Rodziny ptaków

Inne PASSERIFORMES

Pin
Send
Share
Send
Send


Łacińska nazwa strzyżyka to troglodytidae. Brzmi groźnie, ale samo pierzaste ma 9-22 centymetry długości i 7-15 gramów wagi. Obok królów i kolibrów strzyżyk jest jednym z najmniejszych ptaków.

Gatunek przypisuje się rodzajowi wróblowców; występuje w lasach Rosji. Ptak opuszcza je jesienią. Ptak wędrowny powraca w połowie kwietnia.

Opis i cechy strzyżyka

Wren - ptak gęsta budowa ciała. Ciało zwierzęcia wygląda na okrągłe, ponieważ jest prawie pozbawione szyi. Wydaje się, że mocowana jest duża i również okrągła głowica, omijając ją. Ogon zapewnia również zwartość strzyżykowi. Nie „świeci” na długość. Typowa pozycja ogona ptaka jest odwrócona do góry, zwłaszcza gdy ptak siedzi. To dodatkowo ukrywa długość ogona.

Namalowany strzyżyk w odcieniach brązu. Przeważają odcienie kasztanowe. Na brzuchu są lżejsze. Grzbiet ptaka jest o 3-4 tony ciemniejszy.

Strzyżyk to bardzo mały ptak, nawet mniejszy niż wróbel

Kolor i wygląd ptaka są podobne do wyglądu ptaków z rodziny świstunek. Różnica polega na braku białych brwi. U gajów są wyraźnie wyrażone.

Inną charakterystyczną cechą strzyżyka jest dziób. Jest cienki i zakrzywiony. Tak łatwo złapać owady. Podstawą diety ptaków są małe muszki i pająki. Dlatego w rzeczywistości strzyżyk wędruje. Aby pozostać na zimę, musisz przejść na jedzenie mrożonych jagód i nasion. Strzyżyk nie idzie na kompromisy, wyjeżdżając w rejony, w których przez cały rok roi się od owadów.

Strzyżyk na zdjęcie wygląda malutko. Ale prawdziwy rozmiar ptaka jest rzadko łapany. W rzeczywistości pierzasty jest o połowę mniejszy od wróbla.

Siła głosu strzyżyka wydaje się nieproporcjonalna do jego masy. Bohater artykułu ma potężny, poważny śpiew. Tryle ptaków są energiczne i lekko trzeszczące, brzmią jak „trick-tee-tik”.

Posłuchaj śpiewu strzyżyka

Styl życia i siedlisko

Ulubione siedlisko bohatera artykułu jest ukryte w jego imieniu. Ptak często chowa się w zaroślach pokrzyw. Jednak zamiast tego pierzasty może wykorzystać paprocie, maliny lub po prostu stosy chrustu do wiatrochronu, to jego strzyżyk szuka w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Ważne jest, aby miały poszycie, parawany, wszystko, co zaśmieca terytorium.

Wywrócone korzenie, zwalone pnie, zwały chrustu i zarośla krzewów, trawy są potrzebne strzyżykom do schronienia się przed drapieżnikami i gniazdowania. W miejscach trudnych do przejścia wróblowe chowają lęgi jaj. Okoliczne śmieci służą również jako budulec dla gniazd. Dominują w nich mech, liście, drobne gałązki.

Jeśli są zarośla, strzyżyki osiedlają się w górach, w wąwozach, w pobliżu jezior i bagien oraz na pustyniach. Ci, którzy osiedlają się na obszarach o surowym klimacie, są zbiorowo chronieni przed zimnem. Ptaki skupiają się w gnieździe po kilka osobników. Ptaki dociskane do siebie zmniejszają straty ciepła.

Nawiasem mówiąc, część populacji strzyżyka prowadzi siedzący tryb życia. Ptaki gniazdujące w północnych regionach są wędrowne. Jednak strzyżyki są również powszechne poza Rosją. Niektóre gatunki z rodziny żyją w Ameryce, Afryce, Azji i krajach europejskich. W Rosji przedstawiciel z rodzaju wróblowego pojawia się jednocześnie z pierwszymi wiosennymi rozmrożeniami.

Gatunki ptaków

Ornitolodzy liczą 60 przedstawicieli rodziny strzyżyków. W Rosji występuje głównie pospolity. Długość dorasta do 10 centymetrów, waży około 7-10 gramów. Brązowe upierzenie ptaka przybiera kolor czerwony. Po bokach strzyżyka widoczne są poprzeczne smugi, a nad oczami widoczne są jasne brwi.

W Ameryce przeważa strzyżyk domowy. Jest większy niż zwykle o 3-4 centymetry długości. Przedstawiciele gatunku ważą około 13 gramów. Niewielki rozmiar nie przeszkadza ptakom domowym przed wspinaniem się do gniazd innych ptaków i niszczeniem ich jaj. W szczególności zjada się lęgi kowalików i cycków. Na brownie cierpi również inny gatunek strzyżyk, ten o długim ogonie.

Strzyżyk, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się długością ogona. Nie wygląda jak krótkie „szczotki” z piór kongenerów. Kolor upierzenia też jest inny. Nie ma w nim prawie żadnego zaczerwienienia. Przeważają zimne odcienie brązu.

