są większe niż samice. Cechą charakterystyczną, która odróżnia je od innych przedstawicieli bocianów jest to, że nie wyciągają szyji w locie, ale je wciągają. Ma cechy charakterystyczne dla padlinożerców: nie ma upierzenia na głowie i szyi, są tylko rzadkie, włoskowate pióra i dół wokół szyi.

Afrykańskie marabuty jadają z sępami.

Mają ostry, potężny dziób, którego długość wynosi ok. 30 cm Na szyi znajduje się worek gardłowy - jest to różowy mięsisty występ. Skóra głowy jest różowawa z czarnymi plamami. Górna część upierzenia jest czarna, dolna biała. Nogi marabuta są długie, ciemne. U młodych osobników puszysty kołnierz puchowy jest otoczony wokół szyi. Ich upierzenie jest matowe i blade, podczas gdy dorosłe ptaki mają upierzenie bardziej nasycone i kontrastowe.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Marabut osiąga dojrzałość płciową w wieku 4-5 lat. Gniazda zbudowane są z gałązek i gałązek. Znajdują się w koronach drzew na wysokości około 15-25 metrów nad ziemią. W niektórych przypadkach gniazda mogą znajdować się na stromych klifach. Średnica gniazda marabuta wynosi około metra, a głębokość 30-40 cm. Lęg składa się z 2-3 jaj. Z jaj wylęgają się zarówno samice, jak i samce. Okres inkubacji trwa około miesiąca. Pisklęta spędzają w gnieździe 4 miesiące, po czym zaczynają latać. Marabut gniazduje w dużych koloniach. Długość życia tych ptaków na wolności wynosi 22-25 lat, w niewoli 30-32 lata.

Marabut to bardzo czysty ptak. Nigdy nie zje brudnego jedzenia. Umyje ją.

Zachowanie i odżywianie

Podstawą diety tych ptaków jest padlina, ale jest też w stanie zjadać żywą zdobycz, jeśli wielkość ofiary pozwala na jej natychmiastowe połknięcie. Mogą to być pisklęta innych ptaków, żaby, ropuchy, gady, ryby, jaja. Kiedy pisklę przebywa w gnieździe, żywi się żywym pokarmem dostarczonym przez rodziców.

Przedstawiciele tego gatunku są niezwykle czyste, zabrudzone kawałki jedzenia są najpierw myte przez ptaki, a dopiero potem jedzone.

A same afrykańskie marabuty nie mają nic przeciwko kąpieli.

Ten typ ptaka w przyrodzie spełnia bardzo ważne zadanie: zjada zwłoki, oczyszczając w ten sposób ziemię i zapobiegając pojawianiu się chorób i epidemii.

Mając mocny, ostry dziób, marabut może z łatwością przebić skórę każdego martwego zwierzęcia. Przydają się również w miastach, gdzie na wysypiskach gromadzi się ogromna liczba przedstawicieli padlinożerców, zjadając wszystko, co się da połknąć. Zwykle jedzą razem ze sępami.

Wspólne „mycie” żywności.

Zdarza się, że marabut afrykański lata i wypatruje zdobyczy. Zwykle ma to miejsce w miejscach wypasu stad zwierząt kopytnych. Gdy tylko jedno ze zwierząt umrze, natychmiast gromadzą się nad nim padlinożercy. Ponadto ptaki te łowią ryby: marabut stoi w płytkiej wodzie i wpuszcza otwarty dziób do wody, gdy tylko ryba do niej wejdzie, dziób zatrzaskuje się i marabut połyka zdobycz. Ta populacja ma niezmiennie dużą liczbę, dlatego nie jest zagrożona zniszczeniem.

Żeński i męski marabut afrykański.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Opis i funkcje

Ptak ma długie nogi i szyję, osiąga wysokość 1,5 metra. Ma mocne skrzydła i masywny dziób. Skrzydła mają do 2,5 metra rozpiętości. Waga największych osobników sięga 8 kg. Ma doskonały wzrok, co jest typowe dla wszystkich padlinożerców.

Ich kolor jest dwukolorowy. Dolna część ciała jest biała. Górna część jest ciemnoszara. Dziób ma brudnożółty kolor i osiąga długość 30 cm, szyja jest koloru pomarańczowego lub czerwonego. W młodym wieku ptaki mają jaśniejszy kolor i, w zależności od gatunku, może być inny.

Oprócz małej, nagiej głowy, charakterystyczną cechą ptaka jest dolna część szyi, jest to mięsisty wyrostek przypominający worek połączony z nozdrzami. Po nadmuchaniu worek osiąga średnicę do 30 cm. Wcześniej uważano, że marabut przechowuje żywność w tej torbie, ale nie można było znaleźć potwierdzenia tej teorii. Najprawdopodobniej jest używany wyłącznie do gier godowych, a podczas odpoczynku ptak opiera głowę na tym wzroście.

