Rodziny ptaków

Spotkanie dzięcioła wielkoskrzydłego Dendrocopos canicapillus w regionie Amur

Pin
Send
Share
Send
Send


Dzięcioł spiczasty - Dendrocopos canicapillus patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł cętkowany Dendrocopos Dzięcioł ostro zakończony Dendrocopos canicapillus Mniejszy szpak, szaro-brązowa głowa z jasnymi prążkami, szyja z białym poprzecznym paskiem, biały grzbiet, brzuch ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł duży - Dendrocopos major, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł plamisty Dendrocopos Dzięcioł duży Dendrocopos major Najczęstszy dzięcioł niemal wszędzie w Rosji. Większy niż drozd. Na skrzydle duża biała plamka, tył czarny, boki białe (w ... ... Ptaki Rosji. Podręcznik

Dzięcioł mały - Dendrocopos kizuki patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł plamisty Dendrocopos Dzięcioł mały Dendrocopos kizuki Podobny do dzięcioła szpiczastego, ale jeszcze mniejszy (nieco większy od wróbla), grzbiet jest brązowy w białe poprzeczne pasy, skrzydło czarne z ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł - Dendrocopos minor, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł plamisty Dendrocopos Dzięcioł mały Dendrocopos minor Mały (nieco większy od wróbla) Dzięcioł. Grzbiet i skrzydła są czarne z białymi paskami, czubek głowy samca jest czerwony, u samicy biały, u młodych ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł siwogłowy - Picus canus patrz także 17.1.2. Rodzaj Dzięcioł zielony Picus Dzięcioł szarogłowy Picus canus Głowa, szyja i brzuch są szarawe, samce mają czerwone czoło, czarne wąsy po bokach głowy. Młode ptaki są lekko brązowawe, bez wąsów. Ukazuje się na południu strefy leśnej z ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł zielony - Picus viridis patrz także 17.1.2. Rodzaj Dzięcioł zielony Picus Dzięcioł zielony Picus viridis Cała zieleń, czubek głowy czerwony, czoło i brzeg oka czarne, wąsy są szerokie czarne u samców z czerwonymi smugami. Młode ptaki z częstymi ciemnościami ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł trójpalczasty - Picoides tridactylus patrz także 17.1.3. Rodzaj Dzięcioł trójpalczasty Picoides Dzięcioł trójpalczasty Picoides tridactylus Wielkość drozda. Czarno-biały, z poprzecznym wzorem po bokach i czasami na brzuchu, białym ogonem i górną częścią grzbietu ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł syryjski - Dendrocopos syriacus, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł cętkowany Dendrocopos Dzięcioł syryjski Dendrocopos syriacus Bardzo podobny do dzięcioła grubego, ale czarny pręg na dziobie nie dochodzi do karku. W Rosji było tylko kilka ... ... Ptaków Rosji. Informator

Dzięcioł średni - Dendrocopos medius, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł plamisty Dendrocopos Dzięcioł średni Dendrocopos medius Podobny do dzięcioła grubego, ale nieco mniejszy, po bokach z ciemnymi smugami, czubek głowy u dorosłych ptaków jest zawsze czerwony, ... ... Ptaki Rosji. Informator

Dzięcioł białogrzbiety - Dendrocopos leucotos, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł cętkowany Dendrocopos Dzięcioł białogrzbiety Dendrocopos leucotos Dolna część grzbietu i górny ogon są białe, na skrzydle nie ma dużej okrągłej białej plamki, ale z białymi poprzecznymi paskami, czubek głowy jest ... ... Rosja. Informator

Dzięcioł czerwonobrzuchy - Dendrocopos hyperythrus, patrz także 17.1.4. Rodzaj Dzięcioł cętkowany Dendrocopos Dzięcioł czerwonobrzuchy Dendrocopos hyperythrus Mniejszy niż dzięcioł duży, grzbiet i skrzydła są czarne z poprzecznymi białymi paskami, brzuch jest jasny kasztan, góra ... ... Ptaki Rosji. Informator

Streszczenie artykułu naukowego z zakresu nauk biologicznych, autor pracy naukowej - Dugintsov V.A., Ishchenko I.V.

Druga edycja. Pierwsza publikacja: Dugintsov V.A., Ishchenko I.V. 2015. Spotkanie dzięcioła spiczasto-skrzydłowego w regionie Amur // Ornithology 39: 93-94.