Jest też Stephen's krzew strzyżyk... Mieszka tylko na Stevens Island. Ptakha wyróżnia się brązowo-oliwkowym upierzeniem i niezdolnością do latania. Małe skrzydła jeszcze mniejszego ptaka nie są w stanie unieść go w powietrze.

Jednak czy strzyżyk Stephena żyje? Przedstawiciele gatunku nie byli widywani od dawna i dlatego są uważani za wymarłych. Za śmierć populacji obwinia się koty przywiezione na wyspę. Złapali wszystkie ptaki, które nie mogły odlecieć od przestępców.

Ptaki Szczepana są inaczej nazywane Strzyżyki nowozelandzkieponieważ wyspa Stevens znajduje się u wybrzeży Nowej Zelandii. Kiedyś, jak mówią naukowcy, wymarłe gatunki żyły na głównych ziemiach kraju. Ale w XIX wieku terytorium to zostało wybrane przez Maorysów.

Stephena lub nowozelandzkiego strzyżyka

Ludzie przywieźli ze sobą szczury zwane polinezyjskimi. Już zgadłem który wytępił strzyżyki na kontynencie? Szczury uważały nielotne ptaki za łatwą zdobycz. To jest przyczyna śmierci strzyżyk krzewiastych # 1. Koty po prostu „naciskają” na sytuację.

Istnieją również fikcyjne typy strzyżyka. Wystarczy przypomnieć sobie grę komputerową Wowhead. To ma strzyżyk stawowy... Ten wyjątkowy przedmiot w niewielkim stopniu przypomina ptaka. Wren w grze jest pojazdem, który daje wolność w wodzie i przestrzeni pozbawionej powietrza.

Odżywianie strzyżyka

W fikcyjnym świecie strzyżyki nie są proszone o jedzenie ani picie. Prawdziwy ptak często je, wypełniając brzuch, by odmówić. Jest to typowe dla miniaturowych zwierząt. Okruchy, które mogą pomieścić ich żołądek, wystarczają na niewielką ilość energii. Po spożyciu strzyżyk znowu jest głodny. Ptak ginie bez częstych posiłków.

Dieta strzyżyków obejmuje ślimaki, stonogi, pająki, larwy i poczwarki owadów, gąsienice, jaja innych małych ptaków i bezkręgowce.

Część populacji strzyżyka, która nadal zimuje w Rosji, przyjmuje jagody w menu. Ale ogólnie ptaki starają się trzymać bliżej niezamarzających źródeł i rzek. W nich ptaki dostają owady wodne, larwy.

Rozmnażanie i długość życia strzyżyka

Mały strzyżyk hodowla rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja. Gniazda budują samce. Jeśli ludność migruje, jako pierwsi wracają do swojej ojczyzny. Przygotowując „przyczółek”, samce strzyżyk spotykają samice i młody wzrost.

Samce nie tylko budują gniazda, ale także starannie wybierają dla nich terytorium. W pobliżu powinno być źródło czystej wody oraz zarośla traw i krzewów. Ważne jest również, aby miejsce, które lubisz, było wystarczająco przestronne.

Strzyżyki mają obok siebie 5-7 gniazd. Część z nich ustawia się na ziemi, inne na gałęziach krzewów, a jeszcze inne w pustkach powalonych drzew. Ponadto każdy samiec tworzy kilka wariantów gniazd. Są niedokończone. Tylko to, co w końcu wybierze samica, zostaje „przywołane” do „umysłu”.

Strzyżyki tworzą gniazda grubościenne, o średnicy około 12 centymetrów. Powinien pomieścić 6 jaj - średnia wielkość lęgu strzyżyka. W ciągu roku pary ptaków rodzą dwukrotnie, wysiadując pisklęta przez dwa tygodnie.

Na zdjęciu strzyżyk w gnieździe

Jaja strzyżyka są białe z małymi czerwonymi kropkami. W naturze ptaki mają czas na wychowanie 8 pokoleń. Wrens rzadko żyją dłużej niż 4 lata. Jeśli oswoisz ptaka, może zadowolić 10-12 lat. To są zapisy dotyczące długowieczności strzyżyków w niewoli.

Najlepsze zdjęcia

  • ryba (35)
  • wilk (32)
  • ptaki (30)
  • niedźwiedź (27)
  • pies (26)
  • akwarium (22)
  • ryba (22)
  • ryba (22)
  • kot (20)
  • małpa (16)
  • łoś (15)
  • słoń (13)
  • wielbłąd (13)
  • lis (12)
  • jeleń (11)
  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Czerwona Księga IUCN
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Wróblowaty
  • »
  • Inni Passerines

Świat

  • Zwierzęta kontynentów
  • Ssaki
  • Ptaki
  • Historie zwierząt
  • Gady (gady)
  • Dla dzieci
  • Płazy (Płazy)
  • Ryba
  • Bezkręgowce
  • Złote zdjęcia
  • Filmy o zwierzętach
  • Dźwięki zwierząt

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundacja Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych „ZOOGALAKTIKA ®” OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Pin
Send
Share
Send
Send