Brak piór na szyi i głowie wiąże się z dietą. Pióra nie powinny brudzić się podczas jedzenia na wpół zepsutego pokarmu. Ponadto marabut jest jednym z najczystszych ptaków. Jeśli kawałek jedzenia jest poplamiony, zje go dopiero po umyciu go w wodzie. W przeciwieństwie do innych bocianów marabuty nie wyciągają szyi podczas lotu. Mogą wznieść się na wysokość 4 tysięcy metrów.

Siedlisko

Marabut mieszka w Azji, Afryce, rzadko spotykane w Ameryce Północnej. Preferuje otwarte przestrzenie nad brzegami zbiorników wodnych, występujące na afrykańskich sawannach. Nie mieszkaj na pustyniach i lasach. Są to zwierzęta społeczne żyjące w małych koloniach. Absolutnie nieustraszony, nie boi się ludzi. Można je zobaczyć w pobliżu budynków mieszkalnych, na wysypiskach śmieci.

Bocian marabut dziś jest prezentowany w trzech typach:

  • Afrykanin,
  • Indyjski,
  • Jawajski.

Leptoptilos solidus to gatunek wymarły. Ptak żył na ziemi 126-12 tysięcy lat temu. Mieszkał na wyspie Flores. Znalezione szczątki marabuta wskazują, że ptak osiągnął 1,8 metra wysokości i ważył około 16 kg. Na pewno źle latała lub w ogóle tego nie robiła.

Leptoptilos solidus miał masywne rurkowate kości, ciężkie tylne kończyny, co po raz kolejny potwierdza, że ​​ptak poruszał się sprawnie po ziemi i mało prawdopodobne było, aby latał. Uważa się, że tak duży rozmiar ptaków wynika z niemożności mieszania się z innymi populacjami, ponieważ żyły one na odizolowanej wyspie.

W tej samej jaskini, w której znaleziono szczątki ptaka, znaleziono kości człowieka Flores. Byli to niscy ludzie, o wzroście do 1 metra, czyli równie dobrze mogliby stanowić ofiarę dla ptaka.

Afrykański marabut... Jest to największy ptak ze wszystkich gatunków, masa ciała może osiągnąć odpowiednio 9 kg, rozpiętość skrzydeł 3,2 m, a dziób jest dłuższy, do 35 cm. Osobliwością tego gatunku jest to, że występuje rzadki włosowaty. upierzenie na szyi i głowie. A na ramionach puchowy „kołnierz”. Skóra na obszarach nieopierzonych jest różowa, z czarnymi plamami i rogowymi tarczami z przodu głowy.

Inną charakterystyczną cechą jest ciemna tęczówka na źrenicy oka. Dzięki tej funkcji lokalni mieszkańcy uważają, że ptak ma demoniczny wygląd. Ten gatunek bociana może żyć z pelikanami, tworząc mieszane kolonie. Gatunek afrykański nie jest zagrożony wyginięciem, to oni osiedlają się w pobliżu ludzi i wysypisk śmieci.

Marabut indyjski... Żyje w Kambodży i Assamie, chociaż wcześniej jego siedlisko było znacznie szersze. Na zimę wyjeżdża do Wietnamu, Birmy i Tajlandii. Wcześniej ptak mieszkał w Birmie i Indiach, skąd pochodzi ta nazwa. Pióra pokrywające ptaków są szare, poniżej czarne. Inną nazwą gatunku jest argala.

Marabut indyjski jest wymieniony w Czerwonej Księdze. Według ostatnich obliczeń, teraz ten gatunek ma nie więcej niż 1 tysiąc osobników. Spadek liczebności zwierząt związany jest z osuszaniem bagien i zmniejszeniem się odpowiednich siedlisk w wyniku ciągłego zbierania jaj i uprawy ziemi pestycydami.

jawajskimarabut. Na jakim kontynencie żyje? Możesz zobaczyć tego cudownego ptaka w Indiach, Chinach, aż po wyspę Jawa. W porównaniu ze swoimi odpowiednikami jest to niewielki ptak o wysokości nie większej niż 120 cm, rozpiętości skrzydeł do 210 cm, w górnej części pokryte czarnymi piórami. Ten gatunek nie ma skórzanej sakiewki na gardło.

Bocian jawajski nie lubi sąsiedztwa z ludźmi, unika wszelkich spotkań z człowiekiem. Zjada głównie ryby, skorupiaki, małe ptaki i gryzonie, szarańczę. Jest samotnikiem i tworzy parę tylko na sezon lęgowy. Liczebność tego gatunku systematycznie spada, dlatego zalicza się go do „gatunków wrażliwych”.

Styl życia

Marabut jest dobowy. Rano ptak wyrusza w poszukiwaniu pożywienia. Unosząc się nad gniazdem, unosząc się za pomocą wznoszących się prądów powietrza, unosi się i długo planuje, wyciągając szyję. W ten sposób ptak próbuje wykryć padlinę. Widząc zwłoki zwierzęcia, rozdziera mu brzuch i wsuwa głowę do środka, wydobywając stamtąd wnętrzności.