Tekst pracy naukowej na temat „Spotkanie dzięcioła wielkoskrzydłego Dendrocopos canicapillus w regionie Amur”

Osmolovskaya V.I., Formozov A.N. 1952. Metody rozliczania liczby i geograficznego rozmieszczenia dziennych i nocnych ptaków szponiastych // Metody rozliczania liczby i rozmieszczenia geograficznego kręgowców lądowych. M .: 68-96. V. I. Strigunov 1982. Gniazdowanie myszołowa na Ukrainie // Vestn. zool. 9: 71-74. Sushkin P.P. 1908. Ptaki środkowego stepu kirgiskiego (region Turgaj i wschodnia część Uralu) // Materiały do ​​poznania fauny i flory Imperium Rosyjskiego. Dział zool. 8: I-USH, 1-803. Khodashova KS 1960. Środowisko naturalne i fauna półpustyń gliniastych regionu Trans-Wołgi. M.: 1-131.

Shevchenko V.L., Gavrilov E.I., Naglov V.A., Fedosenko A.K., Tatarinova O.M. 1978.

Na awifaunie w przepływie Wołga-Ural (ptaki drapieżne i sowy) // Tr. Institute zool. AN KazSSR 38: 99-114. Handbuch der Fögel Mitteleuropas, 1971. Frankfurt nad Menem, 4.

Russian Ornithological Journal 2017, tom 26, wydanie ekspresowe 1498: 3853-3854

Spotkanie dzięcioła wielkoskrzydłego Dendrocopos canicapillus w regionie Amur

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 2015 r. *

Zasięg dzięcioła szpiczastego Dendrocopos canicapillus w Rosji obejmuje południową Primorye i rozciąga się na zachód do doliny Amur u zbiegu rzeki Ussuri (Stepanyan 1990). Na południu regionu Górnego Amuru po raz pierwszy odnotowano dzięcioła wielkoskrzydłego we wrześniu 2010 r. W Muravyov Park of Sustainable Nature Management (Henderson i Varlamov 2010).

W 2013 roku w tym samym miejscu ponownie odnotowany został dzięcioł wielkolistny Wieland Heim (S.M. Smirensky, komunikat ustny).

W okresie od listopada 2014 r. Do końca drugiej dekady lutego 2015 r. W Pierwomajskim parku miasta Błagowieszczeńsk zaobserwowaliśmy pojedynczego dzięcioła wielkoskrzydłego. Prawdopodobnie byli to ten sam ptak. Dzięcioł był tolerancyjny na obecność ludzi, pozwalając człowiekowi podejść do 5-6 m. Bliski kontakt z pstrokatym Dendrocopos major i dzięciołami białogrzbietymi D. leucotos żerującymi w sąsiedztwie na jednym z odcinków park, unikał wielki dzięcioł o ostro zakończonych skrzydłach, a kiedy się zbliżali, chował się na drzewie lub odleciał. Park położony jest na równinie zalewowej dwóch rzek - Amur i Zeya, u ich zbiegu. Naturalną roślinność drzewiastą parku reprezentuje dąb

* Dugintsov V.A., Ishchenko I.V. 2015. Spotkanie wielkiego dzięcioła ostro-skrzydłowego w ornitologii regionu Amur II 39: 93-94.

Rus. ornithol. zhurn. 2017. Tom 26. Wydanie ekspresowe nr 1498 3853

Mongolski Quercus mongolica, brzoza płaska Betula platy-phylla i Daurian B. dahurica. Podczas powodzi w 2013 r. Niskie partie parku zostały zalane i długo pozostawały pod wodą. W rezultacie niektóre drzewa obumarły, inne powoli wysychały. Obecność martwych i zamierających drzew przyciągnęła do parku kilka gatunków dzięciołów: siwowłosego Picus canus, wielkiej pstrokacizny, białopłetwego i mniejszego pstrokatego Dendrocopos minor.

Wiadomo, że dzięcioły dokonują ekstensywnych migracji w okresie bez gniazdowania. Po katastrofalnej powodzi w dorzeczu rzeki Amur w 2013 r. Wiele drzew zginęło w lasach łęgowych Amuru i na terenach zalewowych dolnego biegu jego dopływów pierwszego rzędu, które później zasiedliły chrząszcze ksylofagiczne, których larwy żywią się dzięciołami. Nie jest wykluczone, że masowe wysychanie drzew na zalewie Amur, a następnie ich kolonizacja przez ksylofagi, były przyczyną tak szerokich wędrówek dużych dzięciołów spiczasto-skrzydłowych.

