Rodziny ptaków

Mojua żółtogłowy to mały owadożerny ptak z rodziny Mohouidae

Pin
Send
Share
Send
Send


Mojua żółtogłowa

Mojua żółtogłowy to mały owadożerny ptak z rodziny Mohouidae. Endemiczny dla Wyspy Południowej Nowej Zelandii.

Mojua żółtogłowa rozwinęła się na Wyspie Południowej, podczas gdy mojua białogłowa rozwinęła się na Wyspie Północnej i kilku małych pobliskich wyspach. Już w XIX wieku gatunek ten był szeroko rozpowszechniony, zwłaszcza w lasach bukowych Nelson i Marlborough aż do regionu Southland i wyspy Stewart. Na początku XX wieku liczebność gatunku znacznie się zmniejszyła ze względu na wprowadzane szczury i kuny. Dziś gatunek zniknął z 75% swojego pierwotnego obszaru występowania. W Nowej Zelandii gatunek ten uzyskał status ochrony zagrożony i został sklasyfikowany jako zagrożony przez IUCN. Aby zachować gatunek, żółtogłowy mojua został zasiedlony na kilku wyspach wolnych od drapieżników, takich jak wyspa Breaksea w Parku Narodowym Fiordland i wyspa Ulva.

Żółtogłowy mojua znajduje się na odwrocie 100-dolarowego rachunku nowozelandzkiego.

Pin
Send
Share
Send
Send