Kilka osobników podlatuje do zwłok i nie tylko po to, aby ucztować, ale także po to, by chronić żywność przed intruzami. Po nasyceniu worek gardłowy u ptaka puchnie. Jeśli ptaki ze stada polowały oddzielnie, to przed powrotem do swojego siedliska zbierają się razem i wracają do domu.

Jeśli marabut poluje na żywe zwierzę, to wybierając ofiarę, zabija je ciosem dzioba i połyka w całości. Nie boi się nawet wielkich rywali, łatwo wchodzi w bójkę z hieną i szakalem. W walce ptak jest bardzo agresywny i zawsze wychodzi zwycięsko. Podobnie jak wszyscy przedstawiciele rodziny bocianów, marabut może stać przez długi czas w zamrożonej pozycji na jednej nodze.

Jedzenie

Ptak marabut żywi się padliną. Jeśli jednak takiego jedzenia nie ma, nie gardzą małymi zwierzętami i ptakami. Duży osobnik bez problemu zabija flaminga lub kaczkę. Ptak potrzebuje około 1 kg pokarmu dziennie. Zjada młode małe zwierzęta, jaszczurki i żaby. Zjada jaja zwierząt. Potrafi nawet polować na mniejsze drapieżniki.

Często jedzą w parze ze sępami, mimo że na wolności są rywalami. Bardziej wymagający sęp rozrywa zwłoki znalezionej ofiary, po czym marabut zaczyna jeść. Po wspólnym obiedzie z tuszy zostaje tylko szkielet. Bocian jest w stanie jednorazowo połknąć kawałek mięsa o wadze 600 gramów.

Podczas łowienia jawajskiego marabuta często można zobaczyć z głową opuszczoną do wody. Ptak zanurza lekko otwarty dziób pod wodą i gdy tylko ryba dotknie dzioba, dziób natychmiast się zatrzaskuje.

Pomimo tego, że większość ludzi ma pewną niechęć do marabuta, jest prawdziwym sanitariuszem. Nawet w pobliżu ludzi sprzątają rynny, zbierają śmieci w pobliżu śmietników i rzeźni. Marabut zapobiega epidemiom w regionach, w których klimat jest gorący, więc nie mogą one w żaden sposób szkodzić ludziom - tylko przynoszą korzyści.

Gry godowe

W przeciwieństwie do większości ptaków samiec wybiera drugą połowę. Wszystko zaczyna się od tego, że kilka samic podchodzi do samca i demonstruje swoją urodę. Najbardziej wytrwali zwrócą na siebie uwagę. Następnie para idzie na spacer, nadmuchując worki na szyi, próbując odstraszyć intruzów.

Dojrzałość płciowa następuje w wieku 4-5 lat. Gry godowe rozpoczynają się w porze deszczowej, a pisklęta pojawiają się w porze suchej. Powód jest prosty - to właśnie w okresie suszy większość zwierząt umiera, więc karmienie dzieci jest znacznie łatwiejsze.

Tylko w okresie godowym ptak wydaje ciche dźwięki, ponieważ nie ma nawet strun głosowych. Głos marabuta nieco przypominające muczenie, zmieszane z gwizdami i wycieami. Takimi dźwiękami odstraszają ptaki i zwierzęta.

Interesujące fakty

Pomimo tego, że marabut żyje w krajach o ciepłym klimacie, czasami osiedla się w miejscach, gdzie jest wilgotno, w pobliżu zbiorników wodnych. Muzułmanie czczą tego ptaka i uważają go za symbol mądrości. Według jednej wersji to muzułmanie nadali ptakowi nazwę, która pochodzi od słowa „mrabut”, co oznacza „muzułmański teolog”.

Mimo to w krajach afrykańskich do dziś na ptaka poluje się ze względu na jego piękne pióra. W niektórych krajach europejskich puch marabuta jest używany przez policję do nanoszenia proszku w celu wykrycia odcisków palców.

W Nairobi i Kenii ptaki często żyją w wioskach i miasteczkach. Na zdjęciu marabut otoczone budynkami cywilnymi i przemysłowymi wyglądają wyjątkowo. Budują gniazda na drzewach nad domami, zupełnie nieświadomi hałasu i zamieszania wokół. Pomimo swojej funkcji sanitarnej w większości krajów afrykańskich ptak jest uważany za zły i obrzydliwy.

W przypadku uroczystego chodu na długich nogach marabut jest również nazywany przybocznym ptakiem. Inną nazwą tego ptaka jest grabarz. Zgodnie z obserwacjami pracowników parku Kruger (RPA) marabut wypróżnia się na nogach, a zatem są one stale na odpadkach. Uważa się, że robi to, aby regulować własną temperaturę ciała.

Marabut mieszkał w leningradzkim zoo przez 37 lat. Przywieźli go w 1953 roku, w młodym wieku został złapany na wolności. Pomimo odrażającego wyglądu marabut jest ważnym ogniwem w ekosystemie. Ptak pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowalności w rejonie swojego siedliska, oczyścić środowisko, co jest bardzo ważne dla gorących krajów.

Pin
Send
Share
Send
Send