Stepanyan L.S. 1990. Podsumowanie fauny ornitologicznej ZSRR. M.: 1-728. Henderson J., Varlamov A.E. 2010. Dzięcioł ostro zakończony - nowy gatunek w parku Muravievsky // http: www.muraviovkapark.ru

Russian Ornithological Journal 2017, tom 26, wydanie ekspresowe 1498: 3854-3855

Gniazdowanie uszatki Asio flammeus w okolicach wsi Dobroe (obwód lipiecki)

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 2011 r. *

Uszatka Asio flammeus w rejonie Lipieck jest niewielkim gatunkiem wędrownym, gniazdującym i wędrującym zimą (Klimov i in. 2004). Podsumowanie „Lęgi i wielkości jaj ptaków w dorzeczu Górnego Donu” podaje jedynie informacje o 5 gniazdach tego gatunku, z których 4 znaleziono wiosną 1989 r. Na jednym z obszarów rezerwatu przyrody Galicza Góra (Klimov et al. . 1998). W 2004 r. W rezerwacie przyrody Woroneż znaleziono 6 gniazd (Sapelnikov 2006).

Badając teren zalewowy rzeki Woroneż w okolicach wsi Dobroe (obwód lipiecki) 9 maja 2009 r. Stwierdziliśmy 3 gniazda uszatki z

* Melnikov M.V., Osadchiy A.B. 2011. Gniazdowanie uszatki na terenie Górnego Donu // Ornitologia 36: 242-243.

3854 Rus- ornitol. zhurn. 2017. Tom 26. Wydanie ekspresowe nr 1498

Dzięcioł ussuri mały Yungipicus kizuki permutatus (Jungipicus kizuki permutatus)

Dzięcioł ussuri Lesser spiczasto-skrzydlaty można łatwo odróżnić od typowego Y. k po jego szarej koronie, białym wole i 6 białych paskach na zewnętrznych pasmach pierwotnych lotek. kizuki z wyspy Kyushu. Różni się nieco od ras Korei, Hokkaido i Sachalinu kolorem, ale nadal w porównaniu do typowego Y. seebohmi z wyspy Hokkaido, kark południowo-ussurskich ptaków jest brązowawy, nie jest schwytany przez szarą czapę ciemieniową, a na skrzydle a ogon białe paski są węższe. Ponadto nasze ptaki są średnio większe.

Ogon skrzydłowy dzioba śródstopia jest taki sam od przedniej krawędzi nozdrzy, średnio u dorosłych skrzydło jest nieco dłuższe niż 9,0 cm, a ogon nieco dłuższy niż 5,6 cm, a samice są nieco większe niż samce , w najbliższych rasach największe rozmiary zwykle nie osiągają tego, dla ptaków Ussuri średniej wielkości.

Do opisu podano: stary samiec z 15/28 grudnia 1910 r. Sedanka i dorosły Sami zabrani w to samo miejsce, oboje w kolekcji Buturlina.

Oko jest czerwone lub brązowo-czerwone, nogi oliwkowo-szare, dziób ciemnoszary-rogowaty.

Zamieszkuje południowe terytorium Rosji, najlepiej na plantacjach drzew miękkich.

Dzięcioł sachaliński Yungipicus kizuki ijimae

Sachaliński mały dzięcioł spiczasty skrzydlaty w kolorze nie różni się od ussuri, ale mniejszy: dziób ogon skrzydłowy

W porównaniu z U. K. seebohmi z sąsiedniej wyspy Hokkaido rasa Sachalin ma nieco dłuższy ogon, krótszy dziób (rasa z Hokkaido ma ogon dookoła i dziób).

Występuje w południowej, japońskiej połowie Sachalina, ale prawdopodobnie spotyka się też w naszej części wyspy, przynajmniej podczas migracji.

259. Gramofon - Junx torquilla

259. Gramofon - Junx torquilla.


259. Gramofon - Junx torquilla

Nieco większy niż wróbel. Strona grzbietowa jest szaro-brązowa, z ciemnymi podłużnymi paskami na wierzchołku i na plecach. Brzuch jest białawo-ochrowy, cienkie ciemne poprzeczne paski na gardle i wole.

Emigrant. Zamieszkuje strefę leśną od zachodnich granic do wybrzeża Ochockiego. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 7-12 białych jaj. Głos to głośne „kiai-kiai-kiai”. Można go łatwo rozpoznać po osobliwym głosie i charakterystycznym kolorze upierzenia.

260. Zhelna - Dryocopus martius

260. Żółty - Dryocopus martius.


260. Zhelna - Dryocopus martius

Wielkość wrony. Upierzenie jest czarne.

Korona samca jest czerwona, a grzbiet samicy czerwony. Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje strefę leśną od Karpat po południowe Wyspy Kurylskie. Gniazduje w zagłębieniu. Sprzęgło zawiera 3-5 białych jaj. Głos to głośne „kir-kir-kir” i nosowe „klyuee”.

Przy określaniu należy zwrócić uwagę na wielkość ptaka i czarny kolor.

261. Dzięcioł zielony - Picus viridis

261. Dzięcioł zielony - Picus viridis.


261. Dzięcioł zielony - Picus viridis

Nieco mniejszy niż gołąb. Grzbiet jest żółto-zielony, brzuch jest bladozielony. Skrzydła i ogon są brązowe, czubek głowy i szyi czerwony. Czoło i „wąsy” są czarne, samiec ma czerwone pióra.

Osiadły, częściowo wędrowny ptak. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane europejskiej części ZSRR. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 5-9 białych jaj. Głos - nosowy „kiei-kiei-kiei”.

Łatwo rozpoznać po zielonym upierzeniu, czerwonej głowie i szyi.

262. Dzięcioł szarogłowy - Picus canus

262. Dzięcioł szarogłowy - Picus canus.


262. Dzięcioł szarogłowy - Picus canus

Nieco mniejszy niż gołąb. Grzbiet jest szaro-zielony z żółto-zielonym przednim ogonem, strona brzuszna jest szara z zielonkawym odcieniem. Głowa jest szara, na czole i koronie samca czerwona plama.

Ptak zamieszkały i wędrowny. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane od zachodnich granic po Sachalin i Kraj Nadmorski. Buduje gniazdo w dziupli. W lęgu jest 5-7 białych jaj. Głos jest donośnym okrzykiem „clai-clai-clai”. Różni się od dzięcioła zielonego szarym kolorem głowy.

263. Dzięcioł duży - Dendrocopos major

263. Dzięcioł duży - Dendrocopos major.


263. Dzięcioł duży - Dendrocopos major

Nieco większy niż szpak. Wierzchołek głowy, tył i górna część ogona są czarne. Tył głowy u samców jest czerwony, u samic czarny. Czoło, policzki, gardło, klatka piersiowa, brzuch, pręgi na skrzydłach, ogonie i ramionach są białe. Podogon jest czerwony. Ptak zamieszkały i wędrowny. Szeroko rozpowszechniony w strefie leśnej. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 4-6 białych jaj. Głos jest ostrym kopnięciem.

264. Dzięcioł średni - Dendrocopos medius

264. Dzięcioł średni - Dendrocopos medius.


264. Dzięcioł średni - Dendrocopos medius

Nieco mniejszy niż szpak. Wygląda jak dzięcioł duży, ale brzuch i boki są żółtawo-buffy, a czubek głowy jest czerwony.

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje liściaste, rzadko mieszane lasy i parki w południowo-zachodniej części kraju. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 5-6 białych jaj. Głos jest głośnym kopnięciem, kopnięciem. Główną cechą jest czarne zabarwienie pleców.

265. Dzięcioł syryjski - Dendrocopos syriacus

265. Dzięcioł syryjski - Dendrocopos syriacus.


265. Dzięcioł syryjski - Dendrocopos syriacus

Nieco większy niż szpak. Korona i grzbiet są czarne, kark samca ma czerwony pasek, samica czarny. Strona brzuszna jest biała z czerwonym ogonem i ciemnymi smugami po bokach tułowia.

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje głównie ogrody ze starodrzewiem na Zakarpaciu, Prykarpattya i Mołdawii. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 6-11 białych jaj. Głos jest głośnym kopnięciem.

Z daleka dzięcioł syryjski jest nie do odróżnienia od dzięcioła dużego. Dopiero z bliska widać, że czarny pasek na szyi nie sięga do tyłu głowy.

266. Dzięcioł krzykliwy - Dendrocopos minor

266. Dzięcioł krzykliwy - Dendrocopos minor.


266. Dzięcioł krzykliwy - Dendrocopos minor

Nieco większy niż wróbel. Korona samca jest czerwona, samica biała. Strona grzbietowa jest czarna z szerokimi poprzecznymi paskami. Strona brzuszna jest biaława ze smugami.

Ptak zamieszkały i wędrowny. Zamieszkuje strefę leśną od zachodnich granic po Kamczatkę. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 5-9 białych jaj. Głos to głośne ki-ki-ki. Wygląda jak dzięcioły o ostrych skrzydłach, od których różni się jaśniejszym odwłokiem, samce - czerwonym upierzeniem korony.

267. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus canicapillus

267. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus canicapillus.


267. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus canicapillus

Nieco większy niż wróbel. Tył jest czarny, z białymi poprzecznymi paskami. Spód tułowia jest żółtobrązowy, z podłużnymi czarnymi smugami.

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane Primorye i południowej części terytorium Chabarowska. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 5-7 białych jaj. Głos jest głośnym kopnięciem.

Różni się od dzięcioła krzykliwego ciemną stroną brzuszną, od dzięcioła małoskrzydłego - czarnym grzbietem.

268. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus kizuki

268. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus kizuki.


268. Dzięcioł ostro zakończony - Yungipicus kizuki

Wielkość wróbla. Tył jest brązowawy, z poprzecznymi białymi paskami. Brzuch jest białawy.

Mieszkaniec ptaka. Zamieszkuje lasy łęgowe Primorye i południowego terytorium Chabarowska. Układa gniazdo w zagłębieniu. W lęgu jest 5-6 białych jaj. Głos - głośne trzaski.

Różni się od wielkiego dzięcioła ostro skrzydłowego brązowym ubarwieniem grzbietu.

269. Dzięcioł trójpalczasty - Picoides tridactylus

269. Dzięcioł trójpalczasty - Picoides tridactylus.


269. Dzięcioł trójpalczasty - Picoides tridactylus

Nieco mniejszy niż szpak. Korona samca jest złocistożółta, samica jest biała. Strona grzbietowa jest czarna z białymi smugami, strona brzuszna biała z ciemnymi poprzecznymi smugami.

Ptak zamieszkały i częściowo wędrowny. Zamieszkuje drzewa iglaste, zwłaszcza lasy świerkowe od Białorusi po Kamczatkę. Układa gniazdo w zagłębieniu. Sprzęgło zawiera 3-5 białych jaj. Głos jest dość głośnym, przeciągłym krzykiem i ćwierkaniem.

Charakterystyczną cechą jest żółty kolor korony.

Dzięcioł ostro zakończony Yungipicus nanus

Dzięcioł spiczasty różni się od poprzedniego gatunku tym, że szeroka biaława pręga z oka przechodzi przez uszy i łączy się szeroko z białymi bokami szyi.

Gatunek ten w wielu podgatunkach (z których niektóre są, nawiasem mówiąc, są bardzo małe) jest szeroko rozpowszechniony w Indiach i Chinach.

Najbliżej nas jest północno-chińska rasa Y. n. scintilliceps (Yu.N. scintilliceps)

Średnio jest nieco mniejszy od naszego i wyróżnia się brązowawym odcieniem przedniej części grzbietu, silniejszym kożuszowobrązowym nalotem na spodniej stronie i ostrzej rozwiniętymi czarnymi poprzecznymi paskami z tyłu grzbietu.

Dzięcioł wielkoskrzydły ussuri Yungipicus nanus doerriesi (Yungipicus nanus derrisi)

U ussuri dzięcioła ostro-skrzydłowego górna część szyi i przednia część grzbietu są czarne, w tym łopatki, przestrzeń między łopatkami, tylna część i lędźwie są białe z szerokimi czarnymi poprzecznymi słupkami tylko na lędźwie, osłony ogonowe i dwie pary piór środkowego ogona są czarne bez znaczeń, lotki z białymi plamami tworzące się na zewnętrznych pasmach pierwotnych 5 białych pasków, na górnym skrzydle zakrywa biały obszar utworzony przez końce wewnętrznego środkowego i dużego kryje.

Korona popielatoszara, wąsko obrzeżona po bokach czernią, uszy czerwono-dymne, od oczu nad uszami i po bokach szyi szeroki biały pas, pod którym od tylnej krawędzi na uszach do fałdu skrzydła szeroki czarny pręg, dumnie biały, po bokach nieostry ciemnoszary prążkowany białymi plamami, nie łączący się z czarnym paskiem na szyi. Reszta wiz jest biała z lekkim odcieniem ochry i cienkimi czarno-brązowymi kreskami.

Oko jest różowe, czerwono-brązowe lub (? U nieletnich) brązowe, dziób i nogi są ciemnoszare.

Skrzydło zwykle ogon śródstopia dziób od przedniej krawędzi nozdrzy w pobliżu

Ukazuje się w regionie Ussuri, Korei i sąsiednich częściach Mandżurii, preferując plantacje dębów.

Pin
Send
Share
Send
Send